7. 6. 2014

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...



MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Srbská prokuratúra v piatok oznámila vznesenie obvinení voči štyrom bývalým pracovníkom tajnej polície, ktorí sa údajne podieľali na vražde prominentného nezávislého novinára a vydavateľa Slavka Čuruviju z roku 1999. Prípad pochádza z éry autokratického prezidenta Slobodana Miloševiča, ktorého manželka Mirjana Markovičová označila Čuruviju iba niekoľko dní pred jeho zastrelením za podporovateľa bombardovania Srbska silami NATO. Rodina obete považuje za objednávateľa vraždy práve Markovičovú žijúcu dnes v Rusku, kde získala politický azyl. Medzi obvinenými z naplánovania zločinu je aj vtedajší šéf tajnej polície Radomir Markovič.
Čuruviju známeho ako vášnivého Miloševičovho kritika zastrelili za doteraz neobjasnených okolností pred jeho bytovkou v Belehrade, ktorý bol v tom čase terčom bombardovania NATO v súvislosti so separatistickým konfliktom v Kosove.


Copyright © TASR 2014

6. 6. 2014

Tiežnovinár a tiežpodnikateľ sa sťažujú

Tiežnovinár a tiežpodnikateľ sa sťažujú


Politická strana Právo a spravodlivosť napadla v stredu 4. júna na Ústavnom súde (ÚS) SR platnosť volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa konali 24. mája. Podľa podania zverejneného na oficiálnej stránke ÚS strana požaduje, aby ÚS vydal predbežné opatrenie, ktorým nariadi zvoleným europoslancom, aby sa až do rozhodnutia o tejto sťažnosti zdržali výkonu všetkých práv a povinností, ktoré im vznikli v dôsledku volieb do Európskeho parlamentu, a najmä, aby sa zdržali výkonu funkcie poslancov.
Neplatnosť, respektíve nezákonnosť a neústavnosť volieb odôvodňuje strana najmä tým, že nastali zásadné pochybnosti pri kreovaní okrskových volebných komisií, ďalej tým, že došlo k utajenému zasadnutiu Ústrednej volebnej komisie 13. mája. Právo a spravodlivosť tiež spochybňuje pravidlá v predvolebnom boji a poukazuje na chyby pri sčítavaní hlasov a tiež na absenciu kontroly sčítavania hlasov.
Strana uvádza, že prostredníctvom emailu oznámila starostom obcí a primátorom miest, že deleguje do okrskových volebných komisií 4235 členov v 3686 volebných komisiách v 1107 obciach. Z rôznych dôvodov mala byť ich elektronická pošta doručená oneskorene alebo na neexistujúce adresy, v ďalších prípadoch starostovia obcí požadovali pečiatku. „Bolo tak zmarené právo strany č. 20 Právo a spravodlivosť na kontrolu volieb,“ uvádza sa v podaní.


Schôdza Ústrednej volebnej komisie dňa 13. mája, na ktorej mala byť prerokovaná sťažnosť strany Právo a spravodlivosť na spôsob kreovania volebných okrskových komisií, sa podľa sťažnosti konala bez zástupcov tejto strany a bez prístupu verejnosti, čo sťažovateľ považuje za hrubé porušenie zásady verejnosti a slobody prístupu k informáciám.
Pri chybách v sčítavaní hlasov sa strana Právo a spravodlivosť odvoláva na skúsenosť novinára, ktorý sa pokúsil zúčastniť na sčítavaní, ale nebolo mu to umožnené. Podľa podania sa na tomto návrhu na vyhlásenie neplatnosti volieb podieľali aj žurnalisti z internetového portálu, na skúsenosť ktorého sa strana Právo a spravodlivosť pri vypracovaní podania odvolávala.
Sťažnosť strany bola na ÚS doručená v poslednom možnom termíne.
Voľby do Európskeho parlamentu sa konali 24. mája. Volebná účasť bola 13,05 percenta, pričom strana Právo a spravodlivosť získala podporu 1,66 percenta voličov.

Copyright © TASR 2014

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS
Filmy slávnych režisérskych osobností s obsadením známych hereckých osobností budú dominovať vo výbere ostro sledovaných zahraničných filmov roka, v sekcii Okolo sveta, na blížiacom sa Art Film Feste, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Na plátna prinesie svetové filmy v exkluzívnej slovenskej premiére.

„Ide o výber filmov, z ktorých každý je zaujímavý iným pohľadom na zobrazovanú súčasnosť alebo aj nedávnu minulosť. V každom prípade sú to silné a prenikavé umelecké výpovede, za ktorými stoja vyhranené tvorivé osobnosti,“ povedal riaditeľ Art Film Festu a zostavovateľ sekcie Okolo sveta Peter Nágel.

Filmom, ktorý vo svete vyvoláva veľké polemiky a po prvýkrát ho práve na Art Film Feste zhliadnu aj slovenskí diváci, je Božie dieťa/Child of God režiséra a scenáristu Jamesa Franca, ktorý je publiku skôr známy ako skvelý herec. Na konte má však viac ako dvadsiatku filmov, ktoré uvádzali najprestížnejšie filmové festivaly v Sundance, Berlíne či Cannes. Jeho novinka vznikla na základe románu uznávaného spisovateľa Cormaca McCarthyho, podľa ktorého novely bol nakrútený aj oscarový film Táto krajina nie je pre starých.

Film Božie dieťa je odvážnou interpretáciou psychicky narušeného človeka, ktorý počas svojho života porušil všetky vžité konvencie spoločenského správania. Prudký a násilnícky muž, ktorý postupne stratí rodinu aj domov a doslovne i metaforicky zostúpi na úroveň jaskynného vydedenca, prepadne desivým zločinom a totálnej ľudskej degradácii. „Lester je vrah a narušená individualita. V žiadnom prípade nie je možné jeho správanie tolerovať. Ale v umení sa môže postava ako on stať predmetom skúmania, čo sa ukrýva vo vnútri nás všetkých,“ povedal James Franco. Jeho Božie dieťa súťažilo o Zlatého leva v Benátkach.

Pôsobivú kombináciu priateľstva, násilia a vykúpenia prinesie na plátna americký film Joe režiséra Davida Gordona Greena. Príbeh, ktorý sa odohráva v zaostalej časti amerického juhu, znovuobjavuje herecké majstrovstvo Nicolasa Cagea v titulnej úlohe životom ťažko skúšaného bývalého väzňa, ktorý sa snaží kontrolovať vrodené problematické inštinkty, až kým mu jeho odhodlanie neskríži tínedžer, ktorý v ňom prebudí vľúdneho ochrancu. Snímka súťažila na festivale v Benátkach, odkiaľ si vtedy 16-ročný herec Tye Sheridan odniesol Cenu Marcella Mastroianniho.

