19. 4. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes na ústavnom súde napadol rozhodnutie v prípade údajného porušenia jeho práv a práv jeho rodiny sociálnymi médiami. S odvolaním sa na vysokého pracovníka jeho kancelárie to oznámila agentúra Reuters.
Erdoganova vláda zablokovala v marci sociálne médiá Twitter a YouTube, čím si vyslúžila medzinárodné odsúdenie. Zverejnili totiž audionahrávky poukazujúce na korupciu v jeho najbližšom okolí.
Ústavný súd tento mesiac rozhodol, že zablokovanie Twitteru je porušením slobody slova a zrušil ho. Erdogan reagoval, že súd rozhodol zle a rozsudok treba zvrátiť. YouTube zostal v Turecku naďalej zablokovaný.
Spomínaný informátor z kancelárie premiéra povedal, že Erdogan podal na ústavný súd sťažnosť prostredníctvom svojho právneho zástupcu. Argumentoval v nej, že sociálne médiá nesplnili rozhodnutie súdu požadujúce stiahnutie obsahu, ktorý porušuje práva premiéra a jeho rodiny. Súčasne požiadal o finančné odškodnenie vo výške 50.000 tureckých lír (17.000 eur).
Tureckí predstavitelia tento týždeň v Ankare rokovali s delegáciou Twitteru v snahe vyriešiť ich spor. Zatiaľ sa však nedohodli na prípadnom opätovnom otvorení kancelárie Twitteru v Turecku ani na tom, že by Twitter platil v krajine dane, čo sú dve kľúčové požiadavky Ankary.
Prístup na Twitter zablokovali turecké orgány 21. marca pred komunálnymi voľbami, aby zabránili šíreniu spomínaných audionahrávok.


Štyria francúzski novinári, ktorých pred desiatimi mesiacmi uniesli v Sýrii, sa dostali na slobodu. Oznámil to dnes úrad francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda.
      Žurnalisti sú podľa týchto informácií v dobrom zdravotnom stave a do vlasti by sa mali vrátiť ešte dnes.
      Rozhlasového reportéra Didiera Françoisa a fotografa Edouarda Eliasa uniesli 6. júna 2013 severne od Aleppa. Novinového reportéra Pierra Nicolasa a fotografa Henina Torresa uniesli o dva týždne neskôr neďaleko mesta Rakka.
      Elyzejský palác neuviedol podrobnosti o okolnostiach prepustenia novinárov. Agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje v Sýrii uviedla, že Francúzov zadržiavala radikálna islamistická skupina v provincii Rakka ležiacej na severe krajiny a za ich prepustenie boli zaplatené veľké sumy peňazí.
      Sýria sa po vypuknutí občianskej vojny pred troma rokmi stala jednou z najnebezpečnejších krajín pre novinárov. Vlani v decembri sa podľa odhadov zahraničných médií nachádzalo v Sýrii v moci únoscov viac ako 30 žurnalistov.

Copyright © TASR 2013

TO JE TV !

TO JE TV !


18. 4. 2014

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
„Osobne som presvedčený, že budeme asi pokračovať v rozpočtovom provizóriu. Schválený síce bol, lenže na rozpočet sú isté zákonné požiadavky a podľa našich pracovníčok z úradu tie zákonné požiadavky neboli splnené. Čiže my tento rozpočet, keďže bol schválený, pošleme na ministerstvo financií, počkáme na vyjadrenie ministerstva a uvidíme ďalej. Keby aj neboli v rozpočte na to peniaze, že by sme sa nakoniec naozaj s poslancami nedohodli, tak nevidím problém zafinancovať mesačník Náš kraj to aj z iných zdrojov ako z krajských.“
Marian Kotleba

„ Slovensko by sa nemalo dať vtiahnuť do strategickej studenej vojny Bruselu s Ruskom .Za destabilizáciou Ukrajiny a eskaláciou napätia medzi ňou a Ruskom môžu stáť imperiálne záujmy európskeho establišmentu snažiaceho sa udržať si svoje nezmenené mocenské pozície aj po májových voľbách do Európskeho parlamentu. Súčasné centristické vedenie Európskej únie pravdepodobne konflikt na Ukrajine cielene nielen vyvolalo, načasovalo, ale ho aj ďalej živí, hoci riskuje politický, ekonomický a možno aj lokálny vojenský konflikt s Ruskom. Za týmto plánom stoja obavy unionistov z možnej povolebnej straty väčšiny v Európskom parlamente a teda aj v Európskej komisii. Dôvodom je podľa neho rastúci vplyv reformných a euroskeptických strán v Európe pred májovými voľbami.Cielené vzbudzovanie emócií strachu, existenčných obáv a neistoty vždy pôsobia na masy zomknuto. V stave možného ohrozenia sú ľudia menej náchylní na zmeny a reformy, ktoré únia nevyhnutne potrebuje a masy radšej volia status quo. Tento model s manipuláciou verejnosti sa na Slovensku úspešne odskúšal už v predčasných parlamentných voľbách v roku 2012.Slovensko by malo odmietnuť tlak Európskej únie a nemalo by sa zapojiť do politicky aj ekonomicky rizikového spätného chodu plynu na Ukrajinu. Len slepý nevidí vyhlásenie novej studenej vojny Rusku Bruselom tak, ako to pomenovala prezidentka francúzskeho Národného frontu Marie Le Penová. Ak chce Slovensko naďalej ostať ako-tak suverénnym štátom a mať pre svojich občanov zabezpečenú energetickú bezpečnosť, nemôže sa podriaďovať diktatúre Bruselu ako cez kopírovací papier."
Rafael Rafaj


„ Ukrajina bude potřebovat silné vůdce a nikoli jednoho z gangsterů, kteří vládli předtím, byť by to byla žena s andělským úsměvem a krásnými copy. Není v silách České republiky a dokonce ani Evropské unie, aby poskytovala pomoc Ukrajině, protože by skončila v kapsách oligarchů a nedostala by se k normálním občanům. Podstatou ukrajinské revoluce je, že proti jedněm gangsterům bojují druzí gangsteři,"
Miloš Zeman



„Fajna Ivanovna, drahá, načo vám je Aljaška?. Sme severská krajina, 70 percent nášho územia patrí k regiónom severu a Ďalekého severu. Leží snáď Aljaška na južnej pologuli? Tiež je tam zima. Nebuďme takí horliví."
Vladimir Putin

17. 4. 2014

Zomrel Gabriel García Márquez

Zomrel Gabriel García Márquez

V Mexiku zomrel v 87 rokoch kolumbijský spisovateľ Gabriel José García Márquez . S odvolaním sa na zdroje blízke rodine o tom informovala agentúra AP . Márquez za svoje dielo dostal v roku 1982 Nobelovu cenu za literatúru ..
García Márquez sa narodil v roku 1927 a prvý veľký literárny úspech mu v roku 1967 priniesol román Sto rokov samoty . Posledný knihu vydal v roku 2004 - román Na pamäť mojím smutným Courau . Do povedomia slovenských čitateľov sa zapísal aj inými dielami , treba románom Láska za čias cholery alebo knihami Žiť , aby som mohol rozprávať , Jeseň patriarchu a Generál vo svojom labyrinte .
Kolumbijský spisovateľ žil niekoľko posledných desaťročí v Mexiku . Začiatkom apríla bol hospitalizovaný kvôli infekcii pľúc a močových ciest a dehydratácii . Po prepustení z nemocnice zostával jeho zdravotný stav síce stabilné , ale kondície krehká .
Mexický denník El Universal pred niekoľkými dňami napísal , že slávny Kolumbijčan trpí rakovinou a vzhľadom k svojmu veku dostáva len prostriedky na zmiernenie bolesti . List , ktorý sa odvolával spoľahlivých zdrojov , tvrdil , že choroba zasiahla pľúca a pečeň . Rakovinu prekonal Márquez už v roku 1999 .

