23. 8. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízia FX začne 9. septembra vysielať siedmu a zároveň poslednú sezónu seriálu Zákon gangu (2008). V televíznom hite sa premiérovo predstavia Marilyn Manson, Courtney Love, Lea Michele, Malcolm-Jamal Warner či Annabeth Gish.
Poslednú epizódu záverečnej série odvysiela FX v decembri. Následne si fanúšikovia a fanúšičky budú môcť zakúpiť publikáciu Sons of Anarchy: The Official Collector's Edition. "Každý, kto je skutočným fanúšikom seriálu Zákon gangu potrebuje túto knihu. Je to perfektná a jediná spomienková edícia, ktorá zachytáva skutočného ducha tohto seriálu," uviedol tvorca projektu Kurt Sutter, ktorý sa postaral aj o úvod 208-stranovej knihy.
Príbeh seriálu sleduje motorkársky klub, ktorý sa venuje nezákonnej činnosti vo fiktívnom kalifornskom meste Charming. Do hereckého obsadenia patria aj Charlie Hunnam, Katey Sagal, Tommy Flanagan, Kim Coates, Mark Boone Junior či Maggie Siff.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ruská novinárska komunita požiadala domáce i ukrajinské úrady, ako aj medzinárodné organizácie o pomoc pri pátraní po Andrejovi Steninovi, nezvestnom fotokorešpondentovi ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti, ktorý zmizol pri dokumentovaní udalostí na Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS.
"Vyzývame Andrejovho zamestnávateľa, ako aj ruské a ukrajinské ministerstvá, prezidentov oboch krajín, medzinárodné organizácie a asociácie novinárov, aby urobili všetko pre nájdenie a záchranu nášho kolegu," píše sa vo vyhlásení. Novinárov podľa ich vlastných slov zjednocujú obavy o osud tohto uznávaného fotoreportéra.
Kontakt so Steninom, ktorý pracoval na východnej Ukrajine, sa prerušil 5. augusta. Podľa niektorých zdrojov ho zadržali ukrajinské úrady. Práca žurnalistov v oblastiach, kde zúri ozbrojený konflikt, je vždy nebezpečná, keďže prítomnosť novinárov nemusí byť po vôli jednej alebo druhej strane, prípadne ani jednej z nich.

Copyright © TASR 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Počet slovenských užívateľov navštevujúcich športové webové stránky sa v júli v porovnaní s minulým mesiacom zvýšil o 200.000. Najviac užívateľov navštívilo weby so športovou tematikou v poslednom týždni majstrovstiev sveta vo futbale, kedy prebiehali rozhodujúce zápasy o miesto v semifinále a finále. Rekordný deň pripadol na 9. júla, kedy tieto webové stránky sledovalo viac ako pol milióna reálnych užívateľov.
Internetových užívateľov navštevujúcich webové stránky zapojené do výskumu bolo v júli 4.000.000, pričom viac ako 3.200.000 z nich pochádzalo zo Slovenska. Najviac slovenských užívateľov navštevovalo v júli spravodajstvo, služby, mapy, cestovné poriadky a domovské stránky portálov. Naopak, najvyšší počet zobrazení stránok a množstvo stráveného času na užívateľa dosiahla kategória zoznamovacie servery.
Slovenská internetová populácia predstavuje takmer 3,4 milióna užívateľov, pričom o niečo väčšie zastúpenie - približne 51 percent v nej mali ženy. Najpočetnejšou skupinou užívateľov boli ľudia vo veku 20-29 rokov, ktorí tvorili viac než štvrtinu všetkých užívateľov. Slovenskí užívatelia sa pripájajú k internetu predovšetkým z domova, pričom tretina z nich navštevuje webové stránky aj v práci.
TASR informovala Izabela Urbanová zo spoločnosti Gemius.

Copyright © TASR 2014

RTVS SNP NEWS

RTVS SNP NEWS


V období osláv 70. výročia začiatku Slovenského národného povstania uvedie Dvojka RTVS 23. augusta o 20.00 h nový dokumentárny film režiséra Dušana Hudeca Neznámi hrdinovia. Vznikol v koprodukcii spoločnosti EDIT Studio, RTVS a Múzea SNP v Banskej Bystrici. Zaoberá sa témou vzťahu amerických letcov, ktorí pôsobili na Slovensku, a slovenských občanov.
Na územie Slovenska sa zrútilo počas druhej svetovej vojny 46 amerických bombardovacích a osem stíhacích lietadiel. Zahynulo 106 letcov a približne 370 bolo chytených a odvlečených do zajateckých táborov. Film je príbehom ľudí, ktorých spojil odpor voči fašizmu a vzájomná túžba po slobode. Vznikal počas dvoch rokov. Prehovoria v ňom letci, ktorých sa podarilo vypátrať vo viacerých štátoch USA, ale aj potomkovia rodín, ktoré ich ukrývali a ktorí v čase vojny boli ešte deťmi a na "amerikánov" si veľmi dobre spomínajú.
Najviac amerických letcov sa ukrývalo v rodine Bachárovcov v osade U Dankov (okres Myjava). Táto rodina spolupracovala s partizánskou skupinou Jána Reptu. Silas Crase našiel po zoskoku v auguste 1944 útočisko v rodine Pavla Rezáka v obci Štiavnik, kde sa ukrýval až do konca vojny. Lawrence Baumgarten sa ukrýval na Bukovci v rodine Juraja Daneka. Zaujímavým zistením bolo, že vo väčšine rodín, ktoré letcov ukrývali, išiel niekto kedysi za prácou do Ameriky, vedeli sa s nimi dorozumieť a mali k Američanom pozitívny vzťah. Za všetkých to najlepšie vyjadrila Kristína Gašparová, dcéra Juraja Daneka: "Moji rodičia ich ukrývali z lásky, aby im zachránili život. Lebo, keď boli v Amerike tak dlho, že tým amerikánom tu zase lásku vrátili."
Američania sa po poškodení lietadla, či už protilietadlovou strelou, alebo útokmi nepriateľských stíhačiek, mechanickou poruchou, snažili vrátiť späť na svoje základne do Talianska. Ak sa im to nepodarilo, tak sa pokúšali dostať na územie Slovenska, pretože vedeli, že tu im nehrozí zo strany miestneho obyvateľstva žiadne nebezpečenstvo na rozdiel od Maďarska alebo Rakúska, kde ich sedliaci nemilosrdne napadli vidlami, sekerami. "Je neuveriteľné, aké silné putá sa medzi Slovákmi a Američanmi vyvinuli. Američania cítili k Slovákom úplnú dôveru, akú vo svojom živote dovtedy nezažili. Brali ich slová ako zákon a bezhranične im verili," uviedol režisér dokumentu Dušan Hudec, ktorému sa počas nakrúcania podarilo vypátrať potomkov rodín ukrývajúcich členov Office of Strategic Services (OSS). "Boli pre nich slovenskými vlastencami, ktorí ukrývali nepriateľského letca a nestarali sa o dôsledky, pretože to považovali za svoju kresťanskú povinnosť. Riadili sa príkazom Miluj blížneho svojho... Bolo to pre nich samozrejmé. Ujali sa letcov a chránili ich ako vlastné deti," dodal Hudec k "Neznámym hrdinom". V snímke tvorcovia použili aj niektoré filmové zábery, ktoré ešte neboli publikované, pretože ich vybrali z nakrúteného, nepostrihaného materiálu. Režisér pátral a hľadal počas troch týždňov v Národných archívoch vo Washingtone. Nakrúcalo sa v USA, na Slovensku a v rakúskom Mauthausene. Ďalšie archívne zábery poskytol Slovenský filmový ústav (SFÚ).
Sprievodným podujatím k televíznej premiére filmu je výstava fotografií s rovnomenným názvom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, ktorá sa koná s podporou veľvyslanectva USA v Bratislave. Vernisáž sa uskutoční v pondelok 18. augusta o 14.00 h. Verejnosť si výstavu môže pozrieť do 31. augusta.

Copyright © TASR 2014

22. 8. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký novinár James Foley svojím smelým a oddaným postojom k pravdivému informovaniu o jednej z najnebezpečnejších vojnových zón sveta slúžil celému medzinárodnému spoločenstvu, ktoré je ohrozované silami zla. Napísal to dnes v liste adresovanom americkému ministrovi zahraničných vecí Johnovi Kerrymu šéf maďarskej diplomacie Tibor Navracsics v reakcii na Foleyho vraždu v Sýrii.
V liste zverejnenom agentúrou MTI Navracsics vyjadril sústrasť novinárovej rodine i Kerrymu. Dodal, že brutálne zavraždenie novinára zaráža každého, zvlášť však maďarských diplomatov, ktorí pomáhali pred tromi rokmi pri oslobodení Foleyho z líbyjského zajatia.
Maďarský minister vyjadril podporu Spojeným štátom v ich boji proti "nezmyselnému radikalizmu". "Som presvedčený, že medzinárodné spoločenstvo musí urobiť všetko pre zastavenie násilia, ktoré ohrozuje naše spoločné hodnoty a životy miliónov ľudí," uzatvára Navracsics.
Militanti z Islamského štátu zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu Jamesa Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012. Totožnosť maskovaného muža, ktorý novinára zabil, zatiaľ nie je známa. Páchateľov prízvuk však nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o britského občana.
Na videu sa objavil aj ďalší zadržiavaný americký novinár Steven Sotloff. Toho podľa džihádistov čaká rovnaký osud ako Foleyho, ak prezident USA Barack Obama nezastaví útoky amerických vzdušných síl na postavenia IS v severnom Iraku. Šéf Bieleho domu reagoval vyhlásením, že Spojené štáty budú pokračovať v boji voči tejto teroristickej organizácii.
     


Smrti amerického novinára Jamesa Foleyho, uneseného v Sýrii 22. novembra 2012 počas amerického sviatku Dňa vďakyvzdania, predchádzali rokovania, ticho, výmena e-mailov, tajná misia a nakoniec desivé varovanie, napísala dnes v článku tlačová agentúra Reuters.
      Po mesiacoch mlčania zo strany únoscov Jamesa Foleyho dostala jeho rodina večer 13. augusta mrazivú správu: Foley bude zabitý odplatou za americké nálety na militantnú organizáciu Islamský štát (IS).
      Rodina odovzdala odkaz americkej vláde. Federálny vyšetrovací úrad (FBI), ktorý rieši prípady týkajúce sa unesených amerických občanov, pomohol s odpoveďou a požiadal v nej o milosť pre novinára. Reutersu to v telefonickom rozhovore uviedol Phil Balboni, šéf internetového spravodajského média GlobalPost so sídlom v Bostone, pre ktoré Foley pracoval.
      "Bola to naliehavá žiadosť o milosť. Bolo to vyhlásenie, že Jim je nevinný novinár", ktorý si váži ľud Sýrie, povedal Balboni.
      Foleyho rodina a priatelia dúfali, že militanti len blufujú a chcú výkupné, dodal šéf GlobalPostu.
      V utorok 19. augusta militanti Islamského štátu ohromili Ameriku brutálnym videom zverejneným na stránke YouTube: zachytávalo, ako muž v čiernom oblečení odrezáva Foleymu (40) hlavu. Muž sa tiež vyhrážal, že zabije aj druhého amerického novinára, Stevena Sotloffa.
      Foleyho smrť len zdôraznila, že Sýria sa zrejme stala pre novinárov najnebezpečnejšou krajinou na svete. Zabitie Foleyho nasledovalo po intenzívnych snahách GlobalPostu a ďalších zúčastnených identifikovať jeho únoscov a po krátkej výmene e-mailov medzi militantmi a jeho rodinou koncom roka 2013 o prípadnom výkupnom.
      Únoscovia požadovali za jeho prepustenie výkupné 100 miliónov eur čiže približne 135 miliónov dolárov, uviedol hovorca GlobalPostu.
      Foleyovci dlho nedostali od militantov odpoveď, až tento mesiac im prišiel výhražný e-mail, ktorý GlobalPost zverejnil so súhlasom rodiny vo štvrtok v úplnom znení.
      E-mail bol označený ako "odkaz americkej vláde a jej ovciam-občanom". Písalo sa v ňom: "Dostali ste veľa šancí na vyrokovanie prepustenia vašich ľudí pomocou finančnej hotovosti, ako to urobili aj iné vlády."
      Organizácia IS dodala, že ponúkla aj výmenu väzňov za "moslimov, ktorých v súčasnosti zadržiavate".
      Militanti ďalej v e-maile napísali, že Spojené štáty napriek tomu zareagovali náletmi. E-mail ukončili vyhlásením, že Foley "bude popravený a bude to priamy dôsledok vašich previnení voči nám".
      Biely dom sa odmietol vyjadriť k tomuto varovaniu ohľadne Foleyho. Dodal však, že začiatkom leta boli do Sýrie na tajnú misiu vyslaní vojaci pre špeciálne operácie, ktorých úlohou bolo zachrániť amerických rukojemníkov vrátane Foleyho, ale nenašli ich.
      "Od jeho únosu sme využili každý prostriedok, ktorý sme mali, aby sme ho priviedli domov k rodine, a každý spôsob, aby sme získali akúkoľvek informáciu o mieste jeho pobytu, jeho zdravotnom stave a hrozbám, ktorým čelí," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Caitlin Haydenová.
      Obama sa v stredu 20. augusta zaprisahal, že Spojené štáty budú ďalej podporovať Iračanov v boji proti Islamskému štátu.
      S Foleym bol zadržiavaný aj ostrieľaný francúzsky vojnový novinár Didier Francois, ktorého v apríli prepustili spolu s troma ďalšími francúzskymi rukojemníkmi. "Muž, ktorý ho zabil, je ten istý muž, ktorý ho od začiatku zadržiaval," uviedol pre Reuters Francois, ktorý strávil deväť mesiacov zajatia aj so Sotloffom.
      Francois povedal o Foleym: "Bol to výnimočný človek s pevným charakterom. Bol príjemným spoločníkom počas zadržiavania, pretože bol vyrovnaný, slušný a súdržný. Nikdy nepodľahol tlaku a násiliu únoscov."


Copyright © TASR 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Zomato logo / Zomato logo

Spoločnosť Zomato, jeden z najväčších reštauračných sprievodcov so zastúpením v 15 krajinách, kúpil portály Lunchtime.cz a Obedovat.sk. Jednotky na slovenskom a českom trhu kupuje od spoločnosti Creative Web Group za 3,25 mil. USD.
http://photos.prnewswire.com/prnh/20130720/629581
"Lunchtime.cz aj Obedovat.sk sa vyznačujú pevným obchodným modelom a tým, že uspokojujú potreby lokálneho trhu pri vyhľadávaní obedového menu. Zomato tak s novozakúpenými portálmi bude môcť vybudovať najväčší zdroj informácií o reštauráciách v Českej republike a na Slovensku.

