2. 8. 2014

Hermes Komunikátor roka 2014

Hermes Komunikátor roka 2014

Slováci môžu od piatku hlasovať za spoločnosti, s ktorými majú najlepšie skúsenosti v oblasti komunikácie. Informovali o tom organizátori ankety.
Internetové hlasovanie na stránke www.cenyhermes.sk potrvá do konca augusta 2014. Na výber sú spoločnosti usporiadané do piatich kategórií: Bankovníctvo, Privátne bankovníctvo, Poisťovníctvo, Telekomunikácie a Obchodné reťazce. Hlasovanie je obmedzené na jednu IP adresu raz za 24 hodín v každej kategórii.
"Svoj hlas môže verejnosť dať ktorejkoľvek spoločnosti v uvedených kategóriách. Vyhodnocovať budeme víťaznú spoločnosť za každú kategóriu samostatne. Zároveň určíme jedného absolútneho víťaza za všetky kategórie spolu," vysvetlila Zuzana Tichá z agentúry Made in Media, ktorá anketu organizuje.
"Počas augusta spustíme aj informačnú kampaň na internete a sociálnych sieťach, aby sme prilákali k hlasovaniu čo najviac ľudí," doplnila.
Hermes Komunikátor roka 2014 je ocenenie pre najlepšie komunikujúcu inštitúciu v SR so zákazníkom. Projekt organizuje agentúra Made in Media, s.r.o., v spolupráci s prieskumnými spoločnosťami MEDIAN SK, s.r.o., a AKO, s.r.o.

Copyright © TASR 2014


Pamätný deň rómskeho holokaustu

Pamätný deň rómskeho holokaustu

Začiatkom augusta si Slovensko spomienkovými podujatiami pripomenie 70. výročie likvidácie rómskeho tábora Osvienčim – Brezinka a uctí si obete rómskeho holokaustu. Na podujatia pozýva splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. Informuje o tom Pollákov úrad na svojej internetovej stránke. Podujatia budú organizované pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu. Rómovia ako etnická skupina boli počas druhej svetovej vojny vystavení prenasledovaniu a likvidácii. Celkový počet rómskych obetí počas vojny sa pohybuje od 250 do 500-tisíc osôb.
Pamätný deň rómskeho holokaustu pripomenie aj Dvojka RTVS. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity je usporiadateľom publicisticko-umeleckého podujatia s názvom Poraimos. RTVS ho odvysiela v sobotu 2. augusta o 20:05 na Dvojke. Pamiatku holokaustu si diváci pripomenú jednak dokumentom s názvom V útvare, diskusiou na tému spolunažívania s rómskymi komunitami od druhej svetovej vojny a spomienkovým galavečerom. Diskutovať bude splnomocnenec vlády Peter Pollák, etnológ a vysokoškolský pedagóg René Lužica, historik a pracovník Historického ústavu SAV Ivan Kamenec, romológ a vysokoškolský pedagóg Jozef Ravasz, sociologička Sylvia Porubänová, novinárka Jarmila Vaňová a aktivista Stanislav Daniel.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

1. 8. 2014

Galkov „Boborovský“ opäť zasahuje

Galkov „Boborovský“ opäť zasahuje


Ministerstvo obrany SR sa ohradzuje proti hrubému zavádzaniu a neobjektívnemu informovaniu Lukáša Milana v týždenníku Plus 7 dní, v článku zo dňa 31. júla 2014 s názvom „Tajné zvýšenie“. Článok je vykonštruovaný s jasným zámerom vytvoriť negatívny obraz o vedení rezortu a zároveň pokračovaním série očierňujúcich útokov voči súčasnému vedeniu zo strany Lukáša Milana (bývalého šéfa mediálneho oddelenia a šéfredaktora časopisu Obrana z obdobia Ľubomíra Galka). Hoci autorovi boli poskytnuté informácie k rozpočtu Vojenského spravodajstva nielen písomne, ale aj ústne dovysvetlené pri osobnom stretnutí, väčšinu ignoroval, resp. zámerne neuviedol. Opätovne však poskytol rozsiahly priestor svojmu bývalému zamestnávateľovi, dnes opozičnému poslancovi Ľubomírovi Galkovi. Vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti s Lukášom Milanom a jeho tendenčnými článkami, sme ho požiadali o zverejnenie krátkeho stanoviska v plnom znení. Nestalo sa tak.
Ministerstvo obrany Lukášovi Milanovi odpovedalo (čo nebolo vždy samozrejmosťou v čase, keď on šéfoval mediálnemu oddeleniu na MO SR), napriek tomu, že sme boli presvedčení o zaujatosti v prospech jeho bývalého zamestnávateľa Ľubomíra Galka a neetickosti jeho konania. Nie je to prvýkrát, čo rezort obrany musí reagovať na lži Lukáša Milana. Sme presvedčení, že informovanie tohto redaktora je v rozpore s Etickým kódexom Spoločnosti 7 Plus, konkrétne povinnosti redaktorov podávať čitateľom pravdivé, presné a neskreslené informácie. Je aj v rozpore s Etickým kódexom novinára a jeho hlavnými zásadami: nestrannosťou, vyváženosťou, poctivosťou, čestnosťou, pravdivosťou, zodpovednosťou a dôsledným overovaním faktov. Novinár sa politicky neangažuje, ak by jeho politická činnosť mohla viesť ku konfliktu záujmov a spochybniť jeho nestrannosť a objektivitu. Po prečítaní predmetného článku sa nezaujatý človek nemôže zbaviť dojmu, že Lukáš Milan nepracuje pre Spoločnosť 7 Plus, ale pre exministra obrany Ľubomíra Galka.
Lukáš Milan vo svojom článku účelovo spochybňuje úspory dosiahnuté zlúčením dvoch vojenských spravodajských služieb do jednej zložky – Vojenského spravodajstva, hoci tie sú nesporné. V roku 2013 bolo reálne šetrenie na prevádzkových nákladoch na prepojení informačných systémov, logistickom zabezpečení, zjednotení skladových zásob, vzdelávaní, príprave personálu a pod.
Svoje úvahy opiera o skutočnosť, že rozpočet Vojenského spravodajstva bol upravený. Autorovi článku bolo jasne vysvetlené, že to súvisí s presunom kompetencií OS SR na VS, najmä spôsobilosť SIGINT, o čom boli informovaní aj poslanci Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.
V rokoch 2013 – 2014 zároveň došlo k prepodriadeniu iných zložiek MO SR pod Vojenské spravodajstvo, z dôvodu štrukturálneho priblíženia sa k partnerským vojenským spravodajským službám.
Lukášovi Milanovi vyšiel rezort obrany plne v ústrety a bol informovaný o všetkých skutočnostiach, ktoré sa týkali tejto témy. Očividne však zámerne použil iba tie informácie, ktoré sa hodili jemu a jeho bývalému zamestnávateľovi. V článku podrobne rozoberá financovanie služieb v rokoch 2012 a 2013, avšak údaje z rokov 2010 a 2011 pre porovnanie z čias kauzy odpočúvania nespomína. Ako je napríklad možné, že autor v rámci článku neuviedol, že bývalý minister Galko sa podpísal počas svojho pôsobenia pod navýšenie rozpočtu spravodajskej služby o cca 90 %, keď aj touto informáciou disponoval? Očividne z dôvodu solidarity voči svojmu bývalému zamestnávateľovi tiež nespomenul ani skutočnosť, že účelom zlúčenia bolo aj zabránenie zneužívaniu služieb, akým bolo odpočúvanie novinárov a zamestnancov za éry Ľubomíra Galka.
Vojenské spravodajstvo je povinné si plniť zákonom stanovené úlohy, ktoré boli za predchádzajúceho vedenia potierané a sústredené hlavne do oblasti mnohopočetných odpočúvaní. Odpočúvaní sekretárok, šoférov, či pokus o odpočúvanie straníckeho telefónu strany SMER – SD. Spravodajská činnosť však obsahuje oveľa širší rámec činností, ktoré sú stanovené zákonom.
Ministerstvo obrany Lukášovi Milanovi v súvislosti s rozpočtom Vojenského spravodajstva vysvetlilo, že podrobnosti jeho rozpočtu sú tajné a zverejňujú sa iba jeho celkové výdavky. Bolo tomu tak aj v predchádzajúcich rokoch, teda aj v čase keď pracoval on sám na ministerstve obrany. MO SR odpísalo Lukášovi Milanovi o rozpočte: „Podrobnosti podliehajú režimu utajovaných skutočností“. Redaktor Milan vo svojom manipulatívnom článku vykonštruoval informáciu, že na webovej stránke ministerstva obrany je rozpočet zverejnený (celkové výdavky rozpočtu), ale z ministerstva dostal odpoveď, že rozpočet je tajný.
Napriek konfliktu záujmov, ktorý u Lukáša Milana existuje, nespochybňujeme právo novinára informovať o prípadnom neúčelnom, alebo nehospodárnom nakladaní s verejnými zdrojmi, trváme však na tom, že zlúčením dvoch vojenských spravodajských služieb sme dosiahli úsporu. Úpravy rozpočtu súvisia s presunom kompetencií z Ozbrojených síl SR s príslušným finančným krytím. Teda nejde o žiadne navýšenie ale iba o presun.

