15. 11. 2014

Zabití novinári vo svete od 1992


Hollywood Film Awards 2014

Hollywood Film Awards 2014

Odovzdávanie Hollywood Film Awards ovládla tento rok snímka The Imitation Game (2014). Dielo, ktoré by v slovenských kinách mali začať premietať od 29. januára 2015, získalo štyri ceny, a to pre najlepšieho herca (Benedict Cumberbatch), najlepšieho režiséra (Morten Tyldum), najlepšieho skladateľa (Alexandre Desplat) a najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe (Keira Knightley). O jednu trofej menej si na konto pripísalo Stratené dievča (2014), ktoré vyhlásili za najlepší film, pričom cenu za najlepší scenár si odniesla Gillian Flynn a za najlepší zvuk zas Ren Klyce. Celkovo udelili ocenenia v 26 kategóriách, medzi víťazov patrili aj Michael Keaton, Julianne Moore, Robert Duvall alebo Chris Rock.
Už 18. ročník podujatia, ktorý sa konal v piatok 14. novembra v Hollywood Palladium, moderovala Queen Latifah. Na ceremoniáli sa ukázali napríklad aj Johnny Depp, Robert Downey Jr., Angelina Jolie, Jared Leto, Jennifer Lopez, Mike Myers, Robert Pattinson, Kristen Stewart, Channing Tatum či Reese Witherspoon.

Prehľad víťazov Hollywood Film Awards 2014:

Hollywood Film Award: Stratené dievča
Hollywood Actor Award: Benedict Cumberbatch, The Imitation Game
Hollywood Actress Award: Julianne Moore, Still Alice
Hollywood Career Achievement Award: Michael Keaton, Birdman
Hollywood Director Award: Morten Tyldum, The Imitation Game
Hollywood Ensemble Award: Foxcatcher
Hollywood Documentary Award: Supermensch
New Hollywood Award: Jack O’Connell, Nezlomný
Hollywood Comedy Film Award: Chris Rock, Top Five
Hollywood Animation Award: Ako si vycvičiť draka 2
Hollywood Supporting Actor Award: Robert Duvall, Sudca
Hollywood Supporting Actress Award: Keira Knightley, The Imitation Game
Hollywood Breakout Performance Actress Award: Shailene Woodley, Na vine sú hviezdy
Hollywood Breakthrough Director Award: Jean-Marc Vallée, Divočina
Hollywood Breakout Performance Actor Award: Eddie Redmayne, Teória všetkého
Hollywood Screenwriter Award: Gillian Flynn, Stratené dievča
Hollywood Song Award: Janelle Monae, skladba What is Love z filmu Rio 2
Hollywood Blockbuster Award: Strážcovia Galaxie
Hollywood Cinematography Award: Emmanuel Lubezki, Birdman
Hollywood Visual Effects Award: Scott Farrar, Transformers: Zánik
Hollywood Film Composer Award: Alexandre Desplat, The Imitation Game
Hollywood Costume Design Award: Milena Canonero, Grandhotel Budapešť
Hollywood Editing Award: Jay Cassidy a Dody Dorn, Železné srdce
Hollywood Production Design Award: Dylan Cole a Gary Freeman, Vládkyňa zla
Hollywood Sound Award: Ren Klyce, Stratené dievča
Hollywood Make-Up and Hairstyling Award: David White a Elizabeth Yianni-Georgiou, Strážcovia Galaxie
©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


TO JE TV !

TO JE TV !


