12. 12. 2014

BBC Music Awards 2014

BBC Music Awards 2014
 


Historicky prvé udeľovanie BBC Music Awards ovládol americký hudobník Pharrell Williams. Štyridsaťjedenročného člena produkčného dua The Neptunes vyhlásili za najlepšieho medzinárodného interpreta a jeho singel Happy nenašiel premožiteľa v kategórii Skladba roka. Muzikant, ktorý spolupracoval aj na hitoch ako Blurred Lines (feat. Robin Thicke, T.I.) či Get Lucky (feat. Daft Punk), sa však na podujatí nezúčastnil. Prítomným sa prihovoril prostredníctvom videa, v ktorom označil úspech skladby Happy za "zvláštny". V kategórii Skladba roka pritom mohli ako v jedinej o víťazovi rozhodnúť fanúšikovia a fanúšičky vo verejnom hlasovaní. V ostatných kategóriách mal hlavné slovo panel expertov.

Dvadsaťtriročný spevák Ed Sheeran sa stal Najlepším britským interpretom. Cenu si prevzal z rúk Toma Jonesa. "Obrovská vďaka patrí všetkým, ktorí si kúpili album, vstupenky, pozerali videá na YouTube alebo počúvali moju hudbu. Vždy som si myslel, že moja kariéra sa skončí jedným albumom. Ale dokonca ak aj ľudia prestanú počúvať muziku, aj tak ju neprestanem robiť," vyjadril sa Sheeran, ktorý má na konte albumy + (2011) a x (2014).

Najlepším nováčikom je waleská formácia Catfish and the Bottlemen, ktorá tento rok ponúkla debutový album The Balcony so singlami Homesick, Kathleen a Cocoon.

Podujatím, ktoré sa konalo vo štvrtok v londýnskom Earls Court, sprevádzali Fearne Cotton a Chris Evans. Počas večera vystúpili napríklad Take That, Coldplay, One Direction, Calvin Harris, Ella Henderson, Labrinth, George Ezra, či spomínaní Ed Sheeran a Tom Jones, ktorý spolu s Palomou Faith zaspieval hit legendárnych The Beach Boys God Only Knows.

Prehľad víťazov BBC Music Awards 2014:
Britský interpret roka: Ed Sheeran
Medzinárodný interpret roka: Pharrell Williams
Skladba roka: Happy (Pharrell Williams)
BBC Introducing Award: Catfish and the Bottlemen

 

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.