Komunikačný odbor MO SR

VÝROKY TÝŽDŇA

               VÝROKY TÝŽDŇA

"Každý človek má rád iný druh hudby a čo sa páči jednému, nemusí sa páčiť druhému. No spoločnosť, ktorá rešpektuje ľudské práva a garantuje slobodu viery a náboženského presvedčenia nemôže tolerovať verejné výzvy k zabíjaniu kresťanov, židov, alebo aj ateistov pre ich náboženské presvedčenie. A je úplne jedno, či sú takéto výzvy recitované alebo spievané, sprevádzané zvukmi orchestra, dychovky alebo elektrickej gitary."
Anna Záborská (KDH) takto podporila petíciu občanov Novej Bane, ktorí sú znepokojení organizovaním festivalu Gothoom Fest 2014

"Žena by mala mať cudnosť. Nemala by sa smiať pred každým človekom a pôsobiť vyzývavo. Mala by si zachovávať svoju česť."
Bülent Arinč, turecký vicepremiér, jeden zo zakladateľov Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja

"Keď prišla, ja som spal. Mal som vypité, vtedy som mal narodeniny. Keď vy budete spitý jak ja a čo ja viem, s kým sa vyspím? Ja manželku nemám, zomrela, no a ona mi to lapla a...“
Martin (66), ktorý mal pohlavný styk s vlastnou 32-ročnou dcérou. Spolu majú dve deti.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tvorcovia komediálneho seriálu Teória veľkého tresku (2007) oficiálne odložili nakrúcanie nových častí. Dôvodom je skutočnosť, že pätica hviezd jedného z najpopulárnejších sitkomov súčasnosti ešte stále nemá uzavreté nové zmluvy na účinkovanie v ôsmej sezóne, i keď o nich údajne rokuje už od septembra minulého roka.
Jim Parsons, Johnny Galecki, Kaley Cuoco, Simon Helberg a Kunal Nayyar sa pritom mali na pľac vrátiť v stredu, no keďže sa s Warner Bros. Television doteraz nedokázali dohodnúť na nových zmluvách, s produkciou sa nezačalo. Na svojej webovej stránke o tom informoval magazín The Hollywood Reporter. "V súvislosti s rokovaniami o nových zmluvách sme odložili produkciu Teórie veľkého tresku, ktorá sa mala pôvodne začať dnes," uviedli v stredu v oficiálnom vyhlásení zástupcovia Warner Bros. Television.
Na stredu bolo naplánované prvé čítanie scenára a nie je jasné, ako dlho môže odklad trvať. Keď sa pritom informácie o neukončených rokovaniach dostali na verejnosť, štúdio tvrdilo, že produkcia ohrozená nie je, pretože očakáva, že herci sa do práce vrátia aj bez zmlúv a uzavrú ich neskôr.
Parsons, Galecki a Cuoco pritom rokujú o nových zmluvách spoločne a požadujú výrazné zvýšenie honorárov. Podľa zdrojov The Hollywood Reporter v súčasnosti dostáva každý z nich 325-tisíc dolárov za epizódu, no žiadajú milión. Druhú dvojicu tvoria Helberg a Nayyar, ktorí tiež požadujú vyššie platy. Ich kolegyne Mayim Bialik a Melissa Rauch už pritom podpísali nové zmluvy, ktorými si zabezpečili vyššie príjmy.
Tvorcami sitkomu o vedcoch, ktorým sa do života priplietla krásna mladá žena, sú Chuck Lorre, Bill Prady a Steven Molaro. Seriálu sa okrem úspechu u divákov podarilo dosiahnuť aj uznanie kritiky. Na konto si už dva razy pripísal cenu asociácie televíznej kritiky pre najlepší komediálny seriál (2009, 2013). Spomedzi hercov a herečiek najviac žiari Jim Parsons, ktorý získal za stvárnenie Sheldona Coopera tri ceny Emmy (2010, 2011, 2013) i Zlatý glóbus (2011). V marci televízia CBS predĺžila zmluvu o vysielaní seriálu do jari 2017. Ôsma sezóna by mala na obrazovkách odštartovať 22. septembra.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


31. 7. 2014

Stanovisko RTVS k početným komentárom, ktoré sa týkajú vysielania predkola Európskej ligy medzi AS Trenčín a Hull City

Stanovisko RTVS 
k početným komentárom, ktoré sa týkajú vysielania predkola Európskej ligy medzi AS Trenčín a Hull City

RTVS mala ambíciu odvysielať oba zápasy AS Trenčín napriek tomu, že na zápasy sme nemali plánované financie v rozpočte na rok 2014.
Zápasy sme chceli priniesť za rovnakých podmienok ako súboje Slovana Bratislava, ktorý bojuje o účasť v najprestížnejšej európskej súťaži Liga Majstrov. Partner, ktorý vlastní práva na zápas medzi AS Trenčín a Hull City však nebol schopný garantovať vysielacie práva na odvetný zápas. RTVS sa preto nemohla vystaviť riziku neprijateľných finančných nákladov za odvetu v Anglicku.
Keďže diváci sú pre nás prvoradí, nechceli sme vás tak ochudobniť o možnosť sledovať odvetný zápas tohto futbalového súboja.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Strana Sieť bude mať od augusta nového hovorcu. Stane sa ním bývalý vedúci komunikácie a hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský.
"Kvalita života, jej zlepšovanie a spoločenská diskusia k témam, ktoré s ňou súvisia, sú náplňou celej mojej doterajšej práce. Preto je pre mňa veľkou cťou mať možnosť prispieť k jej obsahu a kultivácii," uviedol Orlovský.
V období 2009-2013 pôsobil Orlovský aj ako predseda Asociácie hovorcov Slovenska. V rokoch 1992-2002 pracoval v diplomatických službách SR. Ako člen alebo predseda správnej rady sa angažoval vo viacerých neziskových organizáciách.

Copyright © TASR 2014

Stanovisko MS SR k niektorým otázkam o navrhovanej právnej úprave doručovania Reakcia na komentár šéfredaktora týždenníka Plus 7 dní

Stanovisko MS SR k niektorým otázkam o navrhovanej právnej úprave
doručovania Reakcia na komentár šéfredaktora týždenníka Plus 7 dní

