4. 11. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Česká verejnosť búrlivo reagovala na vulgárne výroky prezidenta Miloša Zemana, ktoré odzneli v nedeľu v priamom prenose na vlnách Českého rozhlasu v relácii Hovory z Lánov. Ľudia sa začali vyjadrovať prostredníctvom internetu a sociálnych sietí, vzniklo i mnoho hudobných spracovaní vulgarizmov, píše web Novinky.cz.
Vyjadriť svoj nesúhlas s tým, ako Miloš Zeman reprezentuje občanov, bude možné v Deň boja za slobodu a demokraciu. Na 17. novembra predpoludním zvolali niektorí aktivisti na pražskú Národnu triedu demonštráciu pod názvom Chcem sa s vami porozprávať, pán prezident.
Objavila sa aj internetová petícia požadujúca odstúpenie prezidenta. Za 15 hodín mala viac než 2000 členov.
Podľa ústavy môže Senát so súhlasom Poslaneckej snemovne podať ústavnú žalobu proti prezidentovi na ústavný súd, a to pre velezradu alebo hrubé porušenie ústavy či inej súčasti ústavného poriadku. Ústavný súd môže rozhodnúť, že prezident stráca úrad a spôsobilosť opätovne ho nadobudnúť.
Moderátor a šéfredaktor Rádiožurnálu ČRo Jan Pokorný, ktorý v nedeľu viedol naživo vysielaný rozhovor so Zemanom, pripustil, že bol zaskočený vyjadrovaním hlavy štátu.
"Bol som zaskočený tým, že predo mnou sediaci najvyšší ústavný činiteľ používa vulgarizmy. Myslím, že sa dokážem pripraviť na rozhovor. Vedel som, že od Miloša Zemana pri jeho inteligencii a rečníckych vlohách môžem čakať čokoľvek, netušil som však, že všetko," citovali Pokorného Novinky.cz.
Rozhovor bude riešiť vedenie stanice i Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorá už dostala niekoľko desiatok sťažností.

Za vulgárnosti, ktoré použil v rozhlasových Hovoroch z Lánov, sa český prezident Miloš Zeman nebude ospravedlňovať. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal Zemanov hovorca Jiří Ovčáček, ktorý podľa spravodajského servera iDNES.cz tiež hovoril o "umelých kritických slovách" na Zemanovu adresu.
"V minulosti to bolo blahosklonne prehliadané," podotkol hovorca s tým, že vulgárne sa vyjadroval aj líder TOP 09 Karel Schwarzenberg.
"Dôležité je, že pán prezident tým otvoril kľúčovú tému, či je vôbec prípustné používať takéto výrazy v politike," dodal Ovčáček.
Niektoré "umelé kritické výroky" na adresu prezidenta vychádzajú podľa neho z toho, že rástla jeho popularita u verejnosti.
Moderátor Rádiožurnálu Českého rozhlasu sa počas nedeľnej relácie Hovory z Lánov logicky prezidenta spýtal, prečo volí vulgárne slová. "Ja som inšpirovaný pánom Schwarzenbergom, ktorý v každej druhej vete hovorí h...o," poukázal Zeman na vyjadrovanie svojho súpera v prezidentských voľbách.
Ovčáček pri obhajobe vulgarizmov tiež zopakoval, že prezident sa chcel "priblížiť svetu svojich odporcov", ktorí podobné výrazy z úst iných politikov blahosklonne prehliadali.

Copyright © TASR 2014