Tešíme sa zo spojenia toho najlepšieho z obidvoch obchodných modelov, aby sme vybudovali integrovaný produkt, ktorý si po uvedení značky v priebehu najbližších mesiacov zamilujú užívatelia rovnako ako aj reštauračné prevádzky. Nevieme sa dočkať, až privítame Lunchtime.cz a Obedovat.sk v rodine Zomato a tešíme sa na úzku spoluprácu s nimi, aby sme čo najlepšie využili ich znalosť miestneho trhu. V najbližších rokoch plánujeme investovať do našich prevádzok v Českej republike a na Slovensku ďalších 2,5 mil. USD," – povedal Deepinder Goyal, zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Zomato.
Po akvizícii budú tímy Lunchtime.cz a Obedovať.sk úzko spolupracovať s tímom Zomato.  "Najbližšie mesiace budú pre Lunchtime.cz a Zomato plné zvratov. Spojíme znalosť miestneho trhu a zameriame ponuku produktov na obedové menu pomocou technológií a platformy s bohatým obsahom od Zomato. Výsledkom spolupráce bude produkt predstavujúci lepší zážitok pre užívateľov, keďže im poskytne aktuálne a podrobnejšie informácie o reštauráciách spolu s obedovými menu.
To prinesie vyššiu hodnotu pre miestne reštauračné prevádzky v Českej republike. V konečnom dôsledku pôjde o veľký prínos pre užívateľov, podnikateľov, Lunchtime.cz aj Zomato," povedal Igor Třeslín, zakladateľ a riaditeľ Lunchtime.cz.
"Zakladateľské tímy Lunchtime a Obedovať venovali veľa času zoznámeniu sa zo zakladateľským tímom Zomato a tešia sa jeho odhodlaniu vytvoriť sociálny produkt zameraný na vyhľadávanie reštaurácií. Vážime si toto úsilie a tešíme sa, že tímy Lunchtime.cz a Obedovať.sk sa stanú súčasťou Zomato," dopĺňa Zdenko Hoschek, riaditeľ Creative Web Group a spoluzakladateľ Obedovat.sk.
Zhrnutie: Zomato, Lunchtime, Obedovať a najnovšia akvizícia:  - Zomato je jednou z najväčších spoločností sveta zameraných na vyhľadávanie reštaurácií, ktorá je zastúpená v 15 krajinách. - Zomato kúpilo projekty Lunchtime.cz najobľúbenejší vyhľadávač reštaurácií v Českej republike. Lunchtime.cz v roku 2008 založili Igor Třeslín a Adam Kurzok.
- Zomato zakúpilo aj platformu Obedovat.sk, najobľúbenejší vyhľadávač reštaurácií na Slovensku, ktorý v roku 2004 založila spoločnosť Creative Web Group.
- Zomato, Lunchtime.sk a Obedovat.sk v najbližších mesiacoch vytvoria integrovaný produkt.
Media Kit tu - https://www.dropbox.com/sh/awcvfs97a4cp5bl/AACyNQLCGFRAKh4EfH4MEvdya

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo smrť amerického novinára Jamesa Foleyho za "barbarskú vraždu", ktorú majú na svedomí militanti z Islamského štátu (IS), informovala dnes agentúra ITAR-TASS.
"Neexistuje a ani nemôže existovať ospravedlnenie za takéto neľudské činy. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine a kolegom novinára," uviedol splnomocnenec ruského ministerstva zahraničných vecí pre ľudské práva, demokraciu a zákonnosť Konstantin Dolgov.
Poznamenal, že ochrana práv novinárov si vyžaduje spoločné a aktívne kroky medzinárodného spoločenstva, príslušných ľudskoprávnych a mimovládnych organizácií, ako aj OSN, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a Rady Európy.
Militanti z IS zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu 40-ročného Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012. Totožnosť maskovaného muža, ktorý novinárovi odrezal hlavu, zatiaľ nie je známa. Páchateľov prízvuk však nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o britského občana. Muž vo videu uviedol, že smrť novinára je odpoveďou na nariadenie prezidenta USA Baracka Obamu letecky zasiahnuť proti pozíciám IS na severe Iraku.

Pápež František telefonoval vo štvrtok s rodičmi amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorého zavraždili militanti z Islamského štátu (IS). Informoval o tom pápežov hovorca Federico Lombardi. Podrobnosti však neuviedol.
Vatikán v minulosti opisoval podobné telefonáty pápeža ako súkromnú záležitosť a obsah rozhovorov nezverejňoval. Rodina zavraždeného sa k telefonátu odmietla vyjadriť, napísala agentúra AP.
Militanti z IS zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu 40-ročného Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012. Totožnosť maskovaného muža, ktorý novinárovi odrezal hlavu, zatiaľ nie je známa. Páchateľov prízvuk však nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o britského občana. Muž vo videu uviedol, že smrť novinára je odpoveďou na nariadenie prezidenta USA Baracka Obamu letecky zasiahnuť proti pozíciám IS na severe Iraku.

Copyright © TASR 2014

VÝROKY TÝŽDŇA

                VÝROKY TÝŽDŇA



"Moja matka bola v koncentračnom tábore v nacistickom Nemecku. Každý deň vstáva, privoniava k ružiam a miluje život. Nechcem preto počúvať, aké je svet ťažké miesto pre život. Ak nejaké sprosté, 20-ročné decko vraví, že má depresie z toho, že žije v Seattli, tak nech sa zabije."
Gene Simmons, Kiss

21. 8. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Militanti z hnutia Islamský štát (IS) požadovali od Washingtonu 100 miliónov dolárov ako výkupné za uneseného amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorého vraždu neskôr zverejnili na internete. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na denník The New York Times.
      "Podľa tvrdenia Foleyho rodinných príslušníkov jeho únoscovia z IS žiadali výkupné 100 miliónov dolárov," napísal denník. Washington odmietol zaplatiť a po tom, ako USA začiatkom augusta schválili vzdušné útoky proti fundamentalistom v Iraku, členovia IS Foleyho brutálne zavraždili odrezaním jeho hlavy.
      Hnutie IS zverejnilo video s Foleyho zabitím v utorok. Muža zadržiavali od novembra 2012, keď ho zajali na severozápade Sýrie. Maskovaný muž, ktorý mu odrezal hlavu, vo videu uviedol, že smrť novinára je odpoveďou na nariadenie prezidenta USA Baracka Obamu letecky zasiahnuť proti pozíciám IS na severe Iraku.
      Fundamentalisti majú v rukách aj ďalšieho amerického žurnalistu z magazínu Time Stevena Sotloffa, ktorý sa objavil na konci daného videozáznamu. Džihádisti sa vyhrážajú, že jeho život závisí od ďalších krokov Bieleho domu.
      Výkupné za unesených cudzincov je na Blízkom východe pre militantov výhodným obchodom. Podľa zmieneného denníka sa unášanie Európanov stalo hlavným zdrojom príjmov al-Káidy a jej pridružených organizácií. Teroristi len za uplynulých päť rokov takto získali najmenej 125 miliónov dolárov.

Ministerstvo spravodlivosti USA otvorilo vyšetrovanie násilnej smrti uneseného amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorého zavraždili militanti z Islamského štátu (IS). Oznámil to dnes americký minister spravodlivosti Eric Holder, informovala agentúra Reuters.
      "Otvorili sme kriminálne vyšetrovanie (tohto prípadu)," povedal Holder na tlačovej konferencii vo Washingtone.
      Súčasne zdôraznil, že jeho rezort sa bude "energicky" snažiť o to, aby objasňovanie zločinu postupovalo náležitým tempom s cieľom zaistiť potrestanie jeho páchateľov, uviedol server Politico.
      Militanti z IS zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu Jamesa Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012. Totožnosť maskovaného muža, ktorý novinára zabil, zatiaľ nie je známa. Páchateľov prízvuk však nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o britského občana.
      Na videu sa objavil aj ďalší zadržiavaný americký novinár Steven Sotloff. Toho podľa džihádistov čaká rovnaký osud ako Foleyho, ak prezident USA Barack Obama nezastaví útoky amerických vzdušných síl na postavenia IS v severnom Iraku. Šéf Bieleho domu reagoval vyhlásením, že Spojené štáty budú pokračovať v boji voči tejto teroristickej organizácii.
 Copyright © TASR 2014