Ministerstvo spravodlivosti SR dňa 23. júla zverejnilo na svojej webovej stránke pracovný návrh Civilného sporového poriadku. Ide o jeden z troch nových kódexov, ktoré by mali nahradiť existujúci Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Cieľom rekodifikácie civilného práva procesného je vytvoriť podmienky pre efektívnejšie, hospodárnejšie a spravodlivejšie súdne konanie.
      Jednou z čiastkových otázok, ktorá sa nanovo rieši v rámci rekodifikácie, je otázka doručovania. Práve súčasná nedokonalá úprava doručovania tvorí často podstatnú prekážku pri domáhaní sa ochrany práv prostredníctvom súdu a je pomerne jednoducho zneužiteľná na vytváranie obštrukcií s cieľom umelo predlžovať súdne konanie. Preto sa v rámci rekodifikácie navrhuje posilniť zodpovednosť osoby za preberanie súdnych zásielok na adrese, ktorú má zapísanú v registri obyvateľov SR. Ak si zásielku doručenú na svoju adresu neprevezme, po uplynutí príslušných lehôt bude platiť tzv. fikcia doručenia.
      V súvislosti so zverejnením návrhu sa objavili otázky, resp. interpretácie v médiách, ktoré svedčia o nepochopení súčasnej i navrhovanej právnej úpravy. Dezinformácie vznikajú napríklad pri argumentovaní dlhšie trvajúcou dovolenkou, poprípade hospitalizáciou. Tu si však dovolíme vysvetliť situáciu na konkrétnom prípade. Ak je súdnou zásielkou napríklad rozsudok, voči ktorému je prípustné odvolanie, vykoná sa pokus o doručenie tejto písomnosti adresátovi na adresu, ktorú má uverejnenú vo verejnom registri. Ak sa adresátovi nepodarí na túto adresu doručiť, má 18 dní nato, aby si zásielku prebral. Ak si ju v tejto lehote nepreberie, potom sa zásielka vracia naspäť súdu a po troch dňoch začína plynúť lehota na podanie odvolania, teda 15 dní. Adresát má pritom v schránke stále oznam o tom, že mu zo súdu prišla písomnosť. Ak ani počas týchto ďalších 15 dní adresát neurobí voči súdu nijaký úkon (teda napríklad nepodá odvolanie), rozsudok nadobudne právoplatnosť. Keď sa adresát dozvie o právoplatnosti rozsudku, má ďalších 15 dní na to, aby podal súdu návrh na odpustenie zmeškania lehoty a zároveň úkon vykonal (resp. v našom prípade podal odvolanie). V tomto prípade ide o povinnosť súdu odpustiť zmeškanie lehoty, čo vyplýva z dikcie navrhovaného § 114 CSP ("Súd odpustí zmeškanie lehoty...."). Ak teda osoba odchádza na viac ako (18+3+15) dní a nezabezpečí si vyberanie schránky (čo je pomerne bežným štandardom, ak odchádzame na tak dlhý čas) a zároveň dôvod, pre ktorý sa nezdržiavala na svojej adrese, nie je ospravedlniteľný , až vtedy môže nastať situácia, že sa právoplatne rozhodne bez jej vedomia.
      Ďalej pripomíname, že obdobná, aj keď výrazne komplikovanejšia fikcia doručenia je obsiahnutá aj v súčasnom Občianskom súdnom poriadku (§ 47 od. 2 O.s.p.). Navrhovaná dikcia nového kódexu sa v tejto časti vo svojej podstate pridŕža súčasnej právnej úpravy, no podstatnou novinkou je, že sa odstraňuje povinnosť opakovaného doručovania (tzv. modré a žlté lístočky), čo neúmerne zaťažuje súdne konanie.
      Navrhovaná právna úprava je inšpirovaná zahraničnými právnymi úpravami, je úplne štandardná a plne v súlade s právom na spravodlivý proces.
      MS SR oceňuje záujem a profesionálnu prácu všetkých médií, ktoré k problematike rekodifikácie civilného práva procesného pristupujú zodpovedne a s potrebnou mierou porozumenia. MS SR sa zároveň nebráni konštruktívnej kritike navrhovaných kódexov, tak zo strany odbornej i laickej verejnosti, ako aj zo strany médií. Práve v záujme podpory čo najširšej odbornej verejnej diskusie MS SR zverejňuje jednotlivé časti pripravovanej reformy s výrazným predstihom pred zaradením materiálov do medzirezortného pripomienkového konania.
      V tomto kontexte však musíme s poľutovaním konštatovať, že niektoré medializované závery sú založené na nepochopení problematiky. Na niektoré takéto dezinterpretácie považujeme potrebné osobitne zareagovať.
      V komentári p. Luknára (plus 7 dní) bol ako "absurdný" označený "návrh, aby zodpovednosť za to, či príde svedok na pojednávanie, niesla tá strana sporu, ktorá ho ako svedka navrhne. Ak nepríde, dôkaz sa nevykoná a dotyčná strana príde o možnosť podporiť jeho výpoveďou svoje tvrdenia". Komentár predkladá otázku, "čo v prípade, ak svedok, ktorého chcete vypočuť, aby ste protistrane dokázali, že nehovorí pravdu, je jej blízky rodinný príslušník či priateľ? Veď on predsa nemá záujem vypovedať proti svojmu blízkemu - a tak jednoducho nepríde. A súdu to bude úplne jedno? Nie je náhodou prvoradou úlohou súdu zistiť pravdu a na jej základe rozhodnúť? A keď treba, dať svedka predvolať pod hrozbou pokuty či, ak to nepomôže, aj políciou?"
      V prvom rade treba povedať, že moderné sporové konanie sa v celej európskej právnej kultúre riadi zásadou formálnej pravdy. Súd skutočne v klasickom sporovom konaní nemá zisťovať "ako veci naozaj sú", ale rozhodovať na základe dôkazov, ktoré mu predložia sporové strany. Inak povedané, strana v sporovom konaní musí dokázať to, čo tvrdí, inak spor stratí (prehrá). Naopak, zásadou materiálnej pravdy sa riadi takzvané nesporové (mimosporové) konanie – napríklad v prípade rozhodovania o starostlivosti o maloletých sa súd nemôže riadiť iba tým, čo mu predložia účastníci konania, ale musí si aj sám zadovažovať dôkazy, aby mohol rozhodnúť v najlepšom záujme dieťaťa. Takéto konania však budú upravené v osobitnom procesnom kódexe, ktorý bude prispôsobený povahe mimosporových typov súdnych konaní.
      Pokiaľ ide o svedka, podľa návrhu Civilného sporového poriadku ak strana navrhne výsluch svedka, zabezpečí jeho prítomnosť na pojednávaní. Ak však takýto postup nie je možný, strana požiada súd o predvolanie svedka a takýto svedok je povinný sa ustanoviť pred súd. V prípade, že sa predvolaný bez ospravedlnenia neustanoví na výsluch alebo k znalcovi, môže ho súd dať predviesť políciou (porov. § 95 a § 190 návrhu CSP).
      Vyššie spomenutý komentár ostro kritizuje i v celej Európe zavedenú a dôsledne dodržiavanú modernú zásadu koncentrácie: "Nový súdny kódex ráta aj s tým, že sudca bude môcť hocikedy povedať, že už žiadne ďalšie dôkazy nebude akceptovať. A čo keď sa počas pojednávania objaví taká závažná informácia, že úplne zmení pohľad na prípad? Nebudú ju akceptovať, pretože naše súdnictvo musí zrýchliť konania?"
      Médiá v súčasnosti vystupujú veľmi často proti slovenským súdom negatívne a veľmi často ako argument ich kritiky používajú dĺžku súdneho konania, neustále "naťahovanie" sporov a odročovanie pojednávaní. Tieto postupy súdu sú však zapríčinené i správaním sa strán sporu. To sa Ministerstvo spravodlivosti SR snaží zmeniť. Jedným z nástrojov je možnosť súdu určovať lehoty na predkladanie dôkazov. Cieľom takejto "sudcovskej koncentrácie konania" je zabrániť umelému predlžovaniu súdneho konania neustálym predkladaním nových a nových dôkazov, ktoré strana mohla už dávno predložiť. Návrh Civilného sporového konania upravuje túto problematiku nasledovným spôsobom: "Strany sú povinné uplatniť prostriedky procesného útoku a prostriedky procesnej obrany včas; prostriedky procesného útoku a prostriedky procesnej obrany nie sú uplatnené včas, ak ich strana mohla predložiť už skôr, ak by konala starostlivo so zreteľom na rýchlosť a hospodárnosť konania. (viď § 144 CSP)". Ak sa teda v priebehu sporu objaví nová, závažná skutočnosť, o ktorej žalobca alebo žalovaný nemohol vedieť skôr, súd na ňu, samozrejme, bude musieť prihliadať.

