31. 10. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Daň z internetu vo forme, v akej bol návrh predložený parlamentu, nemožno zaviesť, vyhlásil dnes ráno v pravidelnom rozhovore pre maďarský verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Proti vládnemu návrhu zaviesť zdanenie internetu protestovali v uplynulých dňoch desaťtisíce Maďarov v Budapešti i v ďalších maďarských mestách.
"Návrh zákona bude potrebné po sviatkoch upraviť a v polovici januára by mali začať celonárodné konzultácie o internete - o jeho regulácii a finančných záležitostiach," povedal Orbán.
Poznamenal, že technickú úpravu dane - rozšírenie telekomunikačnej dane o internet - navrhla vláda preto, lebo telekomunikácie prenikajú už aj na internet a daňový systém by mal sledoval prirodzený vývoj.
"Daň z internetu sa nemala vôbec dotýkať odberateľov, mali ju platiť poskytovatelia služieb," zdôraznil premiér, dodajúc, že protest proti tejto dani vyjadrili viacerí aj jemu osobne.
Podľa jeho vyjadrenia sa stáva, že ľudia spochybňujú zavedenie novej dane, terajšia diskusia sa však dostala na úplne zlú koľaj. "Za týchto okolností daň z internetu jednoducho nemožno zaviesť," zopakoval Orbán s poznámkou, že ľudia ju nepovažujú za rozumnú.
Maďarská vláda vo štvrtok predložila parlamentu návrh zákona o rozpočte na rok 2015, ktorého súčasťou je aj zavedenie dane z internetu. Proti návrhu protestovali v nedeľu, v utorok, ale aj vo štvrtok desaťtisíce ľudí v Budapešti a v iných maďarských mestách. Demonštranti požadovali odstúpenie Orbánovej vlády.
V zmysle predloženého návrhu by horná hranica mesačného zdanenia internetu v prípade obyvateľstva bola 700 forintov (2,27 eura) a v prípade právnických osôb 5000 forintov (16,32 eura). Vláda od návrhu očakávala, že nová daň prinesie do rozpočtu financie vo výške 25 miliárd forintov (80,9 milióna eur).

Copyright © TASR 2014



Americká trashmetalová kapela Metallica bude od 17. do 21. novembra hosťovať v televíznom programe The Late Late Show with Craig Ferguson, kde každý večer zahrá jednu skladbu. V pondelok 17. novembra absolvujú členovia kapely aj rozhovor s Fergusonom, ktorý v apríli oznámil, že tento rok v talkšou skončí. Posledný raz bude program uvádzať v decembri, presný termín zatiaľ nie je známy. Následne ho nahradí James Corden.
Metallica vznikla v roku 1981 v Los Angeles a momentálne jej zostavu tvoria spevák a gitarista James Hetfield, gitarista Kirk Hammett, basgitarista Robert Trujillo a bubeník Lars Ulrich. Debutovali v roku 1983 albumom Kill 'Em All, po ktorom nasledovali štúdiovky Ride The Lightning (1984), Master Of Puppets (1986), ...And Justice For All (1988), Metallica (1991), Load (1996), Reload (1997), St. Anger (2003) a Death Magnetic (2008). Okrem toho majú na konte aj spoločný album s Louom Reedom s názvom Lulu (2011). Vlani na jeseň kapela zverejnila snímku Metallica: Through The Never (2013), ktorú nakrútil režisér a fanúšik kapely Nimród Antal. Dokument v 3D formáte prináša netradičný pohľad na dianie na javisku aj v zákulisí a to prostredníctvom príbehu jedného z členov štábu, mladíka Tripa, ktorého stvárnil Dane DeHaan.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.