Zdroj : CT24

Víťaz Česko-slovenskej ceny verejnosti

Víťaz Česko-slovenskej ceny verejnosti

Najväčšie sympatie verejnosti v rámci Novinárskych cien 2013 získal Dušan Károlyi z časopisu Trend. Žurnalistické ocenenie, ktoré udeľuje Nadácia otvorenej spoločnosti (NOS), získal za príbeh o slovenčinárovi Obchodnej akadémie v Košiciach, ktorý otvorene vystúpil proti plytvaniu prostriedkov na škole.
Ako informovala Barbara Horváthová z NOS, v hlasovaní českej a slovenskej verejnosti sa v prvej desiatke umiestnili zo slovenských novinárov aj Ján Fejér či Ján Krempaský z denníka Sme.
Novinárske ceny 2013 odovzdajú 28. apríla v Kultúrnom centre Dunaj v Bratislave. "Nominácie v jednotlivých kategóriách zverejníme 22. apríla," dodala Horváthová.

Copyright © TASR 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Podnikanie na slovenskom mediálnom trhu začal český podnikateľ Petr Komínek sporom s regionálnou Západoslovenskou televíziou. Ten momentálne rieši súd aj polícia.
Spoločnosť Zoe media, ktorej je Komínek konateľom, štartuje novú celoslovenskú Televíziu Z. Pôvodne ju chcel podnikateľ postaviť na základoch Západoslovenskej televízie. Nakoniec pripravil nový projekt.
Začiatkom tohto roka mala Zoe media regionálnu televíziu prevziať. Komínek tvrdí, že k obchodu aj došlo, akurát nebol dotiahnutý do konca a nakoniec sa do ich rúk nedostala licencia na vysielanie.
Peter Chmela, konateľ spoločnosti Regionmedia, ktorá za Západoslovenskou televíziou stojí, pre TASR uviedol, že predaj sa nezrealizoval. "Zoe media javila zo začiatku záujem o našu televíziu, no napriek tomu nikdy nedošlo k naplneniu zmlúv nasvedčujúcich predaju televízneho projektu spolu s technológiou," skonštatoval v stredajšom (16.4.) tlačovom vyhlásení.
Sporom sa dnes zaoberá Okresný súd Bratislava III, je aj predmetom záujmu polície, na ktorú sa obrátil Chmela. Komínek tvrdí, že odkúpil technologické vybavenie Západoslovenskej televízie vrátane vysielačov, ktoré zabezpečujú pokrytie územia západného Slovenska. Vysielače podľa neho nemôžu využívať, lebo ich druhá strana nechce odovzdať.
Chmela naproti tomu hovorí, že sa stali obeťou premysleného a špekulatívneho konania, v dôsledku ktorého im bola protiprávne odňatá časť prevádzkovej techniky. Šéf Západoslovenskej televízie tiež tvrdí, že Zoe media úmyselne vypla vysielanie ich televízie 17. februára tohto roku. Čin prirovnal k teroristickému útoku.
Komínek vytýka Chmelovi, že pred nimi zamlčal dlhy spoločnosti a zavádzal pri údajoch o sledovanosti regionálnej televízie, keď tvrdil, že ju sleduje 900.000 divákov. Podľa Komínka sa tiež pokúsil spochybniť predaj tak, že vyrobil ďalšiu zmluvu. "Máme dostatok dôkazov, že je antidatovaná a on sa pokúsil o podvod," uviedol.
Zoe media najprv prezentovala, že chce pokračovať v projekte regionálnej televízie, avšak pod inou značkou. Rada pre vysielanie a retransmisiu aj požiadala o vydanie regionálnej licencie. Neskôr svoj zámer prehodnotila a dnes štartuje celoslovenskú televíziu. Terestriálne ju má šíriť cez prenajaté vysielače spoločnosti Avis.
"Úplne sme sa oddelili od Západoslovenskej televízie, s touto značkou nechceme mať veľa spoločného, lebo jednoducho sme tento projekt zastavili, prestali sme vyrábať vysielanie tejto televízie a šli sme svojou cestou," uviedol Komínek.
V novej Televízii Z sa ale objavia tváre Západoslovenskej televízie, prešiel do nej jej moderátor Ivan Brožík, ktorý má na starosti prípravu obsahovej náplne novej značky. Objaviť by sa tu mala aj Nora Beňačková, ktorá predtým mala svoju reláciu v Západoslovenskej televízii.
Chmela pre TASR uviedol, že Západoslovenská televízia neprestala fungovať a vysielanie obnovili už po štyroch dňoch od vypnutia. Pripravujú tiež opätovné vysielanie na webovej stránke, ktoré bolo podľa neho znemožnené tým, že prišli o webový server. "Kontinuálne zabezpečíme doterajší rozsah programu a budeme sa uchádzať o obnovenie dôvery našich divákov," doplnil konateľ Regionmedie.

Copyright © TASR 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Čistý zisk spoločnosti Google dosiahol v prvom kvartáli tohto roku 3,45 mld. USD teda 5,04 USD na akciu. V rovnakom období predchádzajúceho roku bol čistý zisk spoločnosti 3,35 mld. USD, teda 4,97 USD na akciu. "Je to priemerný kvartál veľkej spoločnosti," komentoval výsledky jeden z analytikov.
Množstvo platených kliknutí na reklamné odkazy sa v prvom kvartáli zvýšil o 26 %. Tento rast bol pre niektorých analytikov sklamaním, keďže očakávali priaznivejšie údaje. Priemerné náklady na jedno platené kliknutie sa znížili o 9 %. Tržby z hlavnej činnosti firmy Google, teda z podnikania s internetovými službami, sa zvýšili o 19 % na 15,42 mld. USD. V rovnakom období minulého roka boli v hodnote 12,95 mld. USD.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané


Televíznu vežu v Slovjansku, z ktorej sa šíri televízny signál nielen do tohto mesta, ale aj do Kramatorsku, Horlivky a Makijivky, obsadili dnes proruskí separatisti.
Nezvaní hostia tu vypli ukrajinské kanály a nahradzujú ich ruskými.
Informáciu priniesli internetový portál Novosti Donbassa, webové vydanie denníka Ukrajinska pravda a tlačová agentúra UNIAN.
Televíznu vežu v Slovjansku, z ktorej sa šíri televízny signál nielen do tohto mesta, ale aj do Kramatorsku, Horlivky a Makijivky, obsadili dnes proruskí separatisti.
Nezvaní hostia tu vypli ukrajinské kanály a nahradzujú ich ruskými.
Informáciu priniesli internetový portál Novosti Donbassa, webové vydanie denníka Ukrajinska pravda a tlačová agentúra UNIAN.



Niekoľko desiatok egyptských reportérov a novinárov sa dnes zhromaždilo pred budovou novinárskych odborov v Káhire, kde protestovali proti narastajúcemu násiliu voči pracovníkom médií.
      Niektorí z demonštrantov mali ústa prelepené lístkom s nápisom - nie útokom na novinárov. Ďalší niesli transparenty s textom "nie sme žiadni zločinci", uviedla tlačová agentúra DPA.
      Pred troma dňami došlo k zraneniu dvoch fotoreportérov pri násilných zrážkach bezpečnostných síl a študentov z prostredia Moslimského bratstva. V marci zastrelili reportérku denníka al-Dustúr, ktorá chcela informovať o jednej z demonštrácií.



