25. 12. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Portálu YouTube hrozí žaloba od právnej skupiny Global Music Rights zastupujúcej približne 40 interpretov ako Pharrell Williams, Eagles, Chris Cornell či Smokey Robinson. Zakladateľ Global Music Rights Irving Azoff žiada, aby predstavitelia YouTube stiahli približne 20-tisíc videoklipov spomínaných interpretov, pretože údajne nevlastnia práva na ich vysielanie. Azoff tvrdí, že YouTube síce môže mať uzavreté dohody s vydavateľstvami, ale nie so samotnými interpretmi, ktorým nevypláca tantiémy. V prípade, že videá nestiahne, chce podať na YouTube žalobu a získať ako odškodné miliardu dolárov (v prepočte približne 819 miliónov eur).
Azoff v rozhovore pre magazín The Hollywood Reporter vyhlásil, že YouTube si ako cieľ vybrali pre to, že s hudobníkmi spolupracuje zo všetkých podobných služieb najhoršie. Spoločnosť Google, ktorá YouTube prevádzkuje a v roku 2015 plánuje spustiť novú službu Music Key podobnú Spotify alebo Deezeru, tvrdí, že vlastní práva na vysielanie klipov ešte z predchádzajúcich zmlúv. Právnici Global Music Rights však toto tvrdenie spochybnili s tým, že predstavitelia YouTube im odmietajú poskytnúť detaily týchto licenčných dohôd a naznačili, že žiadne takéto dohody v skutočnosti neexistujú.



Kanadsko-americký herec Dean McDermott, ktorý tvorí pár s americkou herečkou Tori Spelling, si zahral v seriáli Kriminálka Las Vegas (2000). Štyridsaťosemročný rodák z Toronta stvárnil muža menom Garth Fogel, ktorého podozrievajú z vraždy celej jeho rodiny. Epizódu s názvom Dead Woods odvysiela televízia CBS v nedeľu 28. decembra.
„Sme naozaj nadšení, že sme Deana dostali do našej šou. Hrá muža s temnou minulosťou. Previnil sa ohavnými zločinmi, no je naozaj vinný aj v prípade vraždy celej jeho rodiny? Pravdu dokážu odhaliť iba vyšetrovatelia,“ povedal pre magazín People výkonný producent projektu Don McGill.
McDermott, ktorý spolu s manželkou účinkuje v reality šou True Tori (2014) povedal v novembri pre Access Hollywood Live, že už nebude pokračovať v nakrúcaní programu. „Pred sebou máme ešte päť epizód. Už to nemôžem robiť. Nemôžem si stále jatriť rany, otvárať dušu a zdieľať pocity, myšlienky a démonov s celým svetom,“ uviedol.
Dean McDermott a Spelling sa zosobášili 7. mája 2006. Majú spolu štyri deti, pričom najmladší syn Finn Davey sa narodil v auguste 2012. McDermott účinkoval vo viacerých televíznych filmoch a objavil sa aj v seriáloch ako Power Play (1998 - 2000), Misia: Zem (1997 - 2002), Tracker (2001 - 2002) či Nezvestní (2003 - 2006).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rozsudok smrti vyniesol dnes súd v severoafrickej Mauritánii nad moslimským blogerom na základe obvinení z náboženského odpadlíctva za jeho kritizovanie proroka Mohameda, zverejnené v článku, ktorého obsah vyvolal dokonca až pouličné protesty. Píše o tom agentúra DPA.
Trestný súd v západomauritánskom meste Nuadhibú vyniesol verdikt za prítomnosti obžalovaného Muhammada Šajcha uld Muhammada, ktorý vzápätí omdlel a previezli ho do nemocnice.
Rozsudok však s radostnými pokrikmi privítali miestni obyvatelia, stojaci okolo súdnej budovy. Bezprostredne nebolo zrejmé, či sa odsúdený odvolá.
Dvadsaťosemročného Muhammada Šajcha uld Muhammada zatkli v januári po tom, čo sa jeho článok stretol v Mauritánii so všeobecným pobúrením. Konalo sa vtedy niekoľko verejných demonštrácií, ktorých účastníci tohto ľavicového autora odsudzovali a žiadali jeho popravu.
Žurnalistu následne uznali za vinného pre "nedostatok rešpektu voči prorokovi Mohamedovi".
Mauritánia, islamská republika na severozápade Afriky, má 3,8 milióna obyvateľov a z nich je väčšina moslimského vierovyznania.

Copyright © TASR 2014