12. 12. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Indonézska polícia označila vydavateľa novín The Jakarta Post za podozrivého v prípade rúhania sa v súvislosti so zverejnením karikatúry kritizujúcej hnutie Islamský štát (IS). Karikatúra sa však považuje za urážku samotného islamu, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na indonézsku políciu.
Moslimské skupiny podali na políciu sťažnosť v súvislosti s publikovanou karikatúrou v novinách The Jakarta Post ešte v júli. Karikatúra znázorňuje vlajku džihádistického Islamského štátu s posolstvom islamu z Koránu v znení "Nieto boha okrem Alaha" s vyobrazením lebky s prekríženými hnátmi.
Moslimské skupiny namietali proti vyobrazeniu posolstva viery vedľa lebky. The Jakarta Post, jeden z dvoch indonézskych denníkov vychádzajúcich v angličtine, neskôr karikatúru stiahol a ospravedlnil sa za akúkoľvek priestupok voči moslimom a islamu ako takému.
Indonézska polícia informovala, že vydavateľa novín Meidyatamu Suryadiningrata bude ako podozrivého vypočúvať počas budúceho týždňa. Vydavateľ vo vyhlásení, ktoré zverejnil vo štvrtok, poprel, že by bol jeho denník rúhačský. "Sme ohromení, pretože faktom je, že sme sa nedopustili nijakého trestného činu, ako nás obviňujú," uviedol.
"To, čo sme zverejnili, bol novinársky príspevok kritizujúci hnutie IS, ktoré sa dopúšťa násilia v mene náboženstva... To znamená, že karikatúra IS nebola rúhačská. My všetci vieme, že IS je organizácia, ktorá je v Indonézii i takmer na celom svete zakázaná," dodal.
Zároveň vyjadril názor, že prípad je o novinárskom etickom kódexe, a preto by o ňom mala rozhodovať tlačová rada, nie polícia.

Copyright © TASR 2014

Britská televízia BBC nakrúti seriál na motívy detektívnych románov Volanie kukučky a Hodvábnik, ktoré vydala britská autorka J. K. Rowling pod pseudonymom Robert Galbraith. Na projekte sa má podieľať i samotná spisovateľka. Televízia ďalšie detaily o pripravovanom seriáli nezverejnila.
Romány Volanie kukučky (v origináli The Cuckoo's Calling vydané v roku 2013, pozn. SITA) a Hodvábnik (The Silkworm, 2014, pozn. SITA) prinášajú príbehy detektíva Cormorana Strikea a jeho asistentky Robin. Po vyzradení, že za pseudonymom Robert Galbraith sa v skutočnosti skrýva svetoznáma britská autorka, tri mesiace po vydaní prvého románu, sa z knižky stal bestseller. Ako autorka neskôr vysvetlila, byť Robertom Galbraithom bolo pre ňu veľmi oslobodzujúce. Román Hodvábnik by sa mal na pulty predajní v slovenskom preklade dostať vo februári.
Štyridsaťdeväťročná J. K. Rowling je jednou z najznámejších a najúspešnejších spisovateliek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou. Na celom svete sa z nej predalo viac než 450 miliónov výtlačkov a z Rowling sa stala multimilionárka, ktorú v roku 2010 redaktori najvýznamnejších britských magazínov vyhlásili za najvplyvnejšiu Britku. Na základe príbehov o Harrym Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Autorka plánuje pod pseudonymom Robert Galbraith vydať aj ďalšie detektívky.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.