13. 9. 2014

TO JE TV !

TO JE TV !




Zomrel John Bardon

Zomrel John Bardon

 

John Bardon, známy zo seriáli EastEnders, zomrel vo veku 75 rokov 12. septembra.  Hrával aj v seriáloch Vraždy v Midsomere a Coronation Street

12. 9. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ľudia z okolia predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra sa minulý týždeň snažili presvedčiť poľský televízny štáb, aby neodvysielal záznam ostrých výrokov Kövéra týkajúcich sa ukrajinskej krízy. Uviedol to dnes maďarský spravodajský server Hvg.hu odvolávajúc sa na poľský denník Gazeta Wyborcza.
      Kövér na budapeštianskom podujatí minulú stredu povedal, že "na Ukrajine prebieha manipulovaný proces, v ktorom najmenšiu úlohu dostali práve Ukrajinci". Ukrajinskú krízu označil za "cirkus", vyjadril veľké porozumenie pre postoj Ruska a konštatoval, že cieľom spomínaného "cirkusu" je definitívne oddeliť Európu od Ruska.
      Podľa poľského denníka po vyslovení týchto viet spolupracovníci predsedu parlamentu presviedčali poľský štáb, aby záznam neodvysielali, dokonca podľa niektorých zdrojov vyhlásili, že pracovníci televízie tento záznam chcú určite zmanipulovať.
     
Copyright © TASR 2014

Slovak Press Photo 2014

Slovak Press Photo 2014
 


Voľný fotograf Michal Burza je absolútnym víťazom súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo 2014. Rozhodla o tom sedemčlenná medzinárodná porota, ktorá mu udelila hlavnú cenu Grand Prix za fotografiu zo série Majdan.
      "Do tretieho ročníka súťaže sa prihlásilo 113 fotografov, z toho 16 zahraničných. Zaslali 1115 fotografií, čo je oproti minulosti veľký nárast. Zvýšila sa aj kvalita súťaže a porota absolvovala náročné dvojdňové hodnotenie," informovala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová.
      Aj predseda poroty, slovenský fotograf žijúci v USA Paul Martinka, potvrdil vysokú kvalitu fotografií a prisľúbil záujem urobiť výstavu z tejto súťaže v New Yorku. "Som prekvapený celkovou úrovňou a najmä silnou študentskou kategóriou. Súťaž na mňa urobila veľmi dobrý dojem a fotografie sú na svetovej úrovni," povedal Martinka.
      Druhý rok boli v porote českí fotografi Jindřich Štreit, Jan Šibík a Roman Vondrouš, ktorí potvrdili vyššiu kvalitu súťažných fotografií najmä v kategóriách aktualita, každodenný život, reportáž, portrét, mladí fotografi a študenti žurnalistiky. Podľa nich i ďalších členov poroty bola slabšie zastúpená kategória životné prostredie.
      "Ako pedagóg som hrdá na úroveň študentskej fotografie," konštatovala fotografka Jana Hojstričová pôsobiaca na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. Fotoreportér TASR Pavel Neubauer a Roman Vondrouš vyjadrili sklamanie s úrovňou športovej kategórie.
      "Víťazná fotografia z Majdanu dáva posolstvo pre celý svet, čím sa stáva globálnou. Táto súťaž je na vysokej úrovni. Najviac ma prekvapili mladí fotografi, môžete byť na nich hrdí. Vytvárajú nový jazyk, nový prístup k podávaniu príbehov. Môžeme ich zaradiť medzi profesionálov," zhodnotil súťaž ruský fotograf Jurij Kozyrev.
      Porota navrhla troch súťažiacich na Grant Bratislavy, z ktorých ho jednému udelí primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik. Na slávnostnom vyhodnotení 22. októbra získajú ceny aj najlepší autori zo všetkých kategórií. Z nich novou je Stredoeurópska fotografia, do ktorej sa zapojili fotografi z ČR, Poľska, Maďarska a Rakúska. Tiež bude udelené aj ocenenie za celoživotné dielo autorovi, ktorý svojou činnosťou z pozície fotografa, historika, teoretika, kurátora a publicistu podporuje prezentáciu fotografií na výstavách alebo v publikáciách. Výstava najlepších fotografií zo súťaže bude opäť v Múzeu mesta Bratislavy.

Copyright © TASR 2014

 

 

Zomrel Donald Sinden

Zomrel Donald Sinden
Vo veku 90 rokov zomrel britský herec Donald Sinden. Posledný raz vydýchol 11. septembra vo svojom dome v Kente. Rodák z Plymouthu v Devone bojoval niekoľko rokov s rakovinou prostaty, ktorej napokon aj podľahol. Smutnú správu potvrdil syn zosnulého. "Napriek tomu, že sme jeho smrť už očakávali, je to stále obrovská strata pre rodinu a nám - jeho bratovi, synovi, štyrom vnúčatám a pravnúčaťu bude chýbať jeho humor a múdrosť," uviedol Marc Sinden, ktorý sa taktiež venuje filmu a divadlu.
Šesťdesiatročný Sinden tiež vyhlásil, že otec bol jedným z dvoch ľudí, ktorí sa v roku 1945 zúčastnili na pohrebe milenca Oscara Wildea, spisovateľa Lorda Alfreda Douglasa.
Na správu o hercovom úmrtí reagoval napríklad kolega Roger Moore. "Prebudil som sa a zistil som smutnú novinku, že nás opustil ďalší priateľ, Sir Donald Sinden. Pracovali sme spolu na filme That Lucky Touch (1975, pozn. SITA). Úžasný herec. Príšerný týždeň," napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.
Sir Donald Alfred Sinden sa narodil 9. októbra 1923. Bol uznávaným divadelným hercom a členom Royal Shakespeare Company. Účinkoval v snímkach ako The Cruel Sea (1953), Mogambo (1953), Villain (1971) alebo Šakal (1973). V období 1964 - 1966 si zahral v seriáli Our Man at St. Mark's (1963 - 1966), ďalej tiež v televíznych projektoch ako Two's Company (1975 - 1979), Never the Twain (1981 - 1991) alebo Judge John Deed (2001 - 2007).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS
 

Rozmnožovanie a sprístupňovanie osirelého diela verejnosti už nebude od 29. októbra podmienené predchádzajúcim súhlasom autora. Vyplýva to z novely autorského zákona, ktorá do slovenskej legislatívy transformáciou európskej smernice prináša úpravu problematiky osirelých diel. Právnu normu dnes 79 hlasmi odobrili poslanci Národnej rady SR.
      Nové pravidlo by tak malo kultúrnym inštitúciám v súčasnom období masovej digitalizácie uľahčiť prácu. Novela totiž vytvorí základný právny rámec na jednoduchšiu digitalizáciu a šírenie osirelých diel.
      Za také sa bude považovať napríklad časopis, noviny, kniha, ilustrácia či fotografia, notový záznam hudobného diela a audiovizuálne dielo. Podmienkou, aby mohlo byť považované za osirelé je, že autora, dediča alebo nadobúdateľa výhradnej licencie nemožno určiť alebo nájsť, a to napriek dôslednému vyhľadávaniu. Tak sa s nimi nedá uzatvoriť licenčná zmluva a získať súhlas na použitie diela. Ak sa za také bude považovať dielo v niektorom členskom alebo zmluvnom štáte, tak to bude uznávať aj Slovensko.
      Osirelé dielo bude môcť bez súhlasu autora použiť knižnica, škola, múzeum, galéria, archív, ako aj Rozhlas a televízia Slovenska a Slovenský filmový ústav výhradne na vzdelávacie a kultúrne účely a na plnenie úloh vo verejnom záujme. Zákon však chráni aj práva autora. Ten môže kedykoľvek ukončiť status osirelého diela a má právo na primeranú odmenu za jeho použitie.
      Novela rieši aj situáciu, ak má dielo viac ako jedného autora a niektorí z nich neboli určení alebo nájdení. V takom prípade ide o čiastočne osirelé dielo.