Ministerstvo spravodlivosti SR
Tlačové oddelenie

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Atraktívny súboj 3. predkola futbalovej Európskej ligy medzi AS Trenčín a Hull City uvidia len diváci priamo na štadióne v Žiline. Priamy prenos zo zápasu nebude vysielať žiadna zo slovenských televízií. AS Trenčín mal záujem o prenos zo stretnutia, avšak žiadna z televíznych spoločností nebola ochotná akceptovať požiadavky klubu.
"Všetky slovenské televízie dostali rovnakú ponuku. Klub bol ochotný ustúpiť z pôvodných požiadaviek natoľko, že cena za prenos pokrývala náklady spojené s vysielaním zápasu. Za prenos sme požadovali sumu 5000 eur, čo je dokonca nižšia cena, než sa platí za odvysielanie zápasu z Fortuna ligy. Dostali sme síce ponuku predať práva na televízny prenos za nulu, ale to sme si nemohli dovoliť. Dostali by sme sa totiž do situácie, v ktorej nechceme byť," píše sa v stanovisku AS Trenčín na klubovom webe.
Slovenský futbalový fanúšik sa bude môcť spoľahnúť len na spravodajstvo zo zápasu slovenského vicemajstra s finalistom anglického FA Cupu. "Televízne spoločnosti majú prinášať fanúšikom hodnotný športový obsah. Ak je 5000 eur za priamy prenos zo zápasu proti mužstvu Premier League priveľa, my na tom nič nezmeníme. Verili sme, že to je prijateľná cena, keďže televízii zostáva aj sto percent reklamného času počas prenosu. Mrzí nás aktuálny stav, že televízie nie sú ochotné vo väčšej miere prinášať domáci futbal," píše sa ďalej v stanovisku AS Trenčín.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Robert L. Drew

Zomrel  Robert L. Drew


Vo veku 90 rokov zomrel v stredu 30. júla americký režisér, producent a scenárista Robert L. Drew. Naposledy vydýchol obklopený priateľmi a rodinou v Sharone v Connecticute. "Jeho stav sa už nejaký čas zhoršoval, takže to nebolo úplne neočakávané," vyjadril sa filmárov syn Thatcher Drew.
Robert Lincoln Drew sa narodil 15. februára 1924 v Tolede v Ohiu. Bol jedným z hlavných reprezentantov dokumentárneho štýlu cinéma vérité. Vo filmoch sa venoval predovšetkým sociálnej problematike, politike a umeniu. V roku 1960 nakrútil dokument o živote amerických demokratických prezidentských kandidátov Johna F. Kennedyho a Huberta H. Humphreyho s názvom Primary. Podieľal sa aj na tvorbe snímok The Chair (1963), Faces of November (1964) alebo A President to Remember (2008). V šesťdesiatych rokoch 20. storočia založil filmovú spoločnosť Drew Associates. Pracoval tiež ako redaktor a editor magazínu Life. Počas druhej svetovej vojny slúžil v armáde ako pilot.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Z armády odchádza do civilu jej dlhoročný hovorca Milan Vanga. Na poste hovorcu Ozbrojených síl SR bol vyše 10 rokov, vo vojenskej službe strávil 20 rokov a 344 dní. „Vždy som bol a budem hrdý na príslušnosť k Ozbrojeným silám SR a svoju prácu v ich prospech a v prospech informovania verejnosti prostredníctvom médií som vnímal ako poslanie, ktorému som obetoval nielen pracovný, ale často aj voľný čas,“ uviedol Vanga.
Vanga okrem pôsobenia ako hovorca bol v roku 2011 aj v misii ISAF v Afganistane, kde mal funkciu zástupcu veliteľa Národného podporného prvku a zároveň zástupcu veliteľa slovenského kontingentu. Počas pobytu v misii publikoval na portáli Webnoviny.sk Afganský zápisník, ktorý po návrate domov vydal knižne.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 

 

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Moderátor Karel Voříšek, známy zo spravodajských relácií komerčných českých televízií Nova a Prima, bol v zväzkoch niekdajšej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) vedený ako dôverník neoprávnene. Rozhodol o tom dnes Mestský súd v Prahe, informoval internetový server iDNES.cz.
Podozrenie, že Karel Voříšek kedysi spolupracoval s ŠtB, viedlo na sklonku roka 2012 k jeho odchodu z TV Nova po 14 rokoch pôsobenia v tomto subjekte. Už v apríli 2013 sa však moderátor dohodol na spolupráci s konkurenčnou FTV Prima.
Samotný moderátor vyjadril radosť, že sa v priebehu súdneho konania ukázala neopodstatnenosť jeho registrácie v zväzkoch ŠtB. "Je to jasný odkaz tým, ktorí ma dehonestovali. Ale na druhej strane chcem poďakovať všetkým tým, a nebolo ich málo, ktorí pri mne stáli a verili mi," vyhlásil Voříšek a pre spomínaný server dodal: "Vrátil som sa kvôli tomu predčasne z dovolenky, bolo to pre mňa veľmi príjemné prekvapenie. Ďalšie kroky budeme eventuálne dohovárať s mojim právnikom," poznamenal vo svetle toho, že vynesenie verdiktu dnes nečakal, a na margo prípadnej žiadosti o odškodnenie. "Pre mňa je momentálne najdôležitejšie to, že nám súd dal za pravdu," zdôraznil.
Moderátorov advokát Josef Lžičař na margo možného odškodnenia uviedol, že ak by ho Voříšek, s ktorým o tom ešte nehovorili, zvažoval, potom by ho mohol požadovať skôr po médiách, ktoré sa jeho osobnosti venovali takmer dva roky.
Na margo verdiktu právny zástupca uviedol, že Mestský súd dospel k záveru, že ak je niekto zaevidovaný ako dôverník, to znamená, že môže byť v očiach verejnosti vnímaný ako spolupracovník, tak právom žiada, aby súd túto skutočnosť napravil.
Neklesajúcu popularitu Karla Voříška v ČR najlepšie ilustruje fakt, že si v tomto roku opäť prevzal cenu TýTý v kategórii osobnosť televízneho spravodajstva. Anketu v rovnakej kategórii vyhral predtým, v druhej polovici prvého desaťročia nového tisícročia, trikrát po sebe.



Jedného z dvoch zadržiavaných mužov, ktorých v utorok 22. júla zatkli iránske orgány v Teheráne spoločne s ich manželkami, prepustili dnes na slobodu.
Identitu prepusteného, ako aj jeho stále zadržiavanej partnerky, podľa dostupných informácií dvojice fotografov, britská tlačová agentúra Reuters nezverejnila s odvolaním sa na adekvátnu žiadosť blízkych páru.
Vo väzbe zostávajú naďalej aj teheránsky spravodajca denníka Washington Post Jason Rezaian a jeho manželka Yeganeh Salehiová, ktorá je korešpondentkou denníka The National vydávaného v Spojených arabských emirátoch.
Na neodkladné prepustenie štvorice vyzval iránsku vládu v uplynulých dňoch Výbor na ochranu novinárov (VON), ako aj oficiálne americké miesta.
Traja zo zadržanej štvorice majú dvojaké, iránske i americké občianstvo, čo však Irán neuznáva.
V správe tlačovej agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenovaný zdroj blízky prepustenému, sa hovorí o tom, že Iránci zaobchádzali so zadržanými dobre, poskytli im jedlo i vodu a nepodrobili ich mučeniu.
Podľa údajov VON je v Iráne väznených 35 novinárov, ako aj takmer 900 politických väzňov, vrátane osôb prenasledovaných za ich náboženské aktivity.
Irán odmieta podozrenia Západu, že sa snaží zlikvidovať disent zatýkaním elity národa, vrátane umiernených politikov, študentských aktivistov, právnikov či novinárov. Iránska vláda naopak tvrdí, že víta konštruktívnu kritiku a hlási sa k slobode slova.

