29. 10. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Príjmy spoločnosti Facebook sa v treťom kvartáli zvýšili o 59 %. V štvrťroku, ktorý sa skončil 30. septembra, vzrástli príjmy sociálnej siete Facebook na 3,2 mld. USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka boli vo výške 2,02 mld. USD. Analytici počítali s príjmami vo výške 3,12 mld. USD.
Čistý zisk spoločnosti Facebook v sledovanom období stúpol na 806 mil. USD, čo predstavuje 30 centov na akciu. Po úprave o určité položky sa zisk dostal na 43 centov na akciu. V rovnakom období predchádzajúceho roka bol čistý zisk spoločnosti 425 mil. USD, teda 17 centov za akciu. Spoločnosť Facebook zaznamenala v treťom kvartáli 1,35 miliardy aktívnych užívateľov. Denne služby firmy Facebook využíva 864 miliónov užívateľov.

Až 100 000 Maďarov vyšlo v utorok večer do ulíc Budapešti, aby protestovali proti plánom vlády zaviesť novú daň za prenos dát cez internet. Išlo o najväčší protest proti vláde premiéra Viktora Orbána od jeho nástupu k moci v roku 2010. Protestujúci vyzvali nielen k zrušeniu plánovanej legislatívy, ale aj k odstúpeniu Orbánovej vlády. Odporcovia návrhu zákona ho považujú za hrozbu slobode internetu. Návrh daňového zákona, o ktorom jedná parlament, kritizovala aj Európska únia. Zavádzaním špeciálnych daní chce maďarská vláda udržať rozpočtový deficit v norme.
Podľa navrhovanej legislatívy poskytovatelia internetu budú platiť 150 forintov (0,49 eura) za každý gigabajt (GB) prenesených dát. Vláda z internetovej dane očakáva ročné príjmy v sume 20 miliárd forintov (65,3 milióna eur). Nová daň by mohla negatívne ovplyvniť poskytovateľov internetu a telekomunikačné firmy v krajine, bežní užívatelia sa však obávajú, že náklady ponesú oni. Vláda už navrhla maximálnu daň za prenos internetu v sume 700 forintov (2,26 eur) mesačne pre jednotlivcov a 5000 forintov (16,17 eur) mesačne pre firmy.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Maďarská vláda neodvolá svoj návrh na zdanenie internetu, vyhlásil dnes v maďarskej komerčnej televízii ATV poslanec Fideszu Szilárd Németh.
Proti návrhu protestovali v utorok v Budapešti a v iných maďarských mestách desaťtisíce Maďarov. Od nástupu vlády Fideszu v roku 2010 to boli najväčšie protivládne protesty.
Németh oznámil, že vláda nič nemení ani na pôvodnej miere zdanenia: daň za každý začatý gigabajt prenesených dát bude 150 forintov (49 centov).
Politik vládnej strany sa ďalej vyjadril, že daň budú platiť poskytovatelia služieb, a nie ľudia. "Zárukou je, že vláde sa aj v prípade bánk podarilo dosiahnuť, aby zvýšené náklady týkajúce sa zdanenia neboli prenesené na klientov," konštatoval.
Németh zopakoval, že financie získané z tejto dane kabinet nepoužije na zvýšenie miezd policajtov a vojakov, ale budú využité na spoluúčasť na získanie podpory z Európskej únie na rozvoj širokopásmového internetu v Maďarsku.

Copyright © TASR 2014