Copyright © TASR 2014

 

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


"Neviem či existuje česká spravodajská služba, máte ju? Mohol by sa spýtať ich."
Carl Bildt ,minister zahraničných vecí Švédska k postoju českého prezidenta Miloša Zemana ,že Praha bude žiadať jasné dôkazy o ruskej prítomnosti na východe Ukrajiny

" Ako domino sa včera rozbehla "svetom" informácia, že sme sa s Patrikom rozišli. Stačil jeden článok, v ktorom sa skloňovalo slovo rozchod. Téma "rozchod" je súčasťou kampane, určite ste zaregistrovali reklamu s "rozchádzajúcim sa" Antonion Banderasom... Jej súčasťou som aj ja. Prečo? Pretože ide o úspešnú, celosvetovú kampaň."
Dara Rolins

,,Slovo rozchod je len klúčovým slovom v kampani. Pozdravujeme vás z Barcelony, zažívame najšťastnejšie obdobie.".
Patrik Rytmus Vrbovský

Zomrel Joachim Fuchsberger

Zomrel Joachim Fuchsberger


Veľká osobnosť nemeckého šoubiznisu, obľúbený herec a dlhoročný moderátor, vždy skromný a usmiaty Joachim Fuchsberger zomrel dnes doma v Grünwalde neďaleko Mníchova vo veku 87 rokov. Informáciu priniesli nemecké médiá s odvolaním sa na pozostalých.
Napriek tomu, že svojho času talentovaný, sympatický herec spolupracoval s takými kráskami ako Romy Schneiderová, Senta Bergerová či Marianne Holdová, bola jeho vernosť manželke neohrozená. Oboch zasiahla v roku 2010 strata milovaného syna, ktorú sa pokúšali prekonať. O tri roky, v lete 2013 postihla umelca po troch infarktoch myokardu v poradí druhá mozgová príhoda, ktorá ďalej skomplikovala jeho život. Napriek tomu však zostal večným optimistom. V tomto roku bola však "páru snov", ktorého život nikdy nesprevádzali žiadne aféry alebo škandály, definitívne odopretá blížiaca sa oslava 60. výročia sobáša-diamantovej svadby, ku ktorej už 2. decembra 2014 nedôjde.
Rodák zo Stuttgartu sa zaskvel vo viacerých filmových adaptáciách kriminálnych príbehov Edgara Wallaca vrátane snímok, ktoré svojho času uviedli aj v bývalom Československu (Mŕtve oči Londýna, Hostinec na Temži a ďalšie). Jeho filmografia, ale aj divadelné a televízne kreácie, sú dôkazom mimoriadne širokého umeleckého záberu.
Zosnulý bol okrem iného laureátom Nemeckej televíznej ceny, ako aj ocenení Bambi a Zlatá kamera za celoživotné dielo.

Copyright © TASR 2014

11. 9. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Už v sobotu 13. septembra o 07.19 h odvysiela Rádio Slovensko premiéru nového formátu Čo sa stalo... s Robom Rothom. Robo Roth pre poslucháčov pripraví tri otázky z našej histórie. Vyberie vždy také udalosti, na ktorých bude môcť ukázať svoje herecké majstrovstvo. V prvom vydaní Čo sa stalo sa napríklad dozviete niečo zo života známeho anglického kráľa, ocitnete sa v renesančnej Florencii, kde sa po prvý raz predstaví jedno z najznámejších výtvarných diel a Robo Roth vám predstaví aj krátku ukážku zo svetoznámej divadelnej hry od mladého francúzskeho spisovateľa. Program bude pravidelne doplnený súťažou o hodnotné ceny. Súťažné otázky budú zverejnené vždy v sobotu ráno na stránke http://slovensko.rtvs.sk a tiež na Facebooku Rádia Slovensko http://www.facebook.com/radioslovensko.
V nedeľu krátko po 11.00 h odvysiela premiéru už avizovanej novej šou Spojky s moderátorkou Adelou Banášovou.
V prvom vydaní relácie Adela privíta Evu Šuňovú - astronomičku, ktorá momentálne pôsobí vo výskumnom centre na Havaji. Program sa bude v dvojtýždňovej periodicite striedať s reláciou Dvojbodky Pavla Danišoviča a Milana Lasicu.
Novou posilou Rádia Slovensko sa od septembra stáva známy rozhlasový moderátor a spíker Dodo Kuriľák. Osloviť Doda Kuriľáka bola prirodzená reakcia verejnoprávneho rádia na zmeny na rozhlasovom trhu a od pondelka do piatka bude v Rádiu Slovensko moderovať popoludňajšie vysielanie. "Teší nás, že Dodo našu ponuku prijal a posilní tím moderátorov Rádia Slovensko. Dlhodobo ho vnímame ako kvalitného a stabilného rozhlasového spíkra, ktorý bude kompatibilný s ďalším smerovaním Rádia Slovensko," povedal k príchodu Doda Kuriľáka riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu Vincent Štofaník. "Rádio Slovensko som uprednostnil pred komerčnými vodami a teším sa z tohto rozhodnutia. Zároveň si vážim, že sa RTVS rozhodla prizvať ma do svojho tímu," dodal k svojmu prestupu Dodo Kuriľák.


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký parlament včera schválil balík opatrení týkajúcich sa uchovávania údajov používateľov internetu štátnymi inštitúciami. Nové regulácie okrem iného umožňujú úradom pohotovo zablokovať prístup na webové stránky bez súdneho nariadenia, informovala agentúra DPA.
Opatrenia poskytujú telekomunikačnému úradu (TIB) možnosť zamedziť prístup verejnosti na určité stránky z dôvodu "národnej bezpečnosti". TIB bude potrebovať súdny príkaz iba spätne. Balík opatrení, ktoré sú súčasťou širšej legislatívy, navrhla vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP).
Nový internetový zákon, ktorý v Turecku prijali vo februári, vyvolal pobúrenie verejnosti, keďže dával TIB právomoci zablokovať webové stránky. Nové opatrenia tieto privilégiá ešte rozširujú. Balík zákonov obsahuje vyše 40 bodov vrátane novej legislatívy pre banský priemysel, iniciovanej májovou tragédiou v meste Soma.

