8. 7. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Lotyšské úrady dnes oznámili obnovenie vysielania ruského televízneho kanála RTR. Stalo sa tak po takmer troch mesiacoch od jeho pozastavenia pre údajné neobjektívne informovanie o kríze na Ukrajine.
Lotyšská rada pre rozhlasové a televízne vysielanie v apríli hlasovala za pozastavenie vysielania RTR. Podľa nej kanál šíril vojnovú propagandu.
Ruskí aktivisti však napadli rozhodnutie na súde v Rige. Zákaz vysielania označili za porušenie ústavou garantovanej slobody prejavu.
Podľa agentúry ITAR-TASS podporili aktivistov aj lotyšské verejné organizácie, ktoré sa obrátili na prezidenta, predsedu ústavného súdu, šéfa lotyšského zväzu novinárov, ombudsmana a ďalších. O prípade boli informované taktiež veľvyslanectvá Nemecka, Francúzska, Británie a Spojených štátov v Lotyšsku.


Fanúšik, ktorého podriemkavanie v hľadisku počas priameho prenosu stretnutia americkej bejzbalovej ligy medzi tímami New York Yankees a Boston Red Sox sprostredkovali televízne kamery, zažaloval televíznu stanicu ESPN, americkú bejzbalovú federáciu i tím New York Yankees a požaduje odškodné desať miliónov dolárov (približne 7,4 milióna eur). Informovalo o tom dnešné vydanie denníka The New York Times.
Podľa neho fanúšik v zdôvodnení uviedol, že komentátori priameho sa prenosu zabávali na jeho mikrospánku a ohovárali ho, čím zničili jeho povesť a spôsobili mu duševnú traumu.
Matka fanúšika, ktorý je momentálne mimo územia USA, pre New York Times uviedla, že od moderátorov to nebolo pekné: "Bolo to neuveriteľné. Všade, kde sa potom objavil, sa na ňom ľudia zabávali."
Žiadny z trojice zažalovaných subjektov sa k obvineniam zatiaľ nevyjadril. Nie je známe ani to, či sa žalobou bude skutočne zaoberať príslušný súd.


Copyright © TASR 2014