Izrael prepustil dnes izraelsko-arabského žurnalistu Mádžida Kajjála, ktorého šesť dní vypočúvala izraelská kontrarozviedka Šin Bet pre podozrenie, že sa počas svojej cesty do Libanonu stretol s predstaviteľmi radikálneho šiitského hnutia Hizballáh. Informovala o tom agentúra DPA.
      Nezávislého novinára Kajjála zadržali v sobotu na izraelsko-jordánskom hraničnom priechode po tom, čo navštívil Libanon, kde sa zúčastnil na žurnalistickej konferencii, povedal hovorca organizácie Adaláh bojujúcej za práva arabskej menšiny v Izraeli.
      Izraelská bezpečnostná služba Šin Bet novinára údajne vypočúvala, aby sa ubezpečila, že sa nestretol s predstaviteľmi Hizballáhu za účelom organizovania útokov namierených proti Izraelu.
      Šin Bet Kajjála prepustil, keď test na detektore lži potvrdil, že hovorí pravdu a s predstaviteľmi Hizballáhu sa skutočne nekontaktoval.


Copyright © TASR 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Prokuratúra má na dvojnásobné hlasovanie v prezidentských voľbách aktivistu Martina D. iný názor ako polícia. Obvinenie z poškodzovania cudzích práv a marenia prípravy a priebehu volieb a referenda prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava V zrušil ako nezákonné. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Vladimír Javorský. "Konanie nenapĺňa formálne znaky kladené na skutkové podstaty prečinu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda a prečinu poškodzovania cudzích práv," uviedol Javorský.
Martina D. po prezidentských voľbách obvinila Národná kriminálna agentúra, hrozil by mu päťročný trest. Obvinený podľa polície počas prvého kola voľby prezidenta volil dvakrát. Prvýkrát odvolil v mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, kde bol dopísaný do zoznamu oprávnených voličov na základe cestovného pasu. Podobne postupoval aj v mestskej časti Bratislava – Petržalka, kde predložil ďalší cestovný doklad. Svojím konaním tak podľa polície uviedol do omylu okrskovú volebnú komisiu. Aktivista potom všetko zverejnil na internete. "Zásahom do ústavného princípu rovnosti volebného práva došlo hrubým spôsobom k mareniu volebného práva ostatných oprávnených voličov, ktoré je garantované Ústavou Slovenskej republiky," vyjadril sa koncom marca hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bývalý šéf tlačového oddelenia britského premiéra Davida Camerona, Andy Coulson, včera na súde vyhlásil, že ešte ako šéfredaktorovi bulvárneho týždenníka mu púšťali nahrávku s odkazmi odpočúvanými z hlasovej schránky telefónu, ktoré tam v roku 2004 zanechal vtedajší britský minister vnútra David Blunkett.
Coulson v tom čase pracoval ako šéfredaktor dnes už neexistujúceho bulvárneho týždenníka News of the World, ktorý patril magnátovi Rupertovi Murdochovi, pripomenula tlačová agentúra Reuters.
Coulsona v súčasnosti súdia za organizovanie odpočúvania odkazov v hlasových schránkach telefónov a za podplácanie verejných činiteľov - tento prípad otriasol britskými médiami a politickým kruhmi.
Bývalý šéfredaktor Coulson odmietol všetky obvinenia. Londýnskemu súdu Old Bailey však dnes uviedol, že jeden z jeho vysokopostavených redaktorov mu pustil úryvky odkazov z hlasovej schránky, ktoré zanechal Blunkett v mobilnom telefóne ženy, s ktorou mal pomer.
"Bolo to prvý a posledný raz, čo mi púšťali odkazy z hlasovej schránky," povedal Coulson na lavici svedkov, kde svedčil už tretí deň po sebe.
Spomínaný reportér, Neville Thurlbeck, sa už priznal k organizovaniu ilegálneho odpočúvania odkazov v hlasových schránkach telefónov.



Novinári sú v krízových oblastiach Ukrajiny vystavení násiliu, zastrašovaniu a psychologickému nátlaku, informovala dnes vo Viedni Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V Doneckej a Charkovskej oblasti došlo v uplynulých dňoch k celému radu útokov na pracovníkov médií, konštatovala podľa správy tlačovej agentúry APA.
      Podľa slov predstaviteľky OBSE pre slobodu médií Dunji Mijatovičovej, ktorá bilancovala trojdňovú návštevu Ukrajiny, dospela tamojšia situácia vo sfére slobody tlače do "veľmi nebezpečného štádia". Žurnalisti čelia hrozbám, bolo im odcudzené alebo zničené vybavenie, došlo aj k ich únosom a prepusteniam na slobodu. Ich pracovné priestory boli zničené a došlo i k podpáleniu motorových vozidiel.
      "Sloboda médiá je zrkadlovým obrazom celkovej bezpečnostnej situácie," konštatovala Mijatovičová a dodala, že z jej pohľadu je situácia alarmujúca, pričom jestvuje riziko jej ďalšieho zhoršenia, ak nedôjde k okamžitému zlepšeniu. Násilie proti novinárom musí ustať a krajina sa musí stať opäť právnym štátom, vyplynulo zo slov predstaviteľky OBSE.
      Podľa jej slov sú novinári na Kryme navyše konfrontovaní s problémami pri opätovnej registrácii médií, s vyháňaním z regiónu, ak nie sú vnímaní ako verní a nechcú zmeniť svoje občianstvo, čelia však aj hrozbám a odmietnutiu prístupu k verejným informáciám.



Copyright © TASR 2013

Transcendencia

Transcendencia


16. 4. 2014

TV LUX NEWS

TV LUX NEWS

Katolícki veriaci na Slovensku majú možnosť sledovať na Zelený štvrtok, 17. apríla, dva prenosy z Vatikánu, ktoré odvysiela Televízia Lux.
Predpoludním o 09.30 h to bude omša svätenia olejov, ktorú bude pápež František celebrovať v Bazilike sv. Petra. Večer o 17.30 h bude Svätý Otec sláviť omšu na pamiatku Pánovej večere v zdravotníckom zariadení Panny Márie Prozreteľnosti v Ríme, ktoré vedie Nadácia Dona Gnocchiho.
Zdravotnícke zariadenie Panny Márie Prozreteľnosti sa zameriava na starostlivosť o telesne postihnuté deti. Svätú omšu na pamiatku Pánovej večere charakterizuje obrad umývania nôh, ako pripomienka toho, čo urobil aj Kristus svojim apoštolom. Svätý Otec zopakuje toto gesto počas liturgie a umyje nohy dvanástim telesne postihnutým.
Pápež František má zvyk, už odkedy bol arcibiskupom v Buenos Aires, sláviť na Zelený štvrtok svätú omšu v nemocniciach, vo väzení alebo v hospici pre chudobných a marginalizovaných, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.
V bratislavskej Katedrále sv. Martina sa na Zelený štvrtok o 09.30 h uskutoční omša svätenia olejov - Missa chrismatis. Arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský počas nej posvätí krizmu, požehná olej katechumenov a olej na pomazanie chorých. Kňazi počas tejto sv. omše obnovia svoje kňazské sľuby.
Omša na pamiatku Pánovej večere bude v bratislavskej katedrále o 17.00 h.
Na Veľký piatok, 18. apríla, sa o 09.00 h bude konať v Katedrále sv. Martina pobožnosť Krížovej cesty a o 15.00 h Veľkopiatočné obrady utrpenia a smrti Pána Ježiša.
Na Bielu sobotu bude v Katedrále sv. Martina o 08.00 h modlitba Liturgie hodín (posvätné čítanie a ranné chvály). O 20.00 h sa v tomto chráme začne Veľkonočná vigília zmŕtvychvstania Pána.
Slávnostná pontifikálna sv. omša sa bude v bratislavskej Katedrále sv. Martina konať na Veľkonočnú nedeľu, 20. apríla, o 10.30 h, uviedol Arcibiskupský úrad v Bratislave.

