6. 10. 2014

STANOVISKO: O. Nachtmannová: Fakty versus účelová manipulácia s faktami

STANOVISKO: 

O. Nachtmannová: Fakty versus účelová manipulácia s faktami


Bratislava 6. októbra (TASR) - Kandidáti na sudcov ESĽP za Slovenskú republiku mali byť volení na 1. riadnom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PACE) v roku 2015, teda sa vôbec nezakladá na pravde, že PZ RE ich v Štrasburgu minulý týždeň na 4. riadnom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy nezvolilo, pretože žiadna voľba sa konať nemala a teda žiadna voľba nebola.
Aké sú teda fakty? V stredu 1.10. zasadal podvýbor právneho výboru – Podvýbor pre voľbu sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva (Sub-Committee on the Election of Judges to the European Court of Human Rights); podvýbor rozhodol, aby SR zaslalo novú kandidátku, pričom sa to udialo bez určenia termínu interview navrhnutých kandidátov. Nechápem teda, odkiaľ čerpajú média informáciu, že kandidáti boli nekvalifikovaní a nemali adekvátne jazykové znalosti, keďže interview sa nekonalo.
Vo štvrtok 2.10. právny výbor potvrdil dané rozhodnutie a v závere riadneho zasadnutia PACE tento bod bol zaradený v rámci Progress Report, bez akejkoľvek pripomienky a diskusie; predsedníčka PACE Anne Brasseur iba urobila odkaz na addendum 2, ktoré obsahuje kvantum ďalších rozhodnutí okrem rozhodnutia, ktoré sa týkalo SR.
Informácie v médiách sú klamstvá, ktoré vychádzajú z neoverených informácií. Je zarážajúce, že média čerpajú z informácií subjektov, ktoré účelovo manipulujú fakty. Hoci sme sa ako slovenská delegácia zúčastnili riadneho zasadnutia PZ RE, nik z médií nás neoslovil, aby si preveril skutočnosti; namiesto toho sa objavili informácie, ktoré dokazujú, že ich šíriteľom nejde o odborný pohľad ale o tvrdú manipuláciu s faktami.


Oľga Nachtmannová, vedúca Stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy