27. 11. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Reese Witherspoon a jej austrálska kolegyňa Nicole Kidman si zahrajú v pripravovanom seriáli Big Little Lies. Ten nakrútia podľa rovnomenného bestselleru austrálskej spisovateľky Liane Moriarty. Obe herečky sa ujmú aj úloh výkonných producentiek, o scenár sa postará David E. Kelley, známy napríklad prácou na seriáloch ako Ally McBealová (1997 - 2002) alebo Bostonské zločiny (2004 - 2008).
Príbeh románu Big Little Lies sa sústredí na trojicu matiek detí v predškolskom veku, ktorých zdanlivo bezchybné životy naruší záhadná vražda. Tretiu hlavnú postavu však zatiaľ tvorcovia neobsadili. Zatiaľ nie je známe ani to, ktorý americký vysielateľ nový seriál prinesie na televízne obrazovky. Ponúknuť by im ho mali v blízkej dobe. Projekt by mal pritom vzniknúť ako "limitovaná séria", no s možnosťou, že v prípade záujmu divákov a diváčok, nakrútia pokračovanie.
Štyridsaťsedemročná Nicole Kidman sa do povedomia verejnosti dostala v roku 1989 trilerom Úplné bezvetrie. V 90. rokoch účinkovala v snímkach ako Dni hromu (1990), Navždy a ďaleko (1992), V moci posadnutosti (1993), Batman navždy (1995), Peacemaker (1997), Praktická mágia (1998) či Eyes Wide Shut - Spaľujúca vášeň (1999). Za výkon v muzikáli Moulin Rouge (2001) ju v roku 2002 nominovali na Oscara, o rok neskôr si sošku odniesla za stvárnenie spisovateľky Virginie Woolf vo filme Hodiny (2002). Po tretí raz ju na toto prestížne ocenenie nominovali v roku 2011 za drámu Králičia nora (2010). Diváci a diváčky ju môžu poznať aj zo snímok Tí druhí (2001), Návrat do Cold Mountain (2003), Ľudská škvrna (2003), Stepfordské paničky (2004), Tlmočníčka (2005), Moja krásna čarodejnica (2005), Invázia (2007), Nine (2009), Skús ma rozosmiať (2011), Reportér (2012), Stokerovci (2013), Koľaje osudu (2013) či Grace: Kňažná z Monaka (2014).
Tridsaťosemročná Reese Witherspoon je známa predovšetkým zo snímky Pravá blondínka (2001) a jej pokračovania z roku 2003. Okrem toho si zahrala vo filmoch Veľmi nebezpečné známosti (1999), Americké Psycho (2000), Je dôležité mať Filipa (2001), Dievča na roztrhanie (2002), Trh márnosti (2004), Penelope (2006) či Ako vieš? (2010). V roku 2011 si po boku Roberta Pattinsona zahrala v romantickej dráme Voda pre slony a o rok neskôr účinkovala v snímke To bude boj!, v ktorej sa spolu s ňou predstavili Tom Hardy a Chris Pine. Za stvárnenie June Carter vo filme Walk the Line (2005) Witherspoon získala okrem iného Oscara, cenu BAFTA, Zlatý glóbus či Screen Actors Guild Award. S manželom Jimom Tothom má syna Tennesseeho Jamesa. Ďalšie dve deti, syna Deacona a dcéru Avu, porodila exmanželovi Ryanovi Phillipovi.

Obľúbený seriál C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (2000) po skončení 15. sezóny opustí George Eads, ktorý v ňom od prvej epizódy stvárňoval vyšetrovateľa Nicka Stokesa. Podľa amerických médií je jeho odchod zo seriálu výsledkom dohody a zatiaľ nie je jasné, ako jeho postava skončí.
Eads je pritom posledným zostávajúcim členom pôvodného hlavného hereckého obsadenia kriminálneho seriálu. V deviatej sezóne skončili William Petersen (Gil Grissom) a Gary Dourdan (Warrick Brown), v dvanástej Marg Helgenberger (Catherine Willows) a v štrnástej Paul Guilfoyle (Jim Brass). Jorja Fox, ktorá v seriáli účinkuje ako Sara Sidle aj v súčasnosti, síce patrí k veteránom šou, no debutovala až v druhej epizóde a po hosťovaní počas deviatej a desiatej sezóny sa medzi hlavné postavy znovu vrátila až v 11. sezóne. Eadsa pritom v roku 2004 nakrátko vyhodili, keď po konflikte ohľadom platov neprišiel na nakrúcanie, no po ospravedlnení sa, že len zaspal, ho vzali späť. V auguste 2013 si zase vzal voľno pre kreatívne nezhody s tvorcami, no napokon opäť zostal.
Aktuálna 15. sezóna odštartovala na CBS 28. septembra a miesto pôvodne ohlásených 22 epizód bude pozostávať z 18 častí. Dôvodom je zámer televízie vytvoriť priestor pre nový spin-off CSI: Cyber. Eadsov odchod však vraj so zníženým počtom epizód nesúvisí a nebude mať vplyv ani na možné pokračovanie seriálu do budúcnosti.
Aktuálne hlavné herecké obsadenie C.S.I.: Kriminálka Las Vegas spolu s Eadsom a Fox tvoria Ted Danson (D.B. Russell), Elisabeth Shue (Julie Finlay), Eric Szmanda (Greg Sanders), Robert David Hall (Al Robbins), Wallace Langham (David Hodges), David Berman (David Phillips), Elisabeth Harnois (Morgan Brody) a Jon Wellner (Henry Andrews).


