1. 7. 2014

Výstava Steve McCurryho

Výstava Steve McCurryho

Jeden z najvýznamnejších svetových fotografov súčasnosti Američan Steve McCurry má v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave slovenskú výstavnú premiéru. Výber z jeho tvorby na dvoch poschodiach potrvá do 31. augusta.
"Je to práca neuveriteľne talentovaného fotografa a sme radi, že sme mohli podporiť túto výstavu. Autor svojimi trpezlivými zábermi dokáže odfotiť vnútro človeka. Potvrdzuje to aj záber afganského dievčaťa, ktorého portrét sa stal symbolom utečencov a obletel celý svet," na pondelkovej (30. 6.) vernisáži povedal veľvyslanec USA v SR Theodore Sedgwick.
Ojedinelosť a význam výstavy potvrdzuje skutočnosť, že na jej otvorení sa zúčastnili veľvyslanci ďalších piatich krajín. Nielen podľa nich je to vzácna príležitosť spoznať tvorbu tohto úspešného fotografa.
"Americký autor svojimi fotografiami dáva správu o svete," konštatoval riaditeľ SEDF Václav Macek.
V expozícii nechýba spomínaná najslávnejšia fotografia McCurryho. Na nej zelenookú mladú neznámu Afgánku odfotil v utečeneckom tábore v Pakistane (1984). O 18 rokov neskôr ju so svojim štábom vyhľadal, aby Sharbat Gulu identifikoval a znovu odfotil. Okrem nej je vo výbere viac portrétov starých a mladých obyvateľov z rôznych krajín. Ďalšou sériou fotografií je práca a starostlivosť o úrodu. Návštevník vidí domorodcov na upravených ryžových políčkach vo filipínskych vrchoch, pestovanie jačmeňa v hornatom Tibete, zber ďateliny v Jemene, ženy kopajúce čakanmi nádrž na vodu v Indii, v monzunovom období kráčajúceho krajčíra po krk vo vode so šijacím strojom na pleci, mužov loviacich ryby na chodúľoch v Srí Lanke či pastiera z Kašmíru ako sa zohrieva pri ohni v kmeni stromu chinar.
Ďalšia séria farebných fotografií dokumentuje religióznu tematiku - život šaoliských mníchov, procesiu mníšok na Sicílii, rušný život pred Modrou mešitou z 15. storočia v Kuvajte či mohutnosť sochy Budhu v Srí lanke. Pôsobivé sú panoramatické zábery na modré mesto Jodhpur v Indii, japonské Fushimi Inari či kráčajúce ťavy v scenérii horiacich a dymiacich ropných polí v Kuvajte.
"Steve McCurry pôsobí na scéne vyše 30 rokov, čo dokladá nielen obrovským záujmom o jeho fotografie v prestížnych galériách a veľtrhoch umenia, ale aj publikovaním v svetových časopisoch, obálkami desiatok kníh, rozhovormi a najmä nespočetným množstvom výstav. Fotografickú dráhu začal výletom do Indie, ktorú precestoval krížom-krážom a do nej sa i dnes rád vracia po inšpirácie. Počas ciest sa dostal na šesť kontinentov a do obrovského množstva krajín a ako prvý ukázal svetu fotografie z konfliktu v Afganistane," predstavila 63-ročného fotografa kurátorka výstavy Michaela Bosáková zo SEDF.
V jeho tvorbe je dominantou ľudská tvár. Tá sa objavuje takmer na všetkých záberoch, či ide o svetové konflikty, miznúce kultúry, starodávne tradície alebo súčasnú kultúru. Za svoje fotografie získal mnoho ocenení vrátane Zlatej medaily Roberta Capu, National Press, National Press Photographers Award a je štvornásobným držiteľom prvej ceny najväčšej fotografickej súťaže World Press Photo. Jeho fotografie sú v zbierkach najprestížnejších galérií na svete.


Copyright © TASR 2014