5. 11. 2014

MEDIA NEWS


 


V Saudskej Arábii zastavili vysielanie náboženského televízneho kanálu, ktorý je podozrivý z podnecovania sektárskeho napätia po tom, ako pri útoku na zhromaždenie šiitov na východe krajiny prišlo v utorok o život najmenej osem ľudí.
      Televízia Wesal je už dlhší čas obviňovaná z vysielania programov namiereným proti šiitským moslimom - menšine, ktorá žije v oblastiach na východe a juhozápade prevažne sunnitskej Saudskej Arábie. Šiitov vo vysielaní veľmi často popisujú ako "ľudí odmietajúcich pravú vieru", čo má korene v 7. storočí, keď došlo k rozkolu islamu na sunnitskú a šiitskú vetvu.
      Saudskoarabský minister informácií Abdalazíz Chawádža na svojom konte v sieti Twitter potvrdil, že nariadil zákaz vysielania televíznej stanice na celom území kráľovstva, ako aj zapečatenie jej kancelárií. Podľa neho to "v podstate ani nie je saudskoarabský kanál".
      Kráľovský palác neskôr prostredníctvom štátnej  agentúry SPA informoval, že Chawádža na vlastnú žiadosť odstúpil z funkcie ministra pre informácie, v ktorej ho vystriedal minister pre organizovanie púte do Mekky.
      Pozorovatelia však Chawádžovo odstúpenie nespájajú so zastavením vysielania náboženskej stanice. Uvádzajú, že opatrenia proti Wesal TV boli výsledkom širších konzultácií v rámci vlády.
      Tento krok nasledoval po streľbe do skupiny účastníkov každoročných náboženských obradov, ktorými si šiiti v rámci sviatku ašúra pripomínajú smrť imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda.
      Pri incidente, ktorý sa odohral v okrese al-Ahsá na východe krajiny, prišlo o život najmenej osem ľudí. Agentúra Reuters dnes informovala, že saudskoarabské bezpečnostné zložky v utorok zastrelili dvoch členov ozbrojenej skupiny podozrivých zo spáchania pondelkového útoku.
      Útok na šiitských veriacich odsúdila aj najvyššia rada sunnitských duchovných, ktorá vyhlásila, že "páchatelia tejto vraždy si zaslúžia tie najtvrdšie náboženské sankcie". K incidentu sa vyjadril aj prevažne šiitský Irán, ktorého ministerstvo zahraničných vecí apelovalo na Saudskú Arábiu, aby páchateľov čo najrýchlejšie našla a potrestala.

Copyright © TASR 2014