Copyright © TASR 2014

Americký herec Zachary Quinto a Škót Brian Cox si zahrajú v pripravovanom osemdielnom miniseriáli The Slap. Informoval o tom magazín The Hollywood Reporter. Očakávaný televízny projekt bude vychádzať z rovnomenného austrálskeho seriálu, ktorý vznikol v roku 2011 podľa románu Christosa Tsiolkasa z roku 2008.
Príbeh The Slap sa sústredí na udalosti po tom ako predajca luxusných áut Harry udrie počas záhradnej párty trojročného syna jeho priateľov. Toto rozhodnutie odštartuje sériu akcií a reakcií, ktoré sa točia okolo predstáv o rodine a výchove detí. Večne nahnevaného Harryho, ktorý je ženatý a má dospievajúceho syna, by si mal zahrať 37-ročný Quinto. Cox by sa mal predstaviť v úlohe dobrosrdečného Manolisa. Okrem nich sa v dramatickej minisérii objavia aj Peter Sarsgaard a Mary-Louise Parker.
Zachary Quinto je známy napríklad zo seriálov Hrdinovia (2006 - 2010) a American Horror Story (2011) či z filmov Star Trek (2009), Margin Call (2011) alebo Star Trek: Do temnoty (2013). Šesťdesiatosemročného Briana Denisa Coxa môžu diváci a diváčky poznať predovšetkým ako doktora Nelsona Guggenheima z dramédie Ako som balil učiteľku (1998), Williama Strykera zo sci-fi X-Men 2 (2003) či Agamemnona z historickej snímky Trója (2004). Objavil sa napríklad aj vo filmoch Lovec ľudí (1986), Hra snov (1999) alebo Aféra s náhrdelníkom (2001).

Kanadský herec Keanu Reeves a nemecký režisér Roland Emmerich sa zhostia úlohy výkonných producentov pripravovaného televízneho seriálu New Angeles. Sci-fi dráma má na obrazovky priniesť príbeh mladého muža, ktorý unikne pred svojím životom vstupom do virtuálneho sveta. Tam prevezme novú identitu, pričom odhalí záhadu, ktorá má dôsledky pre neho samotného a taktiež jeho rodinu v skutočnom svete. Emmerich okrem produkovania seriálu nakrúti aj jeho úvodný diel. O scenár sa postará spisovateľ a autor komiksov Gregg Hurwitz.
"Sme nadšení, že sa do tímu pripojili Roland a Keanu. Rolandov pohľad na tento projekt je výnimočný a Keanova práca pred a za kamerou hovorí sama za seba," uviedol David Ellender, výkonný riaditeľ spoločnosti Slingshot Global Media, ktorá seriál pripravuje. "Teším sa, že budem môcť oživiť nápady scenáristu Gregga Hurwitza. Je vzrušujúce dostať možnosť priniesť na obrazovky takýto veľkolepý projekt," vyjadril sa zasa Emmerich.
Keanu Reeves sa preslávil predovšetkým ako Neo z trilógie Matrix (1999, 2003, 2003). Okrem toho je známy zo snímok Na brehu rieky (1986), Princ z Pensylvánie, (1988), Dracula (1992), Veľa kriku pre nič (1993), Malý Budha (1993), Nebezpečná rýchlosť (1994), Diablov advokát (1997), Takmer dokonalý zločin (2000), Náhradníci (2000), Constantine (2005), Dom pri jazere (2006), Králi ulice (2008), Deň, keď sa zastavila Zem (2008) alebo 47 Roninov (2013).
Roland Emmerich sa narodil v Stuttgarte. Filmársku školu vyštudoval v Mníchove. Ešte počas štúdia nakrútil film Princíp Noemovej archy, ktorý sa v roku 1984 stal otváracou snímkou berlínskeho filmového festivalu. Následne nakrútil filmy Joey (1985), Hollywood-Monster (1987) a Mesiac 44 (1990) až ho napokon pozvali režírovať jeho prvú hollywoodsku snímku, ktorou bol Univerzálny vojak (1992) s Jean-Claudom Van Dammom a Dolphom Lundgrenom. V roku 1994 si na konto pripísal dobrodružné sci-fi Hviezdna brána, na ktorého úspech nadviazal filmami Deň nezávislosti (1996) a Godzilla (1998). Postupne sa podpísal aj pod filmy ako Patriot (2000), Deň po tom (2004), 10 000 pred Kristom (2008), 2012 (2009), Anonym (2011) či White House Down (2013).



©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Zomrel Richard Kiel

Zomrel Richard Kiel

Ikonický protivník Jamesa Bonda Richard Kiel zomrel vo veku 74 rokov.
Postavu Čeľuste si zahral po boku Rogera Moora v bondovkách The Spy Who Loved Me a Moonraker.
Objavil sa aj vo filmoch ako Cannonball Run II,, Happy Gilmore, Inspector Gadget. Prepožičal svoj hlas postave Vlada v animovanom filme Na vlásku.


38

38

10. 9. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS



Už zajtra sa na obrazovkách Dvojky sa predstaví slovenská herečka Andrea Kerestešová v netradičnej úlohe. 20-dielny dokumentárny seriál "Andrea za hranicou" Vás zoberie na zaujímavé miesta, ktoré bežní turisti nenavštevujú. Andrea Kerestešová, známa aj v Čechách (hlavná úloha v seriáli Vyprávěj a Cesty domů v produkcii České televize) so štábom a režisérom Mirom Drobným precestovala Čínu, Taiwan a 5 krajín Latinskej Ameriky. Na týchto cestách vzniklo 20 filmov, v ktorých vyskúšali, ochutnali a spoznali to, čo v turistických sprievodcoch nenájdete. Ocitli sa na hrane svojich možností, za hranicou bežného cestovania.
"Milujem cestovanie, prekonávanie vlastných hraníc a spoznávanie zastrčených kútov sveta. Ale niekedy je to ťažké. Z mojej čínskej misie bolo pre mňa asi najsilnejšie stretnutie s mladou prostitútkou. Cítila som s ňou, čo uvidíte v druhej časti. V tretej som zase stratila reč pri návšteve psieho bitúnku. Na cestách sme boli skoro dva mesiace, stres a únava urobí svoje. S režisérom sme sa niekoľkokrát pohádali a rozhodli sme sa to nevystrihnúť," prezradila o svojej strastiplnej ceste Andrea.
Na svojej ázijskej výprave Andrea navštívi aj odľahlé čínske hory, na ryžových polia loví myši, zacvičí si tai-či, navštívi kresťanský kostol či centrum mužského zdravia. Počas celého putovania ochutnávajú miestne kuchárske špeciality: vyprážaný hmyz, kuracie paprčky, soté z poľných myší. Svoje hranice prekročia pri degustovaní zvieracích orgánov či ochutnávka vývaru z placenty, v Číne považovaný za všeliek. Chýbať nebude aj návšteva čínskych šamanov, svadobného obradu, učenie sa kaligrafii či pekinskej univerzity, na ktorej sa vyučuje aj slovenčina.
„Naším cieľom bolo oživiť dokumentárnu ponuku Dvojky v hlavnom vysielacom čase. Zážitkový dokument si získava vďačných divákov po celom svete a tak aj naši diváci budú môcť vidieť zdokumentované zážitky „našincov“ – herečky Andrey Kerestešovej a jej sprievodcov - zo sveta. Seriál Andrea za hranicou uvidia diváci Dvojky v premiére každý štvrtok o 20.00 pred Európskou futbalovou ligou." povedala riaditeľka Dvojky Marta Gajdošíková.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spojené štáty nemajú žiadnu informáciu, že umiernení sýrski opoziční povstalci "predali" brutálne zavraždeného amerického novinára Stevena Sotloffa militantom z Islamského štátu (IS). Vyhlásil to v utorok hovorca Bieleho domu Josh Earnest, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.
Hovorca rodiny Sotloffovcov Barak Barfi povedal v pondelok neskoro večer pre americkú spravodajskú televíziu CNN, že podľa presvedčenia rodiny Islamský štát zaplatil 25.000 až 50.000 dolárov povstalcom za informáciu, že 31-ročný novinár vstúpil na územie Sýrie.
"Na základe informácií, ktoré mi boli poskytnuté, si nemyslím, že je to tak," povedal Earnest na tlačovom brífingu.
Hovorca Bieleho domu sa pritom odvolal na vyšetrovanie Sotloffovej smrti, ktoré uskutočnil americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI). Úrad podľa hovorcu preveroval aj to, "ako sa pán Sotloff dostal do rúk ISIL-u (ďalšia skratka Islamského štátu).
Militanti zverejnili 2. septembra video zachytávajúce, ako zamaskovaný muž odrezal hlavu Sotloffovi, ktorého uniesli v Sýrii v auguste 2013.
Barfi uviedol pre CNN, že Sotloffova rodina sa od nemenovaných "zdrojov na sýrskom území" dozvedela, že člen umiernenej povstaleckej skupiny sa skontaktoval s IS (predtým ISIL) a odovzdal mu informáciu o prítomnosti novinára v Sýrii.
"Niekto na hraničnom priechode zatelefonoval Islamskému štátu a potom zriadili falošné kontrolné stanovište s množstvom ľudí. Steve a partia jeho spoločníkov odtiaľ nemohli uniknúť," povedal Barfi.
Barfi tiež povedal, že rodina je sklamaná, ako administratíva prezidenta Baracka Obamu riešila situáciu. Podrobnosti však neuviedol - len dodal, že rodina sa sama čoskoro k veci vyjadrí.
Obama sa snaží zvýšiť pomoc umierneným sýrskym opozičným skupinám, ktoré bojujú za zvrhnutie prezidenta Bašára Asada a ktoré sú pokladané aj za nástroj proti Islamskému štátu.


Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) a kyjevský okresný súd zakázali vysielanie ruskej televízie LifeNews na ukrajinskom území. Informovala o tom dnes ruská agentúra ITAR-TASS.
Televízia LifeNews sa tak stala 15. ruským kanálom, ktorého vysielanie Ukrajinci zakázali. Rovnaký osud postihol napríklad stanice Kanál 1, RTR-Planet, Rossija 24, NTV či RT.
RNBO už vypracovala aj zoznam 49 zástupcov ruských masmédií, ktorých na Ukrajine vyhlási za nežiaduce osoby.

Copyright © TASR 2014

Hviezdy seriálu Ženatý so záväzkami (1987 - 1997) Katey Sagal, Christina Applegate, Ed O'Neill a David Faustino sa po 17 rokoch od ukončenia vysielania obľúbeného sitkomu spolu objavili na verejnosti. Stalo sa tak pri príležitosti odhalenia hviezdy Katey Sagal na hollywoodskom Chodníku slávy. Predstaviteľku Peggy prišli podporiť aj jej bývalí kolegovia.
"Katey som stretla, keď som mala 15 rokov. Nikdy na ten deň nezabudnem. Keď som vošla do miestnosti, kde sa skúšalo, sedela na stoličke v bielom tričku a džínsoch. Nikdy predtým som nevidela nikoho, kto by vyzeral tak dobre v bielom tričku a v džínsoch," povedala o Sagal jej mladšia kolegyňa Christina Applegate. "Fakt, že tvoje telo vyzerá teraz ešte lepšie ma hnevá, pretože sa práve snažím zbaviť kíl po tehotenstve," prihovorila sa jej s úsmevom Applegate.
Sitkom Ženatý so záväzkami priniesol na obrazovky príbehy rodiny Bundyovcov, s otcom Alom (Ed O'Neill), matkou Peggy (Katey Sagal) a deťmi Kelly a Budom (Christina Applegate a David Faustino). Seriál vysielali 11 sezón. Katey Sagal si stvárnením Peggy vyslúžila štyri nominácie na Zlatý Glóbus, jej kolegu Eda O'Neilla nominovali dva razy. Šesťdesiatročná Sagal si okrem toho zahrala aj v seriáloch Mary (1985 - 1986), Tie roky sedemdesiate... (1998 - 2006), Policajný odznak (2002 - 2008), Nezvestní (2004 - 2010) či Zákon gangu (2008). V animovanom seriáli Futurama (1999) nahovorila Turangu Leelu.
Informácie pochádzajú z webovej stránky www.usmagazine.com a archívu agentúry SITA.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rodina zavraždeného amerického rukojemníka Stevena Sotloffa tvrdí, že Islamský štát (IS) zaplatil umierneným povstalcom 50.000 dolárov za informáciu, že novinár vstúpil na územie Sýrie. Spravodajskej televízii CNN to v pondelok uviedol zástupca rodiny Barak Barfi.
Najbližší príbuzní sa od "zdrojov na sýrskom území" dozvedeli, že člen umiernenej povstaleckej skupiny sa skontaktoval s IS (predtým ISIL) a odovzdal mu informáciu.
"Niekto na hraničnom priechode zatelefonoval Islamskému štátu a potom zriadili falošné kontrolné stanovište s množstvom ľudí. Steve a partia jeho spoločníkov odtiaľ nemohli uniknúť," povedal Barfi.
Barfi dodal, že informátor patril k "takzvaným umierneným povstalcom - pritom ľudia chcú, aby práve ich naša administratíva podporovala".
Správa o lokalite, kde sa Sotloff nachádza, stála extrémistov z IS "niečo medzi" 25.000 a 50.000 dolárov, uviedol Barfi.
Sotloff, 31-ročný novinár na voľnej nohe, zmizol počas pracovnej cesty do Sýrie v auguste 2013. Barfi povedal, že so svojím priateľom sa naposledy rozprával v deň jeho zmiznutia.
"Niekoľko minút pred únosom mi zatelefonoval z územia Sýrie a oznámil mi, že je tam," dodal Barfi.
Podľa predpokladov Sotloffa odovzdali preto, že jeho meno sa nachádzalo na zozname ľudí zodpovedných za bombardovanie nemocnice.
"To nebola pravda. Jeho meno zverejnili a rozšírili aktivisti," povedal Barfi.
V skutočnosti "Sotloff miloval arabský a islamský svet a chcel zahraničie oboznámiť s jeho utrpením", vyhlásil Barfi. "Mal presvedčenie, že každý bol stvorený ako rovnoprávna bytosť a že ľudia v arabskom a islamskom svete nie sú teroristi, ale ľudia ako vy alebo ja," dodal Barfi v relácii CNN moderátorovi Andersonovi Cooperovi.
Brutálne video, kde militant z IS odrezáva Sotloffovi hlavu, vyvolalo rozhorčenie po celom svete. Novinár sa však objavil aj na skoršom videu, zachytávajúcom krutú vraždu iného amerického novinára Jamesa Foleyho. Bolo zverejnené 19. augusta a maskovaný militant v ňom oznámil, že Sotloffov život závisí od toho, čo americký prezident Barack Obama urobí ďalej.
"Keď sa Steve objavil na tom videu, rodina Sotloffovcov predložila administratíve jednu jednoduchú žiadosť - a bola odmietnutá," vyhlásil Barfi. Nechcel však spresniť, o akú požiadavku išlo, s ohľadom na bezpečnosť ľudí, ktorí sú ešte zadržiavaní ako rukojemníci.
Barfi dodal, že vzťah medzi Sotloffovcami a Bielym domom je "veľmi napätý".
"Nie sme presvedčení, že nám ponúkli spoluprácu (akú rodina potrebovala)," vysvetlil.
Skupina demokratických aj republikánskych senátorov predložila v pondelok návrh zákona, ktorý umožní vyplatiť odmenu až desať miliónov dolárov za informáciu, vedúcu k zatknutiu a odsúdeniu akéhokoľvek páchateľa stojaceho za únosom a zavraždením oboch novinárov.