14. 11. 2014

MFF Bratislava

MFF Bratislava

Grand Prix za najlepší film získala na 16. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava francúzska dráma Party Girl (2014), ktorú nakrútili Marie Amachoukeli, Claire Burger a Samuel Theis. Hlavná festivalová porota v zložení Avinoam Harpak, Derek Malcolm, Zuzana Mauréry a George Ovashvili sa film rozhodla oceniť "za to, že priniesol realistický príbeh ženy, ktorá sa ocitá na životnej križovatke a zisťuje, že nie je schopná odpútať sa od zabehaného životného štýlu, hoci si uvedomuje, že je stále ťažšie v ňom pokračovať".
Snímka Party Girl okrem toho získala aj Cenu študentskej poroty a ocenenie pre najlepšiu herečku, ktoré dostala za svoj výkon v tomto filme Angélique Litzenburger. Za najlepšieho režiséra vyhlásili vietnamského filmára Nguyena Hoanga Diepa za film Od ničoho k ničomu (2014) a za najlepšieho herca Brazílčana Fabrícia Boliveiru za výkon v snímke Brazílsky Western (2013). Cenu FIPRESCI udelili nórskej snímke Som tvoja (2013), medzi dokumentmi triumfoval film Nie je všetko vigília (2014), pričom zvláštne uznanie udelila porota snímke 15 svetových strán (2014). Najlepším krátkym filmom sa stal Milión míľ ďaleko (2014) a zvláštne uznanie získala snímka Hranice vytrvalosti (2013).
Ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si ešte v stredu 12. novembra prevzal český maliar a kostýmový výtvarník Theodor Pištěk. Laureátom ocenenia a držiteľom pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy v roku 2014 sa za dlhoročnú umeleckú tvorbu stal slovenský herec Ivan Palúch a Film Europe Award za úspešnú prezentáciu slovenského filmového umenia v zahraničí získal kameraman Martin Žiaran.


Prehľad ocenených na 16. ročníku MFF Bratislava:

Grand Prix za najlepší film: Party Girl (réžia: Marie Amachoukeli, Claire Burger a Samuel Theis, Francúzsko, 2014)
Najlepší režisér: Nguyen Hoang Diep za film Od ničoho k ničomu / Dap Cánh Giua Không Trung (Vietnam, Francúzsko, Nórsko, Nemecko, 2014)
Najlepšia herečka: Angélique Litzenburger za výkon vo filme Party Girl (réžia: Marie Amachoukeli, Claire Burger a Samuel Theis, Francúzsko, 2014)
Najlepší herec: Fabrício Boliveira za výkon vo filme Brazílsky Western / Faroeste Caboclo (réžia: René Sampaio, Brazília, 2013)
Cena FIPRESCI: Som tvoja / Jeg er din / (réžia: Iram Haq, Nórsko, 2013)
Cena študentskej poroty: Party Girl (réžia: Marie Amachoukeli, Claire Burger a Samuel Theis, Francúzsko, 2014)
Cena za najlepší dokumentárny film: Nie je všetko vigília / No todo es vigilia (réžia: Hermes Paralluelo, Španielsko, Kolumbia, 2014)
Zvláštne uznanie: 15 svetových strán / 15 stron swiata (réžia: Zuzanna Solakiewicz, Poľsko, Nemecko, 2014)
Cena za najlepší krátky film: Milión míľ ďaleko / A Million Miles Away (réžia: Jennifer Reeder, USA, 2014)
Zvláštne uznanie: Hranice vytrvalosti / Granice wytrzymałości (réžia: Marek Marlikowski, Poľsko, 2013)
Ocenenie Medzinárodného filmového festivalu Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii: Theodor Pištěk
Laureát ocenenia a držiteľ pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy v roku 2014 za dlhoročnú umeleckú tvorbu: Ivan Palúch
Film Europe Award: Martin Žiaran

2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vyhlásenie strany SMER-SD k antikampani denníkov SME a Korzár proti Richardovi Rašimu v čase moratória

Vyhlásenie strany SMER-SD k antikampani 


denníkov SME a Korzár proti Richardovi Rašimu v čase moratória


Volebný štáb Richarda Rašiho zachytil informáciu, že denníky SME a Korzár sa zajtra, teda vo volebný deň a v čase moratória chystajú očierniť jeho osobu. Ich nástrojom má byť odpredaj prebytočného majetku Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach spoločnosti VZT MONT, a. s. Košice, údajne počas jeho pôsobenia vo funkcii ministra zdravotníctva. Táto informácia je však preukázateľne nepravdivá. Spomínaný odpredaj uskutočnila nemocnica 1. 10. 2010, teda v čase, keď bol ministrom zdravotníctva Ivan Uhliarik, o čom svedčí kúpno-predajná zmluva podpísaná jeho nominantkou a riaditeľkou nemocnice, Ivetou Marínovou. 19. 10. 2010 tento odpredaj odsúhlasilo ministerstvo financií pod vedením Ivana Mikloša. Kúpno-predajnú zmluvu predkladáme v prílohe. Chcem vyjadriť presvedčenie, že ostatné médiá sa nepridajú k týmto nekalým praktikám denníkov SME a Korzár a verejnosť odsúdi ich podpásový prístup.