Copyright © TASR 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Jasnú potrebu zmeniť financovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu, ale aj kvalitnejšie spravodajstvo a viac vlastnej tvorby priniesli podľa Václava Miku dva roky jeho pôsobenia na čele Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Šéf spojeného verejnoprávneho médiá pre agentúru SITA pri príležitosti dvoch rokov na poste generálneho riaditeľa RTVS povedal, že politické tlaky necíti. Podobne sa vyjadril aj pri hodnotení ročného pôsobenia vo vedení RTVS. Mika však od svojho nástupu do funkcie upozorňuje na potrebu zmeny financovania RTVS, bez ktorej je budúcnosť verejnoprávnej služby divákom a poslucháčom neistá. Problém sa z roviny úvah stal reálnejším už koncom minulého roka 2013, keď bolo manažmentu RTVS jasné, že rok 2014 bude finančne napätý. “Išiel by som do toho znova, táto misia má rozhodne zmysel. Ale posúdenie je predsa na našich poslucháčoch a divákoch,“ povedal pre agentúru SITA pri príležitosti druhého výročia na čele RTVS Václav Mika.
Konkrétne plány na zlepšenie financovania predstavil Václav Mika s manažmentom odbornej verejnosti a médiám v máji tohto roka. Bez zmeny financovania je rozvoj RTVS totiž podľa Miku do budúcna nemožný a nie je možné udržať programové priority verejnoprávnej televízie a rozhlasu. RTVS tento rok poklesli príjmy približne o deväť miliónov eur. Zo zmluvy so štátom dostal pre tento rok 24,5 milióna eur, čo je o tri a pol milióna menej ako vlani, keď to bolo 28 miliónov eur. To, čo však podľa Miku verejnoprávne vysielanie na Slovensku najviac ohrozuje, je nízky tzv. koncesionársky poplatok. Hlavný zdroj RTVS – úhrady za vysielanie sa desať rokov nezvyšoval a patrí k najnižším v Európe. Základný poplatok je 4,64 eura mesačne na jednu domácnosť. Václav Mika tvrdí, že odkedy je od augusta 2012 na čele RTVS, nestretol sa ani s jedným politikom, ktorý by tvrdil, že financovanie RTVS je dostatočné. Potvrdilo to aj vyjadrenie ministra kultúry Mareka Maďariča z 29. mája tohto roka. Minister pre SITA v reakcii na snahu vedenia RTVS zvýšiť koncesie uviedol, že program verejnoprávnej RTVS sa v poslednom období viditeľne skvalitňuje, v obsahu programov aj v ich štruktúre, a po dlhých rokoch je RTVS opäť rešpektované a dôveryhodné médium. "Limitom ďalšieho pozitívneho rozvoja RTVS v zmysle napĺňania jej verejnoprávneho poslania je financovanie. Vzhľadom na pozitíva v programe a manažovaní RTVS považujem za legitímne nastoliť aj otázku primeraného zvýšenia úhrad, od platenia ktorých je úplne alebo čiastočne oslobodených veľké množstvo osôb zo sociálnych dôvodov," napísal minister kultúry v svojom stanovisku. Podľa Maďariča by však akékoľvek zvýšenie koncesií, "muselo byť sprevádzané ďalšími konkrétnymi programovými záväzkami, ako je napríklad ponúknutie novej programovej služby a podobne".
Manažment RTVS považuje zvýšenie koncesií za najviac legitímnu cestu zaistenia budúcnosti pre verejnoprávne vysielanie na Slovensku, ktoré prináša v rozhlase i televízií unikátne programy pre rôzne vekové, etnické či záujmové skupiny. Na to, aby získalo pochopenie verejnosti, avizuje priniesť tretí športový kanál a tým zároveň uvoľniť vysielací čas na Jednotke a Dvojke novým programom. Väčší priestor chce venovať spravodajstvu, ktoré by sa po zvýšení príjmov zlúčilo do jedného centra a prenášalo sa cez najnovšie komunikačné technológie. RTVS tiež garantuje vyššiu kvalitu spravodajstva a rozšírenie siete zahraničných korešpondentov. V rozhlase chce RTVS posilniť regionálne vysielanie – priniesť tri samostatné rozhlasové stanice Regina a tým aj viac informovať v regiónoch Slovenska.
Zlá finančná kondícia sa odrazila na investíciách. RTVS tento rok investuje do rozbehnutých projektov. Patrí medzi ne napríklad nevyhnutný presun administratívy z technicky a hygienicky nevyhovujúcej výškovej budovy v bratislavskej Mlynskej doline do náprotivného bývalého zdravotného strediska. Napriek tomu sa RTVS darí hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Podarilo sa zastaviť pokles sledovanosti a sledovanosť sa podľa prieskumov zvyšuje. Ďalej sa manažmentu RTVS za dva roky podarilo zvýšiť podiel vlastných pôvodných programov, či vysielania pre deti, o tretinu sa zvýšila sledovanosť televízneho spravodajstva, modernizuje sa zastaraná technika, štúdiá a vyrába vo vlastných kapacitách.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Hany

Hany


30. 7. 2014

Stanovisko Pavla Pašku k článku v Hospodárskych novinách

Stanovisko Pavla Pašku k článku v
Hospodárskych novinách

Predseda parlamentu Pavol Paška sa chce dôrazne ohradiť voči nepravdivému a očierňujúcemu komentáru zverejnenom v dnešnom vydaní denníka Hospodárske noviny pod názvom "Širokému ide jackpot".
Predmetný článok je prejavom neobjektívneho a jednostranného informovania čitateľa, ktorého jediným cieľom je znížiť dôveryhodnosť osoby predsedu parlamentu aj samotnej Národnej rady Slovenskej republiky a spochybniť tak aj ďalšie aktivity a činnosti ústavnej inštitúcie, ktorou parlament je. Osobné invektívy, ohováranie a ataky sú špecifické postupy práce redaktorov Hospodárskych novín, pre ktorých je takýto spôsob písania zjavne jednoduchší ako investigatívna práca v teréne. Potvrdilo sa to už pri zverejnení "údajného" rozhovoru s Pavlom Paškom z januára 2013, ktorý sa nikdy neuskutočnil a Pavol Paška na uvedenej akcii ani nebol.
Táto skúsenosť s tímom HN nie je ojedinelá. Vo februári 2014 HN zverejnili nepravdivé informácie ohľadne údajného nezákonného nákupu zabezpečovacieho systému pre NRSR. Už vtedy Pavol Paška upozorňoval na nasledovné: 1. Pavol Paška nie je štatutárnym orgánom Kancelárie NR SR, ktorá verejné obstarávania realizuje. 2. Nie je to v jeho kompetencii, lebo obstarávanie realizuje K NR SR. 3. A ako konštatoval ÚVO ani K NR SR zákon o verejnom obstarávaní ani v tomto prípade neporušila.
Hospodárske noviny sa napriek výzve do dnešného dňa neospravedlnili a uvedené dokázané fakty nezverejnili. Pavol Paška ako fyzická osoba zažaloval denník Hospodárske noviny. Neodbornosť a neprofesionalita Hospodárskych novín sa prejavila i v dnešnom vydaní. Hospodárske noviny bez akéhokoľvek dôkazu manipulujú s faktami pri téme rekonštrukcie areálu Bratislavského Hradu. Zosobňujú rekonštrukciu národnej pamiatky s osobou predsedu parlamentu Pavla Pašku, očierňujú ho a svojimi klamstvami spochybňujú dôveryhodnosť Národnej rady. Komentár Daga Daniša uvádza nasledovné lži: 1. Uvedený "tender", ako uvádza redaktor HN, nevymyslel Pavol Paška. Výstavba podzemných garáží, obnova zimnej jazdiarne a barokovej záhrady sú súčasťou plánu rekonštrukcie areálu BH z roku 2008. 2. Súťažné podmienky ako boli nastavené v rámci VO boli plne v súlade so zákonom o VO a nie je pravdou, že ich splnil len Váhostav. Všetky súťažné podmienky splnili všetci 4 uchádzači, žiaden nebol v rámci súťaže vylúčený. Všetci uchádzači sa zúčastnili transparentnej elektronickej aukcie na oficiálnom serveri Úradu pre VO. 3. Víťaz elektronickej aukcie znížil predpokladanú hodnotu zákazky o takmer 9 mil. eur. 4. Proces obstarania trval 8 mesiacov. Na ÚVO bola podaná jedna námietka, ktorú vzápätí daný uchádzač vzal späť. Nikto z uchádzačov nenamietal diskriminačný charakter súťažných podmienok. 5. Referenciu ohľadne realizácie historickej budovy v stanovenom objeme a kvalite splnili všetci 4 uchádzači.
Vzhľadom na uvedené predseda NRSR Pavol Paška žiada redakciu Hospodárskych novín aj redaktora o okamžité ospravedlnenie.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Taliansky ľavicovo orientovaný denník L'Unita ukončí od piatka svoju činnosť a prestane vychádzať. Tento krok prišiel po tom, ako sa jeho akcionári nedokázali dohodnúť na stratégii do budúcnosti, informovala dnes agentúra Reuters.
"Zabili L'Unitu," hlása na svojej prednej strane dnešné vydanie týchto novín. Okrem troch strán venovaných ukončeniu existencie denníka a jednej reklamnej strany venovanej jeho internetovému kníhkupectvu bol zvyšok 20-stranového obsahu ponechaný prázdny.
L'Unita založil v roku 1924 Antonio Gramsci, jeden z otcov komunizmu v Taliansku, ako oficiálny orgán Komunistickej strany Talianska.
Denník prežil fašistickú éru ako ilegálna tlač, od rozpustenia strany v roku 1991 však bojoval s rozličnými problémami.
V rokoch 2000-01 došlo k dočasnému zastaveniu jeho vydávania, s príchodom nových súkromných akcionárov sa jeho činnosť obnovila. Ako mnoho iných médií, aj L'Unitu zasiahol rozmach šírenia informácií pomocou internetu i ekonomická kríza, ktorá doľahla na Taliansko.
"L'Unita sú noviny, ktoré sa viac než ktorékoľvek iné stotožňovali s robotníkmi a ich prácou," uviedla vo vyhlásení Susanna Camussová, predsedníčka najväčšej talianskej odborovej organizácie CGIL.