Jeden zo zabudnutých príbehov beatnickej generácie sa divákom odhalí v americkej snímke Zbav sa svojich miláčikov/Kill Your Darlings režiséra Johna Krokidasa. Začína sa nástupom hlasu beatnikov, Allena Ginsberga, na štúdiá na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, kde ako slušný chlapec stretáva svoj osud v podobe rovesníkov, s ktorými zdieľal literárne ambície a nadšenie pre rebéliu. K ich „libertínskemu krúžku“ okrem ďalších budúcich hviezd literatúry, slobody a škandálov Williama Burroughsa a Jacka Kerouaca, patrí predovšetkým strhujúci Lucien Karr, ktorého však čaká obvinenie z vraždy hlavného Gingsbergovho konkurenta. Film okrem napínavého príbehu púta aj hviezdnym hereckým obsadením, Ginsberga stvárňuje Daniel Radcliffe, Kerouaca Jack Huston a predstaví sa aj Elizabeth Olsen. Film mal svetovú premiéru v Sundance a súťažil v sekcii Benátske dni v Benátkach.

Festivaloví návštevníci sa môžu tešiť aj na nový film legendárneho juhokórejského režiséra Kim Ki-duka Moebius, ktorým doviedol do dokonalosti svoju metódu mlčanlivého rozprávania. Hoci ide o veľmi znepokojivý až výstredný film, jeho majstrovstvo dokáže sprostredkovať divákom bez jediného dialógu. Film o žene, ktorá zastihne pri nevere svojho muža a rozhodne sa pre krutú pomstu, ktorú napokon vykoná na vlastnom synovi, má atribúty antickej tragédie, plnej temného humoru, ale tiež sexuálneho násilia.

Podľa skutočných udalostí vznikol aj austrálsky film Stopy/Tracks režiséra Johna Currana. Diváka zavedie do pôsobivej až romantickej austrálskej púšte 70. rokov minulého storočia, keď sa mladá žena rozhodne uskutočniť svoj fenomenálny plán: osamotená len v sprievode štyroch tiav prejsť naprieč austrálskou pustatinou k Indickému oceánu. Jej priekopnícka cesta v dĺžke 2700 kilometrov zachytáva problematiku životného prostredia, život Aborigíncov, ale aj skutočné hodnoty, ktoré človek nachádza, až keď je odkázaný len sám na seba, odvrátený od konzumnej spoločnosti. Stopy zaujali vo svetovej premiére v Benátkach.

POZVÁNKA

POZVÁNKA

Why Hasn’t Investigative Journalism Taken Off In Slovakia?

KC Dunaj
June 9 Monday


Panelists:

Alexej Fulmek – CEO, Petit Press
Václav Mika – CEO, RTVS
Tomáš Nemeček – Lawyer and Former Editor in Chief of Respekt ...
Zuzana Petková- Deputy Editor in Chief, Trend


Moderator: Branislav Závodský, Radio Express

VÝROKY TÝŽDŇA

                 VÝROKY TÝŽDŇA

" Ja pojdem na detektor lzi! Hura! Konecne, uz som mal komplexy menejcennosti..."
Rado Procházka


"S psychopatom sa dohody uzatvárať nedajú. Verejný priestor nie je lunapark, detektor lži nie je púťová atrakcia a ja nie som Matovičovo teliatko, ktoré si bude po jarmoku vodiť na retiazke.“
Radoslav Procházka

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Spoločnosť Ecopress, okrem iného aj vydavateľ Hospodárskych novín, zmenila v tomto roku vlastníka i niektorých kľúčových manažérov. Zmeny začali prinášať výsledky už po prvých týždňoch, Ecopress sa dostal do čiernych čísel a mal by v nich zotrvať do konca roka, povedal v rozhovore pre TASR výkonný riaditeľ Ecopressu Vladimír Mužík.


-Uplynuli dva mesiace od vášho nástupu do spoločnosti Ecopress. Azda najviditeľnejším krokom tohto obdobia v rámci vašej spoločnosti bolo spustenie paywallu HN konto. Pripravoval sa pred vaším príchodom. Menili ste nejaké nastavenie?-

HN konto bolo, ako ste spomenuli, pripravované pred mojím príchodom. Rýchlo som sa zoznámil s účelom projektu a jeho nastavením. Tým však nastalo približne mesačné oneskorenie jeho spustenia v porovnaní s plánom. Urobili sme drobné zmeny, pretože projekt bol už v podstate vo finálnej fáze.


-Aké výsledky si od neho sľubujete? A v akom horizonte by sa mali prejaviť?-

Pochopiteľne, predstavujeme si zvýšenie príjmov z predaja digitálneho obsahu. Môžeme povedať, že odchod z Piana sa nám oplatil, pretože to, čo sme z neho získavali za celý rok, sme teraz dosiahli za prvé dva týždne. Nie sú to síce horibilné sumy, ale projekt nateraz hodnotím ako úspešný, hoci musíme na ňom stále tvrdo pracovať. Tímy Hospodárskych novín a digitálnych médií pod vedením Petra Vavra a Ivana Hamšíka pripravujú ďalšie rozšírenie tohto projektu.


-Ecopress spojil HN konto aj s kampaňou, v rámci ktorej predstavujete kľúčových členov tímu. S akým cieľom?-

Chceli sme ukázať čitateľom, kto tvorí náš obsah a že našim kľúčovým redaktorom, editorom a vedeniu redakcie na ňom záleží. Podľa výsledkov sa zdá, že kampaň bola úspešná. Fotografie z nej využívame a aj budeme využívať v ďalších projektoch, aby sme boli čo najviac efektívni. Túto kampaň sme po prvý raz vymysleli a zrealizovali "in house", s našimi vlastnými kapacitami.


-Ecopress je korporátne prepojený s českým vydavateľstvom MAFRA. Budete využívať jeho skúsenosti a know-how?-

Budeme. MAFRA je v Českej republike jeden z najsilnejších mediálnych domov a preto sa ponúkajú synergie v oblasti obsahu, internetu aj tlače. Spolupráca sa v posledných týždňoch zintenzívnila. Preto si vážim pomoc od kolegov z MAFRY na poli obsahu či pri skúsenostiach s vedením internetových projektov, ako aj konsolidácie finančných výsledkov.


-MAFRA má kvalitne rozvinutú webovú a videosekciu. Vidíte podobný priestor na rozvoj aj v rámci webu hnonline.sk?-

Áno, je to práve jedna z oblastí, kde chcem prehlbovať spoluprácu. MAFRA má obsahové časti a nápady, ktoré sú po istých korekciách použiteľné aj na Slovensku, v novinách i na internete. Patrí medzi ne aj videoobsah. Nejde pritom len o samotnú videosekciu, ale aj o presahy do obsahov zameraných na ženy, mužov, fanúšikov automobilov alebo mobilných technológií.


