8. 10. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký denník The New York Times sa ospravedlnil čitateľom aj Indii za kreslený vtip na účet indickej vesmírnej misie k Marsu. Reagoval tak na množstvo sťažností, ktoré po zverejnení obrázku dostal, informoval spravodajský server BBC News. Na kresbe, ktorá vyvolala také pobúrenie, je indický farmár s kravou klopajúci na dvere miestnosti s nápisom „Elitný vesmírny klub“, kde si dvaja sediaci muži čítajú v novinách o indickom úspechu. Obrázok vyšiel ako ilustrácia k článku s názvom „Indická nízkorozpočtová misia na Mars“.
Minulý mesiac India úspešne umiestnila svoju robotickú sondu na obežnú dráhu okolo Marsu. Celkové náklady na indickú misiu boli vyčíslené na 4,5 miliardy rupií (asi 58 miliónov eur), čo z nej robí jednu z najlacnejších medziplanetárnych vesmírnych misií v dejinách.
Sondy k Marsu predtým poslali len Spojené štáty, Rusko a Európa. India navyše uspela hneď na prvý pokus, čo sa nepodarilo ani Američanom, ani vtedajším Sovietom.

Copyright © ČTK 2014

Americká rocková kapela Foo Fighters bude od 13. do 17. októbra hosťovať v talkšou Davida Lettermana, kde zahrá coververzie skladieb, ktoré ju inšpirovali pri nahrávaní nového albumu Sonic Highways. Ten vyjde 10. novembra a bude obsahovať osem piesní, pričom každú z nich skupina nahrala v inom americkom meste. V Late Show with David Letterman s nimi každý večer vystúpi aj jeden špeciálny hosť, ich mená však kapela neprezradila. Frontman Dave Grohl bude okrem toho v pondelok 13. októbra aj jedným z Lettermanových hostí.
Kapelu Foo Fighters založil multiinštrumentalista Dave Grohl v roku 1994. Urobil tak po tom, ako zomrel Kurt Cobain - frontman legendárnej Nirvany, kde Grohl pôsobil ako bubeník. Skupina má na konte zatiaľ sedem štúdiových albumov - Foo Fighters (1995), The Colour And The Shape (1997), There Is Nothing Left To Lose (1999), One By One (2002), In Your Honor (2005), Echoes, Silence, Patience & Grace (2007) a Wasting Light (2011). Foo Fighters doteraz 25 ráz nominovali na prestížne hudobné ceny Grammy, pričom jedenásť nominácií sa im podarilo premeniť na sošky.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.