Copyright © TASR 2014


Na titulku najnovšieho čísla amerického mesačníka GQ umiestnili fotografiu muža s transplantovanou tvárou. V roku 1997 vtedy 22-ročný Richard Lee Norris sám na seba vystrelil po hádke s matkou. Počas nasledujúcich 15 rokov takmer vôbec nevychádzal z domu a ak sa aj vybral von, nosil lyžiarsku masku. Pred dvoma rokmi však podstúpil náročnú 36-hodinovú operáciu, ktorá mu zmenila život.
"Je ťažké nezízať. Predtým naňho ľudia pozerali, pretože nosil masku a chceli vidieť to znetvorenie. Teraz však na to majú iný dôvod, a je to naozaj úžasné,“ vyjadril sa doktor Eduardo Rodriguez, jeden z chirurgov, ktorí Norrisa operovali. Pred zákrokom chýbali mužovi zuby, nos a časť jazyka. Stále vraj cítil chuť, stratil ale čuch. Po mnohých operáciách mal tiež na krku a čele množstvo jaziev. V roku 2012 mu preto transplantovali nielen zuby, ale aj hornú a dolnú čeľusť, chýbajúcu časť jazyka a kožu celej tváre. Darca mal 21 rokov a zomrel po zrážke s autom.
Prvá transplantácia tváre sa uskutočnila v roku 2005 vo Francúzsku. Norris je 23. pacientom, ktorý tento zákrok podstúpil. Do konca života teraz musí užívať imunosupresívne lieky, ktoré zabraňujú tomu, aby jeho telo odmietlo transplantát. Je tiež pod stálym dohľadom lekárov. Ako však uviedol, vôbec mu neprekáža byť "pokusným králikom“, pretože takýmto spôsobom dáva nádej tým, ktorých postihol rovnaký osud. "Kvapka nádeje môže vytvoriť oceán, no vedro viery môže vytvoriť celý svet,“ vyjadril sa 39-ročný Norris.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa ísť...

Reklamná pauza, môžete sa ísť...
 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Česká televízia Nova uvedie na jeseň na obrazovky štvrtú sezónu Kriminálky Anděl (2008) i ďalšie časti seriálov Doktoři z Počátků (2013) a Ordinace v růžové zahradě (2005). Kriminálku z prostredia Prahy si budú môcť diváci a diváčky pozrieť vždy v nedeľu. Od pondelka do štvrtka bude televízia vysielať ďalšie dva spomínané rodinné seriály. Piatky budú patriť rozprávkam a v sobotu budú vysielať české filmy.
Dej Kriminálky Anděl sa odohráva v Prahe. Tú tvorcovia seriálu predstavujú ako moderné kozmopolitné mesto, ktoré má však aj temné stránky. Každá epizóda vychádza zo skutočných kriminálnych prípadov. Hrajú v ňom napríklad Martin Stropnický, David Švehlík, Marek Taclík, Michal Novotný, Helena Dvořáková, Ladislav Frej st. či Miloslav Mejzlík.


Americká herečka a speváčka Lea Michele, známa ako Rachel Berry z úspešného televízneho projektu Glee (2009), si zahrá v záverečnej siedmej sezóne seriálu Zákon gangu (2008). Dvadsaťsedemročná rodáčka z New Yorku o tom informovala prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. "Dnes som vstala úplne nadšená. Musím sa s vami podeliť o zábavné novinky... Objavím sa v epizóde mojej obľúbenej šou Zákon gangu!" napísala. Michele stvárni empatickú čašníčku Gertie, ktorá je zároveň slobodnou matkou. Okrem nej sa v seriáli premiérovo predstavia aj Marilyn Manson, Annabeth Gish, Courtney Love a Malcolm-Jamal Warner.
Lea Michele sa herectvu a spevu venuje odmalička a už ako dieťa účinkovala na Broadwayi. Okrem spomínaného televízneho hitu Glee sa predstavila napríklad v snímke Silvestrovská noc (2011). Na konte má debutový album Louder, ktorý vyšiel tento rok vo februári. Zo štúdiovky pochádzajú single Cannonball a On My Way. Nahrávka sa umiestnila na štvrtej priečke amerického albumového rebríčka Billboard 200. V minulosti boli jej partnermi kolegovia Cory Monteith, Matthew Morrison, John Lloyd Young alebo Theo Stockman. V súčasnosti randí s bývalým gigolom Matthewom Paetzom.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Izraelská televízna stanica Kanál 2 stiahla z vysielania svoju dnešnú správu o tom, že strany konfliktu sa dohodli na prímerí v pásme Gazy. Namiesto toho televízia informovala, že nastal "pohyb" smerom k prímeriu medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, a že prímerie vyjednáva Egypt.
"Vysokopostavený (izraelský) predstaviteľ objasnil, že dohoda o prímerí neexistuje," oznámil Kanál 2. Ten dnes už skôr citoval vysokopostaveného predstaviteľa, taktiež nemenovaného, podľa ktorého strany konfliktu dospeli k predbežnej dohode o prímerí v Gaze.

Copyright © TASR 2014





29. 7. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS



RTVS a Ruscico bvba sa za výbornú cenu 26 300,- EUR dohodli na zakúpení licenčných práv na také filmy ako napríklad : Pirosmani, Biely Bim, čierne ucho, ...a rána sú tu tiché, Malá Viera, Päť večerov, Otec vojaka, Unavení slnkom, Oblomov, Otrokyňa lásky a i.



 

Zomrel James Shigeta

Zomrel James Shigeta

 Vo veku 81 rokov zomrel ázijsko-americký herec James Shigeta. Hoci účinkoval predovšetkým v televíznych seriáloch, objavil sa aj vo filme. Zahral si v snímkach ako napríklad The Crimson Kimono (1959), Flower Drum Song (1961) či v akčnom filme Smrtonosná pasca (1988), v ktorom stvárnil vedúceho Josepha Takagiho. Pre animovaný film Mulan (1998) nahovoril generála Liho. Shigeta účinkoval aj v seriáloch Perry Mason (1957 - 1966), Ironside (1967 - 1975), Babylon 5 (1994 - 1998), Beverly Hills 90210 (1990 - 2000) a mnohých ďalších.


 ©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prieskum PMT

Prieskum PMT

 


Kým tlačené médiá zvádzajú boj s odlivom čitateľov, televízny trh na Slovensku sa týmto problémom zatiaľ vyhýba. Za posledných päť rokov (2009-2013) sa jeho rast nezastavil. Vyplýva to z údajov spoločnosti PMT, ktorá na Slovensku realizuje elektronické meranie sledovanosti prostredníctvom peoplemetrov.
      PMT eviduje za posledných päť rokov kontinuálny rast disponibilných ratingov na televíznom trhu. V cieľovej skupine jednotlivcov vo veku od štyroch rokov (Ind 4+) narástli za toto obdobie o 8,86 percenta, informoval výkonný riaditeľ spoločnosti Vladimír Fatika.
      V roku 2013 tak sledovalo televízie v hlavnom vysielacom čase denne v priemere už 2,304 milióna ľudí. Celodenne dosiahla priemerná sledovanosť 806.000 jednotlivcov. V priemere tak strávil Slovák vlani pred televíznou obrazovkou denne 227 minút (v cieľovej skupine Ind 4+). Fatika pripomenul, že aj v tomto ukazovateli zaznamenáva naša krajina kontinuálny rast. V porovnaní so susednými štátmi sme na treťom mieste. "Najviac sledujú televíziu jednotlivci v Maďarsku a Poľsku," priblížil.
      Rast dosiahlo Slovensko aj v univerzálnej cieľovej skupine jednotlivcov vo veku od 12 rokov (Ind 12+), ktorá je na slovenskom trhu zaužívaná. Tu zaznamenali slovenské televízie podľa údajov PMT v rokoch 2011-2013 rast o 5,26 percenta.
      Samotní diváci (bez prepočtu na celú populáciu) strávili v priemere počas celého týždňa sledovaním televízie 332 minút denne. Z toho 247 minút pozerali práve slovenské televízie.
      Výskumy PMT ukazujú, že najviac divákov sleduje televíziu počas víkendov. V nedeľu pred obrazovkami trávia v priemere až 388 minút. Vlani však rástol aj záujem o televíziu cez pracovné dni. Medziročne tu bol zaznamenaný rast o 16 minút na deň.
      Spoločnosť PMT bola založená v roku 2002 s cieľom, aby sa televízie a mediálne agentúry dostali k dátam televízneho trhu. Členmi PMT sú RTVS, TV Markíza, TV Joj, TA3 a Asociácia mediálnych agentúr.
      Samotné meranie prostredníctvom peoplemetrov realizuje pre spoločnosť PMT agentúra TNS Slovakia. Peoplemetrové meranie sledovanosti je najväčším kontinuálnym výskumom na Slovensku. Meranie sa realizuje na reprezentatívnom paneli 1200 domácností, čo je zhruba 3500 jednotlivcov.
      Tí spĺňajú demografické kritériá tak, aby reprezentovali celú populáciu Slovenska. Ročne sa obmieňa jedna štvrtina panelu. Aktuálne je do merania zahrnutých 120 televíznych staníc.

Copyright © TASR 2014

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Srbský parlament by už dnes mal podľa správ tamojších médií prerokovať v zrýchlenom konaní návrhy troch mediálnych zákonov, ktoré iba v nedeľu schválila na svojom zasadaní vláda postjuhoslovanskej republiky.
Ide o zákon o verejných informáciách a médiách, zákon o elektronických médiách a zákon o verejných mediálnych službách, píše tlačová agentúra APA. Práve tieto legislatívne normy by mali priniesť plnú transparentnosť do neprehľadných majetkových pomeroch v mediálnej sfére a otvoriť i cestu k privatizácii štátnych médií, celkovo 81 subjektov, vrátane štátnej tlačovej agentúry Tanjug. Proces privatizácie by sa mal potom skončiť do 1. júla 2015.
Pri príprave návrhov spolupracoval Belehrad, konkrétne tamojší rezort kultúry, v uplynulých mesiacoch úzko aj s expertmi Európskej únie.
Štátne televízne kanály ako celoštátna RTS a vojvodinská RTV by podľa návrhov mali rátať so štátnymi príspevkami do 1. januára 2016, potom by mali byť zavedené televízne poplatky, ktoré by však nemali prekročiť hranicu 500 dinárov (v prepočte 4,29 eura) mesačne.
Občania Srbska už istý čas platia 500 dinárov mesačne za verejnoprávne televízie spoločne s faktúrou za spotrebu elektrickej energie. V budúcnosti by si však inkaso mali samostatne zorganizovať obaja spomínaní vysielatelia televízneho programu.
Predstavitelia mediálnych zväzových organizácií reagovali dnes na vládou schválené návrhy vo všeobecnosti so spokojnosťou. Kritike podrobili iba plánované schvaľovanie v zrýchlenom konaní, pretože poslanci by mali dostať adekvátny čas na zoznámenie sa s obsahom návrhov. Miernej kritike sa nevyhlo ani rozhodnutie ponechať štátne príspevky pre spomínané televízie až do začiatku roka 2016.
Pôvodné úvahy o zmene štátnej agentúry na tlačovú službu vlády, respektíve o uvedení jej časti na trh, schválený návrh neobsahuje. Tanjug, v ktorom pracuje okolo 200 ľudí, je podľa informácií jeho vedenia už päť rokov trhovo orientovanou inštitúciou. Dlhy pochádzajúce ešte z 90. rokov minulého storočia a dosahujúce v prepočte milión eur sa podarilo zlikvidovať, príjmy Tanjugu napriek hospodárskej kríze každoročne stúpajú. Mediálne zákony by pre agentúru neznamenali "nič dramatické", uviedli tamojšie nemenované zdroje dnes pre agentúru APA.

Copyright © TASR 2014

Magdaléna rada plače

Magdaléna rada plače

Jednotka horšie
Dvojka  horšie. 
Spolu horšie- 13.60 % .

Markíza  horšie.
TV Doma rovnako.
DAJTO  horšie.
Spolu lepšie  - 27.40%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU rovnako
SENZI lepšie.
Spolu rovnako - 21.60%

TA 3 lepšie. 

Jednotka - 8.20 % ;
Dvojka - 5.40 % ;
Markíza - 18.70 % ;
TV DOMA - 5.20% ;
DAJTO- 3.50%
TV JOJ – 15.30 % ;
JOJ PLUS- 4.00 % ;
WAU -2.00 % ;
SENZI- 0.30 %
TA 3 - 2.10 %

28. 7. 2014

FESTIVAL HAH

FESTIVAL HAH

Tvorivá skupina Stone Cock Cinema z Piešťan získala uplynulý víkend na Letnom filmovom festivale HAH v Dolnej Strehovej v okrese Veľký Krtíš za svoj iba 28-sekundový film Bila Bong hlavnú cenu - Zlatú rúru. Rozhodlo o tom 89 hlasov, ktoré snímka získala v diváckej súťaži.
Striebornú rúru si s počtom hlasov 71 odniesol autor Ján Kuska z Amafilmu Nicolaus z Liptovského Mikuláša a Bronzovú rúru s počtom hlasov 61 získal film Lofofóra od Filmového klubu Urtica zo Žihľavy. "Na súťažnej projekcii priamo na kúpalisku v Dolnej Strehovej sa zúčastnilo 340 ľudí," povedal pre TASR Ivan Vredík z organizátorského Hontiansko-ipeľského osvetového strediska vo Veľkom Krtíši.
Diváci mohli odovzdať hlas trom filmom z 22, ktoré sa v ten večer premietali. Z nich bolo päť snímok z Českej republiky a tri boli animované.
Cenu poroty získal film Directly to Heaven (Priamo do neba) od Ľuboša Triznu z Liptovského Mikuláša. Cena starostu obce Dolná Strehová poputovala do rúk všetkým účastníkom filmového festivalu HAH 2013, ktorí spoločne vytvorili film Hahosrandy. Cena Filmového klubu Urtica skončila v rukách Jaroslava Ondu z Veľkého Šariša za film Pomoc.
Festival zažil aj pokus o zápis do Slovenskej knihy rekordov. Slovenský rekord v počte nehercov účinkujúcich vo filme sa nakoniec podaril amatérskym filmárom záberom na rad pred pokladnicou kúpaliska, v ktorom stálo 88 nehercov.
Medzi sprievodné podujatia festivalu patrilo piatkové vystúpenie komickej skupiny Hotovo z Rimavskej Soboty. "Ich kabaret s názvom Osobný rekord mal medzi divákmi veľký úspech," podotkol Vredík. V sobotu okrem pokusu o rekord mali účastníci možnosť zasúťažiť si medzi sebou v Indiánskych hrách.