VYHLÁSENIE. K medializácii údajnej nečinnosti NKÚ

VYHLÁSENIE
K medializácii údajnej nečinnosti NKÚ


Keďže sa v médiách objavujú vyhlásenia rôznych redaktorov a "odborníkov", že NKÚ SR mal podať oznámenia o podozrení zo spáchania trestnej činnosti (ďalej len "trestné oznámenie") na základe svojich kontrolných zistení vyhlasujme:
Nie každé porušenie zákona je súčasne aj trestným činnom
NKÚ SR môže konať len na základe faktov a nie fabulácii
Pri niektorých prípadoch nákupov nedošlo ani k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní
NKÚ SR všetky svoje výsledky zverejňuje na webovej stránke
NKÚ SR všetky svoje výsledky postupuje nadriadenému orgánu, tak ako mu to ukladá zákon. Práve nadriadený orgán je povinný prijímať opatrenia. Zároveň sú informované výbory NR SR, aby mali prehľad o problémoch v jednotlivých oblastiach.
Ak zistenie NKÚ SR vykazuje znaky trestného činu, ktorý má presne definovanú skutkovú podstatu a ďalšie náležitosti, ktoré musia byť naplnené, NKÚ podáva trestné oznámenia orgánom činným v trestnom konaní. Nami zistené skutočnosti poukazovali, buď na porušenia zákonov v netrestných veciach alebo na systémové problémy pri nakladaní s majetkom v zdravotníckych zariadeniach. NKÚ SR nezodpovedá za ich manažment. Za ten zodpovedá ten, kto ho menuje. Rovnako za príslušnú oblasť verejného života zodpovedá konkrétny orgán štátnej správy.
Okrem podávania trestných oznámení, poskytuje NKÚ SR súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní poskytnutím výsledných materiálov z kontrol v desiatkach prípadoch ročne. Informácie o výsledkoch tejto činnosti nám OČTK neposkytujú.
Hlavnou úlohou Najvyššej kontrolnej inštitúcie v celom svete je jej nezávislá informačná funkcia o výsledkoch ich kontrolnej činnosti. Ako je uvedené vyššie, zverejňujeme všetky výsledky kontrol. Uvedené zistenia boli v plnom znení k dispozícii médiám a verejnosti už v roku 2013 a niektoré o nich aj informovali.