RADA RTVS

RADA RTVS
 

Bez zmeny financovania verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) nie je možné udržať kvalitné vysielanie RTVS. Ako počas dnešného rokovania Rady RTVS informoval generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, vedenie RTVS pracuje ďalej na svojom zámere dosiahnuť viac zdrojov pre RTVS potrebných na udržanie verejnoprávneho vysielania televízie a rozhlasu na Slovensku. Podľa Miku v súčasnosti už majú pripravený systémový projekt na zmenu financovania. O pláne na zmenu financovania RTVS bude vedenie rádiotelevízie informovať parlament cez Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá na jeho najbližšom rokovaní venovanom. Ak sa RTVS nepodarí zmena financovania, môže sa stať, že niektoré programy RTVS nebude môcť vyrobiť. V súčasnosti už preto podľa Miku uzatvárajú zmluvy prioritne na jednu sezónu a iba vo výnimočných prípadoch na dlhšie obdobie.
Mika od svojho nástupu do funkcie, teda dva roky upozorňuje na potrebu zmeny financovania RTVS, bez ktorej je budúcnosť verejnoprávnej služby divákom a poslucháčom neistá. Konkrétne plány na zlepšenie financovania predstavil Mika s manažmentom odbornej verejnosti a médiám v máji tohto roka. Manažment RTVS považuje zvýšenie koncesií za najviac legitímnu cestu zaistenia budúcnosti pre verejnoprávne vysielanie na Slovensku, ktoré prináša v rozhlase i televízií unikátne programy pre rôzne vekové, etnické či záujmové skupiny. Cestou by mohlo byť zvýšenie koncesií na úroveň, na akú by sa dostali, ak by sa zvyšovali o infláciu. V súčasnosti by takto bol základný mesačný poplatok takmer sedem eur. Na to, aby RTVS získalo pochopenie verejnosti, avizuje priniesť tretí športový kanál a nový program v televízii aj rozhlase. Športová Trojka mala v minulosti oveľa nižšie pokrytie signálom ako vtedajšia STV1 a STV2 a nemala čo vysielať, nemala zaistený obsah. Bez toho, aby RTVS nemalo doriešené tieto dve oblasti, sa však nebude púšťať do oživenia športového kanála, zdôraznil na dnešnej Rade RTVS Mika.
Minister kultúry Marek Maďarič koncom mája pre SITA v reakcii na snahu vedenia RTVS zvýšiť koncesie uviedol, že program verejnoprávnej RTVS sa v poslednom období viditeľne skvalitňuje a po dlhých rokoch je RTVS opäť rešpektované a dôveryhodné médium. "Limitom ďalšieho pozitívneho rozvoja RTVS v zmysle napĺňania jej verejnoprávneho poslania je financovanie. Vzhľadom na pozitíva v programe a manažovaní RTVS považujem za legitímne nastoliť aj otázku primeraného zvýšenia úhrad, od platenia ktorých je úplne alebo čiastočne oslobodených veľké množstvo osôb zo sociálnych dôvodov," napísal minister kultúry koncom mája v svojom stanovisku. Podľa Maďariča by však akékoľvek zvýšenie koncesií "muselo byť sprevádzané ďalšími konkrétnymi programovými záväzkami, ako je napríklad ponúknutie novej programovej služby a podobne".
RTVS tento rok klesli príjmy približne o deväť miliónov eur. Zo zmluvy so štátom dostal pre tento rok 24,5 milióna eur, čo je o tri a pol milióna menej ako vlani. To, čo však podľa Miku verejnoprávne vysielanie na Slovensku najviac ohrozuje, je nízky koncesionársky poplatok. Hlavný zdroj RTVS – úhrady za vysielanie sa desať rokov nezvyšovali a patria k najnižším v Európe. Základný poplatok je 4,64 eura mesačne na jednu domácnosť. “Sme najväčší zamestnávateľ v audiovizuálnom prostredí u nás a zároveň ponúkame unikátne programy, ktoré nevysiela nikto iný na Slovensku, spravodajstvo, šport a vlastnú tvorbu,“ upozornil na rokovaní Rady RTVS Václav Mika.
Ku koncu júla malo RTVS príjmy a výdavky podľa plánovaného rozpočtu. Príjmy boli vo výške viac ako 66,42 milióna eur a výdavky takmer 60,9 milióna eur, obe bez finančných operácií. “Všetko signalizuje, že dodržíme plánované a záväzné ukazovatele,“ okomentoval čísla Václav Mika. RTVS dokončuje práce na rekonštrukcii novej administratívnej budovy v televíznom sídle v Bratislave. Pracovníci z výškovej budovy v bratislavskej Mlynskej doline, ktorá bola desaťročia symbolom verejnoprávnej televízie, sa presťahujú do bývalého zdravotného strediska na jeseň. Václav Mika dnes tiež informoval, že RTVS dostalo ponuku na projekt skultúrnenia sídla Slovenského rozhlasu v Bratislave. Konkrétne by malo ísť o záhradu, či park na streche tzv. obrátenej pyramídy. Projekt zazelenania strechy rozhlasu na voľnočasové i kultúrne podujatia nebude RTVS stáť nič. Zdroje sú z grantu na projekt mladých aktivistov, ktorí už stoja za podobnými projektmi v hlavnom meste. V najbližších dňoch sa začne strecha upratovať. Viac bude o projekte RTVS informovať neskôr.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Správou o činnosti a hospodárení Rozhlasu a televízie Slovenska za I. polrok 2014 sa na dnešnom zasadnutí zaoberala Rada RTVS.
Rozpočet RTVS v kapitole bežné výdavky pre rok 2014 ráta so sumou 109.306.400 eur, čerpanie za I. polrok predstavuje čiastku 45.550.408 eur (41,67%). V položke kapitálové výdavky bolo z plánovanej sumy 11.743.568 eur preinvestovaných 5.850.145 eur (49,82%). Príjmy RTVS v prvom polroku predstavujú sumu 52.449.159 eur, z toho úhrady za službu verejnosti 37.041.882 eur. Evidenčný počet zamestnancov RTVS k 30. 6. 2014 je 1364 osôb.
Na základe zmluvy s Ministerstvom kultúry o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti (tzv. zmluvy so štátom) predstavovali náklady na pôvodné rozhlasové programy vo verejnom záujme v prvom polroku sumu 1.199.704 eur, na pôvodné televízne programy 7.883.319 eur, na vysielanie do zahraničia 462.626 eur.
Predložený materiál uvádza nárast sledovanosti televíznej Jednotky v prvom polroku. Podiel na tom má spravodajstvo aj nové vlastné projekty, medzi nimi seriál Kolonáda, zábavno-súťažná relácia Čo ja viem, dokumentárny cyklus Fetiše socializmu, nové formáty programov pre deti aj prenosy z významných športových podujatí. Nárast sledovanosti zaznamenala aj televízna Dvojka. STV odvysielala 8023 hodín.
Slovenský rozhlas otvoril rok 2014 novou vysielacou štruktúrou, ktorá jasnejšie profiluje jednotlivé programové služby. Vo vysielaní Rádia Slovensko bolo uprednostnené spravodajstvo vo všetkých formátoch, Rádio Regina posilnilo publicistické žánre v autonómnom aj spoločenskom vysielaní. Podľa tejto správy dosahuje domáca hudobná produkcia vo vysielaní Rádia Slovensko 30%-ný podiel, v Rádiu Regina 50%-ný podiel.
„Z hľadiska sledovanosti televízie sme zaznamenali trendovo nárast vo všetkých parametroch, ako v prime time, tak celodennom priemere, najväčší nárast bol v pásme spravodajstva u všetkých formátov, čo považujem za veľmi priaznivé. Som rád, že väčšina nových premiérových formátov zarezonovala veľmi dobre, seriál Kolonáda alebo zábavný program Čo ja viem. V rozhlase podľa najnovších výsledkov prieskumu zaznamenalo Rádio Slovensko najväčší vzostup a v cieľovej skupine nad 30 rokov je lídrom. Splnili sme všetky záväzné ukazovatele plánu rozpočtu, príjmy sme naplnili a neprekročili výdavky, čo je dôležitý faktor k tomu, aké výsledky očakávame v roku 2014 ako celku,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
„Materiál poukazuje na to, že za prvý polrok by všetky ukazovatele – plnenia programovej služby aj hospodárenia – mali vyjsť pozitívne. Vyzerá to na pomerne priaznivý vývoj, očakávame, ako sa veci vyvinú, pretože mnohé záležitosti, najmä týkajúce sa otázok výroby budú napĺňané aj v druhom polroku. Vývoj je zatiaľ priaznivý, dúfajme, že si RTVS udrží priaznivú kondíciu za celý rok 2014,“ uviedol pre TASR podpredseda rady Martin Kákoš.

Copyright © TASR 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Súkromná slovenská športová televízia Slovak Sport.TV odvysiela už vo štvrtok 21. augusta úvodné tri priame prenosy z nového projektu - hokejovej Ligy majstrov. Zo základnej časti prinesie spomenutá televízia celkovo viac ako 30 priamych prenosov. Prednosť budú dostávať stretnutia so zastúpením slovenského majstra HC Košice a českých tímov ako Sparta Praha, PSG Zlín, Bíli Tygři Liberec či HC Pardubice. Štvrtkový súboj Košíc na ľade nemeckého Kolína Haie uvidia diváci na prvom okruhu Slovak Sport.TV. Úvodné buly je na programe o 19.30 h.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Magický hlas rebelky

Magický hlas rebelky


NIKDY NEZABUDNIME !

