11. 10. 2014

12. Bienále animácie Bratislava

12. Bienále animácie Bratislava


Hlavnú cenu na 12. ročníku medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti Bienále animácie Bratislava (BAB) 2014 - Cenu Viktora Kubala získal film Moja mama je lietadlo ruskej režisérky Julie Aronovej.
Do súťažnej časti bolo prihlásených 120 filmov, z nich sa do užšieho výberu dostalo 56 z 28 krajín. Mimo súťaže bolo premietnutých ďalších 182 filmov v troch mestách.
Na piatkovom (10.10.) slávnostnom vyhodnotení v kine Lumiére sedemčlenná medzinárodná porota udelila Mimoriadnu cenu za film The Dam Keeper (Strážca priehrady) režisérskej dvojice Robert Kondo a Daisuke 'Dice' Tsutsumi z USA. Cenu UNICEF si prevzala nemecká režisérka Julie Ocker za film Zebra. Cenu za najlepší film z krajín Vyšehradskej štvorky získalo dielo V kruhovom lese so štyrmi rohmi/Maminti, malá zelená víla od režisérky Márie Horváth z Maďarska. Z krajín V4 získala mimoriadnu cenu slovenská režisérka Katarína Kerekesová za film o nevidiacom dievčatku Zbohom, farba sivá zo seriálu Mimi a Líza. Študent Vysokej školy múzických umení v Bratislave Martin Smatana získal Cenu Literárneho fondu za krátky bábkový film Rosso Papavero. Je o malom chlapcovi, ktorý sa stane svedkom snového cirkusového predstavenia.
O Cene detského diváka rozhodovali malí návštevníci na premietaní v Bratislave, Skalici a Prievidzi. Z asi 20-tisícovej návštevnosti takmer 5000 detí odovzdalo hlasovacie lístky. Z nich 725 rozhodlo o víťazstve polhodinového filmu Room on the Broom (Miesto na metle) režisérov Maxa Langa a Jana Lachauera z Veľkej Británie.
Cenu za celoživotné dielo si prevzal nestor poľského animovaného filmu Witold Giersz. V zaplnenej sále poznamenal, že má päť detí, 13 vnúčat a tri pravnúčatá. Za dlhoročnú tvorbu porota udelila cenu Vlaste Pospíšilovej z ČR, Márii Horváth (Maďarsko) a slovenským autorom Ivanovi Popovičovi aj in memoriam Anne Minichovej.
Okrem súťažných filmov návštevníci videli najlepšie diela z európskych filmových štúdií, retrospektívne prehliadky tvorby osobností slovenskej animácie, legiend svetového animovaného filmu, ale aj filmy vytvorené deťmi v rámci tvorivých dielní z minulých ročníkov BAB.
V Bibiane opäť nechýbali tvorivé dielne pod vedením skúsených zahraničných tvorcov, deti objavovali tajomstvá zrodu pohybu a vyskúšali si rôzne technológie animácie. Tieto tvorivé workshopy budú pokračovať aj v ďalších mesiacoch.
V sprievodnom programe otvorili v Bibiane, Zičiho paláci, Univerzitnej knižnici, Poľskom a Maďarskom inštitúte výstavy animovaných tvorcov, ktoré potrvajú ešte niekoľko týždňov.
BAB 2014 sa koná pod záštitou a s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Organizátorom festivalu je Sekretariát BAB v Bibiane.

Copyright © TASR 2014