Lukáš Jasenec poverený zastupovaním riaditeľa Odbor komunikácie a styku s verejnosťou Najvyšší kontrolný úrad SR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanadského speváka Justina Biebera predvolali na argentínsky súd v kauze údajného napadnutia fotografa v Buenos Aires z novembra 2013. Diego Pesoa tvrdí, že sa s 20-ročným rodákom z kanadského Londonu a jeho ochrankou dostal do konfliktu, keď sa snažil interpreta odfotiť, ako odchádza z nočného klubu INK. Sudca Facundo Cubas dal spevákovi 60 dní na to, aby sa dostavil na súd, inak mu hrozí medzinárodný zatykač. V prípade, že ho uznajú vinným, môžu ho poslať na rok za mreže. Facundo Cubas už požiadal argentínsku pobočku Interpolu, aby zistili miesto spevákovho pobytu.
Justin Bieber, ktorý je okrem hudby známy aj početnými problémami so zákonmi, vydal v roku 2009 EP nahrávku My World, po ktorej nasledovali albumy My World 2.0 (2010), Under The Mistletoe (2011) a Believe (2012). Na konte má napríklad aj kompilácie My Worlds: The Collection (2010) a Journals (2013). Spevák, ktorého hitmi sú skladby ako Baby (feat. Ludacris) či Boyfriend, stihol počas kariéry získať okrem iného jednu BRIT Award, jedenásť Billboard Music Awards, sedem American Music Awards, pätnásť Teen Choice Awards a dve nominácie na Grammy.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Ratingová agentúra Standard & Poors's (S&P) prekvapivo zverejnila správu o sociálnej sieti Twitter, ktorá mala pre spoločnosť katastrofálne dôsledky. Informoval o tom denník Die Welt.
S&P ohodnotila dlhopisy Twitteru v hodnote 1,8 miliardy USD (1,45 miliardy eur) známkou BB-. Tento stupeň je považovaný za špekulatívny a na burzách sa označuje ako "šrot".
Agentúra svoj krok vysvetlila agresívnou investičnou stratégiou Twitteru a očakávaním, že spoločnosť do roku 2016 nedosiahne kladný peňažný tok. Napriek tomu označila vyhliadky Twitteru za stabilné, pretože firma má veľký rozvojový potenciál. "Stabilné vyhliadky odzrkadľujú náš predpoklad, že Twitter sa bude aj naďalej rýchlo rozvíjať a nemusí sa obávať žiadneho výraznejšieho tlaku zo strany konkurencie," vysvetľuje S&P.
S&P zároveň upozornila na možnosť ďalšieho zníženia ratingu, ak Twitter nedosiahne do roku 2016 kladný peňažný tok, alebo jeho rast zaostane za očakávaniami analytikov.
Zverejnenie správy tesne pred štvrtkovým (13.11.) zatvorením newyorskej burzy vyvolalo pokles akcií Twitteru o 5,9 %, čím akcie stratili takmer celý zisk z predchádzajúceho burzového dňa. Od začiatku roka klesli akcie Twitteru celkovo o 37 %. Dôvodom sú stagnujúce počty používateľov, keďže v posledných 12 mesiacoch sa počet denných príspevkov drží na úrovni 500 miliónov. Rast Twitteru sa tak z hľadiska aktivít používateľov zastavil.

Copyright © TASR 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS
 
 

Rádio Slovensko dosiahlo v parametri počúval včera 17,9 % a aktuálne má podiel na trhu 20,6 %. V parametri rádiá posledný týždeň stúplo Rádio Slovensko o ďalšie percento a aktuálne dosiahlo 31,7 % - minulý týždeň počúvalo Rádio Slovensko až 1 420 000 poslucháčov.
Slovenský rozhlas ako celok dosiahol ďalšie maximum. Všetky programové služby Slovenského rozhlasu dosiahli spoločne v parametri rádiá posledný týždeň 44,9%, čo znamená, že niektoré z rádií Slovenského rozhlasu počúvalo minulý týždeň viac ako 2 milióny poslucháčov.

Podľa riaditeľa Sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu Vincenta Štofaníka predstavujú aktuálne čísla počúvanosti najlepší výsledok Slovenského rozhlasu od roku 2006. „V týchto dňoch sa na trhu objavili aj dáta z Radioprojektu, úzko špecifického prieskumu, ktorého výsledky sú uverejňované za podstatne kratšie obdobie a vychádzajú z menšej vzorky respondentov. V žiadnom prípade ho nespochybňujeme a chápeme snahu niektorých subjektov o zverejňovanie priaznivejších dát ako poskytuje Národný prieskum MML-TGI, ale trváme na tom, aby boli uverejňované bez chýb a korektne. Z relevantného prieskumu MML-TGI jednoznačne vyplýva, že v porovnaní s rokom 2013 si Slovenský rozhlas ako celok polepšil v parametri počúval minulý týždeň o 5,9 %, v parametri počúval včera o 2 % a v parametri podiel na trhu o 1,2 %,“ dodal V. Štofaník.


Zdroj dát: Prieskum Market & Media & Lifestyle – TGI realizovaný v období od 31. 3. 2014 do 14. 9. 2014 [2. + 3. kvartál 2014] na vzorke 4 204 respondentov.