Copyright © TASR 2013

BONANNO NEWS 16

BONANNO NEWS 16
Prvé pojednávanie v spore medzi občianskym združením Justičný Oskar a vydavateľom denníka Nový Čas sa dnes nekonalo. "Súdu bolo zaslané písomné ospravedlnenie účastníka - odporcu, a preto bol termín zrušený," ozrejmil hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak. Okresný súd Bratislava II vytýči nový termín, čím sa v kauze článkov o stretnutí sudcov v bare Bonanno otvorí ďalší proces. Združenie Justičný Oskar žiada za články ako náhradu škody od vydavateľstva milión eur. Nový Čas v júni 2011 informoval o akcii, na ktorej právnik na dôchodku Tibor Péchy na ulici pred barom Bonanno v Rajeckých Tepliciach vítal prichádzajúcich hostí so združenia Justičný Oskar s modrými slúchadlami na ušiach a nefunkčným samopalom v ruke. Denník vtedy pripomenul, že pár mesiacov predtým Ľubomír Harman s modrými chráničmi na ušiach a samopalom v ruke zastrelil v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sedem ľudí.
S vydavateľom denníka Nový Čas sa nesúdi len združenie Justičný Oskar, ktorého členovia sa stretli na jeseň 2010 v reštaurácii v Rajeckých Tepliciach. Bežia aj súdne konania v prípade individuálnych žalôb účastníkov stretnutia. Okrem niekdajšieho námestníka generálneho prokurátora Ladislava Tichého sa súdia sudcovia najvyššieho súdu Štefan Michálik, Daniel Hudák, Juraj Seman a Milan Lipovský. Súdi sa tiež Péchy, peniaze pýta aj podnikateľ Štefan Comorek, ktorého manželka vlastní bar Bonanno. Navrhovatelia tak spolu s Justičným Oskarom žiadajú dokopy približne 1,7 milióna eur. Žaloba sudcu z Čadce Jozefa Korduliaka bola zastavená pre nezaplatený poplatok.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Oficiálne výdavky do reklamy vzrástli v roku 2013 o 8 % a dosiahli úroveň takmer 1,039 mld. eur. Vyplýva to z monitoringu reklamných výdavkov Media Intelligence spoločnosti TNS Slovakia. Najviac potiahli nárast reklamných výdavkov investície do televíznej reklamy, najvýraznejší prepad zaznamenala kinoreklama. Pozitívny vývoj zaznamenala aj printová reklama, presnejšie reklama v novinách. Všetky ostatné médiá v roku 2013 medziročne poklesli.

Najväčší, 68,3-percentný podiel na reklamnom trhu mala tradične televízna reklama, ktorá zaznamenala medziročný rast o 12,2 % na takmer 710 mil. eur. Výrazný rast vykázala aj reklama v novinách, keď medziročne vzrástla o 9,6 % na takmer 83,5 mil. eur. Nepatrný pokles nastal v časopisoch, keď sa výdavky do reklamy znížili o 0,9 % na 91,7 mil. eur. Celkovo tak printy vzrástli o 3,8 % a z trhu reklamy si odkrojili 16,9 %.

Menej sa darilo aj rádiám, keď výdavky na reklamu v tomto médiu klesli o 4,4 % na takmer 77,6 mil. eur. Rozhlasové stanice majú 7,5-percentný podiel na trhu. Outdoorová reklama dosahuje podiel 7 %, keď sa výdavky na túto formu znížili o 3,2 % na 72,6 mil. eur. Drastický pokles výdavkov o 19,2 % znamenali pre kinoreklamu podiel 0,3 % z trhu, keď dosiahli vyše 3,4 mil. eur.

Objem reklamného priestoru sa v roku 2013 zvýšil, jeho vývoj v jednotlivých médiách bol však rôzny. Nárast výdavkov do reklamy v novinách bol 9,6 %, ale nárast počtu predaných inzertných strán len 4,2 %. Naopak, časopisy napriek nepatrnému nárastu počtu predaných inzertných strán zaznamenali mierny pokles výdavkov do reklamy. Rádiá odvysielali približne rovnaký objem reklamného času ako rok predtým, pričom výdavky do reklamy poklesli. Televízie odvysielali o 16 % reklamného priestoru viac, pričom výdavky do reklamy rástli, ale pomalšie.

Najviac peňazí do reklamy investovali banky, a to takmer 111 mil. eur, čo znamená medziročný nárast o 24 %. Nasledovali telekomunikační operátori s objemom reklamy takmer 100,3 mil. eur a medziročným nárastom o 18 %. Najväčší rast zaznamenali lieky, keď zadávatelia zvýšili objem peňazí o 31 %. Reklamy na lieky tak boli v cene prevyšujúcej 79 mil. eur. Na štvrtej priečke sa nachádzajú autá s vyše 78 mil. eur, avšak s medziročným poklesom o 5 %. Päťku najväčších zadávateľov uzatvára odvetvie obchodu a maloobchodu, keď pri 15-percentnom raste dosiahli takmer 62 mil. eur.

Top 10 zadávateľov investovalo do reklamy takmer štvrtinu (24 %) z celkového objemu reklamných výdavkov, pričom poradie na prvých troch miestach sa nezmenilo. Najväčším zadávateľom reklamy bol Slovak Telekom s takmer 52 mil. eur a 22-percentným nárastom. Nasledovali Orange s takmer 42 mil. eur (nárast o 10 %) a Henkel s vyše 26 mil. eur a nárastom o 29 %. Na ďalších miestach sú Telefónica (21,7 mil. eur) a Unilever (20,6 mil. eur).

Poradie značiek, do propagácie ktorých investovali zadávatelia najviac peňazí, vedú mobilní operátori. Lídrom je značka Telekom, nasledujú ju Orange a O2. Hodnota reklamy značiek mobilných operátorov tvorí 11 % celkových výdavkov do reklamy v roku 2013.

Monitoring Media Intelligence vychádza z oficiálnych cenníkových cien a nezohľadňuje bartre, zľavy a bonusy. TNS Slovakia aktuálne monitoruje 9 celoštátnych televíznych a 5 celoštátnych rozhlasových staníc, viac ako 120 printových titulov s celoslovenským aj regionálnym zameraním, 382 domén druhej a tretej úrovne a preberá údaje o reklame od 10 out-of-home agentúr, dvoch kino spoločností a jedného mediálneho zastupiteľstva.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS



K úmrtiu významného slovenského spisovateľa, politika a diplomata Ladislava Balleka dnes večer o 21.50 h na Dvojke mimoriadne zaradí RTVS najvýznamnejšiu filmovú adaptáciu jeho rovnomenného románu Pomocník.
Dej filmu je situovaný do prostredia malého mestečka na južnom Slovensku, kam v raných povojnových rokoch prichádza mäsiar Štefan Riečan, odbojár a statočný človek, aby po skompromitovanom maďarskom živnostníkovi a kolaborantovi prevzal jeho výnosný obchod. Spolu s obchodom prevezme aj pomocníka Valenta Lančariča, ktorého nečestné praktiky prinesú síce rodine bohatstvo, ale aj morálny rozvrat. Na Riečanovom osude film zobrazuje vnútornú drámu človeka, ktorý sa nespreneveril svojim zásadám ani za cenu samoty, hlbokého poníženia a stroskotania osobných vzťahov. Bohatý dej filmu je ojedinelou výpoveďou o zložitom období povojnovej rekonštrukcie našej krajiny.
Vo štvrtok o 23.50 odvysiela RTVS na Dvojke publicistickú reláciu Mojich sedem divov s Ladislavom Ballekom.


