17. 5. 2014

Zomrel Oleg Dlouhý

Zomrel Oleg Dlouhý


Vo veku 62 rokov zomrel dnes po krátkej a intenzívnej chorobe teatrológ Oleg Dlouhý. Informoval o tom Miroslav Švoňava z oddelenia vonkajších vzťahov Divadelného ústavu v Bratislave.
PhDr. Oleg Dlouhý pôsobil aj ako hlavný dramaturg Divadla Jonáša Záborského v Prešove, dramaturg Činohry Novej scény v Bratislave či ako starší radca Ministerstva kultúry SR. Od roku 1995 pracoval v dokumentácii Divadelného ústavu v Bratislave.
Od roku 2006 učil na Konzervatóriu v Bratislave. Venoval sa odbornej reflexii činoherných, muzikálových, operetných a alternatívnych divadiel pre denníky a odbornú tlač. Spolupracoval s amatérskym divadlom, ako metodik so súbormi, pôsobil v súťažných porotách amatérskych divadelných prehliadok.
Bol autorom viacerých dramaturgických úprav, dramatizácií, prekladov hier z češtiny, piesňových textov muzikálov. Stál pri zrode a rozvíjal festival slovenských profesionálnych divadiel Dotyky a spojenia. Začiatkom roka 2014 odišiel do dôchodku.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká mikroblogová služba Twitter pokračuje v ignorovaní ruských zákonov a požiadaviek príslušných úradov, čo môže viesť k jej zablokovaniu v celej krajine. Pre denník Izvestija to dnes povedal námestník riaditeľa Federálnej služby pre dohľad nad telekomunikáciami, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) Maxim Ksenzov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.
"Twitter stále nespĺňa naše požiadavky" a vytvára podmienky, ktoré robia z jeho zablokovania "takmer neodvratnú" záležitosť, uviedol Ksenzov.
Moskva obvinila prevádzkovateľov tejto sociálnej siete z porušovania zákona o ochrane osobných údajov a obmedzení publikovania zakázaných informácií na internete. Roskomnadzor požaduje i zrušenie falošných kont a zmazanie urážajúceho obsahu.
Twitter systematicky odmieta splniť požiadavky Roskomnadzoru, ako aj generálnej prokuratúry ohľadom permanentného vymazania komentárov s extrémistickým obsahom. Twitter naposledy vyhovel Moskve 26. februára, keď odstránil rusky písané konto šíriace zakázané informácie o Sýrii, vrátane fotografií zabitých ľudí a popráv.

Copyright © TASR 2014

TO JE TV !

TO JE TV !

16. 5. 2014

Keď sa darí

Keď sa darí


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanadského speváka Justina Biebera a jeho bodyguarda Dwaynea Pattersona zažaloval paparazzo Manuel Munoz, ktorý tvrdí, že ho Patterson v januári zamkol na toalete a zbil. Malo sa tak stať krátko pred tým, než Biebera zatkli v Miami Beach za šoférovanie pod vplyvom alkoholu a drog, navyše bez platného vodičského preukazu a tiež za nelegálne preteky v obytnej zóne.
K incidentu malo dôjsť, keď spevák v sprievode bodyguarda opúšťal nočný klub a Munoz ho pri tom fotil. To sa však nepáčilo Pattersonovi, ktorý fotografa začal naháňať. Následne sa dostali do neďalekej reštaurácie, kde ho vraj bodyguard zamkol na toalete. Patterson chcel od Munoza, aby vymazal fotografie, pričom ho údajne kopal a udieral. Podľa obvinenia mu taktiež zničil fotoaparát. Munoz teraz žiada od Biebera a jeho bodyguarda nešpecifikované odškodné. V policajnej správe z incidentu však uviedol, že Patterson ho iba potkol, čím mu spôsobil len malý škrabanec na ľavom kolene. Munoz taktiež policajtom povedal, že si od Biebera vypýtal za fotografie 10-tisíc dolárov, no Patterson mu nechcel dať viac než 5000. "Paparazzo priznal, že Justin nebol prítomný v čase údajného útoku. Taktiež polícii povedal, že si len poškrabal koleno, keď ho Patterson údajne potkol, no teraz tvrdí, že ho zbil. Nedošlo k žiadnej škode, ide mu iba o peniaze," vyhlásil Bieberov právnik Howard Weitzman.
Dvadsaťročný Justin Bieber je rodákom z kanadského Londonu. Debutoval v roku 2009 EP nahrávkou My World, po ktorej nasledovali albumy My World 2.0 (2010), Under The Mistletoe (2011), Believe (2012) a kompilácia Journals (2013). Spevák, ktorého najväčšími hitmi sú skladby Baby, Boyfriend a Beauty And A Beat, stihol počas kariéry získať okrem iného jednu Brit Award, päť Juno Awards, sedem American Music Awards a dve nominácie na Grammy.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Moskovské úrady zamietli žiadosť aktivistov za práva homosexuálov, aby mohli usporiadať sprievod na počesť bradatej speváčky Conchity Wurstovej, tohtoročnej víťazky speváckej súťaže Eurovízie. Napísala to agentúra AP.
Vystúpenie rakúskej transgenderovej speváčky vyvolalo v Rusku kontroverziu. Niektorí obyvatelia vyzývali štátnu televíziu, aby Wurstovú vystrihla z finálového vysielania.
Rusko dekriminalizovalo homosexualitu v 90. rokoch minulého storočia. V krajine však pretrváva silné nepriateľstvo voči gayom, uviedla AP.
Minulý rok v krajine schválili zákon zakazujúci šírenie "homosexuálnej propagandy" medzi maloletými. Na jeho základe sú tiež pravidelne zamietané žiadosti aktivistov o možnosť usporiadať demonštrácie za práva homosexuálov.
Agentúra Interfax citovala Alexeja Majorova, šéfa moskovského bezpečnostného oddelenia, ktorý vyhlásil, že pochod na počesť Wurstovej zamietli z obavy, že by mohol vyvolať potýčky medzi gaymi a ich oponentmi.

Copyright © TASR 2014

RTVS reaguje na tvrdenia spoločnosti UPC, ktoré sa dnes objavili vo viacerých slovenských médiách.


RTVS reaguje
 
na tvrdenia spoločnosti UPC, ktoré sa dnes objavili vo viacerých slovenských médiách.

Spoločnosti UPC bol v stredu 14. mája, ešte pred odvysielaním stanoviska generálneho riaditeľa RTVS počas prestávky hokejového zápasu Slovensko – Nórsko, adresovaný oficiálny list RTVS a UPC prevzatie tohto listu potvrdila. UPC bola teda vopred a včas informovaná o výhradách RTVS voči jej marketingovej kampani.

UPC ďalej vo svojich mediálnych stanoviskách tvrdí, že HD obsah RTVS extra nespoplatňuje a ponúka program RTVS v rámci základného balíka. RTVS je však presvedčená, že dôkazom o zavádzaní v tejto marketingovej kampani je samotný text reklamného e-mailu, ktorý spoločnosť UPC svojim klientom rozposielala „Sledujte hokej v HD kvalite už za 9,90€ mesačne.“ RTVS takto naformulované reklamné posolstvo považuje za zavádzajúce a poškodzujúce právo divákov na bezplatný a bezbariérový prístup k programu RTVS.