NIKDY NEZABUDNIME !
 
 

20. 8. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Afganistan v stredu informoval o vyhostení reportéra amerického denníka New York Times (NYT) Mathewa Rosenberga. Oficiálne to zdôvodňuje tým, že novinár odmietol spolupracovať s vyšetrovateľmi. Na opustenie ázijskej krajiny má 24 hodín. Rosenberga si ešte v utorok predvolal miestny generálny prokurátor po tom, ako NYT zverejnili reportáž o sformovaní dočasnej vlády v prípade pokračujúceho politického patu po prezidentských voľbách. Korešpondent strávil v afganskom Kábule posledné tri roky.
Exminister zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh obvinil bývalého ekonóma Svetovej banky Ašráfa Gháního, že náskok v júnovom druhom kole prezidentských volieb získal podvodom. Podľa neoficiálnych výsledkov bol rozdiel medzi nimi asi milión hlasov. V prvom kole pritom zvíťazil Abdulláh, keď si zabezpečil 45-percentný zisk. Medzinárodní pozorovatelia sa však už vyjadrili, že zaznamenali podvody na oboch stranách, čo by mohlo ohroziť prvé demokratické odovzdanie moci v Afganistane.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Britský premiér David Cameron prerušil dnes dovolenku a vráti sa do Londýna po tom, ako militanti z Islamského štátu zverejnili videozáznam z popravy amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii pred takmer dvoma rokmi. Videozáznam komentoval muž s britským prízvukom, informovala agentúra Reuters.
Cameron sa stretne s ministrom zahraničných vecí a predstaviteľmi ministerstva vnútra a ďalších inštitúcií, s ktorými chce prerokovať situáciu v Iraku a Sýrii a hrozbu, ktorú predstavujú militanti z organizácie Islamský štát.
Úrad britského premiéra v komuniké zdôraznil, že britské tajné služby budú úzko spolupracovať s USA pri identifikácii muža, ktorý na videozázname drží nôž a hovorí s britským prízvukom. "Keď zistíme, kto to je, pokúsime sa ho spoločne nájsť," povedal vo vysielaní televízie Sky News britský minister zahraničných vecí Philip Hammond.
Britský prízvuk muža šéfa britskej diplomacie neprekvapil, keďže v Iraku a Sýrii v radoch extrémistov bojuje veľa britských občanov. Upozornil však na riziko pre národnú bezpečnosť, ak sa títo ľudia pokúsia vrátiť do vlasti.

Copyright © TASR 2014

Poprava Jamesa Foleyho

Poprava Jamesa Foleyho

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) je "zdesená" videom zachytávajúcim brutálnu popravu amerického novinára Jamesa Foleyho džihádistickou skupinou Islamský štát (IS). Oznámila to dnes agentúra DPA.
"Islamský štát posunul zachádzanie so zajatcami do extrému," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ RSF Christophe Deloire. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) dnes potvrdil autentickosť videa, oznámil spravodajský portál Global Post.
V Sýrii sú stále zadržiavaní traja zahraniční novinári a približne 50 domácich profesionálnych alebo občianskych žurnalistov, a to ozbrojenými skupinami alebo režimom prezidenta Bašára Asada, uviedla novinárska organizácia so sídlom v Paríži.
Od vypuknutia sýrskeho konfliktu v marci 2011 prišlo v tejto krajine o život popri desiatkach občianskych novinárov aj 39 profesionálnych žurnalistov, z ktorých 12 bolo zo zahraničia.
"Násilie voči novinárom má hrôzostrašný účinok na celú spoločnosť a nemožno ho tolerovať. Treba spraviť ešte viac pre ukončenie tohto kruhu beztrestnosti," povedala špecialistka na slobodu médií Dunja Mijatovičová z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorú citovala agentúra ITAR-TASS.
Podľa Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ) sú medzi krajinami s najhoršími bezpečnostnými podmienkami pre prácu žurnalistov aktuálne Ukrajina, Irak, Sýria a Pakistan.


Islamský militant oblečený v čiernom, ktorý na videozázname kolujúcom na internete odrezal hlavu americkému novinárovi Jamesovi Foleymu, je pravdepodobne britský občan, napísala dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie britského ministra zahraničných vecí Philipa Hammonda.
Hammond v súvislosti so zverejneným videom povedal, že muž, ktorý na videu stojí s nožom v ruke "je pravdepodobne Brit", čo podľa neho len potvrdzuje skutočnosť, že islamisti na mobilizáciu bojovníkov zo Západu využívajú čoraz prepracovanejšie metódy.
Autentickosť hrôzostrašného videa, na ktorom militant z organizácie Islamský štát (IS) odrezal Foleymu hlavu a vyhráža sa smrťou ďalšieho rukojemníka, potvrdil podľa agentúry Reuters aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).
Maskovaný džihádista na videozázname hovoril plynule po anglicky a podľa dialektologičky z univerzity v Lancasteri Claire Hardakerovej mal londýnsky prízvuk.
Hammond pre BBC povedal, že Británia si je účasti svojich občanov na zverstvách páchaných IS a inými extrémistickými organizáciami vedomá. Podľa neho zapájanie sa Britov do islamistického povstania na Blízkom východe zvyšuje riziko, že po návrate domov by títo džihádisti mohli páchať teroristické útoky vo svojich domovských krajinách.
Francúzski a nemeckí experti tvrdia, že v súčasnosti bojuje rozličných krajinách Blízkeho východu približne 1300 európskych džihádistov, z ktorých niekoľko stoviek pochádza z Británie.
Shiraz Maher z Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie londýnskej King's College uviedol, že videozáznam s Foleyho popravou dokazuje, že britskí džihádisti patria v Sýrii a Iraku "k najzúrivejším a najhlučnejším bojovníkom".
"Bohužiaľ, britská účasť na konfliktoch, ktoré momentálne zúria v Sýrii a Iraku, je plnohodnotná s tým, že Britov vidno na frontových líniách, ako sa zúčastňujú na všetkých možných bojových aktivitách," uviedol pre BBC Maher. "Preto sme videli britských občanov v úlohách samovražedných atentátnikov, ako aj katov," dodal.