Európsky parlament (EP) vyzval vo štvrtok členské štáty a Európsku komisiu (EK) na prelomenie bariér, ktoré obmedzujú rast jednotného digitálneho trhu EÚ. Ako ďalej informoval tlačový atašé EP Ján Jakubov, poslanci zdôraznili potrebu predchádzať zneužívaniu dominantného postavenia na trhu internetových spoločností. Európska komisia by podľa nich mala zvážiť oddelenie vyhľadávačov od iných poskytovaných služieb.
"Jednotný digitálny trh by mohol v rámci ekonomiky EÚ generovať dodatočný zisk v objeme až 260 miliárd eur ročne a zároveň zvýšiť jej konkurencieschopnosť," uvádza sa v uznesení, ktoré schválili poslanci Parlament v uznesení vyzdvihol osobitný význam trhu s internetovým vyhľadávaním pri zabezpečovaní podmienok hospodárskej súťaže na jednotnom digitálnom trhu. Poslanci preto podľa Jakubova privítali prísľub Európskej komisie podrobnejšie preskúmať spôsoby fungovania vyhľadávačov.
Schválené uznesenie zároveň vyzýva EK, aby zabránila akémukoľvek zneužívaniu zo strany prevádzkovateľov vyhľadávačov pri uvádzaní prepojených služieb na trh. " Indexácia, hodnotenie, zobrazenie a klasifikácia, ktoré uskutočňujú vyhľadávače, musia byť neskreslené a transparentné," konštatovali poslanci.
Europoslanci poukázali aj na fakt, že internet by mal fungovať bez diskriminácie, obmedzovania alebo zásahov. Parlament preto oslovil členské štáty na začatie rokovaní o telekomunikačnom balíku (jednotný trh s elektronickými komunikáciami), ktorý by viedol k zrušeniu poplatkov za roaming v rámci EÚ, zabezpečeniu väčšej právnej istoty, pokiaľ ide o neutralitu siete, a zlepšeniu ochrany spotrebiteľa. "Hlbší a kompletnejší digitálny trh môže zdvihnúť hrubý domáci produkt 28 členských štátov EÚ najmenej o 340 miliárd eur ročne a celkovo vytvoriť okolo 2,5 milióna pracovných miest. Len ak zabezpečíme ochranu osobných údajov, bezpečnosť a dôveru občanov a spotrebiteľov v tento trh, podarí sa nám ho vybudovať," poznamenal poslanec Vladimír Maňka.
 


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Stredajšie rozhodnutie rady, že Český rozhlas (ČRo) programom Hovory z Lánov, v ktorom prezident Miloš Zeman použil vulgarizmy, porušil zákon, sa podľa slov Zemana jeho samotného netýka. Bude záležať na samotných rozhlasových redaktoroch, čo s konštatovaním rady urobia. Prezident to dnes povedal na návšteve tadžickej metropoly Dušanbe, informoval spravodajský portál Novinky.cz.
Rada Českého rozhlasu konštatovala, že program vulgárnymi výrokmi porušil mediálny zákon aj kódex rozhlasu. Súčasne však členovia rady uznali, že situácia bola výnimočná. Moderátor bol v priamom prenose, ale úlohu zohralo aj prekvapenie zo situácie a úcta k hlave štátu.
Moderátor by mal v súlade so zákonom a kódexom reagovať na vulgárnosti a snažiť sa spovedanému zabrániť v ich používaní.
Rada vyzvala rozhlas, aby v budúcnosti podobnej situácii zabránil a dodržiaval predovšetkým svoj kódex.
Prezident Zeman použil vulgarizmy, keď v relácii Hovory z Lánov kritizoval prístup vládnej koalície ohľadne služobného zákona, ale aj na adresu ruskej dievčenskej punkovej skupiny Pussy Riot, keď prekladal jej názov do češtiny a hodnotil jej texty.
"Mňa sa bezprostredne toto rozhodnutie rozhlasovej rady netýka - závisí od toho, čo s tým urobia redaktori. Podľa mojich informácií si oni želajú s rozhovormi z Lánov pokračovať v nezmenenom formáte," uviedol podľa portálu Novinky.cz Zeman v Tadžikistane. "Išlo o preklad sprostého slova, ale ten, ktorý ho preloží, nie je sám sprostý. To isté sa týkalo jedného výroku pána Schwarzenberga," vysvetľoval prezident. Dodal, že skupina Pussy Riot nestojí za to, aby o nej rozprával dvakrát.

Copyright © TASR 2014