IVO BAROMETER

IVO BAROMETER



NEZÁVISLÉ MÉDIÁ A MÉDIÁ VEREJNEJ SLUŽBY

Rozhodujúcim faktorom pri posudzovaní vývoja v oblasti nezávislých médií v sledovanom období bolo ich správanie počas prezidentských volieb. V kontexte doterajších skúseností s pôsobením médií v predvolebnom období môžeme skonštatovať, že v tomto prípade sa médiá nepodieľali na zásadnom ovplyvnení volebného výsledku v dôsledku ich spôsobu spracovania prezidentskej témy a aj spracovanie a prezentácia výsledkov volieb posunula mieru profesionality dopredu. Aj keď musíme pripomenúť, že nie všetky hlavné celoplošné médiá zvládli predvolebné obdobie rovnako profesionálne – v tomto smere sa vyčleňovali najmä denník Pravda a súkromná televízia TA3.
Symbolickým vyjadrením stavu a profesionality súdnictva vo vzťahu k médiám bolo rozhodnutie súdu v spore bývalého poslanca Slovenskej národnej strany Štefana Zelníka s týždenníkom Plus 7 dní, na základe ktorého musel okrem finančného plnenia týždenník uverejniť ospravedlnenie v rozsahu 52 strán. Napriek zjavnej nezmyselnosti a neprimeranosti takéhoto rozhodnutia sa ho ani v odvolacom konaní nepodarilo zmeniť. Absurdnosť celého rozsudku dokazuje aj to, že ukladal časopisu zverejniť ospravedlnenie štyri roky predtým, ako bol rozsudok právoplatne vynesený.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Yahoo zaznamenala v prvých troch mesiacoch kalendárneho roka mierny nárast príjmov. Príjmy spoločnosti, ktoré nezahŕňajú poplatky zaplatené partnerským internetovým stránkam, sa v sledovanom období vyšplhali na 1,087 mld. USD, pričom v rovnakom období minulého roka to bolo 1,074 mld. USD. Spoločnosť taktiež informovala, že v prvom kvartáli tohto roku dosiahla čistý zisk 311,6 mil. USD, čo predstavuje 29 centov za akciu.
Spoločnosť Yahoo predpokladá, že jej príjmy, bez zohľadnenia poplatkov partnerským internetovým stránkam, budú v druhom štvrťroku v intervale od 1,06 mld. USD do 1,1 mld. USD. Analytici očakávajú, že príjmy spoločnosti v tomto období dosiahnu 1,08 mld. USD. V rovnakom období minulého roka spoločnosť Yahoo zaznamenala príjmy vo výške 1,07 mld. USD.


Na internete zverejnili interaktívnu mapu fiktívnych kontinentov Západozem a Essos, kde sa odohráva príbeh seriálu Hra o tróny (2011) a jeho knižných predlôh. Fanúšikovia na nej môžu sledovať putovanie jednotlivých postáv, pričom si sami môžu zvoliť, koľko im mapa prezradí. Projekt vznikol z pôvodnej mapy zverejnenej v roku 2012. George R. R. Martin, autor knižnej predlohy, ktorou je fantasy séria A Song of Ice and Fire (v češtine vychádza pod názvom Píseň ledu a ohně, pozn. SITA), sa o nej údajne vyjadril, že je veľmi dobrá.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky.
Televízny seriál mimoriadne kladne prijali diváci i kritika. Okrem iných si dosiaľ na konto pripísal 42 nominácií na televízne ceny Emmy, dve na Zlatý glóbus, tri na ceny Writers Guild of America a mnoho ďalších, pričom za prvé tri sezóny zatiaľ získal dokopy 53 cien vrátane 10 Emmy, troch Screen Actors Guild Awards a jedného Zlatého glóbusu, ktorý si vyslúžil predstaviteľ Tyriona Lannistera Peter Dinklage. Štvrtá sezóna mala americkú televíznu premiéru 6. apríla, pričom krátko po odvysielaní prvej epizódy tvorcovia potvrdili, že seriál bude pokračovať ďalšími dvoma sezónami.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !


15. 4. 2014

Zomrel Ladislav Ballek

Zomrel Ladislav Ballek

Vo veku 73 rokov dnes zomrel spisovateľ, bývalý redaktor, vysokoškolský pedagóg, poslanec parlamentu a dlhoročný veľvyslanec Slovenskej republiky v Českej republike Ladislav Ballek. TASR to potvrdila rodina zosnulého a ministerstvo zahraničných vecí. O poslednej rozlúčke so zosnulým bude rodina informovať neskôr.
Ťažiskom Ballekovho literárneho sveta bol najmä Palánk, mesto na juhu Slovenska - na rozhraní dvoch etník, na hranici dvoch štátov. Reálne sú to však Šahy, kde Ballek vyrastal. Pre tvorbu čerpal veľa zo svojich skúseností, príbehy často situoval do miest, ktoré dôverne poznal.
Písať začal počas práce v rozhlase. Knižne debutoval v roku 1967 novelou Útek na zelenú lúku. Je tiež autorom noviel Púť červená ako ľalia (1969) a Južná pošta (1974). Všetky tri priradila kritika k pokračovaniu lyrizovanej prózy a tieto dielka jeho ranej tvorby sa sústreďujú na etické konflikty hrdinu so spoločnosťou, v ktorej je nútený fungovať. Už svojimi prvotinami zaujal Ladislav Ballek kritiku, ktorá jeho diela označila za literárny prínos. Po novelách sa dal na písanie románov Biely vrabec (1970), Pomocník s podtitulom Kniha o Palánku (1977), Agáty. Druhá kniha o Palánku (1981), Lesné divadlo (1987), Čudný spáč zo Slovenského raja (1990), Trinásty mesiac (1995), ako aj esejí Letiace roky (1998), Zlatý stôl (2000).
Ladislav Ballek sa narodil 2. apríla 1941 v Teranoch, dnes okres Krupina. V roku 1963 vyštudoval slovenský jazyk, dejepis a výtvarnú výchovu na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici. Rok učil na základnej škole v Habovke na Orave, potom sa vrátil do Banskej Bystrice a učiteľské miesto v roku 1966 vymenil za redaktorské v Československom rozhlase. V rokoch 1968-1972 redakčne pripravoval kultúrnu rubriku denníka Smer.
V roku 1972 prešiel pracovať do redakcie pôvodnej tvorby vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ v Bratislave, kde sa neskôr aj presťahoval a trvalo usadil. V roku 1977 sa stal vedúcim literárneho oddelenia na Ministerstve kultúry SR, v roku 1980 námestníkom riaditeľa Slovenského literárneho fondu a v roku 1984 vedúcim tajomníkom Zväzu slovenských spisovateľov, kde pôsobil až do jeho zániku koncom roku 1989. Potom bol na dlhodobejšom tvorivom štipendiu. V rokoch 1992-1994 bol Ladislav Ballek poslancom Národnej rady (NR) SR za Stranu demokratickej ľavice (SDĽ).
Vyučoval na Pedagogickej fakulte (PF) v Nitre, PF UK v Bratislave, Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V roku 1998 bol jedným z kandidátov na prezidenta SR. V rokoch 2001-2008 bol veľvyslancom SR v Českej republike. Stal sa čestným predsedom Spoločnosti Ladislava Novomeského, členom klubu Nezávislých spisovateľov a PEN klubu.
Dielo Ladislava Balleka vyšlo v češtine, poľštine, ruštine, nemčine, maďarčine, ukrajinčine, bulharčine, rumunčine a estónčine.