Copyright © TASR 2014

PRIESKUM MEDIAN SK. Všetky médiá

PRIESKUM MEDIAN SK

Všetky médiá


Denník Nový čas, týždenník Plus 7 dní, dvojtýždenník TV max, mesačník Zdravie, Rádio Expres a Televízia Markíza sú na Slovensku v prvom polroku 2014 najčítanejšie a najsledovanejšie. Vyplýva to z výsledkov národného prieskumu spotreby, médií a životného štýlu Market & Media & Lifestyle – TGI 1.+2./2014, ktoré zverejnila spoločnosť Median Sk.
Prieskum MML-TGI bol realizovaný na vzorke 4251 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku 14 až 79 rokov v termíne od 6. 1. do 22. 6. 2014. Celkovo bolo monitorovaných 264 tlačených médií, 48 rozhlasových a 73 televíznych staníc.
Medzi denníkmi si udržal prvú pozíciu Nový Čas so 17 percentami, druhý v poradí je denník Sme so 7%, tretia Pravda má čítanosť rovnako 7%, štvrtý Plus jeden deň má 6%, nasledujú Šport a Korzár so 4%, Hospodárske noviny s 3%, Új Szó má 2% a Avízo 1% čítanosť.
V kategórii týždenníky dosiahol Plus 7 dní 10%, druhú pozíciu obsadil Život so 7% čítanosťou, nasledujú Báječná žena a Nový čas pre ženy so 6%, na piatom mieste je Eurotelevízia s 5%, šiesta Slovenka so 4% a Katolícke noviny s 3%.
Najčítanejšími titulmi medzi dvojtýždenníkmi sú TV max s 5% a ECHO so 4%, nasleduje Tele plus a Bratislavské noviny s 2%. Bratislavský kuriér, Regionálne noviny - Zlatomoravsko a Profit dosahujú 1% čítanosť.
Poradie mesačníkov, ktoré sa na Slovensku predávajú, otvára časopis Zdravie s 8%, na druhej pozícii Záhradkár dosiahol rovnako 8%, nasleduje Eva so 7% a za ňou EMMA so 6%. Ďalšie v poradí sú mesačníky Kam do mesta so 4%, Maxikrížovky a Nový čas Krížovky majú rovnakú 3% čítanosť.
Medzi rozhlasovými stanicami v parametri „počúval včera“ je na prvom mieste Rádio Expres s 19 percentami, druhé je verejnoprávne Rádio Slovensko s 18%, tretie Fun rádio s 12%, štvrté Rádio Jemné má 8%, piate Rádio Europa 2 získalo 7%, šieste Rádio Regina má rovnako 7%, siedma priečka s 3% patrí Rádiu_FM. Rovnaké poradie je aj v kategórii „počúval minulý týždeň“.
V parametri podiel na trhu (share) je na prvom mieste Rádio Expres s 24 percentami, druhé Rádio Slovensko má 20%, tretie Fun rádio 13%. Na štvrtom mieste sa umiestnilo Rádio Europa 2 s 8% a ďalej Rádio Regina tiež s 8%. Rádio Jemné dosiahlo rovnako 8% a Rádio Anténa 2%. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 16% z trhu.
Najvyššie percento sledovanosti televíznych staníc dosiahla Televízia Markíza - 55%. Sledovanosť na úrovni 37% zaznamenala TV JOJ, za ňou sa umiestnila Jednotka s 21%. Nasleduje TA3 s 8%, TV Doma so 7%, Dvojka, ČT 1 a TV Dajto so 4%. Prvú desiatku najsledovanejších televíznych staníc uzatvárajú TV 2 a NOVA s 3% sledovanosťou.
Poradie jednotlivých slovenských televíznych staníc v ukazovateli podiel na trhu (share) za 1. + 2 kvartál 2014 je nasledujúce: Na prvom mieste s 39% sa umiestnila TV Markíza. TV JOJ dosiahla 23% a za ňou sa s 11% podielom na trhu umiestnila Jednotka. Nasledujú TV Doma so 4% a TA3, TV Dajto a Dvojka s 2% sledovanosťou. Podiel ostatných televízií predstavuje celkom 18%, z toho najvyššie hodnoty dosahujú nasledujúce tri stanice: RTL Klub (2%), TV 2 (2%) a Plus (1%).
Údaje z prieskumu sledovanosti MML – TGI poskytla pre TASR Linda Kleinertová zo spoločnosti Median Sk.

Copyright © TASR 2014

PRIESKUM MEDIAN SK-Rádiá

PRIESKUM MEDIAN SK- Rádiá

Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou na Slovensku je aj naďalej Rádio Expres. Vyplýva to z prieskumu Market & Media&Lifestyle - TGI, ktorý pravidelne uskutočňuje spoločnosť Median SK v licenčnej spolupráci s anglickou spoločnosťou Kantar Media. Aktuálny prieskum bol realizovaný v období od 6.1.2014 do 22.6.2014 [1. + 2. kvartál 2014] na vzorke 4251 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku 14-79 rokov. Bolo v ňom zaradených 48 rozhlasových staníc.

Počúval[a] včera:

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval včera“ predstavuje 69%.

Poradie otvára Rádio Expres s 19%, ďalej Rádio Slovensko so 18%, nasleduje Fun rádio s 12%. S 8% sa na štvrtom mieste umiestnilo Rádio Jemné. Europa 2 získala 7%. Šiesta priečka patrí Rádiu Regina rovnako so 7% a siedme je Rádio_FM s 3%.

MML-TGI 1+2/2014 - rádiá - počúval včera


Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi piatimi okruhmi dosiahol v parametri „počúval včera" 26%. Rozhlasová sieť Radiogroup (Fun Rádio + Europa 2) dosiahla počúvanosť 18%.
MML-TGI 1+2/2014 - siete - počúval včera


Počúval[a] minulý týždeň:

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval minulý týždeň“ predstavuje 91%.

Poradie otvára Rádio Expres s 34%, ďalej Rádio Slovensko s 31%, nasleduje Fun rádio s 26%. S 19% sa na štvrtom mieste umiestnilo Rádio Jemné a piatu priečku obsadilo Rádio Europa 2 so 16%. Na šiestom mieste je Rádio Regina s 14% a siedma priečka patrí Rádiu_FM so 7%.

MML-TGI 1+2/2014 - rádiá - počúval minulý týždeň


Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi piatimi okruhmi dosiahol v parametri „počúval minulý" týždeň 43%. Rozhlasová sieť Radiogroup (Fun Rádio + Europa 2) dosiahla počúvanosť 34%.

MML-TGI 1+2/2014 - siete - počúval minulý týždeň


Podiel na trhu [share]:

V 1. a 2. kvartáli 2014 dosiahli rozhlasové stanice v parametri podiel na trhu (share) nasledujúce výsledky: prehľad otvára Rádio Expres s 24% a Rádio Slovensko s 20% podielom na trhu. S 13% podielom sa na treťom mieste umiestnilo Fun rádio. Na štvrtom mieste sa umiestnilo Rádio Europa 2 s 8% a ďalej Rádio Regina s 8%. Rádio Jemné dosiahlo rovnako 8% a Rádio Anténa 2%. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 16 % z trhu.

MML-TGI 1+2/2014 - rádiá - share

Zdroj : radia Sk

RADA RTVS

RADA RTVS
 




 

Popravili amerického novinára

Popravili amerického novinára



Militanti z organizácie Islamský štát (IS) zverejnili v utorok videonahrávku, ktorá podľa nich zachytáva popravu amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii pred takmer dvoma rokmi. Informovala o tom agentúra Reuters.
Video nazvané "Posolstvo Amerike" umiestnili na sociálne siete. Jeho autentickosť nebolo možné bezprostredne overiť. Foleyho, ktorý pracoval na Blízkom východe päť rokov, uniesli neznámi ozbrojenci 22. novembra 2012.
Príslušníci IS tiež tvrdia, že zdržiavajú ďalšieho amerického novinára Stevena Sotloffa a jeho život závisí od ďalšieho kroku prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý nariadil letecké útoky proti sunnitským militantom v severnom Iraku.
"Obama, život tohto amerického občana závisí od vášho ďalšieho rozhodnutia," povedal zamaskovaný muž držiaci zajatca na videu zverejnenom na internete. Hovoril anglicky s britským prízvukom, dodáva Reuters.
Biely dom uviedol, že USA pravosť nahrávky zatiaľ nepotvrdili a snažia sa ju overiť.

Copyright © TASR 2014

19. 8. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajinské úrady zakázali 14 ruským televíznym kanálom, vrátane RT a Life News, vysielať prostredníctvom káblovej siete v krajine. Obvinili ich zo šírenia vojnovej propagandy. Oznámil to dnes poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.
"Štrnásť kanálov má dočasný zákaz ta vysielanie vojnovej propagandy a násilia," citovala Heraščenka agentúra Reuters.

Copyright © TASR 2014


Americký herec Kyle MacLachlan si opäť zahrá v seriáli Dobrá manželka (2009). Päťdesiatpäťročný rodák z mesta Yakima v štáte Washington by sa mal objaviť v šiestej sezóne a to spolu s Carrie Preston, ktorá si účinkovanie v seriáli taktiež zopakuje. "Teším sa, že sa spolu s ním vraciam do ringu do ďalšieho kola," uviedla pre portál TV Line 47-ročná herečka, ktorá si vďaka seriálu pripísala na konto cenu Primetime Emmy. MacLachlan sa ukázal v dvoch epizódach seriálu v roku 2013.
Kyle Merritt MacLachlan je známy najmä z kultového filmu Modrý zamat (1986) režiséra Davida Lyncha a ako špeciálny agent Dale Cooper z mysteriózneho seriálu Mestečko Twin Peaks (1990 - 1991), ktorý mu v roku 1991 vyniesol Zlatý glóbus. Účinkoval napríklad aj vo filmoch The Doors (1991), Proces (1993), Showgirls (1995), Hamlet (2000), Parfém (2001) či Miranda (2002). V rokoch 2000 až 2002 si zahral v televíznom hite Sex v meste (1998 - 2004), v rokoch 2006 až 2012 v seriáli Zúfalé manželky (2004 - 2012) a v období 2010 až 2014 v projekte Ako som spoznal vašu mamu (2005 - 2014).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !


RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska a CLASSIC MEDIA DISTRIBUTION LIMITED, ktorá je stopercentnou dcérou DREAMWORKS ANIMATION S.K.G. , sa dohodli na zakúpení licenčných práv na dva skvelé 20 dielne animované seriály Dragons: Riders of Berk a Dragons: Defenders of Berk za cenu 32.000 USD / 23 550 € /.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Letnú školu žurnalistiky pre krajanov 2014 tento rok absolvuje pätnásť účastníkov z Maďarska, Srbska, Rumunska, Poľska či Čiernej Hory. Krajanskí novinári, ktorí zavítali do Bratislavy sa budú na Slovensku vzdelávať do soboty 23. augusta.
"Chceme, aby mali aj Slováci v zahraničí slovenské slovo vo svojich domácnostiach a aby to slovo bolo čo najlepšie," povedala dnes pri slávnostnom otvorení letnej školy Agáta Jendžejíčková, šéfredaktorka mesačníka Život, ktorý vychádza v poľskom Krakove. Ako konštatoval Igor Furdík z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, toto podujatie má už veľmi dlhú tradíciu a aj keď v minulosti bolo niekoľko rokov prerušené, je tu znova, aby pomohlo nastupujúcej mladej generácii novinárov našich krajanov. "Cieľom nie je len ich niečo naučiť, dôležité sú tiež väzby, ktoré ich po letnej škole naďalej spájajú," povedal.
Podľa vedúcej Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Svetlany Hlavčákovej, novinárom chcú predstaviť súčasné trendy v žurnalistike. Katedra je tento rok spolu s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí prvý raz organizátorom tohto podujatia.
Účastníci letnej školy majú v programe okrem odborných prednášok exkurzie po slovenských médiách, stretnutie s osobnosťami slovenskej žurnalistiky. Spolu s pedagógmi katedry žurnalistiky pripravia aj vlastné noviny, televízny šot a rozhlasové príspevky. Letná škola sa skončí tvorivým novinárskym dňom spojeným s exkurziou do Banskej Štiavnice.
TASR informoval Peter Kubínyi z Katedry žurnalistiky FiF UK.

Copyright © TASR 2014

18. 8. 2014

Zomrela Jana Sotonová

Zomrela Jana Sotonová

Víkendová tragická dopravná nehoda má ťaživé dôsledky aj pre redakciu Českej televízie. Zomrela pri nej dlhoročná redaktorka relácie Reportéri ČT Jana Sotonová.
ana Sotonová
Jana Sotonová sa novinárčine venovala aktívne už pri štúdiách na Univerzite Palackého v Olomouci. Pre Lidové noviny a Hospodárske noviny písala predovšetkým správy z domácej politiky. V roku 2011 začala spolupracovať s publicistickým magazínom Reportéri ČT a natočila pre neho desiatky reportáží. Zaoberala sa predovšetkým osudy obyčajných ľudí, ktoré sú v spoločnosti nejakým spôsobom znevýhodnení a bojujú za svoje práva.
Jana Sotonová sa narodila 13. 3. 1986 a tragicky zomrela 17. 8. 2014 pri zrážke dvoch áut. Bola veľkou nádejou českej žurnalistiky. Pre jej kolegov v ČT ide o nenahraditeľnú stratu.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Sprievodným podujatím k televíznej premiére dokumentárneho filmu Neznámi hrdinovia v réžii Dušana Hudeca je výstava fotografií s rovnomenným názvom. Sprístupnili ju dnes na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Na 40 paneloch predstavuje fotografie z archívov, avšak najmä zo súkromných zbierok hrdinov filmu. Ten sa zaoberá témou vzťahu amerických letcov, ktorí pristáli na Slovensku, a slovenských občanov.
Na územie Slovenska sa zrútilo počas druhej svetovej vojny 46 amerických bombardovacích a osem stíhacích lietadiel. Zahynulo 106 letcov a približne 370 bolo chytených a odvlečených do zajateckých táborov. Film je príbehom ľudí, ktorých spojil odpor proti fašizmu a vzájomná túžba po slobode. Osudy Američanov na Slovensku sú strhujúcim príbehom boja o prežitie uprostred neznámej krajiny, boja s beznádejou a zúfalstvom až za hranicu ľudských síl.
Dokument vznikal počas dvoch rokov, prehovoria v ňom letci, ktorých sa podarilo vypátrať vo viacerých štátoch USA – od New Yorku až po Texas. Ale aj potomkovia rodín, ktoré členov Office of Strategic Services (OSS) misie ukrývali a ktorí v čase vojny boli ešte deťmi a na amerických letcov si veľmi dobre spomínajú.
Výstavu jedinečných fotografií Neznámi hrdinovia si verejnosť môže pozrieť do 31. augusta. Dokument Dušana Hudeca uvedie Dvojka RTVS v sobotu 23. augusta o 20.00 hodine. Film vznikol v koprodukcii EDIT Studio, RTVS a Múzea SNP v Banskej Bystrici.
TASR poskytla informácie PR manažérka projektu

Copyright © TASR 2014

Ponuka na programový formát k 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra

Ponuka na programový formát k 200. výročiu
 narodenia Ľudovíta Štúra



Rozhlas a televízia Slovenska vyhlasuje súbeh námetov na pôvodnú televíznu tvorbu v zmysle Zmluvy o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania (MK 138/2012/M) na roky 2013 – 2017 a podľa Zákona o vysielaní a retransmisii č. 308/2000 § 3 písmeno k.

­­­­­­­­­­­­­­
Zadanie*:
Programový typ: dokument

Minutáž: 52 min.

Počet dielov: 1
Obsahové zameranie: osobnosť Ľudovíta Štúra v kontexte slovenských dejín
Kľúčové prvky: historický rozmer, portrét, súčasný pohľad
Technológia: 16:9, HD
Ukončenie výroby a odovzdanie diela: do 30.8.2015
Plánované vysielanie: október 2015

____________________

*RTVS príjme aj námety/projekty iného žánru a rozsahu k zadanej téme.


Povinné položky projektu:
•Meno a adresa predkladateľa
•Kontaktná adresa
•Spôsob spolupráce: koprodukcia, vlastná výroba, objednávková výroba, iné
•Rozšírený námet a explikácia
•Aproximatívny rozpočet, požiadavky na finančné a/alebo vecné plnenie od RTVS, položky vrátane DPH
•Predbežný plán výroby
•Licenčné podmienky
•Tvorivý tím
•Výrobný štáb

Termín odovzdania námetov: do 30. 9. 2014
Termín vyhodnotenia: 30. 10. 2014

REGISTRÁCIA NÁMETOV/PROJEKTOV:

A. e-mailom na adresu: crn@rtvs.sk

B. Poštou: Centrálny register námetov
Rozhlas a televízia Slovenska
Mlynská dolina 28
845 45 Bratislava
HESLO: Ľudovít Štúr


Creative Arts Emmy Awards

Creative Arts Emmy Awards

 
Komediálna televízna šou Saturday Night Live získala najviac cien na sobotňajšom odovzdávaní Creative Arts Emmy Awards, ktoré sa konalo v losangeleskom Nokia Theatre. Jednu z piatich trofejí pre tento program dostal aj Jimmy Fallon, ktorého vyhlásili za najlepšieho hosťujúceho herca v komediálnom seriáli.
Po štyri ocenenia si pripísali seriály Hra o tróny (2011), Temný prípad (2013), Sherlock (2010) za epizódu His Last Vow a dokumentárny seriál Cosmos: A Spacetime Odyssey (2014). Cenu pre najlepšiu hosťujúcu herečku v komediálnom seriáli si odniesla Uzo Aduba za výkon v Orange Is the New Black (2013). Najlepšie hosťujúce herecké výkony v dramatickom seriáli zas predviedli Joe Morton v Škandále (2012) a Allison Janney v Masters of Sex (2013). Jeremy Irons dostal cenu pre najlepšieho rozprávača za dokument Levia hra. Čestnú Governor's Award udelili posmrtne kastingovej režisérke Marion Dougherty.
Nominácie v 66. ročníku udeľovania televíznych cien Primetime Emmy, ktorých súčasťou sú aj Creative Arts Emmy Awards, oznámili 10. júla v losangeleskom Leonard H. Goldenson Theatre. Nominovaných predstavili herečka Mindy Kaling a moderátor Carson Daly spolu s predsedom Akadémie televíznych umení a vied Bruceom Rosenblumom. Primetime Emmy Awards rozdajú v pondelok 25. augusta taktiež v spomínanom Nokia Theatre, moderátorom ceremoniálu bude Seth Meyers.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

Prší-li jen týden po svatém Rochu, bramborů každý den trochu.

