19. 8. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Letnú školu žurnalistiky pre krajanov 2014 tento rok absolvuje pätnásť účastníkov z Maďarska, Srbska, Rumunska, Poľska či Čiernej Hory. Krajanskí novinári, ktorí zavítali do Bratislavy sa budú na Slovensku vzdelávať do soboty 23. augusta.
"Chceme, aby mali aj Slováci v zahraničí slovenské slovo vo svojich domácnostiach a aby to slovo bolo čo najlepšie," povedala dnes pri slávnostnom otvorení letnej školy Agáta Jendžejíčková, šéfredaktorka mesačníka Život, ktorý vychádza v poľskom Krakove. Ako konštatoval Igor Furdík z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, toto podujatie má už veľmi dlhú tradíciu a aj keď v minulosti bolo niekoľko rokov prerušené, je tu znova, aby pomohlo nastupujúcej mladej generácii novinárov našich krajanov. "Cieľom nie je len ich niečo naučiť, dôležité sú tiež väzby, ktoré ich po letnej škole naďalej spájajú," povedal.
Podľa vedúcej Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Svetlany Hlavčákovej, novinárom chcú predstaviť súčasné trendy v žurnalistike. Katedra je tento rok spolu s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí prvý raz organizátorom tohto podujatia.
Účastníci letnej školy majú v programe okrem odborných prednášok exkurzie po slovenských médiách, stretnutie s osobnosťami slovenskej žurnalistiky. Spolu s pedagógmi katedry žurnalistiky pripravia aj vlastné noviny, televízny šot a rozhlasové príspevky. Letná škola sa skončí tvorivým novinárskym dňom spojeným s exkurziou do Banskej Štiavnice.
TASR informoval Peter Kubínyi z Katedry žurnalistiky FiF UK.

Copyright © TASR 2014