29. 11. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Príprava tém na rok 2015, ako aj oslavy 15. výročia vzniku spoločnej televíznej relácie Kvarteto boli predmetom diskusie tvorcov zo siedmich regionálnych štúdií verejnoprávnych televízií krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktorí sa dnes stretli v Bardejove.
Podľa vedúcej redakcie národnostného vysielania v RTVS, štúdio Košice, Ľuby Koľovej, ktorá je zároveň garantom projektu Kvarteto za Slovensko, by pravidelné pracovné stretnutia tvorcov relácie neboli možné bez finančnej podpory z Medzinárodného vyšehradského fondu. „Doteraz sme podali desať žiadostí o grant na organizáciu týchto stretnutí a väčšina bola úspešná. Okrem prípravy tém relácie na budúci rok sme sa sústredili na záležitosti súvisiace s nomináciou Kvarteta na laureáta Medzinárodnej vyšehradskej ceny, čo by sme radi využili na zviditeľnenie tohto formátu a pripomenutie si doterajších výsledkov spolupráce," povedala Koľová.
Tvorcovia Kvarteta sa na stretnutí dohodli, že začiatkom roka 2015 budú témou relácie aj inovátori zo zoznamu New Europe 100, ktorý vytvorila poľská organizácia Res Publica. „Chceli by sme pozdvihnúť povedomie o úspešných osobnostiach z regiónov, ktorí dosiahli úspech vo svete, alebo sú hybnou silou pozitívnych zmien doma,“ poznamenala Koľová.
Medzinárodná televízna relácia Kvarteto je spoločným projektom štyroch verejnoprávnych televízii v krajinách V4 - na Slovensku, v Česku, Maďarsku a Poľsku. Na jej príprave sa podieľajú regionálne štúdiá verejnoprávnych televízií z Banskej Bystrice, Brna, Košíc, Krakova, Ostravy, Rzeszowa a Szegedu. Relácia sa nepretržite vysiela raz mesačne od roku 2000. Zaujímavosťou je spoločná zvučka vo všetkých štyroch krajinách, obsah zameraný na problémy a radosti obyčajných ľudí a vysielanie v štyroch jazykových mutáciách.

Copyright © TASR 2014