Za maximálne nevhodné považujeme tvrdenie UPC o snahe RTVS „spoplatniť HD vysielanie pre káblových operátorov“. Opak je pravdou. Neustále zdôrazňujeme, že prístup našich divákov k obsahu RTVS je okrem mesačných úhrad za služby RTVS (koncesionársky poplatok) bezbariérový, diváci teda nemusia platiť žiadne extra poplatky, ani za HD vysielanie, za ktoré si platia už v rámci koncesionárskych poplatkov. Pripomíname, že pred Majstrovstvami sveta v hokeji 2014 RTVS na obdobie 3 mesiacov zakúpila HD vysielanie prostredníctvom satelitu, aby poskytla svojim divákom maximálny zážitok z vrcholových športových podujatí v letnej sezóne.

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




"Ak čítame históriu, vidíme, že Hitler predovšetkým vyzdvihoval heslo: oslobodenie ľudí od komunistického jarma a oslobodenie ľudí od tyrana Stalina."
Jurij Odarčenko , gubernátor ukrajinskej Chersonskej oblasti člen strany Baťkivščyna (Vlasť)

"Rumunsko na žiadosť USA zatvorilo svoj vzdušný priestor pre moje lietadlo. Ukrajina mi opätovne nedovolí prelet. Nabudúce priletím na palube Tu-160."
Dmitrij Rogozin ,podpredseda ruskej vlády v odkaze na najťažší bombardér na svete prezývaný aj Biela labuť

"Ak by k nám napríklad zajtra prišla výprava Marťanov a jeden z nich by povedal 'Chcem byť pokrstený!', čo by sa stalo? Marťania, že? Zelení, s dlhými nosmi a veľkými ušami, ako na detských maľovankách, Kresťania by nemali pred nikým zatvárať dvere"
Pápež František


„ Pokud Stanislav Gross přijal Krista, tak by si měl vzpomenout na Kristův výrok jednomu mládenci, a Stanislav Gross je stále ještě mládenec, kdy mu říká: 'Rozdej svůj majetek a následuj mě'. Jinými slovy, přijetí Krista by u Stanislava Grosse mělo znamenat, že rozdá svůj majetek. Ale silně pochybuji, že to udělá,“
Miloš Zeman

RTVS môže mať problém

RTVS môže mať problém

Osobne si myslím že Marian Kotleba a jeho strana nemajú čo robiť v slovenskej politike, ale realita je iná .
Včera o 14:00 hodine sa mal opätovne ako deň predtým  v RTVS zúčastniť diskusnej relácie k eurovoľbám zástupca ĽS Naše Slovensko. Prišiel Marian Kotleba a takisto, ako aj stredu do relácie vpustený nebol s tým istým odôvodnením, že nie je kandidát.

Lenže je tu vážny problém. 

V pravidlách volebného vysielania RTVS pre voľby do Európskeho parlamentu 2014 je jasne napísané, že RTVS preferuje účasť lídrov kandidátnych listín, no subjekt môže rozhodnúť aj o inom diskutujúcom v relácii. 

Nie je možné rozhodnutie strany nerešpektovať, navyše, podľa vlastných pravidiel.




15. 5. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ostrieľaný vojnový spravodajca britského denníka The Times Anthony Loyd a jeho fotoreportér Jack Hill sa zotavujú v Turecku po tom, ako ich v stredu v severnej Sýrii na chvíľu zajali ľudia, ktorí im mali pomáhať pri návrate zo sýrskeho Aleppa do Turecka. Informoval o tom dnes denník, ktorý napísal, že sýrski povstalci oboch značne zbili a Loyda dvakrát postrelili do nohy. Hilla zbili po pokuse o útek z kufra auta. Na slobodu sa dostali po tom, ako ich vyslobodili členovia inej povstaleckej skupiny, Islamský front.
Anthony Loyd získal za svoje reportáže zo sýrskeho konfliktu niekoľko novinárskych ocenení, dodali The Times.

Až do nedele 18. mája bude fungovať bezplatne a potom za malý poplatok nový e-shop Českého rozhlasu, ktorý sprístupní časť bohatého rozhlasového archívu. Web Radioteka.cz ponúkne rozhlasové hry, rozprávky i hudbu.
Český rozhlas dnes na svojej webovej stránke uviedol, že na začiatok pripravili dramaturgovia 230 albumov hudby a 200 albumov hovoreného slova. E-shop začne fungovať v piatok na poludnie a až do nedele bude bezplatný.
Umožní vypočuť si archívne nahrávky, napríklad starších ročníkov medzinárodného hudobného festivalu Pražská jar alebo dramatizácie slávnych kníh akou sú Osudy dobrého vojáka Švejka v podaní Jana Pivca.

Copyright © TASR 2014


Pripravovaný seriál Better Call Saul, ktorý je spinoffom Perníkového tatka (2008 - 2013), budú nakrúcať v Albuquerque v štáte Nové Mexiko, kde sa bude odohrávať aj jeho dej. V Albuquerque pritom natáčali aj spomínaného Perníkového tatka, ktorého dej sa taktiež odohrával v tomto meste. Na produkcii seriálu sa bude podieľať aj 75 až 90 miestnych obyvateľov.
Seriál Better Call Saul, ktorý televízia AMC plánuje začať vysielať v novembri, sa bude zameriavať na právnika Saula Goodmana v podaní Boba Odenkirka. Pôjde o prequel zachytávajúci Goodmanov život pred tým, než sa stal právnikom stredoškolského učiteľa chémie Waltera Whitea (Bryan Cranston). Tvorcovia nevylučujú ani kombináciou s pokračovaním príbehu, teda že by v novom seriáli ukázali aj to, čo sa dialo po Perníkovom tatkovi. Okrem Odenkirka sa v seriáli predstavia aj Jonathan Banks, Michael McKean, Patrick Fabian, Rhea Seehorn a Michael Mando.
Perníkový tatko sledoval príbeh spomínaného Waltera Whitea. Ten sa po tom, čo mu diagnostikujú rakovinu pľúc v pokročilom štádiu, rozhodne vyrábať a predávať pervitín, aby stihol pred smrťou zarobiť dostatok peňazí pre svoju manželku a deti. Pomáha mu pri tom jeho bývalý študent Jesse Pinkman (Aaron Paul). Obaja herci za svoje výkony získali ceny Emmy - Paul dve a Cranston tri, pričom druhý menovaný má na svojom konte aj Zlatý glóbus. Cenu Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov získal aj samotný seriál.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


