12. 9. 2014

Slovak Press Photo 2014

Slovak Press Photo 2014
 


Voľný fotograf Michal Burza je absolútnym víťazom súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo 2014. Rozhodla o tom sedemčlenná medzinárodná porota, ktorá mu udelila hlavnú cenu Grand Prix za fotografiu zo série Majdan.
      "Do tretieho ročníka súťaže sa prihlásilo 113 fotografov, z toho 16 zahraničných. Zaslali 1115 fotografií, čo je oproti minulosti veľký nárast. Zvýšila sa aj kvalita súťaže a porota absolvovala náročné dvojdňové hodnotenie," informovala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová.
      Aj predseda poroty, slovenský fotograf žijúci v USA Paul Martinka, potvrdil vysokú kvalitu fotografií a prisľúbil záujem urobiť výstavu z tejto súťaže v New Yorku. "Som prekvapený celkovou úrovňou a najmä silnou študentskou kategóriou. Súťaž na mňa urobila veľmi dobrý dojem a fotografie sú na svetovej úrovni," povedal Martinka.
      Druhý rok boli v porote českí fotografi Jindřich Štreit, Jan Šibík a Roman Vondrouš, ktorí potvrdili vyššiu kvalitu súťažných fotografií najmä v kategóriách aktualita, každodenný život, reportáž, portrét, mladí fotografi a študenti žurnalistiky. Podľa nich i ďalších členov poroty bola slabšie zastúpená kategória životné prostredie.
      "Ako pedagóg som hrdá na úroveň študentskej fotografie," konštatovala fotografka Jana Hojstričová pôsobiaca na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. Fotoreportér TASR Pavel Neubauer a Roman Vondrouš vyjadrili sklamanie s úrovňou športovej kategórie.
      "Víťazná fotografia z Majdanu dáva posolstvo pre celý svet, čím sa stáva globálnou. Táto súťaž je na vysokej úrovni. Najviac ma prekvapili mladí fotografi, môžete byť na nich hrdí. Vytvárajú nový jazyk, nový prístup k podávaniu príbehov. Môžeme ich zaradiť medzi profesionálov," zhodnotil súťaž ruský fotograf Jurij Kozyrev.
      Porota navrhla troch súťažiacich na Grant Bratislavy, z ktorých ho jednému udelí primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik. Na slávnostnom vyhodnotení 22. októbra získajú ceny aj najlepší autori zo všetkých kategórií. Z nich novou je Stredoeurópska fotografia, do ktorej sa zapojili fotografi z ČR, Poľska, Maďarska a Rakúska. Tiež bude udelené aj ocenenie za celoživotné dielo autorovi, ktorý svojou činnosťou z pozície fotografa, historika, teoretika, kurátora a publicistu podporuje prezentáciu fotografií na výstavách alebo v publikáciách. Výstava najlepších fotografií zo súťaže bude opäť v Múzeu mesta Bratislavy.

Copyright © TASR 2014