3. 7. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Verejnoprávna televízia si počas leta v širokom zábere pripomenie 70. výročie SNP a 100. výročie začiatku prvej svetovej vojny. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) predstavuje dlhodobý projekt Dejiny, ktorého cieľom je medzi iným vytvoriť záujem mladej generácie o históriu a predstaviť mládeži najvýznamnejšie udalosti, ktoré ovplyvnili Slovensko. Ako pre agentúru SITA povedal programový riaditeľ RTVS - Slovenskej televízie Tibor Búza, zo slovenskej filmovej klasiky uvedú k stému výročiu 1. svetovej vojny dvojdielny televízny film podľa rovnomenného románu Milana Urbana Živý bič (5. júla), psychologické drámy Anjel Milosrdenstva (12. júla) a Signum Laudis (27. júla) a mnohé ďalšie. Búza dáva do pozornosti aj premiéru koprodukčného filmu Sarajevo (28. júla), ktorý zachytáva predohru k 1. svetovej vojny - atentát na následníka trónu Františka Ferdinanda a jeho manželku Žofiu počas návštevy Sarajeva.
Najbližšie štyri soboty krátko po 20:00 ponúkne Dvojka štvordielnu zahraničnú dokumentárnu sériu o osudoch ľudí počas 1. svetovej vojny - od júla 1914 do novembra 1918 - Vojnové denníky. Na štvrtky, od 24. júla do 7. augusta, je v pláne trojdielny seriál od uznávaného scenáristu Toma Stopparda - Koniec prehliadky. Príbeh lásky a zrady zavedie hlavného hrdinu od povrchného sveta londýnskej smotánky až k zákopom na bojisku vo Francúzsku.
Júl a najmä august bude nielen na Dvojke, ale aj na Jednotke patriť najmä 70. výročiu Slovenského národného povstania (SNP). Práve vysielanie k SNP považuje Búza za najdôležitejšie a avizuje jeho presah aj na september. Naplánované sú priame prenosy z ústredných oficiálnych osláv výročia SNP 29. augusta v Banskej Bystrici. Vysielať sa bude množstvo filmov s tematikou SNP, ako napríklad: Keby som mal pušku (3.8.), Smrť chodí po horách (6.8.), Vlčie diery a Kapitán Dabač (29.8. až 31.8.). Priestor dostanú dokumentárne filmy, ako napríklad polohraný dokument o vypálenej obci Kalište (23.8.) alebo dokument Posledná misia (16.8.) o osudoch amerických letcov na Slovensku počas 2. svetovej vojny. RTVS medzi iným 31. augusta v priamom prenose prinesie aj časť diania z Medzinárodných leteckých dni na Sliači, tento rok venovaných 70. výročiu SNP a 10. výročie vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie (NATO).
Už od stredy 9. júla začne RTVS sériu ôsmich odborných diskusií k jubileu povstania natočených v exteriéroch, napríklad v Múzeu SNP v Banskej Bystrici, v Kališti a v bývalom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. "Pôjdeme naprieč celou odbornou verejnosťou - pretože budú pozvaní odborníci zo Slovenskej akadémie vied - Historického ústavu, Múzea Slovenského národného povstania. Nebojíme sa zabŕdnuť aj do kontroverzných tém," doplnil Búza, ktorý si myslí, že to bude veľmi zaujímavé. Pritom po každej diskusii bude nasledovať dokumentárny film na danú tému, napríklad o vzniku a živote vo vojnovom slovenskom štáte, o holokauste, partizánoch, až po povstanie a oslobodenie. Výročie SNP a jeho oslavy bude reflektovať vo vysielaní i Rádio Slovensko.
V novom programovom okne Dejiny, ktoré RTVS predstavuje pod heslom Spoznajme ich, nájdu diváci Slovenskej televízie aj poslucháči Slovenského rozhlasu programy rôznych žánrov. RTVS avizuje dokumenty, publicistiku, celovečerné filmy, pôvodné diskusie, vlastnú tvorbu, rozhovory, reportáže a rozhlasové hry. Dejiny sú dlhodobým projektom RTVS, naplánovaným do roku 2018. Projekt v novembri tohto roka pripomenie 25. výročie nežnej revolúcie, na budúci rok 70. výročie konca druhej svetovej vojny a pokračovať bude až do stého výročia konca 1. svetovej vojny, 500. výročia reformácie a ďalej.
Počas leta sú podľa Búzu zachované všetky ťažiskové formáty vo vysielaní Jednotky aj Dvojky. Popri vrcholiacich majstrovstvách sveta vo futbale začne verejnoprávna televízia od soboty 5. júla vysielať cyklistické preteky Tour de France. Sviatok všetkých milovníkov cyklistiky prinesie do 27. júla na Dvojke. Nový blok vysielania pre deti Trpaslíci, ktorý vysiela Jednotka od začiatku apríla v sobotu doobeda, ponúka malým divákom aj počas letných prázdnin. Zároveň aj v júli a auguste nájdu deti svoj program - večerníček, detské pásma na Dvojke od 18:40 do 20:00.
Letná vysielacia štruktúra v Rádiu Slovensko bude odľahčená, hudba aj publicistika sú prispôsobené letu. Ťažiskovým projektom leta vo vysielaní Rádia Regina je Folklórne leto a všetky tri štúdiá Reginy - v Bratislave, Banskej Bystrici i v Košiciach prinesú dianie z významných folklórnych festivalov na Slovensku. Rádio Devín do letného vysielania pripravilo Audioportréty – rozhlasové portréty 50 súčasných výtvarných umelcov, ale aj 5 x 5 návštev na zaujímavých a neznámych miestach v Brne, Prahe, Viedni, Budapešti a Bratislave Čo nenájdete v bedekroch. Festivalové Rádio_FM ponúka živé vstupy a reportáže z hudobných festivalov a ďalších podujatí.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.