Copyright © TASR 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS

RTVS prichádza s unikátnou online aplikáciou na Facebooku, vďaka ktorej bude generálny riaditeľ priamo komunikovať s fanúšikmi RTVS a naživo odpovedať na ich otázky
Prvé otázky fanúšikov Václav Mika zodpovie už v stredu 16. apríla od 10:30, ľudia však majú možnosť zasielať otázky aj v predstihu. Zapojiť sa do diskusie môžu prostredníctvom webovej adresy https://vaclavmika.rtvs.sk/ a jednoduchým spôsobom sa generálneho riaditeľa opýtať naozaj na čokoľvek.
Cieľom aplikácie je čoraz intenzívnejšie pokrývať online priestor, ako aj priestor sociálnych sietí a tým sa viac otvoriť aj mladej generácii divákov a poslucháčov. Online diskusie s generálnym riaditeľom by mali prebiehať pravidelne každú druhú stredu v dopoludňajších hodinách.
„Pozývam našich divákov, poslucháčov a všetkých, ktorí sa zaujímajú o dianie vo verejnoprávnom médiu na facebookovú stránku RTVS a aby sa zapojili do online diskusie. Sociálne siete sú významným médiom, ktoré nemožno v komunikácii RTVS opomenúť, preto sme sa prostredníctvom novej aplikácie rozhodli priblížiť hlavne mladšej generácii. Som pripravený zodpovedať naozaj na všetky otázky, aj tie kritické,“ dodal k spusteniu aplikácie Václav Mika.
Aplikácia je dostupná aj priamo na Facebooku RTVS https://www.facebook.com/RTVS.sk.


Konferencia Megatrendy a médiá

Konferencia Megatrendy a médiá

Konferenciu Megatrendy a médiá s hlavnou témou Komunikačné polia v mediálnom priestore otvorili dnes v priestoroch Smolenického zámku. Pozvanie na konferenciu prijal britský fotograf, filmár a autor cestopisov Nick Danziger, riaditeľ hustonskej školy filmu a digitálnych médií na univerzite v Galway profesor Rod Stoneman, vystúpia aj slovenskí akademici, ale aj odborníci z Česka, Poľska a Rumunska. Podujatie organizuje Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity svätých Cyrila a Metoda (FMK UCM) v Trnave.
,,Veľmi nás teší, že aj tento rok navštívi našu konferenciu niekoľko významných odborníkov a osobností. V jednej zo sekcií budú môcť účastníci konferencie diskutovať s trojicou českých hostí, ktorými sú novinár a spisovateľ Karel Hvížďala, moderátor a redaktor Václav Moravec a redaktor Daniel Anýž,“ povedala Dana Petranová, dekanka fakulty masmediálnej komunikácie.
Súčasťou dvojdňovej konferencie bude odovzdávanie ocenenia Granátové jablko Mariána Matyáša, predstavenie nového čísla vedeckého časopisu Communication Today, nového čísla kreatívneho almanachu Muuza 2014 a predstavenie novozaloženého výskumného centra International Institute of Interdisciplinary Research.
Agentúru SITA o otvorení konferencie informovala Zuzana Fellnerová z FMK UCM v Trnave

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Hong Kong Film Awards

Hong Kong Film Awards


Životopisná akčná dráma Veľmajster Kar-waia Wonga bezkonkurenčne ovládla udeľovanie Hongkonských filmových cien. Vizuálne pôsobivá snímka o živote legendárneho majstra bojových umení Yip Mana získala celkovo 12 trofejí vrátane cien pre najlepší film, za najlepšiu réžiu, pre najlepšiu herečku (Ziyi Zhang) a tiež najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe (Jin Zhang). Ďalšie ceny si vyslúžila za scenár, kameru, strih, zvuk, hudbu, choreografiu bojových scén, kostýmy a masky a tiež výpravu. Veľmajster mal pritom tento rok v hre i dve nominácie na Oscara - za kameru a kostýmy, no ani jednu nedokázal premeniť na víťazstvo.
Päťdesiatpäťročný Wong si v kariére vyslúžil už tretiu Hongkonskú filmovú cenu za réžiu, keď predtým triumfoval vďaka filmom A Fei jing juen (Days of Being Wild, 1990) a Chungking Express (1994). "Pamätám si, že som tu naposledy bol v roku 1994. Z hľadiska na pódium to bola krátka cesta, no trvalo mi 20 rokov, kým som sa na toto miesto vrátil," povedal rodák zo Šanghaja pri preberaní ceny. Tridsaťpäťročnej Ziyi Zhang vynieslo stvárnenie Gong Er vo Veľmajstrovi už deviate ocenenie, keď predtým zaň získala aj Ázijskú filmovú cenu, Golden Horse Award či cenu hongkonskej kritiky.
Za najlepšieho herca vyhlásili Nicka Cheunga (Ji Zhan, anglický názov Unbeatable) a najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala Kara Wai (Jiang Shi, anglický názov Rigor Mortis).


Prehľad víťazov a víťaziek 33. ročníka Hongkonských filmových cien:

Najlepší film: Veľmajster
Najlepšia réžia: Kar-Wai Wong (Veľmajster)
Najlepší herec: Nick Cheung (Ji Zhan, anglický názov Unbeatable)
Najlepšia herečka: Ziyi Zhang (Veľmajster)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Jin Zhang (Veľmajster)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Kara Wai (Jiang Shi, anglický názov Rigor Mortis)
Najlepší nový režisér: Adam Wong (Kuang wu pai, anglický názov The Way We Dance)
Najlepší nový účinkujúci: Babyjohn Choi (Kuang wu pai, anglický názov The Way We Dance)
Najlepší scenár: Veľmajster
Najlepšia výprava: Veľmajster
Najlepšie masky a kostýmy: Veľmajster
Najlepšia kamera: Veľmajster
Najlepší strih: Veľmajster
Najlepšie vizuálne efekty: Jiang Shi (anglický názov Rigor Mortis)
Najlepší zvuk: Veľmajster
Najlepší čínsky alebo taiwanský film: Zhi women zhong jiang shiqu de qingchun (anglický názov So Young)
Najlepšia hudba: Veľmajster
Najlepšia pôvodná filmová pieseň: Kuang wu pai (anglický názov The Way We Dance)
Najlepšia choreografia akčných scén: Veľmajster
Cena za celoživotné dielo: Cheung Yam-yim

Informácie pochádzajú z webstránky www.hollywoodreporter.com.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