Copyright © TASR 2014

Česká televízia začala nakrúcať nový historický krimiseriál s názvom Četnické trampoty, v ktorom sa v hlavných úlohách predstavia Robert Hájek a Martin Donutil. Tí stvárnia dvojicu mladých žandárov, ktorí pôsobia v malom kúpeľnom meste na juhu Moravy.
Dej seriálu začne v roku 1919, keď dvaja žandári po ukončení štúdia prídu na svoje prvé pôsobisko. Tam ich čaká opustená žandárska stanica a ihneď začnú vyšetrovať svoj prvý prípad. Okrem Hájka a Donutila si v seriáli zahrajú aj Robert Jašków, Karel Dobrý, Pavel Zedníček, Pavla Tomicová, Ondřej Malý či Igor Bareš. Zatiaľ je pripravených šesť dielov, ktoré nakrútia Pavel Jandourek, Dan Wlodarczyk a Peter Bebjak. Žandársku stanicu vybudovali tvorcovia na zámočku v obci Lesní Hluboké, nakrúcať sa bude tiež v Jimramove, Prostějove, Luhačoviciach či Mrákotíne, a to tento rok do konca novembra a na budúci rok od marca do mája. "Chceme nadviazať na úspech Četnických humoresiek. Dej sa odohráva v rovnakej dobe aj profesii. Tým však podobnosť končí. Zvažovali sme možnosť pokračovania, ale časom sme vyvinuli námet, ktorý má iba niekoľko spoločných motívov. Ide o samostatný projekt," uviedol producent David Ziegelbauer.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

9. 9. 2014

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Súkromné televízie Wau, Markíza a verejnoprávna Jednotka boli potrestané za svoje vysielanie finančnými sankciami. O ich uložení rozhodla na svojom dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR).
Vysielateľ stanice Wau bude musieť zaplatiť pokutu 5000 eur, pretože neoznačil program Plastický chirurg z Beverly Hills, odvysielaný 19. februára o 12.33 h ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov. Program pritom obsahoval zobrazenie erotických pomôcok alebo erotických scén, vysvetlil riaditeľ kancelárie RVR Ľuboš Kukliš.
Vysielateľ Markízy dostal pokutu 3500 eur, pretože zreteľne neoddelil reklamu v Predpovedi počasia odvysielanej 29. apríla. Pokutu vo výške 3319 eur dostal Rozhlas a televízia Slovenska v súvislosti s reklamou počas priameho prenosu hokejového zápasu Slovensko - Taliansko odvysielaného 17. apríla.
Zákon umožňuje zaradiť reklamu iba medzi jednotlivé časti alebo počas prestávok prenosu. RTVS však odvysielala reklamný šot 12 sekúnd po pokračovaní podujatia, odôvodnil riaditeľ kancelárie RVR.

Copyright © TASR 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS



Zvýšenie financií na verejnoprávne vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je legitímna téma a bude sa riešiť minimálne na úrovni zmluvy so štátom, konštatoval počas dnešného rokovania Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Je najvyšší čas, aby nastala debata o poslaní a význame verejnoprávnych médií na Slovensku, vyzval šéf mediálneho výboru.
Financovanie RTVS – Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu je problém, ktorý sa musí vyriešiť, je záver diskusie členov Výboru NR SR pre kultúru a médiá po rokovaní o správach o činnosti Rady RTVS a RTVS za 1. polrok 2014. “Vzácna zhoda poslancov, myslím si je v tom, že už nikto nepochybuje o tom, že verejnoprávnu televíziu a rozhlas chceme. To znamená, keď ju chceme, musíme ju zabezpečiť do budúcna finančne. A o tomto bude tá debata určite aj na pôde parlamentu,“ dodal pre médiá po dnešnom rokovaní Jarjabek, ktorý podporuje snahu manažmentu RTVS o zachovanie súčasného viaczdrojového financovania.
Ako na výbore zdôraznil generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, za 12 rokov sa úhrady za vysielanie RTVS, tzv. koncesie nezvyšovali ani len o infláciu. “Takýto stav je neudržateľný,“ zopakoval svoj postoj k finančnej a tým aj k programovej budúcnosti RTVS pred členmi výboru. Súčasný stav financovania pre RTVS znamená, že na budúci rok môže RTVS postaviť vyrovnaný rozpočet iba za cenu ochudobnenia programu. Po zaplatení všetkých poplatkov a odvodov ostane RTVS 50 miliónov eur na výrobu programu a za to sa podľa Miku rozhlas a televízia prevádzkovať nedá. Podľa člena výboru a exministra kultúry Daniela Krajcera je žiadosť o zvýšenie koncesií legitímna. Krajcer si však myslí, že ideálne pre verejnoprávne vysielanie rozhlasu a televízie by bolo, aby sa koncesie zrušili a RTVS by bolo financované percentom podielu z hrubého domáceho produktu (HDP). Plánuje tento návrh predložiť na aktuálnu schôdzu parlamentu. Návrh, s ktorým Krajcer prišiel už počas vedenia rezortu kultúry v roku 2011, označuje za lepší ako dnešný model, keď je podľa neho RTVS závislá od toho, koľko k vybraným koncesiám získa na program zo zmluvy so štátom. Krajcer a aj ďalší opoziční členovia výboru, napríklad Magdaléna Vášáryová si myslia, že zvýšenie koncesií je v súčasnosti nereálne. Je to politikum a pred novembrovými obecnými voľbami nepopulárna téma, tvrdia. “Vždy je pred nejakými voľbami, čiže toto nie je argument,“ reagoval Jarjabek. Podľa neho ani financovanie percentom z HDP nie je ideálne, nebola by garancia, že zákonom určené percento tá-ktorá vláda aj naplní.
Na prípady nevyváženého spravodajstva a publicistiky upozornil v diskusii Miroslav Číž (Smer-SD). Spomenul napríklad výber hostí do niektorých diskusií Štefana Hríba Pod lampou a názorovú nevyváženosť v informovaní o kríze na Ukrajine. O kvalite publicistiky treba diskutovať, zdôraznil Číž. Na pôde Rady RTVS bola diskusia, v ktorej členovia rady požiadali, aby sa pri informovaní RTVS o konflikte na Ukrajine spravodajstvo neopieralo iba o informácie z Bruselu, ale aby sa snažilo priniesť vyvážené informácie aj z druhej strany a priamo z miesta, reagoval na kritiku predseda Rady RTVS Igor Gallo. Kritiku voči RTVS považuje Jarjabek za oprávnenú. Na druhej strane je tu však veľký posun vpred, medzi iným v inscenačnej, filmovej a dokumentárnej tvorbe, tiež v publicistike a spravodajstve, tvrdí. “Keď haníme, aj chváľme,“ zdôraznil Jarjabek s tým, že v súčasnosti v RTVS vznikajú programy, o ktorých by sme pred pár rokmi v STV mohli len snívať.
“Som veľmi rád, že tu panuje zhoda na tom, že téma financovania je legitímna,“ uviedol Mika v reakcii na dnešnú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho vysielania na Slovensku na pôde mediálneho výbor. Mika je zástanca viaczdrojového financovania, verejnoprávne médiá by mali mať nielen dva – tri zdroje, ale viac, štyri – päť zdrojov, napríklad časom aj z grantov Európskej únie, povedal. Financovanie RTVS cez tzv. koncesie doplnené o príspevok štátu na vybrané programy, o zisk z reklamy a ďalšie menšie zdroje je v Európe štandardné, tvrdí generálny riaditeľ RTVS. Manažment RTVS považuje zvýšenie koncesií za najviac legitímnu cestu zaistenia budúcnosti pre verejnoprávne vysielanie na Slovensku, ktoré prináša v rozhlase i televízií unikátne programy pre rôzne vekové, etnické či záujmové skupiny. Cestou by mohlo byť zvýšenie koncesií na úroveň, na akú by sa dostali, ak by sa zvyšovali o infláciu. V súčasnosti by takto bol základný mesačný poplatok takmer sedem eur. Na to, aby RTVS získalo pochopenie verejnosti, avizuje priniesť tretí športovo – spravodajský kanál a nový program v televízií aj rozhlase.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Najväčší prevádzkovateľ riešenia pre digitálne predplatné Press+ a európsky líder v oblasti plateného obsahu Piano Media sa spájajú. Skupina investorov na čele s 3TS Capital Partners odkúpila službu Press+ od americkej spoločnosti R.R. Donnelley & Sons Co. Okrem toho sa na obchode spolupodieľali aj investori Piano Media ako aws Gründerfonds, Neulogy Ventures a North Base Media. Podmienky transakcie nezverejnili.
      "Platený obsah má extrémny rastový potenciál po celom svete. Zaznamenali sme možnosť odkúpiť spoločnosť Press+ cez Piano Media, ktorá je súčasťou nášho portfólia a spojiť tak dvoch najväčších hráčov v tomto segmente. Vďaka tomu nová organizácia bude mať bezkonkurenčné zdroje, technológiu, dáta a expertné znalosti – klienti tak budú mať k dispozícii ešte kvalitnejšiu podporu pri budovaní nových zdrojov príjmov," povedal Pekka Mäki, správca investorskej spoločnosti 3TS.
      Do vedenia novej spoločnosti nastupuje Kelly Leach z vydavateľstva Dow Jones. "V Dow Jones som pochopila obrovský potenciál pre vydavateľov, ktorý spočíva v spoplatnení ich digitálneho obsahu," povedala.
      Spoločnosť Press+ bola založená v roku 2009 Stevenom Brillom a Stevenom Crovitzom. Piano Media vstúpila na trh plateného obsahu v roku 2011 so svojím modelom národného predplatného, ktorý spustila v troch krajinách.
      TASR informoval Dávid Puha z Piano Media.
 