-Robili ste v prvých mesiacoch pôsobenia personálne zmeny? Došlo k zmenám počtu zamestnancov v Ecopresse?-

Personálne zmeny sa dejú v každej firme, to nie je nič výnimočné. Naopak, niekedy je vhodné, aby došlo k určitým rotáciám. Žiadne dramatické zmeny sme nerobili. Niektorí ľudia sa rozhodli Ecopress opustiť. Pri dvoch manažérskych pozíciách išlo o rozhodnutia z osobných a rodinných dôvodov. Nemá zmysel zdržiavať nikoho, kto nechce alebo nemôže pracovať v Ecopresse. Naopak, lepšie je priateľsky sa rozlúčiť, aby sme sa možno v budúcnosti mohli opäť zísť. Rozhodne nešlo o žiadny exodus, všetky redakcie a aj vydavateľstvo sú personálne konsolidované. Prirodzená výmena spôsobila v pozitívnom slova zmysle príchod nových kvalitných manažérov, ako je Ivan Hamšík, ktorý predtým pôsobil ako šéf Reflexu a digitálnych médií Ringier Axel Springer v Českej republike, či skúsenej finančnej riaditeľky Ivety Griačovej, ktorá na rovnakej pozícii pôsobila na bratislavskom letisku. K zmenám počtu zamestnancov však nedochádza, prepúšťanie nepreferujem. Podľa mňa je lepšie dávať ľuďom prácu a tým nájsť ďalšie zdroje príjmov. O to sa snažím a mám pocit, že ľudia v Ecopresse chápu moju víziu a začali pracovať ešte intenzívnejšie ako predtým. Z toho mám radosť a ďakujem im.


-Akú finančnú situáciu ste našli v Ecopresse po príchode?-

Finančná situácia nie je, podobne ako v iných mediálnych domoch, jednoduchá. Môžem však prezradiť, že za apríl sa nám podarilo dostať firmu do čiernych čísel. Podľa našich prepočtov by mal tento trend pokračovať. Radi by sme skupinu Agrofert na konci roka potešili kladným hospodárskym výsledkom. Podľa odhadov by to tak, po dvoch rokoch hospodárenia so stratou, malo byť.-


-Budete musieť racionalizovať? Utlmiť niektoré tituly? Naopak, ktoré chcete prioritne rozvíjať?-

Začali sme pozorne sledovať prínos jednotlivých titulov a zatiaľ nám z našich výpočtov, ktoré sme predstavili aj materskej spoločnosti MAFRA, nevychádza, že by sme mali niektorý z nich uzavrieť. V súčasnosti sú všetky tituly pre Ecopress prínosné. To však neznamená, že by sme, pokiaľ sa situácia na trhu zmení, chceli nejaký titul dotovať. Racionálnymi krokmi však chceme naše médiá viesť k ďalšiemu rozvoju.


-Ako by sa mali vyvíjať finančné ukazovatele Ecopressu po prijatých zmenách v tomto roku? Aké máte v tomto smere očakávania?-

Ako som už spomínal, koncom roka očakávame kladný hospodársky výsledok. Mali by ho pozitívne ovplyvniť obsahové a tlačiarenské synergie, napríklad prejdeme s tlačou Hospodárskych novín do olomouckej tlačiarne MAFRA. Spoliehame sa aj na ďalší rozvoj internetových aktivít a budeme intenzívne hľadať ďalšie zdroje príjmov. Tými by mohli byť aktivity nášho eventového oddelenia, o ktorom môžem s hrdosťou povedať, že je najlepšie na Slovensku. Pracujeme aj na vernostnom programe pre našich čitateľov a chceme intenzívnejšie vychádzať v ústrety inzerentom a klientom nášho vydavateľstva. Nebránime sa ani uvedeniu nových titulov na trh. Verím, že sa naplnia kvalifikované odhady a Ecopress bude ziskový.

Copyright © TASR 2014

Mladí reportéri pre životné prostredie

Mladí reportéri pre životné prostredie

Tri medailové umiestnenia získali mladí slovenskí enviro-reportéri v rámci medzinárodnej súťaže Mladí reportéri pre životné prostredie. Výsledky súťaže  pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia zverejnila Nadácia pre environmentálne vzdelávanie (FEE) v Kodani. TASR informoval šéf Centra environmentálnych aktivít v Trenčíne Richard Medal.
„V kategórii Litter Less získala v konkurencii súťažiacich z 22 štátov prvé miesto 13-ročná Veronika Moncoľová za článok Posolstvo Niklovej huty a druhé miesto Natália Mrázová za článok Neviditeľná hrozba. V hlavnej súťaži ocenili 11-ročného Ivana Milana Dingu zo Spišskej Novej Vsi tretím miestom za fotografiu Príroda si vždy poradí,“ informoval Medal s tým, že práce hodnotila medzinárodná porota zložená aj zo zástupcov Programu Spojených národov pre životné prostredie, Európskej agentúry životného prostredia či renomovanej agentúry Associated Press.
Ako dodal, súťaž Mladých reportérov pre životné prostredie je určená študentom vo veku 11 až 21 rokov, ktorí podávajú správy o environmentálnom probléme v oblasti svojho bydliska formou článku, fotografie alebo videa. Súťažiť môžu ako jednotlivci alebo tímy. Víťazné práce z národnej úrovne postupujú do medzinárodného kola. Celoslovenské finále súťaže vyhodnotili v druhej polovici mája v Spišskej Novej Vsi.

Copyright © TASR 2014

5. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vyše 10.000 ľudí sa už pripojilo ku kampani požadujúcej zákaz účinkovania americkej skupiny Metallica na britskom hudobnom festivale Glastonbury, ktorý sa uskutoční 25.–29. júna pri obci Pilton v grófstve Somerset. Dôvodom je podpora lovu medveďov zo strany jej frontmana Jamesa Hetfielda, informoval denník The Guardian.
Podľa organizátorov webovej kampane je politika skupiny "nezlučiteľná s duchom Glastonbury". Hetfield, ktorý v Metallice zastáva post speváka a gitaristu, totiž nedávno spolupracoval na televíznom dokumentárnom projekte stanice History s názvom The Hunt. Hudobník nahovoril všetky časti osemdielneho seriálu mapujúceho lov medveďov na aljašskom ostrove Kodiak.
"Úcta k zvieratám je prvoradá pre všetkých lovcov, ktorí prichádzajú na ostrov Kodiak. Majú etickú i právnu zodpovednosť za čistý odstrel. Odhliadnuc od populačnej regulácie je lov medveďov životne dôležitým ekonomickým faktorom ostrova," uviedli producenti seriálu. Hetfield je otvoreným priaznivcom lovu a členom Národného streleckého spolku Ameriky (NRA).
Na festivale sa popri mnohých iných predstavia skupiny ako Arcade Fire, Manic Street Preachers, Massive Attack, Pixies, Clannad, Kaiser Chiefs a sóloví interpreti ako Suzanne Vega, PJ Harvey, Jack White, Robert Plant, Yoko Ono či Nina Calvi.

