25. 10. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rwanda pozastavila vysielanie miestnej služby BBC po tom, ako sa v programe rozhlasovej stanice objavil dokument, ktorý spochybnil oficiálnu verziu genocídy z roku 1994. Informovala o tom v piatok rwandská rada pre rozhlas a televíziu.
Program pod názvom "Rwanda: nevypovedaný príbeh" bol odvysielaný 1. októbra. Zazneli v ňom rozhovory s bývalými poradcami rwandského prezidenta Paula Kagameho, v ktorých ho obvinili zo sprisahania s cieľom zostreliť lietadlo prepravujúce bývalého prezidenta Juvénala Habyarimanu. Práve jeho násilnou smrťou sa začalo sto dní genocídy. Dokument tiež naznačuje, že príslušníci kmeňa Tutsi, na čele ktorých bol Kagame, spáchali vojnové zločiny.
Kagame označil program BBC za "cynizmus najvyššieho stupňa". V reakcii na program rwandský parlament tento týždeň odhlasoval zákaz vysielania BBC v krajine.
Šéf regulačného úradu Shyaka Anastase na tlačovej konferencii uviedol, že vysielanie BBC v jazyku kinyarwanda nemá nič spoločné s tým, že ide o zahraničný rozhlas. "Máme do činenia s médiom, ktoré koná proti jednote Rwandčanov," upozornil.
Britská spravodajská spoločnosť BBC vo svojej reakcii uviedla, že je jej "povinnosťou vyšetrovať zložité a náročné kauzy". Dodala, že odvysielaný dokument "vzácnym spôsobom prispel k pochopeniu tragickej histórie krajiny a regiónu".
Genocída v Rwanda sa začala po tom, ako 6. apríla 1994 dve rakety zem-vzduch zostrelili pristávajúce lietadlo s prezidentom Juvénalom Habyarimanom. Na palube spolu s ním zomrel aj burundský prezident Cyprien Ntaryamira a ďalší politici oboch krajín. Po útoku sa v Rwande začalo zabíjanie. Naplánovali ho vtedy vládnuci príslušníci väčšinového kmeňa Hutuov proti menšinovému etniku Tutsiov. Za tri mesiace prišli o život státisíce osôb, najmä Tutsiov, ale aj umiernených Hutuov. Medzinárodné spoločenstvo nebolo schopné zabíjanie zastaviť: všeobecne sa uvádza 800.000 mŕtvych, niektoré zdroje hovoria dokonca o milióne obetí.
BBC vysiela v štátnom jazyku Rwandy - jazyku kinyarwanda - po 30 minút každý pracovný deň a v sobotu.

Copyright © TASR 2014


Americká herečka Elizabeth Banks nakrúti pre televíziu ABC komédiu s názvom The Greater Good. Okrem réžie sa rodáčka z mesta Pittsfield v štáte Massachusetts zhostí aj funkcie výkonného producenta pripravovanej snímky. Film tvorcovia opísali ako komediálnu verziu mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002). O jeho scenár sa postará Caroline Williams.
Štyridsaťročná Elizabeth Banks je známa z filmov Seabiscuit - Dupot koní (2003), 40 rokov panic (2005), Nepremožiteľný (2006), Určite, možno (2008), Zack a Miri točia porno (2008), Hry o život (2012), Ladíme! (2012), Ako porodiť a nezblázniť sa (2012), Mládeži neprístupné (2013) či Hry o život: Skúška ohňom (2013). Zahrala si aj v seriáli Štúdio 30 Rock (2006 - 2013), za účinkovanie v ktorom ju dva razy nominovali na cenu Emmy. Ako režisérka debutovala spomínanou snímkou Mládeži neprístupné a nakrútila aj pokračovanie komédie Ladíme!, ktoré by sa malo do kín dostať budúci rok.

Karolína Milerová, vnučka zosnulého animátora a režiséra Zdeňka Milera, by mala v pondelok podpísať koprodukčnú zmluvu s čínskou televíziou CCTV (China Central Television). Informoval o tom portál iDNES.cz, podľa ktorého chcú Číňania na základe dohody nakrútiť nové dobrodružstvá animovanej postavičky Krtka. S prácami na seriáli by radi začali čo najskôr, pričom obľúbeného hrdinu chcú predstaviť aj vo formáte 3D. "Som veľmi rada, že sa vďaka tejto zmluve budú dedkove dielo a odkaz ďalej rozvíjať. Celú koprodukčnú zmluvu sme dohadovali viac ako tri roky. Celkom desaťkrát som musela letieť do Číny, a tak som rada, že všetko nakoniec dobre dopadlo," vyjadrila sa Milerová, podľa ktorej môže mať kontrakt hodnotu stoviek miliónov českých korún.
"Zo strany CCTV bude za projekt zodpovedať pani, ktorú môj dedko osobne dobre poznal a veľmi jej prácu uznával. A úplne najväčšou poctou je skutočnosť, že v nových častiach bude vedľa Krtka vystupovať aj panda, ktorá je pre Číňanov posvätná," dodala režisérova vnučka.
Zdeněk Miler sa narodil 21. februára 1921 v Kladne a svoju umeleckú kariéru začínal vo filmových ateliéroch v Zlíne. Od roku 1945 pracoval v barrandovskom štúdiu Bratři v triku, pričom okrem iného vytvoril aj logo tohto štúdia. Jeho prvým samostatným dielom bol krátky animovaný film O milionáři, který ukradl slunce (1948). Slávu mu priniesol seriál o Krtkovi, ktorý má viac než 50 častí. V roku 1957 získal za prvú epizódu s názvom Jak krtek ke kalhotkám přišel Zlatého leva na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Venoval sa tiež ilustrovaniu detských kníh. Spomínanej vnučke zanechal licenčné práva na celé jeho rozsiahle dielo. Zomrel v roku 2011.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.