Copyright © TASR 2014

 
 

 

Cinematik 2014

Cinematik 2014

 


Deviaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch sa uskutoční od 10. do 15. septembra. "Som veľmi rada, že Cinematik tak rapídne preniká, preniká dokonca do medzinárodných ohlasov. Teší ma, že má svojich stálych priaznivcov. Máme dobrý pocit, že niečo budujeme, že sa niečo zmysluplné a správne formuje," uviedla dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Božidara Turzonovová, čestná riaditeľka festivalu.
      Jeho výkonný riaditeľ Tomáš Klenovský poznamenal, že za posledné dva roky organizátori síce zaznamenali mierne klesajúcu tendenciu počtu divákov, ale tento rok si možno až o tretinu viac ľudí kúpilo akreditáciu v predpredaji. "Napriek tomu, že peňazí máme menej, ľudí na festival príde viac," doplnil.
      Tohtoročný Cinematik premietne viac ako 100 filmov. "V tomto okamihu je ich 113, ten počet sa ešte stále mení," povedal umelecký riaditeľ festivalu Vladimír Štric s tým, že z celkového počtu 74 dlhometrážnych snímok uvidia diváci 30 filmov, ktoré na Slovensku neboli ešte nikdy uvedené. "Festival si udržiava, čo sa týka programu a umeleckej úrovne, svoju kvalitu naďalej."
      Diváci sa opäť môžu tešiť na dve súťažné sekcie. Prvou je Meeting Point Europe, v ktorej 17 mladých filmových kritikov hlasuje za najlepšie európske filmy minulého roka. "V tejto sekcii premietneme deväť filmov, z nich sedem na Slovensku nebolo uvedených," spresnil Štric a upozornil na snímky O koňoch a ľuďoch, Zvláštna farba sĺz tvojho tela či nový film Xaviera Dolana Tom na farme. Druhou súťažnou sekciou je Cinematik.doc. Súťažia v nej slovenské dokumenty, ktoré vznikli za posledný rok. Prvý raz na Slovensku uvedie nový film Mira Rema Comeback, ktorý mal premiéru na MFF Karlove Vary.
      V sekcii DoKma prináša festival nové svetové dokumentárne filmy. V aktuálnom ročníku so spoločným mottom dokukomédie. "Premietneme štyri filmy, ktoré možno označiť za dokukomédie, čo je žáner veľmi zriedkavý. Určite si treba pozrieť film Neopúšťaj ma alebo Moje veci, sú to filmy, ktoré dostali množstvo festivalových cien," odporúča Vladimír Štric. Sekcia s názvom Rešpekt predstaví tvorbu mladých, u nás menej známych, ale vo svete renomovaných režisérov. Tento rok sa návštevníci festivalu môžu zoznámiť s tvorbou režisérskej dvojice Benoit Delépine & Gustave Kervern. "Točia výborné politicky nekorektné komédie," dodal.
      Piešťanský Cinematik vzdá hold tvorbe českej režisérky Heleny Třeštíkovej. Jej tvorbu predstaví slovenský dokumentarista Peter Kerekes. "Premietneme sedem jej filmov. Budú tam aj dva posledné, ktoré na Slovensku ešte neboli," spresnil Štric s tým, že súčasťou prezentácie bude tiež masterclass Heleny Třeštíkovej o tom, aké je komplikované tvoriť časozberné dokumenty.
      Umelecký riaditeľ Cinematiku ďalej upozornil na fakt, že festival reaguje aj na aktuálny trend posledných troch rokov - seriály, ktoré vznikajú pre veľké medzinárodné televízne siete a majú poetiku filmu. "Experimentálne uvedieme v rámci partnerskej spolupráce s HBO päť dielov seriálu Mildred Pierce. Sme zvedaví na reakcie publika, keď počas štyroch dní budeme premietať vždy v tom istom čase seriál, ktorý bol pôvodne určený pre televíziu," dodal k oceňovanej minisérii v réžii Todda Haynesa s Kate Winslet v hlavnej úlohe. Festivaloví návštevníci budú môcť vidieť z produkcie známej televíznej spoločnosti tiež najnovší film The Normal Heart, nominovaný na 11 cien Emmy. Odohráva sa v 80-tych rokoch 20. storočia v New Yorku a sleduje prepukajúcu krízu okolo HIV a AIDS. Film, v ktorom hrá Mark Ruffalo, Jim Parsons alebo Julia Roberts, označili televízni kritici za najlepší titul roka.

