24. 10. 2014

Zomrel Frank Mankiewicz

Zomrel Frank Mankiewicz

Vo veku 90 rokov zomrel v noci nadnes vo Washingtone novinár a spisovateľ Frank Mankiewicz, bývalý tlačový tajomník senátora Roberta Kennedyho. Informovala o tom agentúra AP.
Podľa rodinného priateľa Adama Clymera zomrel Mankiewicz vo Fakultnej nemocnici Georgea Washingtona na zlyhanie srdca.
Frank Mankiewicz sa narodil v roku 1924 vo filmárskej rodine. Jeho otec Herman bol spoluautorom scenára k slávnemu filmu Občan Kane, strýko Joseph režíroval filmy ako Kleopatra alebo Všetko o Eve.
Po ukončení štúdia žurnalistiky na Kalifornskej univerzite v Berkeley pracoval Mankiewicz ako novinár pre viacero denníkov vo Washingtone a v roku 1962 sa ujal úlohy riaditeľa Mierových zborov v peruánskej metropole Lima. Neskôr sa stal oblastným riaditeľom tejto organizácie vo Washingtone. V roku 1966 prijal Mankiewicz ponuku vykonávať funkciu tlačového tajomníka senátora Roberta Kennedyho.
Keď Kennedyho počas prezidentskej volebnej kampane v júni 1968 zavraždili, jeho smrť oznámil novinárom a verejnosti práve Mankiewicz.
Mankiewicz pôsobil dlhé roky ako politický poradca Demokratickej strany. V roku 1972 bol ideologickým vedúcim prezidentskej kampane senátora Georgea McGoverna.

Copyright © TASR 2014