21. 10. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prvé stretnutie výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá s maďarským partnerským výborom v Budapešti včera poznamenali nezhody členov maďarského výboru v otázke slobody médií v Maďarsku. Členovia výborov SR a Maďarska sa okrem iného dohodli, že budú v budúcnosti koordinovať aj mediálnu legislatívu, uviedol pre TASR predseda slovenského výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD).
"Išlo o prvú schôdzku výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá s kolegami z maďarského parlamentu. Dohodli sme sa, že sa stretneme v Bratislave, že tie stretnutia budú pravidelnejšie, preto padlo množstvo otázok, avšak nestačili sme odpovedať detailne na žiadnu z nich," konštatoval predseda.
Podľa Jarjabka padlo množstvo otázok ohľadne médií, kultúry - kultúrnych vzťahov. "Dohodli sme sa na tom, že by sme mali nejakým spôsobom koordinovať aj mediálnu legislatívu, a to nielen v rámci maďarsko-slovenských vzťahov, ale v rámci Vyšehradskej štvorky, ak by to bolo možné," dodal s poznámkou, že je paradoxné, že k takýmto stretnutiam nedochádzalo skôr.
Jednotliví členovia maďarského výboru si podľa predsedu Jarjabka v reakcii na slovenské otázky "skočili do vlasov" v prítomnosti slovenskej delegácie. "Boli to otázky, ktoré sa dotýkali médií, konkrétne elektronických médií a konkrétne postavenia týchto médií v maďarskej spoločnosti, či už verejných alebo súkromných," spresnil.
"Dostali sme odpovede dvojakého typu, na jednej strane boli odpovede v tom smere, čo poznáme, že legislatíva je podobná legislatíve Európskej únie, je tu akési nepochopenie, druhé odpovede boli v tom zmysle, že by sa s touto legislatívou malo niečo robiť, pretože hlavne verejné inštitúcie sú ovplyvňované štátom," podotkol predseda slovenského výboru.
"My sme nekomentovali tento rozpor, pretože je to vnútorná záležitosť Maďarska. Samozrejme máme na to svoj názor, naša legislatíva je iná, a myslím, že toto je naša odpoveď na legislatívu, ktorá je v Maďarsku: u nás takáto legislatíva neprichádza do úvahy," zdôraznil Jarjabek.
"Hovorili sme o našom legislatívnom prostredí, ktoré v tomto zmysle - či už u elektronických médií alebo printových médií - je omnoho štandardnejšie a omnoho slobodnejšie," doplnil podpredseda slovenského výboru Jozef Viskupič z opozičného hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO).
Termín nadchádzajúceho bratislavského stretnutia zatiaľ nespresnili.

Copyright © TASR 2014


Známy komik a moderátor Jay Leno dostal prestížnu Cenu Marka Twaina za americký humor. Šesťdesiatštyriročný rodák z New Rochelle v štáte New York si ocenenie prevzal na nedeľnom ceremoniáli, ktorý sa konal v Kennedyho centre vo Washingtone. Okrem oceneného sa na ňom zúčastnili napríklad aj Jimmy Fallon, Jerry Seinfeld, Chelsea Handler či Garth Brooks. Cenu Marka Twaina udeľujú od roku 1998 umelcom, ktorí výrazne ovplyvnili americkú humoristickú scénu. V minulosti ju získali napríklad Richard Pryor, Whoopi Goldberg, Steve Martin, Billy Crystal, Bill Cosby, Tina Fey, Will Ferrell či Ellen DeGeneres.
Jay Leno, vlastným menom James Douglas Muir Leno, sa stal známym ako moderátor relácie The Tonight Show with Jay Leno. Tú uvádzal v rokoch 1992 až 2009, od septembra 2009 do februára 2010 potom moderoval The Jay Leno Show a následne sa vrátil k svojmu pôvodnému programu. V roku 2012 sa vzdal časti svojho honoráru, aby zabránil prepusteniu časti štábu programu. V The Tonight Show pôsobil do februára tohto roka, keď ho vystriedal spomínaný Jimmy Fallon.

Americký rapper Pitbull bude moderovať tohtoročné udeľovanie American Music Awards. Podujatie sa bude konať 23. novembra v losangeleskom Nokia Theatre. Tridsaťtriročného hudobníka, ktorý podujatím sprevádzal aj vlani, veľmi potešilo, že organizátori vybrali opäť jeho. "Kto na svete by si pomyslel, že Pitbull bude moderovať udeľovanie American Music Awards dva roky po sebe. Čím usilovnejšie pracujem, tým som šťastnejší," uviedol.
Pitbull predvedie počas večera aj skladbu z očakávaného albumu Globalization, ktorý by mal vyjsť 24. novembra. O akú pieseň pôjde, zatiaľ nie je známe. Okrem neho vystúpi aj anglická speváčka Charli XCX. Mená ďalších účinkujúcich plánujú zverejniť čoskoro.
Nominácie na American Music Awards ovládla austrálska rapperka Iggy Azalea, ktorá môže získať šesť cien. Po päť nominácií majú speváci John Legend a Pharrell Williams a tiež ich kolegyňa Katy Perry. Pitbull, vlastným menom Armando Christian Pérez, je rodákom z Miami, jeho rodičia však pochádzajú z Kuby. Na hudobnej scéne sa pohybuje od roku 2001. Prvú štúdiovku s názvom M.I.A.M.I. vydal v roku 2004, po nej nasledovali nahrávky El Mariel (2006), The Boatlift (2007), Rebelution (2009), Armando (2010), Planet Pit (2011) a Global Warming (2012). Je tiež zakladateľom vydavateľstva Mr. 305 Inc., s ktorým spolupracuje aj slovenská speváčka Celeste Buckingham.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.