 

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„V Piešťanoch je skvelé CTčko, úplne skvelé. Nemá zmysel ho porovnávať s nejakým CT z roku 2007, zastaralým. V Piešťanoch je kvalitný stroj a nastali tam ešte nejaké funkčné zmeny, ktoré tiež vyhovuje asi každému... Takže moja funkcia sa týmto naplnila, nemal som z toho ani cent. A chcem pozdraviť tú rasistickú kurvu Ľuba Andera a tie tvoje dve malé kurvy keď budú veľké, nech vedia, že ich tatko je obyčajný zákerný rasistický potkan, bodaj by si skapal do rána aj tvoja mamka vyjebaná. Mier!"
Ego, vlastným menom Michal Straka

"Nejde mi to do hlavy. Belize, to je stredná Amerika. Ja si predstavujem, že v tej strednej Amerike sedia tí majitelia, otvoria si ja neviem čo a povedia si 'aha Piešťany'. To je úplne čarovné."
Alojz Hlina

„ Ego je raper a používa taký jazyk, aký používa. Ego chodieval aj na známy letný festival Pohoda, ktorý zvykla navštíviť aj expremiéra Iveta Radičová. „
Anton Martvoň

„Stojíme pri tebe. My, čo ťa poznáme, vieme, ako to je. Čestnejšieho a lojálnejšieho človeka ako si ty nepoznám. Máš veľké srdce a neraz si veľkoryso pomohol a pomáhaš. Oni vedia komu, neboj. Netreba ich menovať. Ten, kto o tebe tvrdí, že si sa nabalil na CT, klame sám seba, pretože by ťa rád videl dole.“
Patrik Rytmus Vrbovský

" Táto vlajka EÚ nemá miesto v rokovacej sále, pretože tá má svoj jednotný štýl. Čo by sa stalo, keby všetci národnostní hovorcovia priniesli so sebou do sály vlastnú vlajku? Asi by sme sa v lese vlajok vzájomne ani nevideli."
János Latorcai ,podpredseda maďarského parlamentu

„Maďarsko nie je Guantánamo, v Maďarsku nemožno nikoho obviniť bez dôkazov. Je načase, aby Spojené štáty poslali do Maďarska veľvyslanca, ktorý bude mať potrebné základy k reprezentovaniu záujmov USA ."
Antal Rogán ,predseda frakcie vládnej strany Fidesz 



VOĽBY NAŠE PREMILENÉ V RTVS

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ V RTVS

RTVS bude počas volebného víkendu vysielať rozšírené spravodajstvo v Rádiu Slovensko, na Jednotke, ako aj v Rádiu Regina, ktoré bude mapovať volebné dianie vo všetkých slovenských regiónoch.
Volebný večer v RTVS sa začne volebnými informáciami v mimoriadnom Žurnále Rádia Regina v sobotu 15. novembra o 20.00 h. Od 21.00 až do 22.30 h budú v prúdovom vysielaní Rádia Regina pripravené prvé priebežné volebné výsledky. Prúdové vysielanie s volebnými informáciami bude od 22.35 h až do nedeľného rána pokračovať na Rádiu Slovensko.
Rozhlasoví spravodajcovia budú počas noci informovať v rozšírených spravodajských blokoch a budú vstupovať s aktuálnymi informáciami aj do prúdového vysielania. Na Jednotke zaradíme v sobotu mimoriadne volebné Správy RTVS hneď po kvalifikačnom futbalovom zápase Slovensko – Macedónsko približne o 23.00 h a tiež o 23.55 h.
V nedeľu 16. novembra ráno o 08.00 h sa začne v Rádiu Slovensko a tiež v Rádiu Regina spoločné volebné štúdio s moderátorom Michalom Katuškom. V Rádiu Regina bude trvať do 09.00 h, v Rádiu Slovensko do 10.00 h. Mimoriadne volebné Správy RTVS sa v televízii odvysielajú v nedeľu 16. novembra o 09.00 h, 13.55 h a 16.20 h na Jednotke.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 
Najväčší európsky mediálny koncern Bertelsmann zaznamenal v prvých deviatich mesiacoch drastický prepad zisku o viac než polovicu. Informoval o tom denník Handelsblatt.
      Prevádzkový zisk v prvých deviatich mesiacoch medziročne mierne vzrástol z 1,46 na 1,48 miliardy eur, no problémy v Maďarsku, odchod z tlačiarenskej oblasti a ukončenie knižného klubu sa postarali o prepad čistého zisku. Ten sa v rovnakom období medziročne znížil o viac než polovicu zo 623 na 285 miliónov eur.

