4. 9. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 


V týchto dňoch sa dostáva k svojim čitateľom prvé číslo Rómskych listov. Noviny, ktoré v rokoch 2002–2003 vychádzali ako príloha vtedajšieho Dominofóra, tak ožívajú po viac ako desiatich rokoch ako samostatné periodikum. Vydavateľom je Rómske mediálne centrum (MECEM).
      Ako uviedla šéfredaktorka periodika Jarmila Vaňová, cieľom Rómskych listov je vykryť medzeru na mediálnom trhu, z toho dôvodu sa zameriavajú na konkrétne cieľové skupiny čitateľov.
      Špecifikom novín Rómske listy je, že sú robené ako skladačka a celé sa dajú rozoberať po štvorstranách, akoby vo forme príloh, ktoré sú tematicky ladené. Noviny tak v podstate tvorí sedem tematických častí na 28 stranách v náklade 3500 kusov.
      "Chceli sme osloviť čo najširšiu čitateľskú základňu veľmi konkrétne a hľadali sme spôsob, ako to urobiť. Domnievame sa, že táto forma je veľmi efektívna z hľadiska čitateľa, pretože noviny si môže každá rodina rozobrať podľa svojich záujmov a znova poskladať bez toho, aby im poradie tematických častí robilo problémy," uviedla Kristína Magdolenová, výkonná riaditeľka MECEM. Za kľúčové považuje redakcia to, že takto prvýkrát v histórii rómskych médií vychádza samostatná príloha pre ženy a rómska žena sa stáva prijímateľom informácií len o nej a pre ňu. "S témou rómskych žien robíme viac ako desaťročie a chceli sme kontakty, ktoré máme, zhmotniť v podpore rómskych žien a vytvoriť pre ne priestor na vyjadrenie, na to, aby mohli rozprávať o svojom živote a podporovať sa navzájom," doplnila Vaňová.
      Rómske listy vychádzajú v finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci programu Kultúra národnostných menšín 2014. Celkovo vyjde tento rok šesť čísel. Prvé číslo prináša aj príspevky v rómskom jazyku, ale ako povedala Vaňová, cieľom je postupne rozsah článkov v rómskom jazyku rozširovať.

 Copyright © TASR 2014