15. 12. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes odmietol kritiku Európskej únie za policajné razie v mediálnych organizáciách v jeho krajine s vyhlásením, aby si EÚ "nechala svoje názory pre seba". Informovala o tom agentúra AP.
EÚ kritizovala nedeľné policajné razie v Turecku, ktoré sa zameriavali na jeden denník a televíznu stanicu, médiá blízke moslimskému duchovnému Fethullahovi Gülenovi žijúcemu v USA - niekdajšiemu spojencovi prezidenta Erdogana, z ktorého sa však stal jeden z jeho najväčších kritikov.
Erdogan obvinil Gülenových priaznivcov v radoch polície a súdnictva, že stoja za tvrdeniami o páchaní korupcie, ktoré vlani otriasali Erdoganovou vládou. Prezident sa zaprisahal, že stúpencov duchovného dostane za mreže.
Pri nedeľných raziách zatkli vyše dve desiatky ľudí, vrátane šéfredaktora, novinárov, televíznych producentov a scenáristov. Zásahy uskutočnila polícia v istanbulskom sídle denníka Zaman a televíznej stanice Samanyolu pre podozrenie zo "zastrašovania a vyhrážok" so zámerom prevziať štátnu moc. Niektorých podozrivých dnes po vypočúvaní prepustili.
Noviny naklonené Erdoganovi uviedli, že zadržané osoby boli vypočúvané pre podozrenie, že sa v roku 2009 podieľali na falošných obvineniach a vykonštruovaných dôkazoch, ktoré viedli k policajným zásahom proti súperiacej islamskej skupine, obviňovanej z napojenia na al-Káidu. Gülenovo hnutie toto podozrenie odmieta.
EÚ vyhlásila, že nedeľné razie sú nezlučiteľné so slobodou médií, a naznačila, že môžu nepriaznivo ovplyvniť dlhodobé snahy Turecka o členstvo v EÚ.
Erdogan dnes v prejave na severovýchode Turecka označil zatýkanie za záležitosť domácej bezpečnosti a dodal, že mu nezáleží na tom, či razie budú mať nepriaznivý vplyv na snahy o členstvo v únii.
"Táto záležitosť nie je záležitosťou slobody médií. Ľudia, ktorí ohrozujú našu národnú bezpečnosť - a je jedno, či sú z tlače - sa dočkajú reakcie, ktorú si zaslúžia," povedal prezident.
"To, či nás EÚ prijme alebo nie, nás netrápi. Nechajte si svoje názory pre seba," uviedol Erdogan.

Copyright © TASR 2014