Copyright © TASR 2014

Zomrel Jaroslav Kaňkovský

Zomrel Jaroslav Kaňkovský

Vo veku 69 rokov zomrel v utorok 3. júna český herec Jaroslav Kaňkovský. Informoval o tom portál iDnes. Podľa portálu Divadelnínoviny.cz herec zomrel nečakane.
Jaroslav Kaňkovský sa preslávil v seriáloch Dispečer (1971) a Plechová kavalérie (1979). Účinkoval aj v seriáli Slovácko sa nesúdi (1974) a neskôr vo filmoch Sedm Spartakových dní (1980), Z pekla šťastie 2 (2001) či Bathory (2008). Herec sa predovšetkým venoval dabingu. Svoj hlas prepožičal desiatkam postáv ako napríklad Kennymu a učiteľovi z animovaného seriálu Mestečko South Park (1997) či Mrzútovi z filmov Šmolkovia (2011) a Šmolkovia 2 3D (2013).
Informácie pochádzajú z webových stránok www.idnes.cz a www.divadelni-noviny.cz.


2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Medzinárodný festival filmov pre deti a mládež Zlín

Medzinárodný festival filmov
pre deti a mládež Zlín

Režisérsky debut českého herca Jiřího Mádla získal na Medzinárodnom festivale filmov pre deti a mládež v Zlíne dve ocenenia. Snímka Pojedeme k moři (2014) si vyslúžila hlavnú cenu medzinárodnej detskej poroty pre hraný film pre deti a Petr Šimčák si vďaka tomuto dielu pripísal na konto Cenu mesta Zlín za najlepší detský herecký výkon v kategórii hraného filmu pre deti.
Medzinárodná odborná porota udelila Zlatý střevíček za najlepší hraný film pre deti snímke Slavík (Ye Ying/Le promeneur d'oiseau, 2013), ktorú nakrútil režisér Philippe Muyl. Cenu pre najlepší hraný film pre mládež získalo dielo Králové léta (The Kings of Summer, 2013) režiséra Jordana Vogt-Robertsa. Odbornú porotu v kategórii najlepší mládežnícky herecký výkon vo filme pre mládež najviac zaujal rodák z Amsterdamu Gijs Blom a to v snímke Kluci (Jongens, 2014). Zvláštnu cenu poroty si vyslúžil titul Povolení k pobytu (Leave to Remain, 2013). Spevákovi, hercovi a skladateľovi Jaroslavovi Uhlířovi udelili Cenu za celoživotné dielo. Kompletný zoznam víťazov je dostupný na oficiálnej webstránke podujatia www.zlinfest.cz.
Na 54. ročníku festivalu sa podľa organizátorov zúčastnilo 107-tisíc ľudí. Celkovo premietli 365 snímok z 55 krajín sveta, pričom 275 titulov malo v Zlíne českú, distribučnú, medzinárodnú alebo svetovú premiéru.

 

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rakúsky motoristický novinár Thomas Weibold, ktorý pracuje pre noviny Oberösterreichische Nachrichten (OÖN), zmizol bez stopy minulý piatok, informovala  tlačová agentúra APA.
Polícia vo Viedni potvrdila, že 35-ročného redaktora nahlásili ako nezvestného. Intenzívne policajné zisťovanie zatiaľ neprinieslo výsledok. Weibold údajne v piatok o 0.18 h napísal SMS správu svojej družke z Viedne-Schwechatu, potom sa stratila každá stopa.
Redaktor pochádzal z Mühlheimu a býval vo Viedni. Nezvestný muž meria 1,90 metra, je štíhly. V čase svojho zmiznutia mal na sebe tmavomodrú bundu a pod tým tmavohnedé tričko.


Dánska polícia vydala medzinárodný zatykač na štyroch mužov, ktorí sa na internetovom portáli YouTube vyhrážali niekoľkým známym Dánom - vrátane šéfa NATO Andersa Fogha Rasmussena, informovala dnes tlačová agentúra DPA.
Po štyroch mužoch vo veku 22 až 24 rokov začala polícia pátrať v súvislosti s videozáznamom, na ktorom ich bolo vidieť, ako strieľajú na portréty Rasmussena, karikaturistu Kurta Westergaarda a spisovateľa Larsa Hedegaarda.
Westergaard v roku 2005 nakreslil karikatúru, na ktorej bol vyobrazený prorok Mohamed s bombou v turbane, čo vyvolalo veľké protesty v moslimskom svete. Spisovateľ Hedegaard je kritikom islamu.
Polícia vo vyhlásení uviedla, že hľadaní muži sa vyhrážali aj prostredníctvom rozhlasového vysielania, pričom útočili na ľudí, ktorí podľa nich urážali islam.
Podľa informácií kodanskej polície najmenej jeden zo štyroch hľadaných zahynul počas bojov v Sýrii, ale nebolo možné to overiť. Preto sa vedie vyšetrovanie voči všetkým štyrom. Dánsky súd nariadil ich zatknutie už v apríli, mená nezverejnili.


Na čiernom zozname niektorých pražských dabingových štúdií sa ocitlo asi 150 hercov, vrátane významných osobností, ktorých zastupuje agentúra usilujúca o dôstojnejšie podmienky pre svojich klientov.
Niektorí z umelcov si už vypočuli hrozby, iných preobsadzujú.
Medzi inkriminovanou agentúrou zastupovanými sú napríklad Ivan Trojan, trojnásobný laureát Ceny Františka Filipovského za dabing Vladimír Brabec, ale napríklad aj Nela Boudová, Michal Dlouhý, Jan Dolanský, Vanda Hybnerová, Ondřej Kepka, Jiří Lábus, Taťjana Medvecká, Václav Postránecký, Ladislav Potměšil, David Prachař, Petr Rychlý, Svatopluk Skopal, Jana Šulcová, Marek Vašut či Valérie Zavadská.
Hercom prekáža stupňujúci sa tlak na lacnú rýchlu prácu. "Pred dvoma rokmi sme ešte nakrúcaili jeden či dva diely seriálov za hodinu, teraz už od nás chcú za rovnaký čas i päť epizód," cituje internetový server iDNES.cz Zdeňka Hrušku, ktorý svoj hlas prepožičiava napríklad Ewanovi McGregorovi.
"Bodaj by sme teraz držali pokope. Už v druhej polovici 90. rokov sme mali schôdzu, súhlasne sme zdvíhali ruky, my štyria zástupcovia sme obchádzali štúdia, všade sa nám smiali do očí a naše slávne herectvo pracovalo bez protestov ďalej," zaspomínal si Vladimír Brabec a dodal, že raz už treba povedať: Dosť, za túto hranicu už neidem.
Spor sa netýka Českej televízie, s ktorou už dávno jestvuje platná zmluva, ani štúdia Virtual, v ktorom sa pripravujú české verzie filmov do kín, vrátane produkcie štúdia Walt Disney. Popri nich však existuje asi 20 ďalších štúdií, ktoré pripravujú dabované tituly, a to predovšetkým pre kanály kábelových televízií.

Copyright © TASR 2014

4. 6. 2014

TO JE TV !

TO JE TV !

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 
Facebook kupuje fínsku firmu Pryte. Táto spoločnosť umožňuje mobilným zariadeniam bezdrôtový prístup na internet v menej rozvinutých častiach sveta. Celá transakcia by sa podľa hovorkyne spoločnosti Facebook Vanessy Chanovej mala dokončiť tento mesiac. Finančné podmienky dohody nie sú známe.
Spoločnosť Facebook má podľa Chanovej záujem predovšetkým o tím ľudí, ktorý za spoločnosťou Pryte stojí. Podľa Chanovej má spoločnosť Pryte cenné skúsenosti a vzťahy s operátormi predovšetkým na rozvíjajúcich sa trhoch. Pryte má menej ako 30 zamestnancov a zatiaľ nie je jasné, koľko z nich bude pracovať pre Facebook.
Táto dohoda je ďalším prejavom snahy spoločnosti Facebook poskytnúť internetové pripojenie ľudom v menej rozvinutých častiach sveta. Šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg vyhlásil, že umožniť prístup na internet ďalším piatim miliardám ľudí je jednou z najdôležitejších priorít spoločnosti Facebook do budúcnosti.


 

Turecký premiér Recep Erdogan v utorok obvinil zahraničné médiá z rozdúchavania protivládnych nepokojov a špionáže. V prejave pred poslancami si na mušku vzal americkú televíziu CNN, ktorej podľa neho nejde o "objektívne, nestranné a nezávislé informovanie", ale jej pracovníci "doslova vykonávajú svoje povinnosti špiónov". Jeho slová sú reakciou na pokrývanie víkendových nepokojov pri príležitosti prvého výročia vypuknutia mohutných demonštrácii na istanbulskom námestí Taksim. Polícia v sobotu na krátko zadržala naživo vysielajúceho redaktora CNN a dlhoročného spravodajcu z Istanbulu, pričom Erdogan ho označil za "pristihnutého pri čine".
Protivládne protesty v Turecku sa začali 31. mája minulého roku v Istanbule. Nepokoje vyvolal policajný zásah na pokojný protest najmä mladých ľudí s cieľom zachrániť park Gezi v centre Istanbulu, ktorý mal ustúpiť veľkému projektu. Ochranársky protest sa vzápätí zmenil na hnev voči vláde Erdogana, ktorý sa za 11 rokov pri moci zmenil podľa kritikov na autoritatívneho a polarizujúceho vládcu. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy najmenej šiestich ľudí a tisíce zranených demonštrantov a policajtov. Polícia v súvislosti s demonštráciami obvinila celkovo 255 osôb.

 ©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Jeden z posledných hereckých koncertov Philipa Seymoura Hoffmana, dokumentárne drámy o tajomnom hudobníkovi Nickovi Caveovi aj bláznivom filmovom géniovi Leosovi Caraxovi či novinka oscarového režiséra Romana Polanského. Európske zákutia blížiaceho sa Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, sľubujú zaručené divácke zážitky. Najrozsiahlejšia festivalová sekcia totiž prinesie na plátna v exkluzívnej slovenskej premiére výber z najpozoruhodnejších európskych snímok roka vrátane víťazných filmov rešpektovaných tvorcov, ktoré sa riaditeľovi Art Film Festu Petrovi Nágelovi podarilo získať z najprestížnejších zahraničných festivalov.

„Tento rok sa už konali festivaly v Rotterdame, Berlíne i Cannes a ich výsledky hovoria pomerne jasnou rečou: európska kinematografia si udržiava vysoký umelecky štandard
i kredit. Aj v minulom roku sa na troch najprestížnejších festivaloch tešili z víťazstva iba európski tvorcovia. Nie je preto náhoda, že najpočetnejšiu sekciu na Art Film Feste tvorí práve výber európskych snímok,“ vysvetlil zostavovateľ sekcie Peter Nágel.

Priamo zo slávneho festivalu v americkom Sundance sa na plátna Art Film Festu dostane jeden z posledných filmov, v ktorých exceluje oscarový herec Philip Seymour Hoffman, ktorý tragicky zahynul vo februári tohto roka. V snímke Najhľadanejší muž/A Most Wanted Man slávneho holandského fotografa a režiséra Antona Corbijna stvárnil nemeckého špióna, ktorý prenasleduje podozrivého čečenského emigranta a má ho na nátlak tajných služieb zajať ako moslimského teroristu. Corbijnov sugestívny film zobrazuje Achillovu pätu korupčného biznisu likvidácie teroristov a Hoffman v ňom vytvoril strhujúcu postavu, ktorá sa snaží zachovať sa správne v zvrátenom spoločenskom systéme.

Diváci budú môcť po prvýkrát v slovenskom priestore zhliadnuť novú snímku oscarového režiséra Romana Polanského, ktorý v roku 2007 osobne navštívil Art Film Fest a prebral si ocenenie Zlatá kamera. Jeho film Venuša v kožuchu/Venus In Fur má na konte štyri národné francúzske ceny César 2014 za najlepšiu réžiu, adaptovaný scenár, herečku a herca. V premyslenej a strhujúcej hre sexuálnej príťažlivosti, dominancie a submisie excelujú režisérova manželka Emmanuelle Seigner a Mathieu Amalric, jeden z najvýznamnejších francúzskych hercov súčasnosti.

S ocenením za najlepšiu réžiu a strih v súťaži Svetových dokumentov na Sundance prichádza k divákom Art Film Festu fascinujúca dokumentárna dráma 20 tisíc dní na zemi/20 000 Days on Earth britskej režisérskej dvojice Iaina Forsytha a Jane Pollard o živote Nicka Cavea, jednej z najtajomnejších postáv v hudobnom a filmovom svete. Invenčná doku-dráma dôverne zobrazuje umelecké pôsobenie austrálskeho speváka, textára, básnika a herca, ale súčasne vytvára aj fiktívny príbeh jeho dvadsaťtisíc dňového pôsobenia na našej planéte.

O živote ďalšieho nezvyčajného umelca sa diváci dozvedia aj v dokumentárnom filme Mr. X francúzskej režisérky Tessy Louise-Saloméovej. Prináša podmanivý portrét záhadného a brilantného francúzskeho filmára Leosa Caraxa, ktorý prešiel cestou od fantastického úspechu ako mladý, nezávislý filmový tvorca k povesti kontroverzného, bláznivého génia, ktorý nakrútil Holy Motors, jeden z najobľúbenejších filmov posledného obdobia, uvedený aj na Art Film Feste. V snímke o ňom hovoria filmoví kritici, herci, členovia filmárovho štábu a rozhovoru sa nevyhol ani samotný Carax. Zrejme najfascinujúcejším elementom v snímke je nekonečné porozumenie Caraxovho ústredného predstaviteľa a virtuálneho dvojníka Denisa Levanta.

„Som veľmi rád, že sa podarilo získať aj filmy, za ktorými nestoja zvučne mená, ale veľkú pozornosť si získali odvážnou témou, inovatívnou formou a často krát ostrým kontroverzným vyznením,“ povedal Peter Nágel.

K takýmto dielam patrí grécky film Nepovšimnuté násilie/Miss Violence režiséra Alexandrosa Avranasa, ktorého ocenili na festivale v Benátkach Strieborným levom ako najlepšieho režiséra. Na plátne vypovedal príbeh dievčaťa, ktoré v deň svojich jedenástich narodenín vyskočí s úsmevom na tvári z balkónu. Pokým sa polícia a sociálne služby pokúšajú zistiť dôvod náhlej samovraždy, rodina tvrdí, že išlo o náhodu. Themis Panou získal za úlohu otca rodiny v Benátkach Volpiho pohár pre najlepšieho herca.

Aj najlepší írsky film roka ovenčený aj národnou cenou pre režiséra Kalvária/Calvary z dielne Johna Michaela McDonagha zobrazuje utajované násilie, ktoré môže byť oveľa nebezpečnejšie ako to otvorené. Je príbehom kňaza, ktorému jedného dňa neznámy muž odhalí pri spovedi, že ako dieťa bol roky zneužívaný kňazom a teraz je rozhodnutý pomstiť sa. Film možno vnímať ako aktualizovaný variant klasického diela Roberta Bressona Denník vidieckeho farára. Temná, komediálna dráma predstavuje filozofickú reflexiu na vieru, prameniacu z biblického príbehu o dvoch zlodejoch z Kalvárie – vykúpenom a zatratenom. V Berlíne získala Cenu ekumenickej poroty.

Borovského bozk smrti

Borovského bozk smrti


Teleráno Markíza 30.5. , Share- 49,8 % , 133 tisíc divákov

DOBRÉ RÁNO TV JOJ 30.5. , Share-11,9,  36 tisíc divákov

3. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecké orgány po dvojmesačnej blokácii sprístupnili v pondelok v krajine webovú stránku YouTube, informovala dnes agentúra DPA. Uviedla, že obľúbená platforma na zdieľanie videí už nie je na oficiálnom zozname stránok blokovaných telekomunikačným úradom, na rozdiel od tisícov iných stránok.
Úrad stránku odblokoval na základe minulotýždňového rozhodnutia ústavného súdu, ktorý jej blokovanie označil za porušenie základných práv.
Turecko zamedzilo prístup na YouTube v marci, pred komunálnymi voľbami. Podobne znemožnilo pred voľbami prístup na sociálnu sieť Twitter, ktorý sprístupnilo v apríli na príkaz súdu.
Premiér Recep Tayyip Erdogan nazval sociálne médiá "hrozbou" pre spoločnosť. Počas predvolebnej kampane bol ostro kritický voči Twitteru, YouTube i Facebooku. On a členovia jeho vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) kritizovali aprílové rozhodnutie ústavného súdu, ktorý nariadil zrušiť zákaz Twitteru, avšak rešpektovali ho.
Turecko zablokovalo sociálne siete po tom, ako sa v nich prevalila korupčná aféra obviňujúca čelných predstaviteľov vlády a objavil sa na nich záznam z tajného stretnutia predstaviteľov bezpečnosti a ministerstva zahraničných vecí o prípadnej vojenskej intervencii v severnej Sýrii.
YouTube bol na zozname zakázaných stránok aj počas dvoch rokov do roku 2010.

Copyright © TASR 2014

Americkému scenáristovi, režisérovi a producentovi Matthewovi Weinerovi udelia International Emmy Founders Award. Oznámili to predstavitelia Medzinárodnej akadémie televíznych umení a vied. Štyridsaťosemročný scenárista si ocenenie prevezme na 42. ročníku medzinárodných cien Emmy, ktoré sa uskutočnia 24. novembra v New Yorku.
"So seriálom Mad Men Matthew Weiner zmenil tvorbu historických seriálov a vytvoril globálny kultúrny fenomén, ktorý dramaticky zmenil televíziu," uviedol prezident a výkonný riaditeľ akadémie Bruce L. Paisner. "Tešíme sa, že vzdáme hold jeho talentu týždne predtým, ako sa seriál skončí," dodal.
Matthew Weiner sa scenáristicky podieľal aj na seriáloch Holá pravda (1995-1998), Becker (1998-2004) a Sopranovci (1999-2007). Je držiteľom deviatich cien Emmy, z čoho až sedem bolo za spomínaný seriál Mad Men (2007). Ten má na konte ďalšie tri Zlaté glóbusy v kategórii Najlepší televízny seriál - dráma, päť cien AFI či dve ceny BAFTA. Finále seriálu majú odvysielať budúcu jar.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Internetové služby spoločnosti Google sú v Číne narúšané kvôli blížiacemu sa 25. výročiu zásahu proti pro-demokratickým demonštrantom na pekinskom Námestí nebeského pokoja v roku 1989. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na organizáciu GreatFire.org, ktorá monitoruje internetovú cenzúru v Číne.
Organizácia na svojom blogu napísala, že vláda sa zrejme od minulého týždňa začala zameriavať na vyhľadávač Google a e-mailovú službu Gmail. Mnohým čínskym užívateľom znemožnila prístup k týmto službám.
GreatFire.org tvrdí, že naposledy zaznamenala podobný blok v roku 2012, kedy trval iba 12 hodín.
"Nie je jasné, či je tento blok dočasným opatrením v čase výročia, alebo je permanentný. Ale pretože trvá už štyri dni, je pravdepodobnejšie, že Google bude od tejto chvíle vážne narušený a sotva použiteľný," tvrdí monitorujúca skupina.
Hovorca Google odpovedal na otázku o narušeniam v Číne: "Dôkladne sme to skontrolovali a na našej strane nie sú žiadne problémy".


Srbský premiér Aleksandar Vučič sa ostro ohradil voči obvineniam z okliešťovania slobody tlače a prejavu v jeho krajine a písomne požiadal predstaviteľku Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Dunju Mijatovičovú o oficiálne ospravedlnenie.
      "Po nepravdách, ktoré ste šírili o Srbsku, očakávam od Vás jednoduché ospravedlnenie a nič iného," citovala z listu zverejneného dnes v Belehrade tlačová agentúra DPA.
      Vučič súčasne požadoval dôkazy o "údajnej cenzúre srbských úradov".
      Otázka patrí medzi horúce témy aj v samotnom Srbsku.
      Popri novinárskej odborovej organizácii NUNS varoval aj ombudsman Saša Jankovič vo vysielaní televíznej stanice B92 dnes, že dočasné zadržanie blogerov, ktorí sú kritickí voči vláde a odpojenie kritických internetových serverov môže predstavovať hrozbu oklieštenia slobody prejavu a cenzúry v médiách.  
Srbská vláda však tvrdí, že s hackerskými útokmi na internetových kritikov nemá nič spoločného.

Copyright © TASR 2014



Egyptské ministerstvo vnútra požiadalo zahraničné technologické firmy o pomoc pri monitorovaní obsahu sociálnych sietí v snahe zabrániť „kriminalite a terorizmu“. Predstaviteľ ministerstva, ktorý si neželal byť menovaný, v pondelok informoval, že osem spoločností zo zahraničia už poslalo svoje návrhy, ako stránky sociálnych médií monitorovať. Mená týchto firiem nepovedal. Vláda rozhodla o kontrole sociálnych sietí deň po minulotýždňovom víťazstve bývalého náčelníka egyptskej armády Abda al-Fattáha as-Sísího v prezidentských voľbách.
Sociálne médiá zohrali dôležitú rolu pri ľudovom povstaní proti vláde Husního Mubaraka v roku 2011. Posledná vojenská vláda zakázala v krajine protesty a teraz sa podľa agentúry Reuters snaží aj eliminovať vplyv internetu, ktorý je často fórom pre opozičné názory. Minister vnútra Muhammad Ibrahím vo vyhlásení uviedol, že monitorovanie sociálnych sietí nie je zamerané na obmedzenie slobody, ale výlučne na potláčanie zločinnosti a zlepšenie bezpečnosti krajiny. Prostredníctvom sociálnych médií totiž podľa neho komunikujú aj údajné „teroristické“ skupiny.
Kritici vlády tvrdia, že po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího sa vláda začala dopúšťať porušovania ľudských práv a základných slobôd. Monitorovanie internetu je podľa nich prvým krokom k jeho úplnej kontrole.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

2. 6. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Hovorcom Kresťanskej Slovenskej národnej strany (KSNS)je Svetozár Košický. Jediný tohto mena pracoval v Slovenskom rozhlase ako moderátor rozhlasovej relácie Zákruta a potom v Slovenskej televízii ako hlásateľ, moderátor, redaktor a komentátor.

Zomrel Lewis Katz

Zomrel Lewis Katz




Bývalý majiteľ klubov zámorskej basketbalovej NBA aj hokejovej NHL New Jersey Lewis Katz bol jednou zo siedmich obetí sobotňajšieho leteckého nešťastia v americkom Massachusetts. Súkromný aeroplán The Gulfstream IV sa krátko po opustení letiska Hanscom Field zrútil a začal horieť, tragédiu neprežil ani jeden člen posádky. Stroj so 72-ročným miliardárom Katzom na palube smeroval na medzinárodné letisko Atlantic City v New Jersey. Príčiny nehody vyšetrujú, informovala CNN.
Katz vlastnil aj denník Philadelphia Inqurier.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prvé štátnice na Akadémii médií

Prvé štátnice na Akadémii médií

V stredu, 28. mája 2014, zložili bakalárske štátnice prví štrnásti absolventi študijných programov Mediálna komunikácia a Marketingová komunikácia na Akadémii médií, odbornej vysokej škole mediálnej a marketingovej komunikácie v Bratislave.

“Je to pre nás veľký deň”, povedal rektor AM doc. Eduard Chmelár. “Pred troma rokmi sme mali akreditované dva bakalárske študijné programy, dnes máme tri a k tomu jeden magisterský. Zároveň prvých absolventov. Sme pravdepodobne najdynamickejšie sa rozvíjajúca vysoká škola na Slovensku” – dodal.

Akadémia médií, odborná vysoká škola mediálnej a marketingovej komunikácie v Bratislave, získala štátny súhlas vlády SR s účinnosťou od 11. augusta 2011. V tom istom roku začala s výučbou na dvoch bakalárskych študijných programoch a mala desať študentov. V akademickom roku 2013/14 má 110 študentov na troch bakalárskych a jednom magisterskom študijnom programe.

Zdroj : ssn.sk

Na sv. Filipa tráva už rozkvitá

Na sv. Filipa tráva už rozkvitá
 
 
 
Jednotka horšie.
Dvojka horšie. 
Spolu horšie, len tesne nad desať- 10.50 %  

Markíza  lepšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO  lepšie.
Spolu lepšie a vysoko cez 30  - 33.20%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS lepšie.
WAU lepšie.
SENZI horšie.
Spolu lepšie - 22.70%

TA 3 rovnako. 

Jednotka - 8.90 % ;
Dvojka - 1.60 % ;
Markíza - 23.90 % ;
TV DOMA - 5.10% ;
DAJTO- 4.20%
TV JOJ – 16.70 % ;
JOJ PLUS- 3.90 % ;
WAU -1.90 % ;
SENZI- 0.20 %
TA 3 - 1.70 %

Brain Salad Surgery

Brain Salad Surgery

Len tak pre zaujímavosť, vážený pán generálny riaditeľ! Dňa 10.3.2014 som ako dôchodca požiadal e-mailom o zníženie "koncesionárskeho" poplatku. A rekcia RTVS? Prišla mi automatická odpoveď, že žiadosť evidujú. A evidujú ju dodnes, nijako viac neregovali! 10.6. bude trojmesačné výročie! Berú odomňa plnú platbu, je to síce len čosi okolo 2 eur (ja to prežijem, ale pre niektorého dôchodcu je 6 eur strava aj na 3 dni!!!!), ale ide o princíp a dodržiavnie zákonov! Aj na takýchto drobnostiach s buduje dôvera....
A neverím, že toto je len môj prípad, že som len ja jediný na Slovensku... Spustili ste kampaň s "Koncesionárikom", verte mi, musím sa trpko usmievať, keď si predstavím, ako promptne vybavuje RTVS žiadosti dôchodcov, s akým nadšením by Vám asi v budúcnoti priplatili... Ak chcete, aby Vám ľudia dôverovali a platili ...porozmýšľajte.

