10. 11. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kremľom podporovaná ruská mediálna skupina Rusko dnes, zahŕňajúca rozhlasovú stanicu Hlas Ruska a tlačovú agentúru RIA Novosti, spustila dnes prevádzku nových webových stránok zameraných na medzinárodné spravodajstvo, ktorými chce bojovať proti "propagande" iných spravodajských médií.
Ako informovala agentúra AP, stránky s názvom SputnikNews.com budú mať pobočky vo vyše 30 krajinách sveta a svoje príspevky budú sprístupňovať obyvateľstvu prostredníctvom rozhlasových staníc, webových stránok a sociálnych médií.
"Sme proti agresívnej propagande, ktorá môže vyústiť jedine do krviprelievania," povedal šéf Ruska dnes Dmitrij Kiseljov.
Ich spustenie podčiarkuje dôsledné sťažnosti Ruska, že svetové spravodajské médiá sú zaujaté voči krajine. Ruský prezident Vladimir Putin sa v októbri sťažoval na "úplnú kontrolu globálnych médií, ktoré umožňujú podľa želania vykresliť bielu farbu ako čiernu".

Americký prezident Barack Obama podporil sieťovú neutralitu a požaduje reguláciu, ktorá by zabránila zvýhodňovaniu dát. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Obama sa vyjadril proti blokovaniu internetových stránok, spomaľovaniu internetového obsahu a proti dohodám, ktoré by firmám umožnili zaplatiť za uprednostnenie doručenia ich obsahu. "Žiadam výslovný zákaz platenej prioritizácie," uviedol Obama vo vyhlásení, ktoré dnes vydal Biely dom.
Americký prezident požaduje kroky, ktoré nenavrhol šéf federálnej komisie pre telekomunikácie FCC Tom Wheeler. Wheelerove provizórne plány zatiaľ počítajú so slabšou reguláciou a ponechávajú otvorenú možnosť, že firmy budú môcť zaplatiť za uprednostnenie ich obsahu poskytovateľmi internetových služieb.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyzvala Azerbajdžan, aby okamžite ukončil stále intenzívnejšie zásahy voči nezávislým médiám a ľudskoprávnym aktivistom. Obvinila tiež vládu azerbajdžanského prezidenta Ibrahima Alijeva z umlčiavania disentu a väznenia oponentov. Vyhlásila do dnes v Tbilisi predstaviteľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovičová, informovala agentúra Reuters.
"Prakticky všetkých predstaviteľov nezávislých médií a mediálnych mimovládnych organizácií cielene obviňujú a stíhajú pre rôzne, často nepodložené a znepokojujúce obvinenia," uviedla na tlačovej konferencii v Tbilisi zástupkyňa 57-člennej európskej organizácie.
Dunja Mijatovičová reagovala na dnešné zatknutie azerbajdžanského blogera, ktorého zadržali úrady na letisku v Baku a tým mu zabránili vycestovať na Jedenástu juhokaukazskú mediálnu konferenciu v Gruzínsku, ktorú zvolala OBSE. Pracovníka Azeri inštitútu pre slobodu a bezpečnosť reportérov niekoľko hodín vypočúvali a následne pustili.
Mijatovičová tiež informovala o ďalšej zástupkyni azerbajdžanskej rozhlasovej stanice, ktorej úrady nedovolili vycestovať na konferenciu v Tbilisi. "Opakujem výzvu azerbajdžanským úradom, aby ukončili tento nepriateľský postoj voči slobodným médiám," dodala Mijatovičová.
Začiatkom tohto roka odsúdili v Azerbajdžane niekoľko ľudskoprávnych aktivistov za trestné činy ako daňové úniky, nelegálne obchodné aktivity či chuligánstvo. Obhajcovia označujú obvinenia za nepodložené a politicky motivované.

Copyright © TASR 2014