21. 9. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajina sa nezapojí do budúceho ročníka projektu Eurovision Song Contest. Zástupcovia ukrajinskej štátnej televízie informovali, že ich k tomuto rozhodnutiu viedli najmä nestabilná finančná situácia a politické problémy v krajine. "Nechceme robiť niečo zle a nemáme peniaze na to, aby sme urobili niečo dobre," dodal za NTU Zurab Alasania. Ukrajina zároveň dúfa, že sa do Eurovízie zapojí v roku 2016.
Šesťdesiaty ročník Eurovision Song Contest sa bude konať vo viedenskej Stadthalle. Z Rakúska totiž pochádza tohtoročný víťaz pesničkovej súťaže Thomas Neuwirth, vystupujúci pod umeleckým menom Conchita Wurst. Semifinálové kolá sa uskutočnia 19. a 21. mája 2015, podujatie vyvrcholí 23. mája 2015.

Zakladateľ talianskej strany Liga Severu Umberto Bossi v piatok skritizoval mediálnu kampaň, ktorej cieľom bolo dosiahnutie negatívneho stanoviska Škótov k referendovej otázke o nezávislosti ich krajiny od Británie. Podľa Bossiho zástancovia zotrvania v Spojenom kráľovstve prostredníctvom médií "uspeli v zastrašení" ľudí. Práve vplyv televíznych staníc a novín na obyvateľov označil za "nešťastné pre demokraciu". Exminister sa priznal, že škótsku kampaň za nezávislosť podrobne sledoval.
"Starým ľuďom povedali, že ich dôchodky budú ohrozené a že ich práca bude ohrozená. Bola to cielená kampaň," povedal zakladateľ a dlhoročný exlíder Ligy Severu, ktorá bola dlhé roky pevnou súčasťou vlády niekdajšieho premiéra Silvia Berlusconiho. Okrem kritiky prisťahovalectva je agendou v súčasnosti opozičného hnutia odtrhnutie územia s názvom Padánia, bohatej severnej časti Apeninského polostrova. Taliansky premiér Matteo Renzi preto vyslovil s výsledkom štvrtkového referenda spokojnosť. Urobil tak aj vo svetle separatistickým nálad v Benátkach. 

Škóti vo štvrtkovom referende 55 percentami hlasov podporili zotrvanie vo Veľkej Británii. Ich hlasovania pozorne sledovali najmä v Katalánsku, no i v ďalších bohatých územiach nespokojných s centrálnymi vládami.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.