11. 7. 2014

GP SR: Ad Aliancia Fair-play z 8. 7. 2014

GP SR:
Ad Aliancia Fair-play z 8. 7. 2014 


Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa dôrazne ohradzuje proti tvrdeniam, ktoré zverejnila programová riaditeľka Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play vo svojej tlačovej správe zo dňa 8. 7. 2014.

Tieto vyjadrenia sú nepravdivé, klamlivé a zavádzajúce. Podľa názoru Generálnej prokuratúry SR vychádzajú z absolútneho nepochopenia podstaty veci. Pozornosti menovanej zrejme unikol fakt, že tzv. "kauza emisie" pozostáva z dvoch samostatných trestných konaní. Prvou vecou je "kauza predaja emisných kvót", ktorá bola právoplatne skončená zastavením trestného stíhania, a druhou vecou je "kauza legalizácie príjmov z trestnej činnosti", ktorá dosiaľ skončená nebola.

Pani Zuzana Wienk sa listom obrátila na špeciálneho prokurátora dňa 2. 4. 2014 (na vedomie ho zaslala aj generálnemu prokurátorovi) so žiadosťou, aby jej bolo odpovedané na otázky, ktoré sa týkali emisnej kauzy, najmä konkrétnych operácií a pravdivosti tvrdenia švajčiarskych orgánov, že mal "vysokopostavený úradník" Ministerstva životného prostredia SR získať ekonomický benefit v súvislosti s predajom emisných kvót Slovenskou republikou.

Špeciálny prokurátor JUDr. Dušan Kováčik dňa 8. 4. 2014 písomne odpovedal na tento list. Z jeho obsahu vyplýva, že Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR požiadal orgány Švajčiarskej konfederácie o právnu pomoc v súvislosti s konaním uvedeným v tomto štáte ohľadne emisného predaja. Zároveň bola pani Wienk vyrozumená, že dosiaľ, teda do 8. 4. 2014, orgány Slovenskej republiky nemajú k dispozícii oficiálne rozhodnutia orgánov Švajčiarskej konfederácie o zastavení trestného konania, ktoré pani Wienk spomína vo svojom liste zo dňa 2. 4. 2014, a preto k nim nemôžu zaujať stanovisko. V závere listu jej bolo oznámené, že trestné konanie nie je ešte ukončené, avšak v rámci vykonávaného vyšetrovania boli skúmané všetky okolnosti súvisiace s prevodom emisných kvót, pričom nebolo zistené, že by ňou uvádzaný "pracovník" ministerstva životného prostredia získal ekonomický benefit v súvislosti s predajom emisných kvót Slovenskou republikou.

Na predmetný list pani Wienk z 2. 4. 2014 reagovala aj Generálna prokuratúra SR, keď 30. 5. 2014 prvý námestník generálneho prokurátora v zastúpení generálneho prokurátora oznámil Aliancii Fair-play, že podklad rozhodnutia o zastavení trestného stíhania "v kauze emisie" neobsahuje žiadne dôkazy preukazujúce jej tvrdenie, podľa ktorého v súvislosti s predajom jednotiek AAU mal byť začiatkom roka 2009 vykonaný prevod finančných prostriedkov vo výške 3,8 milióna USD na "pracovníka" Ministerstva životného prostredia SR. V závere listu GP SR bolo konštatované, že neboli zistené žiadne skutočnosti, ktoré by spochybňovali zákonnosť namietaných uznesení, a podnet bol ako neopodstatnený odložený.

Z obsahu vyššie citovaných listov adresovaných Aliancii Fair-play žiadnym spôsobom nevyplýva, že by orgány prokuratúry či už ignorovali, alebo dokonca stratili listinné dôkazy doručené zo Švajčiarskej konfederácie. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky preto odmieta nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia Aliancie Fair Play o ignorácii informácií, ktoré poskytla našim vyšetrovacím orgánom švajčiarska strana, že sa na prokuratúre strácajú dokumenty a že chránime vysoko postaveného úradníka Ministerstva životného prostredia SR.

Za nepochopiteľnú a zarážajúcu možno považovať aj tú skutočnosť, že Aliancia Fair-play na tieto odpovede bezprostredne nereagovala, ale až s výrazným časovým sklzom. V tejto súvislosti prokuratúra uvádza, že na obdobný list odpovedala aj poslancovi NR SR Ivanovi Štefancovi (SDKÚ-DS) dňa 17. 4. 2014, ktorý spôsob vybavenia podnetu nenapadol.

Chceme zdôrazniť a ubezpečiť občanov, že prokuratúra koná v intenciách zákona a transparentnosti. Dôkazom toho je aj tá skutočnosť, že špeciálny prokurátor súhlasil s osobným stretnutím s pani Zuzanou Wienk, o ktoré bol telefonicky požiadaný sekretariátom Aliancie Fair-play. Napriek ochote a súhlasu špeciálneho prokurátora pani Wienk na možnosť stretnutia do dnešného dňa nereagovala. Práve naopak, usporiadala si tlačovú konferenciu, na ktorej bez znalosti a nepochopenia podstaty veci a zrejme aj účelovo uviedla vyššie uvedené zavádzajúce a klamlivé skutočnosti.

Generálna prokuratúra SR v tejto súvislosti odkazuje aj na svoju domovskú webovú stránku, na ktorej je zo dňa 4. 6. 2014 publikovaná tlačová správa k trestnej veci tzv. emisie (Vyšetrovací spis tvorí 11 zväzkov, spolu má 3832 listov.

Cestou právnej pomoci boli zadovážené výsluchy svedkov a ďalšie listinné podklady z 5 štátov, konkrétne z USA (110 listov), ČR (34 listov), Maďarska (416 listov), Švajčiarska (551 listov) a Japonska (990 listov). Listinné podklady tvoriace podstatnú časť vyšetrovacieho spisu sa týkajú problematiky obchodovania s jednotkami AAU, obchodných spoločností, ktoré sa priamo či nepriamo zúčastnili na transakcii, bankových účtov a bankových prevodov finančných prostriedkov. Z Ministerstva životného prostredia SR boli zadovážené všetky dostupné listinné podklady týkajúce sa procesu prípravy transakcie a jej realizácie.

V rámci preskúmania trestnej veci bol preskúmaný aj súvisiaci vyšetrovací spis v trestnej veci "Legalizácie, ktorý tvorí viac ako 5 000 listov. Ide najmä o listinné podklady zadovážené cestou právnej pomoci zo Švajčiarska a ďalších štátov.)

Aj z jej rozsiahleho a podrobného obsahu vyplýva, že orgány činné v trestnom konaní vyvinuli maximálne úsilie na objasnenie tejto trestnej veci, pričom sa dôkladne zaoberali tiež spisovým materiálom doručeným v rámci právnej pomoci aj zo Švajčiarskej konfederácie. Z uvedeného je teda zrejmé, že žiaden listinný dôkaz doručený zo Švajčiarskej konfederácie sa zo spisu nestratil a orgány prokuratúry sa ním dôsledne zaoberali.

Aj na základe publikovanej tlačovej správy GP SR zo dňa 4. 6. 2014 jasne vyplýva, že tvrdenia pani Zuzany Wienk z Aliancie Fair-play sú účelové, klamlivé a zavádzajúce.

Andrea Predajňová hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR