7. 10. 2014

Zomrel Siegfried Lenz

Zomrel Siegfried Lenz


Vo veku 88 rokov zomrel dnes spisovateľ Siegfried Lenz, jeden z najvýznamnejších autorov nemeckej povojnovej literatúry. Lenz zomrel v kruhu rodiny v Hamburgu, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vydavateľstvo Hoffman und Campe.
K najdôležitejším dielam Siegfrieda Lenza patria romány Hodina nemčiny (1968), s ktorým nadobudol slávu aj vo svete, a Vlastivedné múzeum (1978).
Román Hodina nemčiny sa považuje za Lenzovo kľúčové dielo v súvislosti so spracovaním nacistickej éry a historickej viny, píše DPA. Dielo opisuje konflikt medzi otcom a synom - zástancom vojnovej generácie a predstaviteľom rebelujúcej nasledujúcej generácie - ako aj fatálne následky nekritického vedomia povinnosti v časoch nacistickej éry.
Lenz sa narodil v roku 1926 v meste Lyck vo vtedajšom Východnom Prusku - dnešnom Poľsku - a počas života sa politicky angažoval za zmierenie Nemecka s Poľskom a Izraelom.
Pred dvoma rokmi vyšla jeho posledná zbierka poviedok pod názvom Maska (Die Maske). Spisovateľ bol čestným občanom Hamburgu, kde žil od druhej svetovej vojny.

Copyright © TASR 2014