28. 10. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 
Dvoch fotografov, vrátane jedného pracujúceho pre tlačovú agentúru AP, zasiahol z tesnej blízkosti gumovými projektilmi príslušník izraelskej pohraničnej polície. Incident sa stal v nedeľu počas protestov po pohrebe 14-ročného palestínskeho chlapca, zabitého v zrážke s izraelskými vojakmi. Ani jeden fotograf neutrpel vážne zranenie.
      Išlo o najnovší incident, pri ktorom utrpeli novinári zranenia slzotvorným plynom, omračujúcimi granátmi alebo gumovými projektilmi, ktoré použila pohraničná polícia - teda polovojenská zložka často vysielaná na potlačenie násilných demonštrácií.
      Agentúra AP uviedla, že plánuje protestovať u izraelskej armády, polície i vlády. Riadiaci editor AP pre medzinárodné spravodajstvo John Daniszewski povedal, že streľba dokazuje "bezohľadnú ľahostajnosť voči bezpečnosti novinárov, ktorí si robia prácu v súlade so zákonom".
      Fotograf AP Majdi Mohammed (Madždí Muhammad) povedal, že bol medzi niekoľkými fotografmi, ktorí zaujali miesta neďaleko protestov v predjordánskom meste Silwád. Mohammed dodal, že im nenariadili odchod a oblasť nebola vyhlásená za uzatvorenú.
      Keď už robil zábery, zaparkoval za ním obrnený džíp, vystúpil z neho pohraničný policajt a vystrelil priamo naňho zo vzdialenosti 10-20 metrov, spresnil Mohammed.
      "Náraz bol taký silný, že ma zhodil na zem. Policajt mieril priamo na nás... hoci bolo jasné, že sme skupina ľudí z médií a okolo nás neboli nijakí protestujúci," dodal fotograf, ktorý mal po streľbe odreniny na ruke a pažu mal aj necitlivú. Gumový projektil ho zasiahol takisto do rebra, ale nezranil ho, keďže mal ochrannú vestu.
      Výstrely zasiahli aj švajčiarskeho fotografa na voľnej nohe Lazara Simeona. Poranili mu prsty a poškodili fotoaparát.
  

Copyright © TASR 2014