RADA RTVS

RADA RTVS
Bez zmeny financovania je rozvoj Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) do budúcna nemožný, limitovaný a nie je možné udržať programové priority verejnoprávnej televízie a rozhlasu, počas dnešného rokovania Rady RTVS to povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Pripomenul, že zmyslom verejnoprávnej služby nie je hospodárenie, ale obsah, a avizoval, že v krátkom čase zverejnia viac informácií o návrhu, ako do budúcna vyriešiť zlú finančnú situáciu RTVS.
Jedinými relevantnými výdavkami RTVS sú podľa Miku náklady na program. “Ambícia, s ktorou manažment RTVS pod mojím vedením prišiel, je rozvíjať RTVS. Na naplnenie tohto cieľa je nutné otvoriť tému financovania.“ Šéf RTVS zopakoval svoj názor, že RTVS so zmenou financovania môže prísť, ak preukáže, že plní dostatočne službu verejnosti. Podľa Miku na toto tvrdenie ideálny čas ešte nenastal, no verí, že RTVS preukázala, že jej funkcie sú nezastupiteľné.
Verejnoprávna televízia a rozhlas na Slovensku majú dlhodobo problémy s financiami. Jedným z hlavných dôvodov je nízky tzv. koncesionársky poplatok. Hlavný zdroj RTVS – úhrady za vysielanie sa desať rokov nezvyšoval a patrí k najnižším v Európe. Základný poplatok je 4,64 eur mesačne na jednu domácnosť. Václav Mika tvrdí, že odkedy je od augusta 2012 na čele RTVS, nestretol sa ani s jedným politikom, ktorý by tvrdil, že financovanie RTVS je dostatočné.
Predseda Rady RTVS Igor Gallo si myslí, že Rada RTVS by mala vyvinúť tlak na politikov. Ako povedal, zvýšenie koncesií je pre politikov absolútne nepopulárne riešenie, ak by sa však chýbajúce zdroje pre rozvoj vysielania RTVS hľadali v štátnom rozpočte, tak to takisto zaplatíme všetci. Politici by mali jasne povedať, že chcú verejnoprávne médium a aj to, že zadarmo fungovať nemôže, myslí si Gallo, ktorý sa domnieva, že už tu je “morálne právo si pýtať viac“.
Možností, ako vyriešiť finančné problémy RTVS, je podľa Miku viac. Prvou je možné prehodnotenie výšky platieb za vysielanie RTVS. Ďalšou, že by štát prevzal na seba časť výdavkov RTVS, napríklad platby za šírenie vysielania. Poplatky za šírenie signálu sú najvyšším výdavkom RTVS, ide o približne 26 a pol milióna eur, čo je približne štvrtina z prevádzkového rozpočtu RTVS. Ak by štát platil viac v rámci zmluvy so štátom, tak by to určite nevyriešilo problémy spravodajstva, športu a publicistiky, keďže tieto oblasti zmluva z podpory vylučuje. Ďalším spôsobom, ako by štát verejnoprávnej rádiotelevízii mohol prispieť, je uplatnenie neuplatnenej DPH. V tomto prípade ide o cca 10 mil. z rozpočtu. Treťou možnosťou dofinancovania RTVS je návrat k reklame, čím by sa zvýšili príjmy RTVS. Pozitíva pri návrate k reklame sú iba finančné, ale negatív je množstvo, upozornil šéf RTVS Václav Mika. Reklama je v príkrom rozpore s inštitútom verejnoprávnosti a narušila by možno 10 až 15 percent programu. Dnes pre malý podiel reklamy RTVS ponúka o niekoľko hodín programu viac v porovnaní s komerčnými médiami.
RTVS podľa Miku vlastnou činnosťou ovplyvní iba 3% svojich príjmov. Ďalšie príjmy ako zmluva so štátom a výber koncesionárskych poplatkov sú príjmy dané. "Môžeme ovplyvniť iba výber úhrad za služby poskytované za vysielanie RTVS, tzv. koncesie. Reálne je však iba zastavenie poklesu výberu koncesií," priblížil stav Václav Mika. Zmluva so štátom je naviazaná na možnosti štátneho rozpočtu. V praxi tak RTVS môže, ako tvrdí Mika, ovplyvniť jedno percento príjmov.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká spoločnosť 20th Century Fox TV napokon nenakrúti seriál How I Met Your Dad (v preklade Ako som spoznala vášho otca, pozn. SITA). Po vytvorení pilotného filmu sa totiž americká televízia CBS rozhodla, že titul neposunie do ďalšej výroby. Spinoff sitcomu Ako som spoznal vašu mamu (2005-2014) tak na jej obrazovkách nebude. Nie je ani známe, či ho producenti nakoniec nevytvoria pre inú televíziu.
Komediálny seriál Ako som spoznal vašu mamu sleduje, ako sa Ted (Josh Radnor) zamiloval do matky svojich detí. Tedových spolubývajúcich Marshalla (Jason Segel) a Lilly (Alyson Hannigan) už nebaví jeho osamelosť, a tak sa rozhodnú, že mu pomôžu nájsť si partnerku. Barney (Neil Patrick Harris), ktorý si myslí, že dokáže zbaliť každú ženu, má však na vec odlišný názor. Ted sa najprv zoznámi s Robin (Cobie Smulders). Verí, že je to tá pravá, no následne sa presvedčí o opaku. Neostáva mu teda nič iné, ako hľadať ďalej. Príbehy, ktoré sa stali predtým, než stretol ich mamu, rozpráva starší Ted v budúcnosti svojim deťom. Tieto pasáže sa v seriáli objavujú vždy na začiatku každej časti. V seriáli hosťovalo viacero známych osobností, medzi ktorými boli napríklad Britney Spears, Mike Tyson, Nicole Scherzinger, Katie Holmes alebo Katy Perry. Jeho finálnu epizódu odvysielali v marci.
V pilotnom filme seriálu How I Met Your Dad si hlavnú postavu zahrala americká herečka, scenáristka a režisérka Greta Gerwig. Príbeh titulu mali tentoraz prezentovať zo ženského uhla pohľadu. Stredobodom záujmu mala byť úplne nová skupina priateľov žijúcich v New Yorku, pričom seriál mal zaznamenávať príbeh o tom, ako jedna z nich spoznala svojho budúceho manžela.

© 2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Natalie Nougayrédeová, vôbec prvá šéfredaktorka prestížneho francúzskeho denníka Le Monde, dnes odstúpila z funkcie pre profesionálne konflikty s vrcholovými zamestnancami, ktorí minulý týždeň usporiadali protest.
Sedem vedúcich vydania sa podľa agentúry Reuters vzdalo svojich postov po vzrastajúcich nezhodách týkajúcich sa plánov zavedenia nového printového formátu a tabletového vydania denníka, ako aj personálnych zmien v jeho parížskej redakcii.
"Osobné a priame útoky voči mne i manažmentu mi zabraňujú realizovať transformačný plán, ktorý som predložila akcionárom spoločnosti a ktorý si vyžaduje súhlas všetkých redakčných tímov," uviedla Nougayrédeová v e-maile svojim spolupracovníkom.
Nougayrédeová sa novinársky vyprofilovala ako zahraničná korešpondentka pokrývajúca dianie vo východnej Európe a Rusku. Za svoje príspevky o čečenskom konflikte získala niekoľko cien, ale s komplexným riadením denníka nemala žiadne skúsenosti.
Jej rezignácia prišla necelý rok po tom, ako vo voľbách nového šéfredaktora získala 80 percent hlasov a obsadila uvoľnený post po jej náhle zosnulom predchodcovi Erikovi Izraelewiczovi, ktorý zomrel na infarkt priamo vo svojej redakčnej kancelárii.
Stredoľavý Le Monde, ktorého tlačená edícia vychádza približne v čase obeda, bol založený na konci nacistickej okupácie Francúzska v roku 1944. Spolu s konzervatívnym denníkom Le Figaro tvorí dvojicu najčítanejších mienkotvorných novín v krajine.

Copyright © TASR 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Obsah kontroverzného mesačníka Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Náš kraj stále skúma polícia. Májové číslo nevyjde.
Posledným číslom župného mesačníka Náš kraj sa pred mesiacom zaoberala Okresná prokuratúra v Banskej Bystrici. Dôvodom boli sporné články, ktoré ospevovali obdobie vojnového Slovenského štátu a Tisov režim.
Prokuratúra, ktorá konala z vlastnej iniciatívy, následne celú vec odstúpila na Obvodné oddelenie Policajného zboru Banská Bystrica - východ ako podozrenie zo spáchania prečinu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.
Či sa v tejto súvislosti začne trestné stíhanie, nie je zatiaľ známe. "Prípad je stále v štádiu preverovania," povedala pre TASR krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.
Nové číslo mesačníka BBSK nevyjde. "V mesiaci máj 2014 vedenie BBSK nebude vydávať mesačník Náš kraj," reagoval hovorca župy Miroslav Belička.
Aprílové číslo župného mesačníka Náš kraj vyšlo v náklade 240.000 kusov, občanom ho distribuovali do schránok. Číslo rozhorčilo aj väčšinu poslancov krajskej samosprávy. Na jeho financovanie škrtli peniaze z rozpočtu.

Copyright © TASR 2014

RTVS: Výzva divákom

RTVS :
Výzva divákom



RTVS v posledných dňoch zaregistrovala aktivity niekoľkých súkromných poskytovateľov distribúcie televízneho signálu, ktorí ponúkajú existujúcim a potenciálnym klientom vo svojich marketingových kampaniach služby propagujúce sledovanie hokejových majstrovstiev sveta v HD kvalite. Tieto spoločnosti distribuujú reklamné informácie prostredníctvom hromadných e-mailových správ.
Pripomíname, že RTVS zabezpečila satelitné kapacity pre vysielanie Majstrovstiev sveta v hokeji v HD kvalite a sama aj finančne vysporiadala záväzky súvisiace so zabezpečením tohto vysielania. Ďalšie vysielanie Majstrovstiev sveta v hokeji v HD kvalite je teda bezodplatné. Sme presvedčení, že informácie uvádzané v spomínaných marketingových kampaniach vyvolávajú dojem, že extra poplatky je potrebné uhradiť za vysielanie Majstrovstiev svete v hokeji v HD kvalite, čo však nie je pravda. RTVS poskytuje svoj mediálny obsah vrátane hokejových majstrovstiev sveta v HD súkromným distribútorom televízneho signálu bezodplatne a preto tieto aktivity vníma ako nekalú súťaž, poškodenie dobrého mena ako verejnoprávnej inštitúcie a dištancuje sa od nich.
RTVS považuje za nevhodné, ak súkromné spoločnosti túto verejnoprávnu službu RTVS prezentujú prostredníctvom marketingových kampaní ako spoplatnenú prémiovú službu. Pripomíname, že RTVS z takejto formy predaja, ktorú súkromní televízni operátori propagujú, žiadne príjmy nemá.

TO JE TV !

TO JE TV !



14. 5. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Britský hudobný magnát Simon Cowell bude hľadať nový latino boyband. Spoločnosť 54-ročného rodáka z Londýna s názvom Syco Entertainment a Univision Communications Inc. pripravujú televíznu šou La Banda, v ktorej dajú možnosť predviesť sa spevákom z Mexika, Strednej a Južnej Ameriky, Karibskej oblasti a Portorika. Víťazná chlapčenská skupina získa kontrakty so Sony Music Latin, ktorá zastupuje Shakiru či Rickyho Martina a tiež so značkou Syco Music spolupracujúcou napríklad s One Direction.
"Som veľmi rád, že sa môžem podieľať na tomto novom formáte s Univision. Majú veľké ambície a chcú objaviť ďalšie hudobné hviezdy. Pre skupinu je to veľká príležitosť a prostredníctvom tejto šou dáme tiež moc miliónom tínedžerských fanúšikov," uviedol Cowell počas príhovoru v New Yorku. La Banda by sa mala dostať na televízne obrazovky v roku 2015 a to vďaka spoločnosti Univision.
Simon Cowell sa stal verejne známym najmä vďaka úlohe porotcu v súťažiach Pop Idol, The X Factor, Britain's Got Talent a American Idol. Okrem toho je aj vlastníkom televíznej spoločnosti Syco TV, ktorá stojí za projektmi X Factor a Got Talent. Vytvoril medzinárodnú opernú vokálnu skupinu Il Divo. V rokoch 2004 a 2010 nechýbal v stomiestnom zozname najvplyvnejších ľudí podľa amerického týždenníka Time. S priateľkou Lauren Silverman má od 14. februára 2014 syna Erica.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

To najlepšie z východoázijskej mainstreamovej produkcie prinesie na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne sekcia Prísľuby z východu. Podľa PR manažérky agentúry Forza Zuzany Čižmárikovej sa návštevníci festivalu môžu tešiť na komédiu o láske k jedlu, napätie v ringu a uliciach veľkomesta, poctu klasickému yakuza filmu či sarkastický pohľad na rodinné hodnoty na ázijský štýl.
Sekcia Prísľuby z východu si počas predchádzajúcich ročníkov našla nielen svojich divákov, ale aj svojich filmárov, ktorí vytrvalo nakrúcajú divácky zaujímavé "komerčné" filmy a získavajú si obľubu aj u slovenského publika. "Ak všeobecne platí, že opakovanie je matkou múdrosti, v prípade Prísľubov z východu sa opakovanie stáva matkou zaujímavosti. Opakovanie režisérov, žánrov, ale aj štylizovania filmov v časovom priereze sekcie pekne ukazuje lokálne preferencie a aj náznaky v ďalšom smerovaní jednotlivých kinematografií," uviedli zostavovatelia sekcie Kristína Aschenbrennerová a Adrián Žiška.
Tento rok sekcia ponúkne možnosť opätovného stretnutia sa s japonským režisérom Sionom Sonom (Pod vplyvom lásky), hongkonskými Pang Ho Cheungom (Láska na dva ťahy, Láska na dve mestá) a Dante Lamom (Informátor), ako aj s Indonézanom z Walesu Garethom Evansom (Merantau – Skúška dospelosti, Prepadovka).
Tohtoročný Art Film Fest prinesie divákom film Siona Sona Do poslednej kvapky krvi, vo filme Aberdeen si režisér Pang Ho Cheung posvieti na neveru, starnutie, ideály krásy a šikanu. Aberdeen bol otváracím filmom na Medzinárodnom filmovom festivale v Hongkongu.
V poradí 22. ročník medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest usporiada nezisková organizácia Art Film a agentúra Forza v dňoch 21. – 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Spoluorganizátormi sú mestá Trenčianske Teplice a Trenčín, ako aj Kúpele Trenčianske Teplice.

Copyright © TASR 2014

RADA RTVS

RADA RTVS



RTVS NEWS


RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska a TRACO SYSTEMS a.s. uzavreli veľmi dôležitú zmluvu na dodanie Digitálneho postprodukčného systému v hodnote 2 275 056,00 EUR s DPH.
Cena za predmet plnenia bude z časti hradená z finančných prostriedkov na základe Zmluvy so štátom, Zmluva č. MK – 78/09//M o obsahoch, cieľoch a zabezpečení  služieb verejnosti v oblasti rozhlasového vysielania na roky 2010-2014 a jej Dodatku  pre rok 2013.



 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Mladú francúzsku novinárku zavraždili v Stredoafrickej republike (SAR), ktorou už takmer jeden a pol roka zmietajú nábožensky motivované násilnosti medzi kresťanmi a moslimami. Oznámil to dnes francúzsky prezident Francois Hollande.
Camille Lepageová, samostatne pracujúca fotoreportérka, pôsobila v stredoafrickom regióne od roku 2012. Jej hlavným pôsobiskom bol Južný Sudán, ktorý susedí so SAR.
Mŕtve telo 26-ročnej fotoreportérky objavili francúzski vojaci pri prehliadke auta v oblasti Bouar na západe SAR. Vozidlo riadili príslušníci miestnych prevažne kresťanských milícií.
Podľa neoficiálnych informácií v oblasti prebiehali ťažké boje medzi členmi znepriatelených ozbrojených formácií.
Bližšie okolnosť zabitia novinárky zatiaľ nie sú známe, no Hollande prisľúbil ich objasnenie a potrestanie páchateľov.
Lepageová je vôbec prvým západným novinárom, ktorého zabili v SAR od konca minulého roku, keď Francúzsko vyslalo do svojej bývalej kolónie vojenské jednotky.
Ozbrojený konflikt v SAR trvá od decembra 2012 a vyžiadal si už tisíce mŕtvych a vyhnal z domovov desaťtisíce ľudí.
Vlani v marci moslimské milície Séléka zvrhli prezidenta a spustili násilnosti voči väčšinovému kresťanskému obyvateľstvu, ktoré zareagovalo odvetnými útokmi. Pokračujúce krviprelievanie nedokážu zastaviť ani tisíce vojakov z Francúzska a afrických krajín.

Copyright © TASR 2014

Zomrel Malik Bendjelloul

Zomrel Malik Bendjelloul


Vo veku 36 rokov zomrel v utorok v Štokholme režisér dokumentárnych filmov a držiteľ Oscara Malik Bendjelloul. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na švédske policajné zdroje.
Bližšie informácie o Bendjelloulovej smrti odmietla polícia poskytnúť, ale zároveň vylúčila možnosť, že by v prípade režisérovho úmrtia mala podozrenie na cudzie zavinenie.
Malik Bendjelloul sa venoval režírovaniu dokumentárnych filmov, v ktorých sa tematicky zameriaval na predstaviteľov rôznych žánrov populárnej hudby. Svoj prvý film nakrútil v roku 2001 a venoval ho priekopníkom elektronickej hudby, nemeckej skupine Kraftwerk.
Po režisérskom debute nasledoval filmový seriál o histórii heavy metalu a niekoľko samostatných dokumentov, na ktorých spolupracoval napríklad s Björk, Stingom, Madonnou či U2.
Bendjelloulov portrét Alfreda Merhanova, muža žijúcehu 18 rokov na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, inšpiroval režiséra Stevena Spielberga k nakrúteniu tragikomédie Terminál v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom.
Najväčšiu slávu a zároveň aj Oscara za dokumentárny film priniesla Bendjelloulovi snímka Pátranie po Sugar Manovi (Searching for Sugar Man) z roku 2012.

Copyright © TASR 2014

13. 5. 2014

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dnes udelila pokuty vo výške 19 163 eur. Agentúru SITA o tom informovala Lucia Jelčová z útvaru riaditeľa kancelárie licenčnej rady.
Rada dala pokutu 10-tisíc eur vysielateľovi MAC TV, s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie zákona v prípade zreteľného oddelenia reklamy, rozoznateľnosti a nezameniteľnosti reklamy od iných programov, za počet povolených prerušení programu reklamou a za vysielací čas vyhradený reklamným šotom v dňoch 16., 17. a 30. novembra 2013 a 7. decembra takisto minulého roku. Vysielateľ MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) dostala pokutu päťtisíc eur za porušenie ochrany maloletých v súvislosti s odvysielaním príspevku Zvrátená zábavka v programe Televízne noviny dňa 21. novembra 2013, ktorý obsahoval zobrazenie hrubého, neopodstatneného násilia. Rovnaký vysielateľ dostal tiež pokutu 3 500 eur opäť za porušenie ochrany maloletých v súvislosti s odvysielaním príspevku Ekologický sex v programe Televízne noviny 7. decembra minulého roku. Ten obsahoval "zobrazenia erotických pomôcok, ktoré sú vyrobené výlučne na prezentáciu erotiky a erotických tém“, spadajúcich pod klasifikáciu nevhodnosti a neprístupnosti pre vekovú skupinu do 18 rokov.
Pokutu 663 eur dostal aj vysielateľ KREATIV GA spol. s r.o. (programová služba RTV KREA). Ten porušil zákaz sponzorovať spravodajské programy a programy politickej publicistiky v súvislosti s tým, že 10. októbra 2013 odvysielal osemkrát spravodajské programy Správy RTV Krea, ktoré boli sponzorované predajňou Shock Shop.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RVR NEWS

RVR NEWS


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dnes rozhodla o výsledkoch výberového konania na obsadenie frekvencií pre rozhlasové terestriálne vysielanie. Rada pridelila všetkých 15 frekvencií zaradených do jarného výberového konania, a to šiestim z 11 záujemcov, ktorí sa zúčastnili verejného vypočutia. O frekvencie sa pôvodne uchádzalo 14 subjektov; Rádio Lumen, spol. s r.o., však svoju žiadosť o udelenie frekvencie zobralo späť, občianske združenie Company art a žiadateľa Pavla Pipišku Rada z výberového konania vylúčila, pretože nesplnili podmienky účasti v ňom.
Najviac frekvencií, šesť, získal vysielateľ C.S.M Group, s.r.o., (Rocková republika); päť z nich si spoločnosť sama skoordinovala, frekvencia 95,3 MHz Rožňava bola v minulosti pridelená spoločnosti Loud, s.r.o., ktorá nezačala v zákonnej lehote vysielať, preto jej licencia na vysielanie zanikla. Ďalšiu z frekvencií uvoľnených po spoločnosti Loud s.r.o. – 88,2 MHz Nitra, o ktorú bol vo výberovom konaní najväčší záujem, získal vysielateľ Best FM Media, spol. s r.o. Rada mu pridelila aj frekvencie 88,1 MHz Zvolen a 91,0 MHz Žiar nad Hronom, vďaka čomu Rádio Best FM rozšíri svoje pokrytie na strednom Slovensku.
Po dve frekvencie získali spoločnosť Radio Rock, s. r. o. (Rádio Rock) a nový vysielateľ Radio Format Consulting, s.r.o., ktorý bude svoju programovú službu Rádio Elán šíriť na frekvenciách 99,4 MHz Banská Bystrica a 92,0 MHz Nitra. Ostatní dvaja úspešní žiadatelia jarného výberového konania svoje pokrytie rozšíria o jednu frekvenciu. Do slovenského éteru vstúpi nový vysielateľ Rádio Elán, ktoré bude podľa predloženého projektu 100-% slovenským rádiom, zameraným na domáce dianie, podporeným slovenskou hudbou, ktorej ľudia rozumejú.
„Posilnil sa tzv. stredný segment, myslím teraz Rockovú republiku, Best FM a Rádio Rock. Ukazuje sa, že pomaly sa vyčerpáva spektrum, ktoré sa dalo vysielateľom udeľovať v analógovom vysielaní. Nájdu sa ešte slabšie frekvencie, zdá sa však, že záujem tu je, čo vidíme aj z tohto výberového konania. Asi budeme musieť veľmi seriózne začať uvažovať o digitálnom vysielaní DAB +, aby sa začal proces a postupne sa dalo naň prejsť, je to dlhý legislatívny a technický proces, záujemcovia by tu boli,“ uviedol pre TASR k dnešnému rozhodnutiu Rady pre vysielanie a retransmisiu jej predseda Miloš Mistrík.
RVR vyhlásila 14. marca prvé tohtoročné výberové konania na pridelenie rozhlasových frekvencií pre terestriálne vysielanie. Uchádzači o jednotlivé frekvencie podávali žiadosti do 15. apríla, verejné vypočutie záujemcov o frekvencie sa uskutočnilo v pondelok 12. mája.

Copyright © TASR 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký telekomunikačný gigant AT&T rokuje o kúpe prevádzkovateľa satelitnej televízie DirecTV za takmer 50 mld. USD. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na zdroje oboznámené so záležitosťou. Dohoda by údajne mohla byť hotová už v najbližších týždňoch. AT&T ani DirecTV medializované informácie nekomentovali.
Správa je ďalším signálom pokračujúcej konsolidácie na trhu telekomunikačných služieb a káblových a satelitných televízií v USA. Vo februári tohto roka sa prevádzkovateľ káblovej televízie Comtast dohodol na prevzatí konkurenta Time Warner za 45 mld. USD. Transakcia zatiaľ nezískala súhlas regulačných úradov, ktorý by si vyžadovalo aj prípadné prevzatie DirecTV spoločnosťou AT&T.

Prevádzkovatelia vyhľadávacích služieb na internete, akým je spoločnosť Google, musia na žiadosť užívateľov z výsledkov vyhľadávania vymazať citlivé osobné údaje. Rozhodol o tom v utorok Súdny dvor EÚ (ECJ). Verdikt znamená dôležité víťazstvo pre stúpencov "práva byť zabudnutý" na internete. Sťažnosť na Google inicioval španielsky občan, keď sa vo výsledkoch vyhľadávania objavilo oznámenie o dražbe jeho domu, ktorý ale medzitým získal späť do osobného vlastníctva. Google tým podľa neho porušil jeho právo na súkromie a mal zabezpečiť odstránenie predmetného oznamu zo svojich indexov. Súdy v Španielsku podľa agentúry Reuters evidujú na Google celkovo 180 podobných sťažností.
"Ak sa vo výsledkoch vyhľadávania založenom na mene osoby zobrazí odkaz na webovú stránku, ktorá obsahuje informácie o dotknutej osobe, subjekt, ktorého sa tieto údaje týkajú, môžu priamo kontaktovať operátora a v prípadoch, keď operátor jeho žiadosti nevyhovie, osloviť kompetentné úrady s cieľom dosiahnuť za určitých podmienok odstránenie tohto odkazu zo zoznamu výsledkov," uviedli sudcovia. Ak odkazy v zozname výsledkov vyhľadávania porušujú legislatívu EÚ o ochrane údajov, musia ich operátori na základe žiadosti dotknutej osoby odstrániť, uvádza sa v stanovisku.
Smernica o ochrane osobných údajov v EÚ platí od roku 1995, v súčasnosti sa pracuje na jej sprísnení.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Súčasné napätie na Ukrajine je dôsledkom nezáujmu Európy o to, čo sa dialo v posledných rokoch v Rusku za vlády Vladimira Putina. V Bratislave to dnes vyhlásila ruská občianska, aktivistka a bojovníčka za ochranu ľudských a občianskych práv Elena Gluško.
Moskovčanka je na návšteve Slovenska na pozvanie predsedu Zahraničného výboru Národnej rady SR Františka Šebeja. S novinármi sa dnes stretla na tlačovej konferencii.
Krízu u našich východných susedov považuje za skutočnú vojnu. Príprava Ruska na konflikt sa podľa nej začala už dávnejšie. Domnieva sa, že jej krajina v lete 2013 začala novú etapu informačnej vojny. Na Západe sa objavili nové podoby médií hlásiace sa k Rusku.
"Príklady takých médií sú aj na Slovensku, napríklad stránky Slobodný vysielač alebo Rodina je základ," uviedla. Za médiami je podľa nej Rusko, v každej krajine sa obsah pripravuje odlišným spôsobom. "Mám radosť, že pomaly konečne Európska únia začína reagovať, ale myslím si, že momentálne je tá informačná vojna už prehratá," tvrdí Gluško.
Príklady úspešného mediálneho ťaženia Ruska vidí aktivistka aj na Slovensku, keď naše hlavné médiá preberajú informácie predovšetkým z oficiálnych ruských agentúr. "Neuvedomujú si, že ruské médiá už dávno nie sú nástroj na informovanie verejnosti, ale nástroj na jej ovplyvňovanie a vytváranie novej reality, ktorá vyhovuje ruskej moci."
"Hlavnú vec, ktorú si musíme uvedomiť, je, že tu nejde o osud Ukrajiny, tu nejde vôbec o Ukrajinu, ale o osud celej Európy a možno o osud sveta," apelovala Gluško. "Ide o to, či svet dovolí, aby Európe vládla ríša vládcov, ktorým záleží iba na vlastnom obohatení a obohatení svojich, povedzme kamarátov, spolupracovníkov, možno aj z ďalších krajín."
Šebej svoju hostku doplnil v tom, že nejde len o médiá, ale Rusko sa snaží vytvárať naprieč Európou aj sieť politických spolupracovníkov s cieľom rozvrátiť ich liberálne demokratické systémy. "Paradoxne sú to väčšinou neonacistické subjekty a subjekty extrémnej pravice," vysvetlil. Na Slovensku je to podľa neho Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko alebo Slovenská národná strana.
Ruská aktivistka doplnila, že mediálna ofenzíva sa Putinovi nedarí iba v Európe, ale aj v jeho vlastnej krajine. "Pre putinovskú predstavu o svetovej ríši a o návrate k Sovietskemu zväzu si pripravil publikum. Pred pol rokom by som neuverila, čo dnes vidím v Moskve. Koľko ľudí dokáže stratiť pud sebazáchovy, keď sú ovplyvňovaní predstavou o veľkom Rusku."
Gluško vysvetlila, že od liberálne ladených aktivistov sa napríklad odvrátili ľavicovo alebo nacionalisticky zmýšľajúci aktivisti, ktorí boli vždy v minulosti ostro proti Putinovi. Teraz stoja na jeho strane a podporujú anexiu Krymu.
Počas nedávneho protestu na Červenom námestí, kde držali transparent s nápisom Putinov režim zabíja na Ukrajine ľudí, ako reakciu na udalosti v Odese, ich tiež takmer zbili. Nie policajti, ale jednoduchí ľudia. "Hovorili nám, že podporujeme fašistov," opísala Gluško incident.