The Pulitzer Prizes 2014

The Pulitzer Prizes 2014

Denníky Washington Post a Guardian získali v pondelok prestížnu Pulitzerovu cenu v kategórii služba verejnosti za odhalenie rozsiahlych sledovacích programov americkej vlády v sérii článkov, ktoré vychádzali z tajných dokumentov, poskytnutých bývalým spolupracovníkom NSA Edwardom Snowdenom. Uviedla to tlačová agentúra AP.
Pulitzerovu cenu za aktuálne spravodajstvo dostal americký denník Boston Globe za "dôkladné a citlivé" informovanie o bombovom útoku na Bostonskom maratóne a o pátraní po páchateľoch, ktoré potom nasledovalo.
Dva najväčšie a najuznávanejšie americké denníky, Washington Post a New York Times, získali po dve ceny - ale ďalšie ocenenia boli rozdané aj medzi množstvo väčších a menších médií.
Články o špionážnych programoch americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) odhalili, že vláda systematicky zhromažďuje informácie o miliónoch telefonátov a e-mailov Američanov - to všetko v snahe odvrátiť útoky teroristov. Po zverejnení však nasledoval veľký hnev verejnosti, ktorý donútil prezidenta Baracka Obamu stanoviť obmedzenia pre takéto sledovanie.
Reportáže "pomohli vyvolať veľmi dôležitú diskusiu o rovnováhe medzi súkromím a bezpečnosťou a táto diskusia stále prebieha", vyhlásil organizátor Pulitzerových cien Sig Gissler.
Články o NSA napísal Barton Gellman z Washington Post, ako aj Glenn Greenwald, Laura Poitrasová a Ewen MacAskill, ktorých reportáže zverejnil Guardian US, americká mutácia britského denníka so sídlom v New Yorku.
"Myslím, že je to fantastická správa," uviedla Poitrasová. "Je to potvrdenie Snowdenovej odvahy, obhajoba jeho odvahy a jeho túžby dať verejnosti vedieť, čo vláda robí," dodala novinárka.
Snowden je v USA obvinený zo špionáže a ďalších trestných činov a v prípade usvedčenia mu hrozí 30 rokov väzenia. Dostal dočasný azyl v Rusku.
Snowden vydal vyhlásenie, v ktorom vzdal poctu "odvážnym reportérom a ich kolegom, ktorí pracovali tvárou v tvár mimoriadne silnému zastrašovaniu, vrátane násilného ničenia novinárskych materiálov, neprimeraného uplatnenia protiteroristických zákonov a mnohých ďalších spôsobov nátlaku, s cieľom zastaviť ich v práci".
Redakcia denníka Boston Globe dostala správu o udelení ceny len jeden deň pred výročím bombového útoku na maratóne - pracovníci si obete uctili minútou ticha. Všetci v Boston Globe dúfajú, že nič podobné sa už nestane.
K bombovému atentátu došlo vlani 15. apríla, o život prišli traja ľudia a ďalších 260 utrpelo zranenia. Denníku New York Times priniesla udalosť Pulitzerovu cenu v kategórii reportážna fotografia - Josh Haner urobil fotoreportáž o obeti výbuchu, ktorá prišla o obe nohy.
New York Times dostal aj cenu v kategórii aktuálna spravodajská fotografia - Tyler Hicks si ju vyslúžil reportážou o teroristickom útoku v nákupnom centre Westgate v Keni.
Washington Post získal druhú Pulitzerovu cenu v kategórii vysvetľujúce spravodajstvo za hĺbkový článok Eliho Saslowa o potravinových poukážkach v Amerike.
Pulitzerove ceny sú najuznávanejšie v americkej žurnalistike a každý rok ich udeľuje Kolumbijská univerzita na odporúčanie výboru významných novinárov i ďalších osobností. Obaja víťazi v kategórii služba verejnosti dostanú zlaté medaily. Ostatné ceny znamenajú odmenu vo výške 10.000 dolárov.
Chris Hamby z neziskovej organizácie Center for Public Integrity získal Pulitzerovu cenu za investigatívne spravodajstvo na tému, ako právnici a lekári zmanipulovali systém tak, aby baníci uhoľných baní trpiaci chorobou "čiernych pľúc" nedostali príspevky.
Pulitzerovu cenu za domáce spravodajstvo získal David Philipps z Gazette of Colorado Springs za investigatívny článok, v ktorom odhalil, že armáda prepúšťa čoraz väčšie počty traumatizovaných vojnových veteránov, ktorí doma páchajú zločiny.
Cenu za zahraničné spravodajstvo udelili Jasonovi Szepovi a Andrewovi R.C. Marshallovi z tlačovej agentúry Reuters za ich reportáže o násilnom prenasledovaní moslimskej menšiny v Mjanmarsku (Barme). Jej príslušníci sa snažili pred prenasledovaním ujsť, ale často padli do rúk krutých gangov obchodujúcich s ľuďmi.

Copyright © TASR 2013

14. 4. 2014

Stanovisko k článku Plus 7 dní „Objav teplej vody“

Stanovisko k článku Plus 7 dní
„Objav teplej vody“


Týždenník Plus 7 dní vo svojom 15. čísle v článku "Objav teplej vody" zasa raz preukázal vysokú mieru novinárskej neprofesionality a neodbornosti. Autorka článku p. Lučaiová totiž postavila celý článok na jednostranných tvrdeniach samozvaného odborníka na energetiku Karola Gáleka bez toho, aby oslovila aj druhú stranu.
Zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie, ktorého súčasťou je podpora malých výrobcov zelenej energie, schválila vláda SR. Je teda zarážajúce, že autorka článku si nedala ani len námahu, aby oslovila a dala priestor v článku aj zástupcovi vlády SR. Keďže tak neurobila, z nejakého jej dobre známeho dôvodu, nechápeme, prečo neoslovila aspoň jedného z medzinárodne uznávaných slovenských odborníkov na energetiku, aby mohol aspoň ten reagovať na nezmysly p. Gáleka. Keby tak urobila, zistila by, že uskladnenie energie aj vo vode je akumuláciou, tak hovoria aj základy fyziky.
Koncepcia vlády SR hovorí o výrobe energií z malých OZE, nehovorí o konkrétnej podpore niektorého zo zariadení alebo výrobcu, to znamená, že keby sa p. Gálek chcel nájsť v koncepcii napr. s grilom na fotovoltiku, tak by sa tam určite našiel. Cieľom pána Gáleka, ale zrejme nebolo nič iné iba zneužitie "nezávislého média" na konkurenčný boj medzi firmami. A takisto ako odbornému garantovi strany SAS pre energetiku mu určite nesmierne vadí, že jeho politický oponent podporil niečo progresívnejšie a prospešné pre občanov Slovenska, čím sa im samozrejme zdvihne životná úroveň, keďže výrazne ušetria za energie.
V samotnom operačnom programe v časti, ktorá sa týka inštalácie malých zariadení na využívanie OZE, nie je ani náznak o tom, že by vláda SR chcela niekoho zvýhodniť. Naopak, všeobecne koncipovaný text má vytvoriť priestor pre všetky obnoviteľné zdroje energie, ktoré sa môžu rozvíjať v domácnostiach.
Nevieme teda, koho záujmy p. Gálek v tomto tendenčnom a zavádzajúcom článku zastupuje, keďže aj predstavitelia SAPI, (ktorého riaditeľkou je mimochodom manželka spomínaného p. Gáleka, Veronika Gáleková), označili zákon o podpore malých OZE mnohokrát za potešiteľný a pre občanov SR prínosný.
Autori podobných textov by sa predtým, ako začnú písať podobné nepravdy, mali zamyslieť aj nad tým, aby jediným cieľom ich výtvorov nebola márnomyseľnosť a závisť tých, ktorí si u nich tieto články objednávajú.

Ľubomír Vážny podpredseda vlády SR pre investície

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nové pravidlá pre prácu novinárov v budove Národnej rady SR budú platiť od zajtra 15. apríla. TASR to dnes potvrdila Soňa Pőtheová z komunikačného odboru Kancelárie NR SR. Pôvodne mali obmedzenia vstúpiť do platnosti v polovici februára, celý proces sa však predĺžil najmä z dôvodu prípravy novej tlačovej miestnosti.
Od budúceho týždňa sa tak akreditovaní novinári, ktorých bude obmedzený počet, nebudú môcť pohybovať voľne po chodbách parlamentu, ako to bolo doteraz. Bez sprievodu sa viac nedostanú na rokovania parlamentných výborov, do bufetu nebudú mať prístup vôbec. Má byť tiež zakázané fotografovať a filmovať osobné veci poslancov na ich laviciach, pričom za porušenia by novinárom mohla hroziť strata akreditácie a zákaz vstupu do Národnej rady SR.
Ambícia prijať nové pravidlá rozprúdila diskusiu na prelome rokov. Časť opozície dokonca zvažovala odvolávanie predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD), keďže nové pravidlá považovala za nedemokratické. "Paška nechutným spôsobom zaútočil na slobodu pohybu novinárov v parlamente," vyhlásil vtedy Jozef Viskupič (OĽaNO).
Kancelár Daniel Guspan pre TASR v súvislosti so zavedením nových pravidiel povedal, že bolo realizovaných viacero kontrol a inšpekcií v budove Národnej rady SR, ktoré konštatovali nesúlad niektorých skutočností v rámci režimu a prevádzky NR SR so zákonnými normami. "To malé obmedzenie je dôsledkom toho, že chceme zosúladiť fungovanie pohybu so zákonnými predpismi," vysvetlil. Na margo bufetu podotkol, že nie je určený pre verejnosť, je len pre zamestnancov. Paška neraz povedal, že poslanci nie sú zamestnanci. Guspan súhlasil, avšak je tu podľa neho výnimka. "Sú to osoby, ktoré vykonávajú svoju činnosť v rámci budovy Národnej rady a my sme povinní zabezpečiť takéto stravovanie aj pre osoby, ktoré nie sú zamestnancami. V tomto prípade sú poslanci vnímaní ako zamestnanci," uviedol.
Pašku sa vtedy zastal aj premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého išlo o jeho suverénne rozhodnutie. Fico upozornil, že v NR SR bolo akreditovaných 280 novinárov, pričom toľko ich ani nie je. "Nemôže sa len tak hocikto, kto má doma nejaký televízorik a malú kamerku, tváriť, že on bude veľký novinár a bude chodiť po Národnej rade. Sú štandardné médiá, bulvárne médiá, každý nech má štandardný prístup, nemám s tým žiadny problém. Pokiaľ ide o samotnú charakteristiku opatrení, myslím si, že keby ste počúvali pána predsedu Pašku pozornejšie, on presne povedal, o čo ide. Ale ako obyčajne, prekrútili ste jeho slová a urobili ste z niečoho vec, ktorá ani zďaleka nie je taká, ako teraz popisujete," uzavrel.


