5. 7. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

V Bielovodskej doline vo Vysokých Tatrách neďaleko poľských hraníc, v týchto dňoch nakrúcajú filmári novú rozprávku podľa predlohy Pavla Dobšinského, nesie názov Sedem zhavranelých bratov. „Je to rozprávka obohatená o filmové motívy, ale je to ľudová slovesnosť a patrí to k Slovensku, tak ako patrí k Slovensku Bielovodská dolina, krásne prostredie, v ktorom sa tento príbeh odohráva. Je tu pokoj a my už k dnešnému dňu máme natočených 36 hodín záznamu, sme v druhej tretine natáčania,“ priblížil producent Ľubomír Slivka.
Filmári aktuálne pracujú v piatom stupni ochrany prírody na brehu potoka Biela voda, čo si plne uvedomujú a rešpektujú to. V Tatrách už zažili rôzne počasie, mraky, dážď, búrku ale i slnko, ktoré v Bielovodskej doline bolo práve dnes. „To všetko k tým horám patrí a usilujeme sa pružne reagovať. Dnešný deň sme potrebovali slnečný, pretože práve natáčame stretnutie hlavnej ženskej postavy s princom a ich zásnuby a vyšlo nám to,“ dodal Slivka.
Pri natáčaní filmový štáb pracuje s niekoľkými havranmi, čo niekedy zdržuje a práca so zvieratami si vyžaduje viac času na prípravu. „Robíme to už 30 rokov, dokonca máme jedného krkavca, ktorý účinkoval i v Arabele. Ročne robíme s kolegom okolo 50 titulov. Výcvik zvierat na filmovanie si vyžaduje lásku k zvieratám a veľké množstvo času, ale musím povedať, že s režisérkou Alice Nellis sa pracuje veľmi dobre, pretože je veľmi tolerantná,“ konštatoval koordinátor zvierat Václav Tomšovský. S filmármi často spolupracuje dokonca aj na tvorbe scenára tak, aby sa zvieratám prispôsobil.
„Aj herci vyžadujú trpezlivosť, ale prišla som na to, že zvieratá a zvlášť havrany sú na tom ešte horšie. Takže tu aj my herci musíme sklapnúť a čakať, kým sa zvieratá umúdria,“ konštatovala herečka Martha Issová, ktorá v rozprávke stvárňuje hlavnú postavu sestry siedmich zhavranelých bratov. Filmárčenie priamo v prírode si užíval celý štáb, predstaviteľ princa Lukáš Příkazký to má dokonca radšej, ako pracovať niekde v štúdiu. „My sme hľadali krajinu, ktorá má dynamiku, tu sme našli všetko, čo potrebujeme. Keď človek v prírode točí, je treba sa tomu prispôsobiť,“ zdôraznila režisérka Nellis.
Štáb natáča aj na Orave v Zuberci a zároveň na hrade Zvíkov v Českej republike. Pracovali aj v Terchovej v časti Štefanová, kde ich prekvapil medveď. "Štáb tam nechal po sebe žemle, prišiel tam o tretej ráno medveď, tí chlapci, ktorí nám strážili čarodejnícku chalúpku sa schovali dovnútra, medveď dojedol, čo štáb po sebe zanechal a odišiel. Teraz už všetci vedia, že žiadne jedlo po sebe netreba nechávať,“ priblížil jednu zo skúseností z natáčania Slivka.
Rozprávka sa natáča v česko-slovenskej koprodukcii a nedala by sa podľa producenta Slivku realizovať bez podpory Audiovizuálneho fondu. Rodičov zhavranelých bratov hrajú Maroš Geišberg a Jana Oľhová. Objavia sa tu však aj ďalší slovenskí herci ako Miroslav Noga, či Ivan Vojtek a Kristína Svarinská, ktorá hrá jednak slúžku, no zároveň tlmočí slová hlavnej protagonistky, ktorá je v celom filme nemá. Rozprávačkou príbehu bude Zuzana Kronerová. „Sme radi, že našou troškou prispejeme k tomu, že ďalšia naša rozprávka zo Slovenska ostane zaznamenaná a bude k dispozícii deťom,“ konštatoval Slivka s tým, že nová sfilmovaná verzia rozprávky Sedem zhavranelých bratov bude mať premiéru na jar budúceho roku v kinách a počas Vianoc 2015 ju uvidia diváci aj v televíznom vysielaní. Rozprávka bude predabovaná do českého i slovenského jazyka.

Copyright © TASR 2014