Copyright © TASR 2014

Zomrel HR Giger

Zomrel HR Giger

Zomrel švajčiarsky maliar a sochár HR Giger, tvorca surrealistických a fantastických svetov je podpísaný napríklad pod podobou filmového Votrelca , ktorý dostal Oscara za špeciálne efekty . Bolo mu 74 rokov . S informáciou ako prvý prišiel švajčiarsky web Schweizer Radio und Fernsehen ( SRF ) .
Hans Rudolf " Ruedi " Giger ( 5. februára 1940 , Chur - 12. mája 2014 , Chur ) bol švajčiarsky maliar , sochár a návrhár , známy predovšetkým ako stvoriteľ umeleckého smeru s názvom biomechanický surrealizmus a tvorca hollywoodskeho monštrá Votrelca .
Narodil sa roku 1940 v malom švajčiarskom meste Chur do rodiny vyššej strednej triedy . Jeho otec pracoval ako miestny farmaceut . Od mladosti fascinovaný všetkým temným , neskôr nachádza inšpiráciu v prácach Salvadora Dalího a Jean Cocteau . Po dokončení gymnázia začína študovať architektúru a priemyselný dizajn na Zurich School of Applied Arts . Roku 1966 po prvýkrát vystavuje svoje perokresby a olejomaľby . Táto výstava bola natoľko úspešná , že v niekoľkých rokoch pozná jeho práce celý svet . Toho istého roku sa Giger zoznamuje s herečkou Li Tober . Sťahujú sa do Zürichu , kde Giger tvorí svoje slávna diela Birth Machine , Astro - Eunuchs a Under the Earth . Roku 1970 opúšťa Li a sťahuje sa k svojej priateľke Evelyn . Vtedy zažíva prvýkrát jednu zo svojich nočných môr , ktoré je stane impulzom k obrázkovej knihe Necronomicon . Prechádza na techniku airbrush a jeho kresby a maľby si pre svoju tematiku vyslúžili celosvetovo prijímaný názov " biomechanický surrealizmus " . V sedemdesiatych rokoch sa osobne stretáva s Dalím , dostáva ponuku na spoluprácu na filmovom spracovaní sci - fi Duna , pre ktoré vytvára dizajn a nábytok Harkonnen , ktorý sa začína vyrábať neskôr v osemdesiatych rokoch a kupujú si ho najluxusnejšie reštaurácie . Na cestách v USA stretáva svoju ženu Miu Binzanigo . Necronomicon tiež uchvacuje amerického režiséra Ridleyho Scotta , pre ktorého Giger navrhuje Votrelca , čo mu v roku 1980 vynáša Oscara za najlepšie vizuálne efekty . Rozvádza sa s Miou , aby stále zostali priateľmi a Mia mu naďalej pomáha s jeho výstavami . Stále maľuje , tvorí plastiky , točí filmy , píše filmy , navrhuje šperky , ilustruje , otvára prvý tzv Giger bar . V polovici 90. rokov kupuje stredoveký hrad vo švajčiarskom Gruyere , kde v roku 1998 otvára svoje vlastné múzeum .
Keď mu režisér Ridley Scott ponúkol spoluúčasť na tvorbe monštrá pre film Votrelec , vychádzal z biomechanoidů obsiahnutých v Necronomiconu , ktoré napĺňali pôvodnej vízie . Začal navrhovať objekty a scény vo filme a tiež rôzne varianty postavy votrelca . Niektoré pôvodné návrhy boli z rôznych dôvodov zamietnuté - napríklad veľké elipsovité oči pripomínali skôr motoristickej okuliare . Giger nakoniec vytvoril celý životný cyklus votrelcov - od vyliahnutia tvora , ktorý sa prisal na tvár obete , aby do nej vložil zárodok veřelce , až po jeho dosiahnutí dospelosti . Votrelec bol zhotovený ako oblek , ktorý si navliekal herec alebo kaskadér . Povrch a základné konštrukcie boli vytvorené z elektroinštalačných materiálov , hadíc a gumy . Hlava niesla pohybový mechanizmus , ktorý otváral čeľuste a vymršťoval vnútornú čeľusť . Hláv vzniklo niekoľko , základom bola ľudská lebka bez dolnej čeľuste , zasadená do pretiahnutého skeletu hlavy . Tvorcovia najskôr plánovali , že herec mechanizmus unesie , ale neskôr sa ukázalo , že hlava je príliš ťažká a nebolo možné ju ani podopierať pomocou oceľových lán . Takže nakoniec vznikla statická hlava s mechanikou , ktorá sa točila v detailných scénach a zvyšok zostal na herci , navlečené v obleku votrelca . Tvorcovia mali veľa práce s tým , aký zvoliť materiál pre oblek , nakoniec sa ako najlepší materiál ukázal byť latex . Režisér chcel pôvodne votrelca priehľadného , potom zľavil len na priehľadnú hlavu , v ktorej mal byť vidieť mozog , ale nakoniec sa aj od toho upustilo . Vývoj filmu bol sprevádzaný nervozitou a zhonom . Vznikol však snímku , ktorý sa stal legendou . Za špeciálne efekty k filmu Votrelec bol od Americkou akadémiou vied a umení ocenený Oscarom . Spolupracoval aj na treťom dieli votrelca , kedy navrhol úplne nové monštrum - zmenil vnútornú čeľusť na jazyk , upravil hlavu , dal votrelci ľudské pery , pozmenil chrbtovú časť a urobil z neho oveľa dravějšího a rýchlejšieho tvora . Filmári s tým však neboli spokojní , a tak zmeny boli skôr len kozmetického rázu . Od druhého dielu sa stretával s problémami s autorstvom , keď spoločnosť 20th Century Fox odmietla Giger uviesť ako spoluautora , ale len ako tvorca pôvodného návrhu . Vo štvrtom diele jeho meno už nebolo uvedené vôbec .

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Diskdžokej britskej rozhlasovej stanice BBC Radio Devon, 68-ročný David Lowe, prišiel na konci svojej kariéry o zamestnanie po tom, ako nevedome pustil do éteru skladbu obsahujúcu rasistické slovo nigger (neger). Na nahrávku s názvom The Sun Has Got His Hat On od kapely Ambrose and His Orchestra z roku 1932 sa vedeniu rádia sťažoval istý poslucháč, informoval v pondelok portál Times Live.
Hoci sa skúsený hlásateľ za svoje pochybenie ospravedlnil, šéfka rádia Emma Clementsová mu ako najlepšie riešenie odporučila odstúpiť. "Zahral som 82-ročnú skladbu, ktorú som predtým počul niekoľko stokrát, a ktorá bola dokonca občas zaradená v mojich programoch. Čo som však nevedel, je, že obsahuje dnes už zakázané slovo," zdôveril sa Lowe po prepustení na svojich osobných webových stránkach.
"Musíte počúvať veľmi pozorne, aby ste ten výraz vôbec zachytili. Manažérom z BBC som sa ospravedlnil a hodlal som tak urobiť aj voči poslucháčom. Namiesto toho ma požiadali, aby som vyhlásil, že odchádzam pre iné záujmy," dodáva. Po tom, ako o svojom prepustení prehovoril verejne, mu vedenie BBC ponúklo vrátiť sa do vlastnej šou Singers and Swingers, čo však odmietol.

Pekinská polícia zatkla disidenta, ktorého obviňujú z poskytovania falošných informácií americkej webovej stránke informujúcej o korupcii a porušovaní ľudských práv v Číne. Informovala dnes o tom agentúra AP.
Podľa polície 62-ročný Siang Nan-fu vyfabrikoval informácie pre stránku Boxun.com - medzi inými aj správy o získavaní orgánov a pohreboch zaživa, ktoré vraj robila čínska vláda.
Internetová stránka vo vyhlásení uviedla, že Siang je prívržencom čínskych signátorov petícií snažiacich sa o spravodlivosť. Odmietla tvrdenia Pekingu, že Siang za svoje informácie dostával peniaze.
Čínska štátna televízia priniesla priznanie Sianga, ktorý prejavil ľútosť. "Vymyslel som si tieto veci, ktoré nie sú pravdivé," povedal disident, oblečený vo väzenských šatách. Dodal, že jeho správanie malo veľmi zlé dôsledky. "Uvedomil som si, že som pošpinil vládnucu stranu a vládu," uviedol zadržaný disident.

