16. 10. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Ministerstvo kultúry SR by malo mať na budúci rok vyšší rozpočet ako sa pôvodne predpokladalo. Ako po dnešnom prerokovaní štátneho rozpočtu na budúci rok povedal pre médiá minister kultúry Marek Maďarič, s výsledkom rokovaní s ministrom financií Petrom Kažimírom je spokojný, keďže prvotný návrh bol skoro o 20 miliónov eur menej. Maďarič tvrdí, že počas prerokovania štátneho rozpočtu v parlamente nebude pýtať cez poslanecké pozmeňovacie návrhy viac. "Naša dohoda s ministrom financií bola takáto," povedal.
"V kľúčových veciach sa podarilo nielen obhájiť pozície, ale aj trochu ísť hore," konštatoval pre médiá Maďarič. Prinesie to viac zdrojov napríklad pre prioritné projekty kultúrnych inštitúcií, grantový systém či Audiovizuálny fond. Podľa ministra sa podarilo zaistiť aj 3,41 milióna eur na rekonštrukciu kasína Reduta v Bratislave. Budova sa má využívať počas nášho historicky prvého predsedníctva v Rade Európskej únie v roku 2016. Pripravuje sa na to výberové konanie.
Celkové zdroje MK SR sa pre rok 2015 po novom navrhujú vo výške 192 mil. eur, čo je oproti schválenému rozpočtu na tento rok viac o 9,45 mil. eur (5,18 %). Na takmer všetkých 29 rozpočtových a príspevkových organizácií, ako sú napríklad Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum, Slovenské národné divadlo a ďalšie má však MK SR menej ako tento rok. Výnimkou sú iba Slovenská filharmónia a Umelecký súbor Lúčnica. Po novom pre rok 2015 je na grantový systém MK SR vyčlenených 20 mil. eur, teda rovnako ako tento rok. Na verejnoprávne inštitúcie - RTVS, Audiovizuálny fond a Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR), má ísť z rozpočtu MK SR na budúci rok po novom 36,7 mil. eur, pričom pôvodný návrh bol 31,9 mil. eur. Spomínaných 36,7 milióna je oproti tomuto roku o 6,3 mil. eur (20,7 %) viac. Peniaze dostávajú RTVS, Audiovizuálny fond a TASR na základe zmluvy medzi MK SR a konkrétnou inštitúciou. Zmluva presne určuje, na čo sa peniaze v konkrétnom roku použijú. Pre RTVS má ísť 30 mil. eur, teda o štyri milióny viac, ako sa počítalo v prvom návrhu. Audiovizuálny fond má na budúci rok dostať o pol milióna viac, 4,5 mil. eur. Peniaze sa použijú na podporu audiovizuálnej kultúry a podporu audiovizuálneho priemyslu. Výdavky štátu na služby vo verejnom záujme poskytované TASR majú byť v roku 2015 vyššie ako tento rok o 0,3 milióna a navrhujú sa vo výške 2,20 mil. eur.
Ministerstvo kultúry malo mať v roku 2015 výrazne okresaný rozpočet, s výdavkami o približne 10 % menšími oproti roku 2014. Pocítiť to mal najmä dotačný systém určený na podporu neštátnej kultúry, kde sa mali výdavky znížiť až o 17 percent. V návrhu štátneho rozpočtu zverejneného ministerstvom financií v polovici augusta vyplynulo okrem iného, že navrhované zdroje pre rezort kultúry sú 172,5 milióna eur a kultúra by tak mohla dostať o 9,96 mil. eur menej ako tento rok. Minister kultúry Marek Maďarič označil návrh po jeho zverejnení za neprijateľný a aj "v rozpore s programovým vyhlásením vlády, v ktorom sa vláda zaviazala poskytnúť kultúre výraznejšiu podporu". Následne preto o ňom rokoval s ministrom financií Petrom Kažimírom. Na úsporný rozpočet reagovali aj predstavitelia kultúry a koncom augusta napísali výzvu vláde SR nazvanú "Načo kultúra?". Žiadali vládu, aby rozpočet na rok 2015 neznižovala. Pre viaceré kultúrne aktivity a organizácie na Slovensku zníženie rozpočtu na kultúru nie je iba zlá správa, ale zvonenie do hrobu, napísali vo výzve. Podľa jej signatárov je ministerstvo kultúry nielen jedným z najmenej financovaných rezortov, ale pravdepodobne aj rezortom najmenej váženým. "Dôkazom je príkry rozpor medzi každoročným znižovaním rozpočtu a Stratégiou rozvoja kultúry Slovenskej republiky na roky 2014 – 2020, ktorá predpokladá zvyšovanie finančných prostriedkov do kultúry a ktorú vláda SR schválila 14. mája 2014," upozornili.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.