25. 10. 2014

Zomrel Le Minh Thai

Zomrel Le Minh Thai

Vo veku 93 rokov zomrel vietnamský vojnový fotograf Le Minh Thai, ktorý pre agentúru AP a časopis Time Life snímal vojnu vo Vietname.
Agentúru AP o tom informovala jeho dcéra. Spresnila, že Le Minh Thai zomrel 10. októbra v dome s opatrovateľskou službou v Kalifornii.
Le Minh Thai bol členom saigonskej novinárskej obce. V 50. rokoch minulého storočia pracoval pre agentúru AP, neskôr občiansku vojnu vo svojej vlasti fotografoval pre časopis Time Life, ktorého pobočku v Saigone v roku 1963 pomáhal zriaďovať.
Podľa svojich príbuzných mal veľmi tesné kontakty na obe vietnamské vlády a bol dobre známy ochotou sprevádzať zahraničných novinárov počas ich misie vo Vietname. Rodina ďalej informovala, že v roku 1967 prezident Južného Vietnamu Nguyen Van Thieu od Thaia žiadal, aby mu urobil oficiálny portrét. Začiatkom 50. rokov Thai ako fotograf pracoval aj pre laoskú kráľovskú rodinu.
Začínal vo francúzskom týždenníku Paris Match a ako jeho korešpondent bol pri bitke v Dien Bien Phu v roku 1954 a zúčastnil sa aj na mierových rokovaniach v Ženeve, ktorými sa skončilo koloniálne panstvo Francúzska vo Vietname.
V roku 1975 sa Thai aj s rodinou usadil v USA, kde pokračoval v práci pre Time, ale mal aj vedľajšie zamestnanie: robil portrétové fotografie vietnamským politickým utečencom, ktorí ich potrebovali na tzv. zelené karty.

Copyright © TASR 2014