21. 11. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízia NBC v stredu oznámila, že zrušila pripravovaný projekt s ostrieľaným svetoznámym komikom Billom Cosbym. Je to už jeho druhý program stiahnutý po obvineniach, ktoré sa znovu vynorili v nedávnych týždňoch, že sexuálne napadol niektoré ženy.
Tento krok televízie NBC prišiel deň po tom, čo americká internetová videoslužba Netflix oznámila, že odsúva Cosbyho sólový komediálny program Bill Cosby 77, ktorý mal byť v ponuke už 28. novembra, píše agentúra Reuters.
Obvinenia, že Cosby (77) pred desaťročiami nadrogoval a sexuálne napadol niekoľko mladých žien, znovu vyvolávajú pozornosť verejnosti od minulého mesiaca - vtedy ho totiž komik Hannibal Buress v jednom svojom čísle počas stand-up vystúpenia označil za sexuálneho násilníka.
Cosby, ktorý je 50 rokov ženatý s Camille Cosbyovou, nebol z uvedených zločinov nikdy obvinený. Minulý týždeň v rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu na otázky týkajúce sa obvinení zo sexuálnych útokov odpovedať odmietol.
Cosby sa najviac preslávil úlohou Cliffa Huxtabla, hlavy veľkej a zámožnej rodiny v komediálnom seriáli Šou Billa Cosbyho z dielne televízie NBC. Seriál patril k najúspešnejším programom v rokoch 1984-92. Pripisuje sa mu aj zásluha, že zvýšil a zrýchlil rasovú toleranciu a dokonca vydláždil cestu černošskému prezidentovi USA, analyzuje Reuters.
Jednou zo žien, ktoré obviňujú Cosbyho zo sexuálneho napadnutia, je niekdajšia snaživá herečka Barbara Bowmanová. V denníku Washington Post tento mesiac napísala, že Cosby ju sexuálne napadol mnohokrát v roku 1985, keď mala 17 rokov. Dodala, že na políciu nešla, lebo sa obávala, že jej nebudú veriť.
Modelka Janice Dickinsonová vyhlásila, že ju Cosby sexuálne napadol v roku 1982.

Spoločnosti Mozilla a Yahoo sa dohodli na päťročnom strategickom partnerstve. Yahoo sa tak už v decembri stane štandardným vyhľadávacím programom v rámci internetového prehliadača Firefox. Finančné podrobnosti zmluvy nie sú známe. Informoval o tom denník Handelsblatt.
Šéf Mozilly Chris Beard vysvetlil, že zmluva so spoločnosťou Google medzičasom vypršala a jeho spoločnosť využila možnosť vyskúšať aj ďalšie alternatívy, napríklad v Rusku sa štandardným vyhľadávačom stane Yandex. Beard zároveň zdôraznil, že používatelia si budú môcť aj naďalej zvoliť iný vyhľadávač.

Z hľadiska Mozilly ide o výraznú zmenu, nakoľko s Google spolupracoval od roku 2004 a veľká časť príjmov pochádzala práve z tohto partnerstva. Novej šéfke Yahoo Marisse Mayerovej sa podaril veľký úlovok, ktorý by mohol upadajúcemu vyhľadávaču nájsť nových používateľov. Trhové podiely Yahoo v USA v poslednom období medziročne klesli zo 6,1 na 5,6 %, kým Google od roku 2010 stúpa a medzičasom získal viac než 70 % trhu.
S problémami zápasí aj Firefox, ktorého podiel na tvrdo konkurenčnom trhu internetových prehliadačov v USA v októbri dosiahol len 14 %. Naproti tomu Google Chrome má podiel 21 % a trhovou jednotkou je Internet Explorer s podielom 58 %.

Copyright © TASR 2014

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's zvýšila mediálnej skupine Central European Media Enterprises Ltd. (CME) rating záväzkov na stupeň B+ z úrovne B-. Výhľad ratingu je stabilný. Štvrtkové zlepšenie hodnotenia úverovej spoľahlivosti CME nasleduje po nedávnom oznámení, že americká spoločnosť Time Warner, ktorá je kľúčovým akcionárom CME, poskytuje garancie s cieľom pomôcť CME refinancovať veľkú časť jej nesplatených záväzkov.
Time Warner má v súčasnosti V CME približne 49-percentný podiel na hlasovacích právach a podľa agentúry S&P je CME pre Time Warner strategicky dôležitá. Standard & Poor's ďalej uviedla, že za tento rok na trhoch CME predpokladá približne 3-percentný rast televíznej reklamy. "Očakávame, že spoločnosť dokáže obnoviť vzťahy s veľkými zadávateľmi reklamy vzhľadom na svoju novú politiku predaja," uviedla S&P.
Central European Media Enterprises prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r.o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r.o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.