2. 8. 2014

Pamätný deň rómskeho holokaustu

Pamätný deň rómskeho holokaustu

Začiatkom augusta si Slovensko spomienkovými podujatiami pripomenie 70. výročie likvidácie rómskeho tábora Osvienčim – Brezinka a uctí si obete rómskeho holokaustu. Na podujatia pozýva splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. Informuje o tom Pollákov úrad na svojej internetovej stránke. Podujatia budú organizované pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu. Rómovia ako etnická skupina boli počas druhej svetovej vojny vystavení prenasledovaniu a likvidácii. Celkový počet rómskych obetí počas vojny sa pohybuje od 250 do 500-tisíc osôb.
Pamätný deň rómskeho holokaustu pripomenie aj Dvojka RTVS. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity je usporiadateľom publicisticko-umeleckého podujatia s názvom Poraimos. RTVS ho odvysiela v sobotu 2. augusta o 20:05 na Dvojke. Pamiatku holokaustu si diváci pripomenú jednak dokumentom s názvom V útvare, diskusiou na tému spolunažívania s rómskymi komunitami od druhej svetovej vojny a spomienkovým galavečerom. Diskutovať bude splnomocnenec vlády Peter Pollák, etnológ a vysokoškolský pedagóg René Lužica, historik a pracovník Historického ústavu SAV Ivan Kamenec, romológ a vysokoškolský pedagóg Jozef Ravasz, sociologička Sylvia Porubänová, novinárka Jarmila Vaňová a aktivista Stanislav Daniel.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.