3. 9. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Biely dom dnes oznámil, že videonahrávka zachytávajúca brutálnu vraždu amerického novinára Stevena Sotloffa je podľa analýzy tajných služieb USA autentická. Informovala o tom agentúra AP.
Video zachytávajúce odrezanie Sotloffej hlavy zverejnili extrémisti z organizácie Islamský štát (IS) v utorok, dva týždne po nahrávke vraždy ďalšieho amerického novinára Jamesa Foleyho.
Na novom videu maskovaný islamista varoval amerického prezidenta Baracka Obamu, že pokračovanie v náletoch na ciele IS v Iraku povedie k zabíjaniu ďalších západných rukojemníkov. Pohrozil zároveň zabitím britského rukojemníka Davida Hainesa.
Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes pred novinármi hovoril o neúspešnom pokuse zachrániť britského rukojemníka, ktorého zadržiava IS, uviedla agentúra Reuters. Britská vláda podľa Hammonda nevylučuje možnosť leteckých útokov proti IS, zajatie Brita ani zverejnenie nahrávky vraždy Američana však strategické plány Londýna nezmenia, zdôraznil.
Hammond po zasadnutí vládnej komisie pre mimoriadne udalosti dodal, že militant na videu zachytávajúcom vraždu Sotloffa je zrejme ten istý muž s britským prízvukom, ktorého hlas sa objavil na nahrávke vraždy Foleyho.

Americký novinár Steven Sotloff, ktorého militanti z organizácie Islamský štát (IS) zabili odrezaním hlavy, mal aj izraelské občianstvo. Oznámil to dnes Izrael a je zrejmé, že túto informáciu tajil v snahe chrániť zajatca.
      "Určené na zverejnenie: Steven Sotloff bol izraelským občanom RIP," napísal na sociálnej sieti Twitter hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Paul Hirschson.
      Militantná organizácia Islamský štát, aktívna v Sýrii a Iraku, v utorok zverejnila videozáznam Sotloffovho zabitia, ktoré označila za odvetu za americké nálety v Iraku. Video dnes Biely dom vyhlásil za autentické, uviedla agentúra Reuters.
      Sotloffovej smrti sa izraelské médiá zoširoka venovali, pričom 31-ročného reportéra identifikovali ako žida a príležitostného dopisovateľa. Takéto informácie o ňom však počas jeho zajatia vôbec nezverejňovali.
      "Odmietli sme priznať akýkoľvek vzťah s ním pre prípad, že by ho to ohrozilo," uviedol Avi Hoffman, editor magazínu Jerusalem Report, ktorý zverejňoval Sotloffove reportáže.
      Izraelské noviny Jediot Achronot citovali bývalého spoluzajatca, ktorý povedal, že Sotloff skrýval pred islamistickými povstalcami svoju židovskú vieru a keď držal pôst na sviatok Jom kippur, predstieral, že je chorý.
      Izraelské médiá napísali, že v USA narodený Sotloff sa do Izraela prisťahoval v roku 2005 a študoval na súkromnej vysokej škole Interdisciplinary Center v meste Herzlija.


Ruská tlačová agentúra RIA Novosti dnes informovala, že na východe Ukrajiny zahynul jeden z jej fotoreportérov, Andrej Stenin, ktorý bol od začiatku augusta považovaný za nezvestného.
      Jeho kolegovia - aj za podpory žurnalistov zo zahraničia - spustili kampaň na oslobodenie tohto 33-ročného novinára, pretože predpokladali, že sa dostal do zajatia ukrajinskej armády. Kyjevská vláda vyhlasovala, že o osude Stenina, ktorý sa pohyboval v oblastiach kontrolovaných proruskými separatistami, nemá nijaké správy.
      Podľa dostupných informácií sa Stenin 6. augusta so svojím autom pripojil ku kolóne vozidiel s utečencami, ktoré opúšťali pod ochranou proruských separatistov Doneck. Kolóna sa však v oblasti mesta Snižne dostala pod paľbu ukrajinských vládnych síl. Steninovo auto dostalo priamy zásah.
      Dmitrij Kiseľov, generálny riaditeľ RIA Novosti, pre ktorú Stenin pracoval, dnes prostredníctvom vyhlásenia informoval, že telesné pozostatky nájdené v "rozstrieľanom a podpálenom" aute boli identifikované ako Steninove. Hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin však dnes informoval, že fotograf zahynul pri útoku ukrajinských vládnych jednotiek na kolónu utečencov.
      Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo dnes okolnosti Steninovej smrti za šokujúce a požiadalo ukrajinskú stranu, aby veľmi dôsledne a nezaujato prešetrila okolnosti prípadu a "prísne potrestala páchateľov".
      Súčasne Moskva vyzvala Západ, nech vyvinie na Kyjev tlak, aby prestal novinárom brániť vo výkone ich povolania. Marija Zacharovová z tlačového odboru ruského MZV na svojej facebookovej stránke napísala, že "štvanica na novinárov sa na Ukrajine stala zámernou".
      Zväz novinárov Ruska kritizoval ukrajinské vedenie, že konalo nečestne, keď deklarovalo ochotu pomôcť pri pátraní po nezvestnom novinárovi a vymeniť ho prípadne za zajatú ukrajinskú pilotku Nadeždu Savčenkovú, pričom Stenin bol už v tom čase po smrti.
      Sústrasť Steninovým príbuzným a priateľom vyjadril dnes aj ruský prezident Vladimir Putin. Pohreb novinára sa uskutoční v piatok v Moskve. V nedeľu si jeho kolegovia pripomenú jeho pamiatku v rámci Dňa solidarity s novinármi, ktorí zahynuli pri výkone svojej profesie


Copyright © TASR 2014