Prší-li jen týden po svatém Rochu, 

bramborů každý den trochu


Jednotka lepšie
Dvojka slabo. 
Spolu lepšie , ale nedobre- 11.50 % .

Markíza  lepšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  lepšie.
Spolu  lepšie- 29.40%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU horšie.
SENZI rovnako.
Spolu o chlp lepšie- 21.50%

TA 3 horšie. 

Jednotka - 9.20 % ;
Dvojka - 2.30 % ;
Markíza - 20.20 % ;
TV DOMA - 5.10% ;
DAJTO- 4.10%
TV JOJ – 15.20 % ;
JOJ PLUS- 4.00 % ;
WAU -2.00 % ;
SENZI- 0.30 %
TA 3 - 1.80 %

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Zosúladenie príspevkov prevádzkovateľov audiovizuálnych technických zariadení do Audiovizuálneho fondu s reálnou cenou vstupeniek na filmy je jednou zo zmien, ktorú prináša návrh zákona o audiovízii. Nový zákon, ktorý má komplexne upraviť práva a povinnosti osôb pôsobiacich v oblasti audiovízie či postavenia a pôsobnosti Slovenského filmového ústavu, predložilo do medzirezortného pripomienkového konania Ministerstvo kultúry (MK) SR. Pripomienkovať sa dá do 4. septembra. Cieľom navrhovaného zákona o audiovízii je ďalej úprava evidencií v oblasti audiovízie, jednotného systému označovania a podmienok na odborné uchovávanie originálnych nosičov audiovizuálnych diel a zvukovo-obrazových záznamov tvoriacich audiovizuálne dedičstvo Slovenska. MK SR tvrdí, že nový zákon vypracovali na základe požiadaviek z praxe. Návrh vychádza z doterajšej právnej úpravy, teda zo zákona o podmienkach evidencie, verejného šírenia a uchovávania audiovizuálnych diel, multimediálnych diel a zvukových záznamov umeleckých výkonov, známeho ako audiovizuálny zákon.
Návrh zákona o audiovízii je rozdelený na deväť častí. Prvá časť návrhu zákona - všeobecné ustanovenia definuje základné pojmy. Druhá časť je o evidencii: slovenských audiovizuálnych diel, osôb pôsobiacich v audiovízii a nezávislých producentov. Podľa platného audiovizuálneho zákona vedie MK SR zoznamy slovenských: audiovizuálnych diel, zvukových záznamov umeleckých výkonov, multimediálnych diel, tiež zoznam osôb pôsobiacich v audiovízii a register nezávislých producentov. Ministerstvo navrhuje, aby audiovizuálne diela a osoby z audiovízie evidoval Slovenský filmový ústav a nezávislých producentov evidoval Audiovizuálny fond. "Vzhľadom na to, že zoznam slovenských multimediálnych diel obsahuje iba dve multimediálne diela, nie je na vedenie takejto evidencie dôvod," píše v dôvodovej správe MK SR. Ministerstvo kultúry bude viesť iba zoznam záznamov umeleckých výkonov.
Na základe požiadaviek z praxe navrhuje MK SR v návrhu zákona o audiovízii zmeniť definíciu nezávislého producenta. Podľa návrhu ním má byť "výrobca audiovizuálneho diela zapísaný v zozname nezávislých producentov, ktorý nie je vysielateľom, nie je s vysielateľom personálne prepojený ani majetkovo prepojený a v období piatich predchádzajúcich rokov vyrobil najmenej 90 % z celkovej minutáže svojej televíznej produkcie aspoň pre dvoch televíznych vysielateľov". Status nezávislého producenta má, ako ďalej píše ministerstvo "aj výrobca audiovizuálneho diela, ktorý nie je personálne ani majetkovo prepojený s vysielateľom a je nezávislým producentom v členskom štáte Európskej únie alebo v štáte, ktorý je zmluvnou stranou Európskeho dohovoru o cezhraničnej televízii".
Tretia časť návrhu zákona - "ochrana maloletých" upravuje jednotný systém označovania, určovanie a zverejňovanie vekovej vhodnosti jednotlivých diel a obmedzenie prístupu k tým, ktoré sú určené len dospelým. Novinkou, ktorú má priniesť, je zrušenie povinnosti výrobcov slovenských audiovizuálnych diel, zvukových záznamov umeleckých výkonov a multimediálnych diel určovať ich vekovú vhodnosť. Robiť to majú distributéri.
Štvrtá časť návrhu zákona obsahuje osobitné ustanovenia o jazykovej úprave audiovizuálneho a multimediálneho diela. Piata časť upravuje podmienky uverejňovania reklamy a umiestňovania produktov.
Šiesta časť návrhu zákona upravuje postavenie, poslanie, činnosť, orgány a organizáciu Slovenského filmového ústavu (SFÚ), nakladanie s majetkom v správe SFÚ, ktorý je príspevkovou organizáciou štátu a vykonáva štátnu správu v oblasti ochrany audiovizuálneho dedičstva. Návrh zákona podrobnejšie upravuje pôsobnosť a výkon funkcie generálneho riaditeľa fondu. Taktiež mení zloženie a posilňuje kompetencie rady, ktorá okrem iného dohliada na dodržiavanie poslania a činností SFÚ, volí a odvoláva generálneho riaditeľa SFÚ. "S cieľom zabezpečiť odbornosť rady ako orgánu dohľadu sa mení jej zloženie tak, aby v nej boli zastúpení odborníci zo všetkých hlavných oblastí pôsobnosti SFÚ (za oblasti: propagácie a prezentácie audiovízie, ochrany a obnovy a sprístupňovania kultúrneho dedičstva, vedeckej a výskumnej činnosti). Členov rady, rovnako ako aj členov dozornej komisie bude v zmysle návrhu zákona menovať a odvolávať minister kultúry," uvádza ministerstvo v návrhu.
Úprava v siedmej časti návrhu zákona – "ochrana audiovizuálneho dedičstva" vychádza predovšetkým z Európskeho dohovoru o ochrane audiovizuálneho dedičstva, ktorý SR podpísala. Návrhom vymedzuje pojem audiovizuálneho dedičstva, upravuje fond audiovizuálneho dedičstva a jeho činnosť. Ôsma časť návrhu upravuje dohľad nad dodržiavaním ustanovených povinností a deviata časť - spoločné, prechodné a záverečné ustanovenia, rieši predovšetkým vzťah platnej právnej úpravy a navrhovanej právnej úpravy a zároveň zrušuje audiovizuálny zákon.
V nadväznosti na navrhovaný nový zákon o audiovízii sa majú zmeniť viaceré zákony, medzi nimi i zákon o Audiovizuálnom fonde. Zmeniť sa má základ pre výpočet príspevku prevádzkovateľa audiovizuálneho technického zariadenia do AV-fondu. Príspevok má byť jedno percento z každej predanej vstupenky na predstavenie za posledný kalendárny rok. Dôvodom "je potreba priameho naviazania výšky príspevku na reálnu cenu vstupenky, ktorá sa priebežne mení podľa celkovej výkonnosti sektoru, ako aj skutočnosť, že od začiatku podpornej činnosti Audiovizuálneho fondu sa postupne zvyšovala výška podpory, ktorá bola určená prevádzkovateľom kín," uvádza MK SR. Ministerstvo chce, aby príspevok do AVF platili aj poskytovatelia audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie. Má to byť jedno percento z ich celkových príjmov za poskytovanie audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie za posledný kalendárny rok. MK SR tým chce zabezpečiť AVF stabilné finančné zdroje.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.