Copyright © TASR 2014

 

8. 9. 2014

STATHAM versus Rozboril

STATHAM versus ROZBORIL

Nezastaviteľný
12-54 : 32,6 % share; 12,6 % sledovanosť

V siedmom nebi
12-54 : 28,2% share,  10,8 sledovanosť


Stanovisko OBSE ku kauze Dušan Károlyi

Stanovisko OBSE ku kauze Dušan Károlyi

Trestné stíhanie novinára Dušana Karolyiho je znepokojujúce a je hrozbou pre slobodu médií, povedala dnes predstaviteľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovićová. "Vznesenie obvinenia pre ohováranie potláča verejnú debatu a môže byť použité na ochranu verejných činiteľov proti kritike. Tým predstavuje hrozbu pre slobodné médiá," uviedla Mijatovićová vo vyhlásení zverejnenom na webstránke OBSE.
Bývalému redaktorovi Trendu hrozí päť rokov za mrežami, polícia ho obvinila z ohovárania za článok v Trende s názvom Prešovská Hlava XXII. Reportér vlani v auguste písal o kauze bývalého príslušníka Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), ktorý bol podozrivý zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Prokuratúra ho pred takmer desiatimi rokmi obžalovala. Novinár upozornil, že prešovský súd tak dlho nekonal, že skutok expríslušníka ÚBOK a troch policajtov sa stal premlčaný. Trestné oznámenie podal v súvislosti s textom bývalý príslušník ÚBOK. Napriek tomu, že novinár neuvádzal jeho plné meno, podľa vyšetrovateľa prešovskej polície mu spôsobil spoločenskú aj pracovnú ujmu. Karolyi podal voči uzneseniu o trestnom stíhaní sťažnosť, okresný prokurátor ju zamietol. V odôvodnení uviedol aj to, že bývalý príslušník ÚBOK nedostal dostatočný priestor na vyjadrenie. V rámci trestného konania žiada expríslušník ÚBOK aj náhradu škody vyše 33-tisíc eur. Trestné stíhanie novinára Dušana Karolyiho však preverí generálna prokuratúra. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal pokyn námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu na preskúmanie zákonnosti trestného stíhania novinára Dušana K.," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký hudobník Bruce Springsteen sa predstaví v pripravovanej tretej sezóne nórskeho televízneho seriálu Lilyhammer (2012). Šesťdesiatštyriročný rodák z Long Branch v New Jersey si zahrá majiteľa márnice. Hlavnú postavu seriálu stvárňuje Steven Van Zandt, ktorý je členom Springsteenovej kapely E Street Band. Van Zandt, známy tiež zo seriálu Sopranovci (1999 - 2007), hrá v Lilyhammer bývalého mafiána, ktorého v rámci programu ochrany svedkov pošlú do nórskeho Lillehammeru. Tretiu sezónu seriálu by mali začať nakrúcať 3. januára.
Bruce Springsteen debutoval bez väčšieho úspechu nahrávkou Greetings from Asbury Park, N.J (1973). Prvý veľký hit, Born To Run, vydal o dva roky neskôr. Doteraz uviedol na trh 18 štúdioviek vrátane jedného z najúspešnejších albumov 80. rokov - Born in the U.S.A. (1984). Až jedenásť jeho nahrávok (deväť štúdioviek, jedna živá nahrávka a jedna kompilácia) dobylo americký rebríček Billboard 200, pričom zatiaľ naposledy sa mu to podarilo s ostatným albumom High Hopes (2014). Štúdiovka je tiež desiatou nahrávkou, s ktorou sa mu podarilo obsadiť prvú priečku britského albumového rebríčka. Springsteen má zatiaľ na konte 20 cien Grammy, dva Zlaté glóbusy, Oscara a od roku 1999 je členom Rock'n'rollovej siene slávy.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


SLOVAK MEDIA NEWS


 


Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky preskúma zákonnosť trestného stíhania novinára Dušana K. Rozhodol o tom dnes generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
      "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal pokyn námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu na preskúmanie zákonnosti trestného stíhania Dušana K.," informovala TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.
      Polícia obvinila novinára Dušana K. z ohovárania za článok Prešovská Hlava XXII, publikovaný v týždenníku Trend. Hrozí mu väzenie na jeden až päť rokov. Informoval o tom portál Mediálne.sk, podľa ktorého reportér v auguste 2013 písal o kauze bývalého príslušníka Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) Jaroslava Dujavu. Ten bol podozrivý zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a prokuratúra ho pred takmer desiatimi rokmi obžalovala. Novinár upozornil, že prešovský súd tak dlho nekonal, že skutok Dujavu a ďalších troch policajtov sa stal premlčaný.
      Portál ďalej informoval, že trestné oznámenie v súvislosti s textom podal Dujava. Napriek tomu, že novinár neuvádzal jeho plné meno, mal mu podľa vyšetrovateľa prešovskej polície spôsobiť spoločenskú aj pracovnú ujmu, konkrétne napríklad tak, že Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, kde pracoval ako externý doktorand, s ním neuzavrela pracovnú zmluvu na ďalší školský rok. Prokuratúra podľa informácií portálu novinárovu sťažnosť voči policajnému obvineniu zamietla.
      Portál ďalej informoval, že Dujava v písomnom stanovisku pre Mediálne.sk zdôraznil, že trestné oznámenie nepodal proti konkrétnym osobám, ale na neznámeho páchateľa. Tvrdil, že od roku 2003 je obeťou účelovej kriminalizácie jeho osoby a cielenej škandalizácie cestou médií. Zdôraznil, že trestné konania sa skončili jeho právoplatným oslobodením spod obžaloby. Novinár Dušan K. podľa portálu uviedol, že článok bol kritikou nečinnosti súdu. "Stíhanie hodnotím ako absurdné. Človek, ktorý podľa obžaloby opakovane zneužíval právomoci verejného činiteľa, je pre nekonajúci súd nevinný. Človek, ktorý o tom informoval verejnosť, je trestne stíhaný," uviedol.

Copyright © TASR 2014

 

 

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

 


Najpočúvanejším rádiom na Slovensku ostáva Rádio Expres. V prieskume Radioprojekt spoločnosti Median SK v parametri "počúval minulý týždeň" získalo 34,7 percenta, čo je vyše 1,55 milióna poslucháčov.
      Na druhom mieste so ziskom 30,7 percenta (1,376 milióna poslucháčov) skončilo Rádio Slovensko, prvú trojku uzatvára Fun Radio so ziskom 23,5 percenta (1,051 milióna poslucháčov).
      Z prieskumu počúvanosti rádií ďalej vyplýva, že s 20,5 percenta (918.000 poslucháčov) sa na štvrtom mieste umiestnili Jemné melódie, piatu priečku obsadilo Rádio Europa 2 so 16,3 percenta (727.000). Na šiestom mieste je Rádio Regina (14,8 percenta, 664.000) a siedma priečka patrí Rádiu_FM (6,3 percenta, 284.000).
      Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval minulý týždeň" predstavuje 91,8 percenta, čo je 4.106.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov.
      V meranom období, teda od 28. apríla do 20. júla tohto roka, dosiahli rozhlasové stanice v parametri podiel na trhu (share) nasledovné výsledky - prehľad otvára Rádio Expres s 22,9-percentným podielom na trhu, Rádio Slovensko má 20,6 percenta a so 14-percentným podielom sa na tretej priečke umiestnilo Fun Rádio. Na štvrtom mieste sú Jemné melódie s 9,2 percenta a na piatom Rádio Europa 2 s 8,5 percentným podielom na trhu. Rádio Regina obsadilo šieste miesto s 8,1 percenta a siedme Rádio Lumen s 2,2 percenta.
      Prieskum sa realizoval na vzorke 3537 občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Týkal sa rozhlasových staníc, ktoré boli v sledovanom období monitorované v celkovom počte 48.
      TASR informovala Linda Kleinertová z agentúry Median SK.