Copyright © TASR 2014

TO JE TV !

TO JE TV !


12. 5. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Srbsko, ktoré v roku 2007 vyhralo Eurovíznu pesničkovú súťaž (s piesňou Molitva v podaní Marije Šerifovičovej), do nej tento rok pre finančné suchoty nevyslalo svojho zástupcu. Jeho speváci a ich fanúšikovia si však zgustli na tohtoročnom víťazovi súťaže, bradatej rakúskej speváčke Conchite Wurst.
"Víťazstvo rakúskeho transvestitu... dokazuje, že kedysi prestížna súťaž sa zmenila na bizarnú šou," napísal dnes denník Informer. Citoval speváka Ognjena Amidžiča, podľa ktorého je stávkou na isté víťazstvo v Eurosongu na budúci rok výber dobrej piesne, s ktorou vystúpi "stará mama s mužským údom". Súťaž skritizoval aj skladateľ Dragan Brajovič, ktorý bol autorom niekoľkých piesní pre jej predchádzajúce ročníky.
Srbsko Eurovíznu pesničkovú súťaž vysielalo v priamom prenose a jeho komentátor mal viacero negatívnych poznámok na adresu Conchity. "Ženy už nebudú musieť absolvovať epiláciu," vyhlásil napríklad, za čo si vyslúžil odsúdenie a žiadosť o ospravedlnenie od obhajcu práv gejov Predraga Azdejkoviča.
Tradicionalistické Srbsko, kde má veľký vplyv konzervatívna pravoslávna cirkev, vystupuje nepriateľsky a dokonca otvorene násilne voči gejom a ďalším sexuálnym menšinám, poznamenala agentúra DPA. Po tom, ako sa ich jediné dve prehliadky Pride Parade v Belehrade skončili v rokoch 2001 a 2010 násilnosťami, srbské orgány ich "z bezpečnostných príčin" zakázali.
Ďalšia takáto prehliadka je naplánovaná na 19. mája, nie je však jasné, či sa uskutoční.
Vzácnu podporu Conchite vyjadrila iba srbská víťazka Eurovíznej pesničkovej súťaže Marija Šerifovičová, ktorá vlani o sebe prezradila, že je lesbička. Speváčka pre denník Blic povedala, že triumf "transgenderovej osoby (ktorej identita nie je jednoznačne v zhode s konvenčnými predstavami mužského a ženského rodu) si zaslúži rešpekt... nielen od jednotlivcov, ale od celého sveta."

Copyright © TASR 2014

Úspešný televízny seriál Hannibal (2013), ktorý priniesol nový pohľad na príbeh kanibala a sériového vraha Hannibala Lectera, bude pokračovať aj treťou sériou. Informovala o tom televízia NBC. Hannibal, ktorého premiérovú časť odvysielali 4. apríla 2013, je aktuálne vo svojej druhej sezóne. Jej záverečnú epizódu by mali odvysielať 23. mája.
V najnovšom spracovaní príbehov z pera Thomasa Harrisa pracuje Lecter, ktorého si zahral Mads Mikkelsen, ako uznávaný psychiater priamo v FBI. Jeho úlohou je pomáhať detektívovi Willovi Grahamovi (Hugh Dancy), ktorý sa dokáže vcítiť do zvrátených myslí najhorších masových vrahov a následne intuitívne rekonštruovať ich zvrátené myšlienky a postupy. Táto schopnosť ho však fyzicky a najmä psychicky vyčerpáva, preto sa jeho šéf Jack Crawford (Laurence Fishburne) rozhodne najať uznávaného psychiatra, ktorý sa má starať o Willove psychické zdravie. Doktor Lecter však vie o duševných pochodoch zločincov viac, ako ktokoľvek tuší. V ďalších úlohách sa predstavili napríklad aj Caroline Dhavernas, Scott Thompson, Aaron Abrams, Hettienne Park, Gillian Anderson, Eddie Izzard, Cynthia Nixon a ďalší.
2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zápas s Českom sledovalo vyše milióna divákov

Zápas s Českom sledovalo vyše milióna divákov

Jednotka bola v piatok 9. mája (celodenný podiel 20,1 %, prime time podiel 40,1 %)* a v sobotu (celodenný podiel 19,4 %, prime time podiel 40,5 %) celodennou aj prime time trhovou jednotkou a v čase vysielania hokejových zápasov bola jednoznačným trhovým lídrom. Najvyššiu sledovanosť mala 3. tretina zápasu Slovensko – Česko, ktorú si pozrelo 1.043.000 divákov, Jednotka dosiahla trhový podiel 49,8 %.
Najsledovanejším zápasom na Dvojke bol nedeľný duel medzi Českom a Švédskom (321.000 divákov/podiel 14,7 %), tretiu tretinu tohto zápasu sledovalo 364.000 divákov (podiel 17,4 %) a stala sa tak doteraz najsledovanejšou tretinou MS v hokeji 2014 na Dvojke.
Trhovým lídrom bola Jednotka aj v nedeľu počas vysielania relácie O 5 minút 12 (221.000 divákov, podiel 18,7 %), nedeľnej reprízy Nikto nie je dokonalý (220.000 divákov, podiel 14,1 %) a relácie Hurá do záhrady (257.000 divákov, podiel 15,2 %). Okrem hokejových zápasov bola Jednotka trhovou jednotkou aj v čase vysielania relácie Taxík (127.000 divákov, podiel 14,0 %).
*Pozn: všetky údaje merané v CS 12+

Možno preto,čo hovoria

Možno preto, čo hovoria

Strana VZDOR - strana práce podala podnet na Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) na preskúmanie konania RTVS. Dôvodom je zneprístupnenie obsahu predvolebnej diskusie na internetovom archíve televízie. TASR o tom informoval tajomník strany Ivan Gaľa.
Ako pripomenul, archív obsahuje všetky vystúpenia ostatných strán, koalícií a hnutí s oneskorením niekoľko hodín. "Napriek tomu vystúpenie nášho kandidáta archív neobsahuje. Cítime sa týmto krokom znevýhodňovaní v rámci predvolebného boja a žiadame o urgentnú nápravu a ospravedlnenie zodpovednej osoby alebo vedenia televízie," dodal Gaľa.
Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová TASR potvrdila, že podnet dostali, pričom ho zašlú Rade pre vysielanie a retransmisiu. "Zrejme ona bude musieť posúdiť, či to podanie má opodstatnenie, alebo nie. ÚVK sa vecne tým zaoberať nemôže, nemá tú kompetenciu," dodala Chmelová.

Copyright © TASR 2013

Stanislav ráňa orechy

 Stanislav ráňa orechy





Jednotka lepšie.
Dvojka lepšie. 
Spolu lepšie- 15.80 %  ,hokej začal úradovať

Markíza  horšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  lepšie.
Spolu  horšie - 30.10%

JOJ horšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU rovnako.
SENZI lepšie !
Spolu horšie - 20.20%

TA 3 horšie. 

Jednotka - 11.90 % ;
Dvojka - 3.90 % ;
Markíza - 21.90 % ;
TV DOMA - 4.70% ;
DAJTO- 3.50%
TV JOJ – 14.70 % ;
JOJ PLUS- 3.60 % ;
WAU -1.60 % ;
SENZI- 0.30 %
TA 3 - 1.70 %

Záhuba RTVS ?

Záhuba RTVS ?