25. 9. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Za prepustenie nemecko-amerického novinára z takmer trojročného zajatia v Somálsku zaplatili vyjednávači výkupné vo výške 1,6 milióna dolárov, povedal veliteľ somálskych pirátov, ktorí ho od januára 2012 zadržiavali. Informovala o tom agentúra Associated press.
Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že Michael Scott Moore bol prevezený letecky do kenskej metropoly Nairobi, kde mu nemecká ambasáda poskytuje lekársku starostlivosť. Podľa hovorkyne ministerstva sa mu "za daných okolností darí dobre".
Hovorkyňa Sawsan Chebliová uviedla, že osobitná krízová skupina ministerstva zahraničných vecí a federálnej polície od jeho únosu "veľmi úzko" spolupracovala s americkými orgánmi. Novinár v Somálsku zbieral podklady pre knihu o pirátstve.
Chebliová sa nechcela vyjadriť k tomu, ako došlo k jeho prepusteniu, ani k správam, že zaňho bolo zaplatené výkupné. Iba vyhlásila, že "nemeckú vládu nemožno vydierať".
Veliteľ pirátov v pobrežnom meste Hobyo, Bile Hussein, agentúre Associated Press povedal, že somálski piráti rokovali so somálskymi sprostredkovateľmi, ktorí vyjednávali v mene Berlína. Podľa Husseina už boli piráti unavení z dlhého zadržiavania Moora a čoraz viac sa obávali, že sa ho USA pokúsia oslobodiť silou.
Iba štyri dni po unesení Moora v severosomálskom meste Galkayo, keď išiel na aute z letiska, komando amerického námorníctva z osobitnej jednotky Seals oslobodilo pri nočnom útoku jedného Američana a jedného Dána. Zabili pri tom všetkých deviatich ľudí, ktorí ich v zajatí strážili.
Moore pracoval ako novinár na voľnej nohe pre nemecký magazín Der.

Celoeurópske fórum "Meet the Authors" (Stretnite sa s autormi) zamerané na ochranu autorských práv a duševného vlastníctva a zdôraznenie významu sféry kultúry a tvorby v európskych kontextoch sa včera konalo v Bruseli.
Organizátorom bola Európska konfederácia spoločností autorov a skladateľov z krajín EÚ, Nórska a Švajčiarska (GESAC) v spolupráci s Európskym parlamentom.
GESAC zastrešuje 34 autorských združení v Európe a je ochrancom záujmov okolo 900.000 autorov a držiteľov autorských práv. Ide o umelcov tvoriacich v oblasti hudobného, grafického, literárneho a dramatického umenia, ale aj v oblasti audiovizuálnej tvorby a vydavateľov hudobných diel.
Na pôde Stáleho zastúpenia Bavorska pri EÚ sa v rámci tohto podujatia stretli autori a skladatelia, riaditelia autorských zväzov, predstavitelia sféry obchodu a vplyvní politickí predstavitelia v tomto odbore.
Slovensko bolo zastúpené aj v rámci pracovného panelu, na ktorom sa otvorenej diskusie zúčastnili europoslanec Eduard Kukan a spevák a skladateľ Miroslav Žbirka. Na podujatí boli prítomní aj predseda Výboru Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) Matúš Jakabčič a riaditeľ SOZA Anton Popovič.
Kukan na otázku, ako by mohol europarlament vyjsť v ústrety autorom, uviedol, že v ére vznikajúceho jednotného digitálneho trhu by mal byť tento trh ľahko prístupný pre užívateľov aj autorov, ale treba vytvoriť právny rámec na to, aby bola zachovaná kultúrna rôznorodosť.
Jakabčič upozornil na skutočnosť, že digitálny svet sa veľmi rýchlo vyvíja a prax predbieha legislatívu.
"Aj v oblasti duševného vlastníctva sa v súvislosti s digitalizáciou vynárajú nové otázky, ktoré treba riešiť. EÚ má zosúladenú legislatívu aj autorský zákon, z toho vyplýva, že aj nové členské krajiny únie majú porovnateľné podmienky pre ochranu autorských diel," povedal Jakabčič o význame podujatia. Zároveň ocenil, že autori a autorské zväzy dostali možnosť priamo komunikovať s europoslancami a bližšie ich zoznámiť s touto problematikou.
Slovenský "Zlatý slávik" v rámci diskusie upozornil na zákernosť pojmu "modernizovanie copyrightu", čiže autorských práv.
"Vymyslelo sa šalamúnske riešenie, modernizácia. Copyright je pre autora dôležitá vec. Modernizácia, že už nemôže autor protestovať, keď mu zoberú pesničku, proti tomu som sa ja ozval," uviedol Žbirka v rozhovore pre TASR. Podľa neho tu ide o jedno zo základných práv autora, ktoré by si nemali nechať zobrať ani v ére jednotného digitálneho trhu, keď na stiahnutie pesničky stačí jednoduchý príkaz "Download".

Copyright © TASR 2014