 

Copyright © TASR 2014

ZATIAĽ NIE JE / EŠTE / VYMAĽOVANÉ

ZATIAĽ NIE JE
 
/ EŠTE / VYMAĽOVANÉ

 

Informáciu o tom, že investičná skupina Penta Investments je pomerne blízko k dohode o vstupe do slovenského vydavateľského domu Petit Press, jeho generálny riaditeľ Alexej Fulmek potvrdiť nemôže. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol, v prípade, že jeden z vlastníkov Petit Pressu, nemecké vydavateľstvo Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft, bude chcieť predať svoj 50-percentný podiel, predkupné právo na tieto akcie má Prvá slovenská investičná skupina. Tá je druhým spoluvlastníkom. "Predpokladám, že ak sa Rheinisch-Bergische rozhodne pre tento krok, o čom zatiaľ nemáme informácie, Prvá slovenská investičná skupina si predkupné právo na kúpu akcií uplatní," poznamenal.

Informáciu o dohode o vstupe investičnej skupiny Penta Investments do slovenského vydavateľského domu Petit Press priniesol portál motejlek.com. Vlajkovou loďou vydavateľstva je denník Sme. Ako ďalej informoval webový portál, ďalšími kľúčovými aktívami sú portál sme.sk, Korzár, Új Szó, regionálne týždenníky MY, bezplatné noviny ECHO či v angličtine vydávaný týždenník The Slovak Spectator. Investičná skupina minulý týždeň oznámila prevzatie vydavateľstva Trend Holding a Spoločnosti 7 Plus. Okrem toho má Penta podľa portálu rozpracovaných viac vecí.

Ako ďalej uviedol portál motejlek.com, Petit Press vlani utŕžil 25,4 mil. eur a vytvoril čistý zisk niečo nad 500 tis. eur. Jeho spoluvlastníkmi sú, s rovnakým podielom, nemecké vydavateľstvo Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft mbH a Prvá slovenská investičná skupina, dcéra českého investičného holdingu Proxy-Finance, ktorého kontrolnými akcionármi sú Peter Vajda a Václav Foglar. Pri predaji jedného z podielov je podľa motejlek.com s najväčšou pravdepodobnosťou potrebný súhlas aj druhého akcionára.

Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá bola založená v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, ale aj maloobchode a v realitnom developmente. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako 30 tisíc ľudí a v minulom roku dosiahla hodnota aktív skupiny 6,5 mld. eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.

 

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Zomrela Molly Glynn


Zomrela  Molly Glynn
Vo veku 46 rokov zomrela v sobotu 6. septembra americká televízna a divadelná herečka Molly Glynn. Osudnými sa jej stali zranenia, ktoré utrpela v piatok počas bicyklovania s manželom Joeom Foustom v lese na severe Chicaga. V oblasti sa strhol prudký dážď a herečku zasiahol padajúci strom. Hoci jej Foust okamžite privolal lekársku pomoc a následne ju previezli do nemocnice, zraneniam napokon podľahla.
„Priatelia, toto je najhorší deň môjho života. Nič nebude také ako predtým. Počas bicyklovania zasiahol Molly padajúci strom. Sme v nemocnici. Prognózy sú zlé,“ napísal v piatok na sociálnu sieť Facebook herečkin manžel. „Nedokázal som ju zachrániť. Nedokázal som ju zachrániť. Je preč,“ doplnil o deň neskôr.
„Molly bola jedným z najmilujúcejších a najštedrejších ľudí na chicagskej divadelnej scéne. Bola neuveriteľne talentovaná - neuveriteľne všestranná. Vedela si poradiť s komédiou i s najtemnejšími drámami,“ uviedol jej priateľ, režisér David Rice.
Molly Glynn vyrastala v Hartforde v Connecticute. Objavila sa napríklad v seriáloch Zajtrajšie noviny (1996 - 2000), Boss (2011 - 2012) alebo Chicago Fire (2012). So spomínaným manželom mala dvoch dospievajúcich synov.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Keď na prvého septembra prší, repu budú ťahať z blata.

Keď na prvého septembra prší, 
repu budú ťahať z blata


Jednotka rovnako
Dvojka horšie. 
Spolu horšie- 10.70 % .

Markíza  výborne.
TV Doma horšie.
DAJTO  horšie.
Spolu  výborne a cez tridsať- 34.10%

JOJ horšie.
JOJ PLUS rovnako.
WAU horšie.
SENZI rovnako.
Spolu horšie- 21.10%

TA 3 horšie. 

Jednotka - 8.80 % ;
Dvojka - 1.90 % ;
Markíza - 25.70 % ;
TV DOMA - 4.80% ;
DAJTO- 3.60%
TV JOJ – 15.00 % ;
JOJ PLUS- 3.90 % ;
WAU -1.80 % ;
SENZI- 0.40 %
TA 3 - 1.70 %

A BUDE VYMAĽOVANÉ

A BUDE VYMAĽOVANÉ


Investičná skupina Penta Investments je podľa informácií motejlek.com pomerne blízko k dohode o vstupe do slovenského vydavateľského domu Petit Press, ktorého vlajkovou loďou je denník Sme. Ako ďalej informoval webový portál, ďalšími kľúčovými aktívami sú portál sme.sk, Korzár, Új Szó, regionálne týždenníky MY, bezplatné noviny ECHO, či v angličtine vydávaný týždenník The Slovak Spectator. Investičná skupina minulý týždeň oznámila prevzatie vydavateľstva Trend Holding a Spoločnosti 7 Plus. Okrem toho má Penta podľa portálu rozpracovaných viac vecí.

Ako ďalej uviedol portál motejlek.com, Petit Press vlani utŕžil 25,4 mil. eur a vytvoril čistý zisk niečo nad 500 tis. eur. Jeho spoluvlastníkmi sú, s rovnakým podielom, nemecké vydavateľstvo Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft mbH a Prvá slovenská investičná skupina, dcéra českého investičného holdingu Proxy-Finance, ktorého kontrolnými akcionármi sú Peter Vajda a Václav Foglar. Pri predaji jedného z podielov je podľa motejlek.com s najväčšou pravdepodobnosťou potrebný súhlas aj druhého akcionára.
Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá bola založená v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, ale aj maloobchode a v realitnom developmente. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako 30 tisíc ľudí a v minulom roku dosiahla hodnota aktív skupiny 6,5 mld. eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.
 
©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.