Copyright © TASR 2013

MTV Movie Awards

MTV Movie Awards

Sci-fi triler Hry o život: Skúška ohňom získal v noci nadnes na filmových cenách MTV hlavnú cenu za najlepší celovečerný film roka a pozbieral tiež ceny za najlepšie herecké výkony. Jennifer Lawrencová a John Hutcherson získali za svoje úlohy Katniss a Peeta, ktorí bojujú o život, aby dali utláčanej spoločnosti nádej, ceny za najlepší ženský a mužský herecký výkon. Druhý diel filmovej ságy Hry o život nakrútený podľa rovnomennej literárnej predlohy porazil dokonca aj tohtoročný najlepší oscarový film 12 rokov otrokom.
O víťazoch filmových cien MTV rozhodovalo publikum na internete a hlasovanie pokračovalo aj počas väčšej časti slávnostného galavečera, ktorý sa uskutočnil v Los Angeles. Filmové ceny MTV sú príležitosťou pre filmových fanúšikov vybrať si svojich favoritov - na rozdiel od väčšiny ocenení filmového sveta, o ktorých rozhodujú odborníci.
Idol tínedžerov Zac Efron prevzal cenu za najlepšie vystúpenie "bez košele", ktorú prevzal štýlovo hore bez. Za najlepší bozk hlasujúci zvolili ten, o ktorý sa podelila trojica Will Poulter, Jennifer Anistonová a Emma Robertsová v komédii My sme Millerovci.
Moderátor večera, 50-ročný O'Brien, bol viditeľne starší ako väčšina ocenených i divákov v publiku, konštatovala agentúra Associated Press.
V hudobnej časti programu zaspievali Rihanna a Eminem, ktorí sa v lete vydajú spoločne na turné, duet The Monster.
Prítomní tiež vzdali poctu hercovi Paulovi Walkerovi, známemu z filmov Rýchlo a zbesilo, ktorý zahynul vlani pri havárii v aute.

Víťazi 22. ročníka filmových cien MTV:

- Film roka: Hry o život: Skúška ohňom.
- Najlepší ženský herecký výkon: Jennifer Lawrencová (Hry o život: Skúška ohňom).
- Najlepší mužský herecký výkon: Josh Hutcherson (Hry o život: Skúška ohňom).
- Prelomový herecký výkon: Will Poulter (My sme Millerovci).
- Najlepší bozk: Emma Robertsová, Jennifer Anistonová a Will Poulter (My sme Millerovci).
- Najlepšia bitka: Orlando Bloom a Evangeline Lillyová s ohyzdami vo filme Hobit: Smaugova pustatina.
- Najlepší komediálny výkon: Johan Hill (Vlk z Wall Street).
- Najlepší výkon bez košele: Zac Efron (Ne/zadaní/).
- Najlepší lotor: Mila Kunisová (Cesta do krajiny Oz).
- Najlepšia filmová premena: Jared Leto (Klub poslednej nádeje).
- Najlepší hudobný okamih: Vystúpenie Backstreet Boys, Jaya Baruchela, Setha Rogena a Craiga Robinsona, vo filme To je koniec!
- Najlepšie vystúpenie v medailóniku: Rihanna (To je koniec!).
- Obľúbená postava: Tis v podaní Shailene Woodleyovej (Divergencia).
- Najlepší desivý výkon: Brad Pitt (Svetová vojna Z).
- Najlepšia dvojica vo filme: Vin Diesel a Paul Walker ( Rýchlo a zbesilo 6).
- Trapný okamih: Leonardo DiCaprio (Vlk z Wall Street).
- Najlepší hrdina: Henry Cavill (Muž z ocele).
- Cena pre priekopníka: Channing Tatum.
- Generačná cena: Mark Wahlberg.

Copyright © TASR 2013

Na desátý v dubnu den setý býva krásny

 Na desátý v dubnu den setý
 
býva krásny




Jednotka lepšie.
Dvojka lepšie. 
Spolu lepšie- 12.50 %  

Markíza  horšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO  horšie.
Spolu  horšie - 33.20%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS rovnako.
WAU rovnako.
SENZI rovnako zle.
Spolu horšie - 21.90%

TA 3 lepšie 

Jednotka - 9.50 % ;
Dvojka - 3.00 % ;
Markíza - 24.60% ;
TV DOMA - 5.50% ;
DAJTO- 3.10%
TV JOJ – 16.30 % ;
JOJ PLUS- 4.00 % ;
WAU -1.40 % ;
SENZI- 0.20 %
TA 3 - 1.80 %

Rádiorallye 2014

Rádiorallye 2014

Najúspešnejším vysokoškolským internátnym rozhlasovým štúdiom (IRŠ) v súťaži Rádiorallye 2014 sa stalo Rádio Paf z Prešova (Prešovská univerzita). Zhodla sa na tom porota 10. ročníka celoslovenskej súťaže. TASR o tom informoval zakladateľ súťaže Ľuboš Kasala.
"Za najúspešnejšiu samostatnú nahrávku porota vyhodnotila zvukovú kompozíciu Born to live z IRŠ ŠtuRko Košice (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach)," uviedol Kasala. Autori podľa neho vyjadrili v nahrávke zvukmi a bez slov dôležité etapy života od narodenia cez detstvo, prvé lásky, prácu, svadbu, promócie, produktívny vek, až po starobu a smrť. Táto nahrávka bude zároveň reprezentovať Slovensko na európskej súťaži fonoamatérov CIMES 2014 na jeseň v Banskej Bystrici.
Súťaž zorganizovala Asociácia členov a sympatizantov IRŠ v spolupráci s Rádiom Aetter (Fakulta masmediálnej komunikácie UCM Trnava) a Slovenskou spoločnosťou elektronikov a 170 mladých ľudí z vysokoškolských IRŠ a univerzitných rádií nominovalo do súťaže spolu 177 nahrávok v desiatich kategóriách. Kasala ďalej informoval, že okrem slovenských IRŠ prišli po druhý raz predstaviť svoj program dve univerzitné rádia z Českej republiky.
Časť produkcie si podľa Kasalu vypočul generálny riaditeľ Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) Anton Popovič, ktorý mladým rozhlasovým redaktorom vysvetlil základy ochrany duševného vlastníctva a autorských práv. Okrem Kasalu boli členmi poroty Andrea Bugošová, Martin Cifrík, Martin Chynoranský a Erika Slaná, ktorí so študentmi konzultovali spôsoby prípravy a realizácie rozhlasového vysielania v podmienkach IRŠ.

Copyright © TASR 2013