14. 11. 2014

VYHLÁSENIE. K medializácii údajnej nečinnosti NKÚ

VYHLÁSENIE
K medializácii údajnej nečinnosti NKÚ


Keďže sa v médiách objavujú vyhlásenia rôznych redaktorov a "odborníkov", že NKÚ SR mal podať oznámenia o podozrení zo spáchania trestnej činnosti (ďalej len "trestné oznámenie") na základe svojich kontrolných zistení vyhlasujme:
Nie každé porušenie zákona je súčasne aj trestným činnom
NKÚ SR môže konať len na základe faktov a nie fabulácii
Pri niektorých prípadoch nákupov nedošlo ani k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní
NKÚ SR všetky svoje výsledky zverejňuje na webovej stránke
NKÚ SR všetky svoje výsledky postupuje nadriadenému orgánu, tak ako mu to ukladá zákon. Práve nadriadený orgán je povinný prijímať opatrenia. Zároveň sú informované výbory NR SR, aby mali prehľad o problémoch v jednotlivých oblastiach.
Ak zistenie NKÚ SR vykazuje znaky trestného činu, ktorý má presne definovanú skutkovú podstatu a ďalšie náležitosti, ktoré musia byť naplnené, NKÚ podáva trestné oznámenia orgánom činným v trestnom konaní. Nami zistené skutočnosti poukazovali, buď na porušenia zákonov v netrestných veciach alebo na systémové problémy pri nakladaní s majetkom v zdravotníckych zariadeniach. NKÚ SR nezodpovedá za ich manažment. Za ten zodpovedá ten, kto ho menuje. Rovnako za príslušnú oblasť verejného života zodpovedá konkrétny orgán štátnej správy.
Okrem podávania trestných oznámení, poskytuje NKÚ SR súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní poskytnutím výsledných materiálov z kontrol v desiatkach prípadoch ročne. Informácie o výsledkoch tejto činnosti nám OČTK neposkytujú.
Hlavnou úlohou Najvyššej kontrolnej inštitúcie v celom svete je jej nezávislá informačná funkcia o výsledkoch ich kontrolnej činnosti. Ako je uvedené vyššie, zverejňujeme všetky výsledky kontrol. Uvedené zistenia boli v plnom znení k dispozícii médiám a verejnosti už v roku 2013 a niektoré o nich aj informovali.


Lukáš Jasenec poverený zastupovaním riaditeľa Odbor komunikácie a styku s verejnosťou Najvyšší kontrolný úrad SR