Copyright © TASR 2014

Zomrel Peter Marquardt

Zomrel Peter Marquardt


 Vo veku 50 rokov zomrel v sobotu 19. júla americký herec a producent Peter Marquardt. Pre magazín The Hollywood Reporter to potvrdili pracovníci pohrebného ústavu v texaskom Austine. Príčina jeho smrti zatiaľ nie je známa.
Peter Charles Marquardt sa narodil 1. júla 1964. Známy je predovšetkým ako šéf drogového gangu Mauricio "Moco" z akčných snímok Mariachi (1992) a Desperado (1995). Objavil sa aj vo filmoch Dvaja pátrači 3-D: Game Over (2003) alebo The Shadow People (2011). Nahovoril tiež niekoľko postáv v počítačových hrách.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť 21st Century Fox (burzový index NASDAQ:FOXA, FOX) oznámila, že prevedie na spoločnosť Sky Italia a svoj 57,4-percentný podiel v spoločnosti Sky Deutschland na spoločnosť BSkyB, s cieľom vytvoriť prostredníctvom kombinácie týchto aktív jednotku na celoeurópskom trhu v oblasti digitálnej televízie.
Výmenou za tento prevod získa spoločnosť 21st Century Fox od spoločnosti BSkyB približne 9,3 miliardy amerických dolárov, pričom 8,6 miliardy amerických dolárov bude v hotovosti a zvyšok vo forme 21-percentného podielu spoločnosti BSkyB z televízneho kanálu National Geographic Channels International. Tým sa podiel majetku spoločnosti 21st Century Fox zvýši na 73 percent. Okrem toho sa spoločnosť 21st Century Fox zúčastní ponuky zverejnenej spoločnosťou BSkyB odkúpením jej ďalších akcií v hodnote približne 900 miliónov amerických dolárov, aby si tak udržala podiel vo výške 39,1 percenta. Čisté zdanené prostriedky spoločnosti 21st Century Fox budú po dokončení všetkých častí tejto transakcie predstavovať približne 7,2 miliardy amerických dolárov. Zmluva podlieha súhlasu regulačných orgánov, súhlasu akcionárov spoločnosti BSkyB a splneniu ďalších podmienok.
"Vždy sme verili, že spojenie európskych spoločností Sky bude pre novovzniknutý podnik a pre našich akcionárov nesmiernym prínosom," povedal James Murdoch, jeden z prevádzkových riaditeľov spoločnosti 21st Century Fox. "Spoločnosť Sky s celoeurópskym pokrytím bude v konečnom dôsledku prínosom pre zákazníkov, ktorí budú môcť využívať zrýchlenú technologickú modernizáciu a rozšírenie svojich zážitkov vďaka úplnej integrácii spoločnosti. Transakcia zdôrazňuje zameranie spoločnosti 21st Century Fox na zjednodušenie vlastnej štruktúry a zároveň snahu prinášať významné hodnoty našim akcionárom. Tešíme sa na našu účasť v ďalšej vzrušujúcej kapitole existencie spoločnosti Sky pod vedením Jeremy Darrocha a ďalších skúsených vedúcich pracovníkov a tvorivých talentov spoločnosti Sky vo všetkých európskych pobočkách spoločnosti Sky."
"Cieľom tejto transakcie spoločnosti 21st Century Fox bolo maximalizovať hodnotu rôznych spoločností skupiny Sky spôsobom, ktorý by ocenil skutočnú hodnotu týchto podnikov a zároveň nám umožnil podieľať sa na existujúcich ziskoch spoločnosti Sky prostredníctvom našich vlastníckych podielov v rozšírenej a posilnenej spoločnosti," povedal Chase Carey, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti 21st Century Fox. "Táto transakcia výrazne zvýši likviditu nášho rozpočtu a podporí naše kľúčové operačné princípy vrátane neustálej návratnosti kapitálu akcionárom. Z tohto hľadiska budeme v účtovnom roku 2015 pokračovať v našom programe spätného odkupovania akcií a budeme preberať podrobnosti obnovenia autorizácie pre spätné odkúpenie akcií na základe zverejnených tržieb za účtovný rok 2014 v stredu 6. augusta 2014."
"Obnovenie našej autorizácie pre program spätného odkúpenia akcií bude zrealizované bez ohľadu na akékoľvek potenciálne akvizície alebo investičné aktivity spoločnosti," povedal Rupert Murdoch, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti 21st Century Fox. "Pre spoločnosť 21st Century Fox je najvyššou prioritou zvyšovanie hodnoty pre akcionárov disciplinovaným spôsobom a vzhľadom na to budeme zvažovať len transakcie, ktoré úplne podporujú tento cieľ."
Upozornenie týkajúce sa výhľadových vyhlásení
Táto správa obsahuje určité výhľadové vyhlásenia v zmysle Zákona o reforme vedenia súdnych sporov týkajúcich sa súkromných cenných papierov (Private Securities Litigation Reform Act) z roku 1995. Tieto vyhlásenia sú založené na odhadoch a zahŕňajú známe i neznáme riziká, nejasnosti a ďalšie faktory, v dôsledku ktorých sa skutočné výsledky, výkony alebo úspechy spoločnosti môžu výrazne líšiť od budúcich výsledkov, výkonov alebo úspechov uvedených alebo naznačených v týchto výhľadových vyhláseniach alebo informáciách. V výhľadových vyhláseniach vyjadrujeme očakávania alebo domnienky týkajúce sa budúcich výsledkov alebo udalostí. Tieto očakávania alebo domnienky sú založené na súčasných plánoch alebo očakávaniach vedenia našej spoločnosti, sú vydané v dobrej viere a veríme, že na odôvodnenom základe, ale neexistuje žiadna záruka, že sa tieto očakávania alebo domnienky naplnia, uskutočnia alebo budú splnené. Výhľadové vyhlásenia uvedené v tomto dokumente sú relevantné len k dátumu vydania tejto správy a nie sme povinní verejne publikovať žiadne z nich vo svetle novších udalostí alebo okolností, pokiaľ to nevyžaduje zákon alebo nariadenie.
O spoločnosti 21st Century Fox
Spoločnosť 21st Century Fox je popredným svetovým poskytovateľom káblovej televízie, producentom vysielania, filmov, plateného televízneho vysielania a satelitného príjmu na šiestich kontinentoch celého sveta. Spoločnosť má takmer 1,5 miliardy predplatiteľov, ktorým každodenne prináša programy v 50 jazykoch. Spoločnosť 21st Century Fox prevádzkuje globálnu sieť a zariadenia pre káblovú televíziu a vysielanie, vrátane kanálov ako napríklad FOX, FX, FXX, FS1, Fox News Channel, Fox Business Network, Fox Sports, Fox Sports Network, National Geographic Channels, MundoFox, STAR India, 28 miestnych televíznych staníc v USA a viac ako 300 kanálov, ktoré sú súčasťou siete Fox International Channels; ďalej filmové štúdio Twentieth Century Fox Film a štúdia pre televíznu produkciu Twentieth Century Fox Television a Shine Group. Spoločnosť taktiež ponúka špičkový obsah miliónom predplatiteľom platených televíznych služieb v Európe a Ázii, ako sú napríklad Sky Deutschland, Sky Italia a má vlastnícky podiel v spoločnostiach BSkyB a Tata Sky. Viac informácií o spoločnosti 21st Century Fox nájdete na internetovej adrese www.21CF.com.

TO JE TV !

TO JE TV !


27. 7. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tvorcovia amerického seriálu Hra o tróny (2011) oznámili mená deviatich nových účinkujúcich, ktorí sa objavia v jeho nasledujúcej sezóne. Stalo sa tak v piatok 25. júla počas tlačovej besedy na komiksovom festivale Comic Con v americkom San Diegu. Ako oznámila televízia HBO, v seriáli si zahrá aj Jonathan Pryce, ktorý stvárni náboženského vodcu. Na zozname nových tvári sa tiež objavili herečky Nell Tiger Free, Keisha Castle-Hughes, Jessica Henwick, Rosabell Laurenti Sellers a herci Toby Sebastian, Alexander Siddig, DeObia Oparei a Enzo Cilenti.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Piatu sezónu seriálu uvedú v roku 2015.
Jonathan Pryce je rodákom z Walesu. Začínal ako divadelný herec, no časom prerazil aj vo filme. Prelomovou sa preňho stala snímka Brazil (1985). Pryce sa potom objavil napríklad vo filmoch Dobrodružstvá Baróna Prášila (1988), Glengarry Glen Ross (1992), Vek nevinnosti (1993), Carrington (1995), Evita (1996), Zajtrajšok nikdy nezomiera (1997), Ronin (1998), Aféra s náhrdelníkom (2001) alebo G.I. Joe (2009). Zahral si aj v prvých troch častiach série Piráti Karibiku s podtitulmi Prekliatie Čiernej perly (2003), Truhlica mŕtveho muža (2006), Na konci sveta (2007). Na konte má nominácie na Zlatý glóbus a Emmy za snímku Barbari pred bránami (1993). Na Emmy ho nominovali aj za účinkovanie v seriáli Cranford (2007).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Televízne pondelky u Zichyho

Televízne pondelky u Zichyho

Slovenskú klasickú televíznu tvorbu ponúknu v rámci Staromestského letného festivalu aj Televízne pondelky u Zichyho v Bratislave. Televízne pondelky odštartujú v pondelok 28. júla o 20:00 komédiou Tridsaťtri strieborných prepelíc. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová.
Slovenskú klasickú televíznu tvorbu si budú môcť pozrieť záujemcovia každý pondelok na nádvorí Zichyho paláca na Ventúrskej ulici. Po pôvodnej slovenskej komédii Tristotridsaťtri strieborných prepelíc prinesú Televízne pondelky aj adaptáciu dvoch jednoaktoviek Antona Pavloviča Čechova o útrapách lásky Medveď a Pytačky. Tie sú na programe 4. augusta. Program Televíznych pondelkov u Zichyho bude 11. augusta pokračovať televíznou adaptáciou klasickej komédie Mastný hrniec. Augustové televízne pondelky zakončí 18. augusta televízny film Ako sa Vinco zaťal. Príbeh z obdobia SNP rozpráva o hrdinovi Vincovi, hrdom gazdovi, ktorý sa spolieha na svoje zdravé ruky a novotám nedôveruje. Jeho životný názor dozrieva pod vplyvom dejinných udalostí.
Premietania sa začínajú na nádvorí Zichyho paláca o 20:00. Vstup na podujatie je voľný.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.