21. 10. 2014

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila na dnešnom zasadnutí pokuty spolu vo výške 22 638 eur. Agentúru SITA informovala hovorkyňa licenčnej rady Lucia Jelčová.
Vysielateľ Mac TV s programovou službou JOJ a JOJ PLUS dostal pokutu sedemtisíc eur za nedodržanie počtu povolených prerušení programu reklamou. Zákon porušil v programe Smrtonosná pasca 4.0, ktorý odvysielal 1. júna a programe Znamenie beštie z 21. júna. Vysielateľ dostal taktiež pokutu dvetisíc eur za nedodržanie ochrany maloletých 12. júna približne o 20:07 odvysielaním upútavky na program C.S.I.: Kriminálka New York, ktorú vysielateľ neoznačil totožným grafickým symbolom ako samotný program. Mac TV dostal aj ďalšiu pokutu 1 500 eur za nedodržanie podmienky umiestňovania produktov do programov. Dňa 30. marca odvysielal program X Factor, v ktorom boli umiestnené produkty, a to bez zreteľnej informácie o ich umiestnení označením na konci programu.
Ďalšiu pokutu 6 638 eur dostal vysielateľ Markíza-Slovakia s programovou službou TV Markíza pre nedodržanie jednoznačnej a zrozumiteľnej výzvy na pozorné prečítanie poučenia o správnom použití lieku v reklame na lieky. Išlo o prípad reklamného šotu na liek Coldrex MaxGrip Lesné ovocie dňa 20. februára a šotu na liek Ibalgin 400 48 tabliet dňa 3. mája, pričom textové informácie boli zobrazené krátko a neboli dobre čitateľné. Pokutu vo výške päťtisíc eur za nedodržanie ochrany ľudskej dôstojnosť ako aj upozornenie na porušenie zákona za objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru dostal rovnaký vysielateľ. Dôvodom bolo odvysielanie príspevku Masáže počas vyučovania dňa 20. marca v programoch Prvé Televízne noviny a Televízne noviny. Tisíceurovú pokutu dostal poskytovateľ audiovizuálnej služby na požiadanie Markíza-Slovakia rovnako za nedodržanie ochrany ľudskej dôstojnosti. Na stránke www.markíza.sk v sekcii www.tvnoviny.sk a podsekcii Domáce poskytol 20. marca program V obci na východe Slovenska sa učiteľka "mucinkovala" s 9-ročnými deťmi. Program spôsobom svojho spracovania a tiež obsahom zasiahol do osobnej cti dotknutej učiteľky. Ďalšiu pokutu vo výške 1 500 eur dostal rovnako vysielateľ Markíza-Slovakia a TV Markíza za porušenie podmienky umiestňovania produktov do programov. Dňa 17. marca Markíza odvysielala Teleráno, v ktorom boli umiestnené produkty, no neuviedol zreteľnú informáciu o ich umiestnení označením na konci programu.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.