Z diskusie na medialne.sk

1. 6. 2014

Zomrel Karlheinz Hackl

Zomrel Karlheinz Hackl


Rakúsky herec a režisér Karlheinz Hackl, ktorý sa na prvej divadelnej scéne krajiny - vo viedenskom Burgtheatre - stal miláčikom publika a ktorého diváci poznajú aj z početných filmových a televíznych projektov, zomrel dnes v hlavnom meste alpskej republiky Viedni v kruhu blízkych vo veku 65 rokov. Informáciu priniesla tlačová agentúra APA.
Rodák z Viedne, ktorý bol absolventom Ekonomickej univerzity v rakúskom hlavnom meste, začínal s divadlom v prvej polovici 70. rokov na scéne viedenského divadla Die Courage, aby sa už v krátkom čase - v roku 1978 - stal členom súboru Burgtheatru.
Od roku 1996 bol riadnym profesrom viedenského Semináru Maxa Reinhardta.
Umelec, ktorému ešte v roku 2003 diagnostikovali nádorové ochorenie mozgu, sa dokázal v roku 2005 vrátiť k povolaniu, avšak dlhoročný boj so zákerným ochorením, ktoré sa opäť prihlásilo vlani, dnes prehral.
O zážitky z neľahkého procesu uzdravovania sa sa otvorene podelil v roku 2009 v nahrávke Moje dva životy. Hackl sa nielenže dokázal vrátiť na scénu a pripraviť sólový program, ale prekvapil aj založením strany Sociálna kultúra Rakúska (SKÖ), s ktorou sa však nepresadil.

Copyright © TASR 2014

Envirofilm

Envirofilm

Víťazom 20. ročníku filmového festivalu zameraného na životné prostredie Envirofilm sa stal film Zobák a mozog. Na svojej internetovej stránke o tom informovala Slovenská agentúra životného prostredia, ktorá je organizátorom festivalu. Nemecko-novozélandský dokument skúma dvoch z najmúdrejších tvorov v živočíšnej ríši, papagáje a vrany. Okrem Hlavnej ceny Envirofilmu získal dokument režisérskej dvojice Volker Artz a Angelika Sigl aj Cenu žiakov základnej školy pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej
Ceny udeľovali aj v kategórii Spravodajské a publicistické programy, magazíny a filmy. V tejto kategórii zvíťazil film dánskeho režiséra Toma Heinemanna Podvodníci s emisiami, ktorý sa zaoberá machináciami v medzinárodnom obchode s emisiami. V kategórii Dokumentárne filmy sa medzinárodná porota rozhodla pre čínsky film Syn Zeme režiséra Luo Shenga. Film ocenili za obsažné spracovanie širokej témy ekonomika verzus životné prostredie a tiež za občiansku statočnosť a filmársku odvahu. Cenu v kategórii Vzdelávacie a náučné videoprogramy a filmy získal film Terra X: Expedícia Nemecko: Cesta časom naprieč 500 miliónmi rokov. Režisérom tohto nemeckého filmu je Ralf Blasius. V kategórii Voľná tvorba a filmy pre deti a mládež ocenili 7 minútový film Precitnutie režisérky Aleny Smrtníkovej. Podľa vyjadrenia poroty ide o "umelecky odvážne a varovné poodhalenie ľudskej krutosti páchanej na kožušinovej zveri".
Diváci tohtoročného Envirofilmu mali možnosť za päť festivalových dní vidieť 63 súťažných filmov. Na festival prihlásilo svoje diela rekordných 37 krajín sveta. V rámci Envirofilmu odovzdávali aj ceny víťazom 19. ročníka súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet a 2. ročníka literárnej súťaže Múdra príroda. Pri príležitosti festivalu takisto zorganizovali odborné prednášky v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Záujemcom prednášal environmentalista z Floridy Bill Parks a hovorca Správy národných parkov USA David Barna
Filmový festival zameraný na filmy o životnom prostredí Envirofilm organizuje Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s neziskovou organizáciou Envirofilm. Jeho domovským mestom je Banská Bystrica.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Daňo v RTVS dáva 40 % provízie ?

Daňo v RTVS dáva 40 % provízie ?

Martin Dano commented on an article.
May 30
Absolútna hlúposť zvyšovať koncesionárske poplatky!!! Treba sa najprv pozrieť na výdaje televízie, aby napríklad Aj múdri schybí nestála 35tis. EUR/relácia, alebo Nebíčko v papuľke 15tis. EUR/diel - tak ako vidno na tomto videu. Problém nie sú príjmy, ale výdaje televízie STV a korupcia, ktorá tam dosahuje aj 40% z objemu preliatych financií



ANKETA: Mika chce zvýšiť koncesionárske poplatky na takmer 7 eur. Súhlasíte so zmenou?
Like • • Get Notifications • Share

Reklamná pauza k MDD

Reklamná pauza k MDD

Zomrela Joan Lorring

Zomrela Joan Lorring

Vo veku 88 rokov zomrela v piatok 30. mája na Oscara nominovaná americká herečka Joan Lorring. Naposledy vydýchla v Sleepy Hollow v štáte New York. Informovala o tom jej dcéra Santha Sonenberg, ktorá uviedla, že jej matka mala až do smrti množstvo fanúšikov a fanúšičiek, ktorí ju prostredníctvom listov žiadali o autogram.
Joan Lorring sa narodila 17. apríla 1926 v Hongkongu. V roku 1939 sa však spolu s matkou presťahovala do San Francisca. Pracovala v rádiu, neskôr sa začala objavovať aj na divadelných doskách a v televízii. Zahrala si vo viacerých filmoch ako Song of Russia (1943), The Corn Is Green (1945), The Verdict (1946), Three Strangers (1946), Good Sam (1948) či The Midnight Man (1974). V roku 1946 ju za rolu v spomínanej snímke The Corn is Green (1945) nominovali v kategórii Herečka vo vedľajšej úlohe na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied. S manželom, endokrinológom Martinom Sonenbergom, ktorý zomrel v roku 2011, mala dve dcéry Santhu a Andreu.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

V politike, 1.6.2014 na TA 3

Téma: Zmena Ústavy SR, nové volebné kódexy, príčiny malej voličskej účasti vo voľbách 
Hostia: Ján Figeľ, predseda KDH, Pavol Frešo, predseda SDKÚ-DS 

Téma: Z čoho pramení nezáujem voličov, sú na príčine médiá alebo politici? 
Hostia: Miloš Mistrík, predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu, Eduard Chmelár, rektor Akadémie médií, Ján Baránek, sociálny analytik, Martin Klus, politológ 

Reláciu V politike vysiela TA3 v nedeľu od 11:00. Moderuje Noro Dolinský. 
Témy a hostia O 5 minút 12. Vysiela sa v nedeľu 1. 6. o 11:55 na Jednotke.


Téma: Nové volebné pravidlá 

Hostia:  Robert Kaliňák (Smer-SD), podpredseda vlády a minister vnútra SR a  Igor Matovič (OĽaNO), predseda hnutia, poslanec NR SR 

Moderuje Martin Strižinec
 



Passed out.