12. 7. 2014

IVO Barometer

IVO Barometer

Nezávislosť slovenských médií sa nezlepšuje, naopak, znepokojujúcim zásahom do ich práce bol verdikt súdu v kauze Bonnano, tvrdí Inštitút pre verejné otázky (IVO). Analytici inštitútu hodnotia v rámci projektu IVO Barometer kvalitu demokracie na Slovensku v oblasti nezávislosti médií za druhý štvrťrok tohto roku priemernou známkou 3,00. Oproti predchádzajúcemu hodnotenému obdobiu tak žiadna zmena nenastala.
"Pri hodnotení tejto súdnej kauzy nám nezostáva nič iné, len zopakovať naše hodnotenie z čias, keď sa dotknutí sudcovia žalobu podali: Skutočnosť, že vysokí predstavitelia súdnictva a prokuratúry prichytení pri konaní, ktoré otvára otázky o ich ľudskej a mravnej kompetencii pre výkon funkcií namiesto verejného ospravedlnenia za neprípustné správanie naopak zaútočili na médiá, ktoré priniesli takýto dôkaz o ich správaní, asi najlepšie vystihuje morálny rozklad súdneho stavu na Slovensku," píšu analytici IVO v hodnotení kvality demokracie u nás za predchádzajúci štvrťrok. Podľa verdiktu súdu sa denník Nový Čas musí ospravedlniť sudcovi Najvyššieho súdu SR Danielovi Hudákovi. Okresný súd Bratislava II zatiaľ nerozhodol o náhrade nemajetkovej ujmy, ktorú sudca Hudák žiadal vo výške stotisíc eur. Ospravedlnenie musí Nový Čas podľa rozsudku uverejniť s výrazným titulkom na titulnej strane novín, pričom pokračovanie ospravedlnenia má byť na celej druhej strane denníka. „Uvedené tvrdenie o účasti Daniela Hudáka na zvrátenej párty alebo zvrátenom žúre, s ktorými boli spojené porovnania na hru na masového vraha Ľubomíra Harmana z masakry z Devínskej Novej Vsi, nie sú pravdivé. Za ich uverejnenie, ktoré malo za následok značný zásah do občianskej a profesijnej cti a dôstojnosti JUDr. Daniela Hudáka, sa ospravedlňujeme,“ znie časť nariadeného ospravedlnenia.
Na druhej strane IVO oceňuje zásadový postoj vedenia Rozhlasu a televízia Slovenska, ktoré sa razantne vysporiadalo s kauzou rasistického statusu jednej z moderátoriek RTVS, ktorý zverejnila na svojej facebookovej stránke. "Je to dôležité najmä preto, že okrem ocenenia v odbornej obci či zo strany ombudsmanky sa objavili aj hlasy spochybňujúce primeranosť tohto kroku nielen vo verejnosti, ale aj v parlamente či vláde," tvrdí
Celkovú úroveň demokracie u nás za minulý štvrťrok ohodnotili analytici IVO známkou 3,1, oproti predchádzajúcemu hodnotenému obdobiu je tak úroveň demokracie u nás kvalitnejšia o 0,1 bodu. Cieľom projektu IVO Barometer je pravidelne hodnotiť stav kvality demokracie na Slovensku v piatich kľúčových oblastiach: demokratické inštitúcie a právny štát, legislatíva, ochrana a dodržiavanie ľudských a menšinových práv, nezávislé médiá a médiá verejnej služby a od roku 2012 občianska spoločnosť a tretí sektor. Hodnota ratingu/známky IVO Barometra sa pohybuje na škále 1,00 – 5,00, pričom známka 1,00 vyjadruje optimálny stav kvality demokracie podľa štandardov a porovnávacích kritérií uplatňovaných na pôde Európskej únie a Rady Európy v oblasti stability inštitúcií, politickej demokracie, ľudských práv a slobôd.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.