Copyright © TASR 2014

 

13. 11. 2014

TA3 NEWS

TA3 NEWS

Diskusia kandidátov na post primátora hlavného mesta v pravidelnej relácii Téma dňa na TA3 pútala pozornosť. Najviac prilákala pozornosť kategórie dospelých Bratislavčanov s podielom 11,3 %.
Ústrednou témou utorkového vysielania spravodajskej televízie TA3 bola diskusia kandidátov na post primátora Bratislavy v relácii Téma dňa. Kandidátov si v utorok pozrelo až 350 tisíc divákov s 3,6-% podielom na trhu. Najviac ju sledovali dospelí Bratislavčania s podielom 11,3 % a manažéri s vysokoškolským vzdelaním s podielom 9,8 %.

*Poznámka: Uvedené čísla pochádzajú z elektronického merania televízií formou peoplemetrov (zdroj: PMT/TNS.sk).

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK
 

Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Espres, vyplýva to z prieskumu Radioprojekt spoločnosti Median SK. V parametri "počúval minulý týždeň" dosiahlo počúvanosť 34,8 percenta, čo predstavuje 1 559 000 poslucháčov. Agentúru SITA o tom informovala Linda Kleinertová zo spoločnosti Median SK. Druhým najpočúvanejším rádiom bolo Rádio Slovensko s 29,8 percenta, teda s 1 332 000 poslucháčmi. Tretiu priečku obsadilo Fun rádio s 23,3 percenta (1 042 000 poslucháčov). Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval minulý týždeň" dosiahla 90,7 percenta, teda 4 056 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov.

Na štvrtom mieste sa umiestnilo Rádio Jemné s 20,9 percenta (935 000 poslucháčov), za ním so 16,5 percenta (738 000 poslucháčov) skončilo Rádio Europa 2. Na šiestom mieste sa v parametri "počúval minulý týždeň" umiestnilo Rádio Regina s 15 percentami (670 000 poslucháčov) a siedmu priečku obsadilo Rádio_FM so 6,5 percenta (291 000 poslucháčov). Spolu 43,1 percenta respondentov prieskumu sa vyjadrilo, že minulý týždeň počúvalo Slovenský rozhlas (RTVS) s jeho piatimi okruhmi. Podľa prieskumu agentúry Median SK dosiahla minulý týždeň počúvanosť rádiovej siete Radio Group (Fun rádio a Europa 2) 32,5 percenta, čo predstavuje 1 453 000 poslucháčov, počúvanosť rádiovej siete Radio Services (rádia Jemné a Anténa) bola 22,9 percenta, teda 1 025 000 poslucháčov.
Podľa výsledkov prieskumu malo najväčší podiel na trhu (share) Rádio Expres s 23,2 percenta. Rádio Slovensko dosiahlo 20,2-percentný podiel, Fun rádio 14,1-percentný. Na štvrtom mieste sa umiestnilo Rádio Jemné s 9,4 percenta a na piatom mieste Rádio Regina s 8,4 percenta. Šieste miesto obsadilo Rádio Europa 2 s 8,3 percenta a siedme Rádio_FM s 2,4-percentným podielom. Ostatné rozhlasové stanice majú podiel 14 percent z trhu.

Spoločnosť Median SK robí kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Prieskum sa uskutočnil od 21. júla do 12. októbra na vzorke 3 384 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku 14 až 79 rokov. Prieskum monitoroval 50 rozhlasových staníc. Podľa agentúry Median Sk 85 percent respondentov odpovedalo osobne, 15 percent respondentov odpovedalo na dotazník na internete.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

Press Cartoon Europe

Press Cartoon Europe

Všetci, ktorí sa v roku 2015 zapoja do súťaže PCE (Press Cartoon Europe), budú môcť opäť vyhrať vysokú finančnú odmenu. Do súťaže môžu prihlásiť všetky karikatúry, ktoré sa v priebehu roku 2014 objavili v tlačových alebo digitálnych médiách v ktorejkoľvek európskej krajine. Víťazmi predchádzajúcich šiestich ročníkov súťaže, do ktorých prihlásili svoje práce stovky karikaturistov z celej Európy, boli Riber zo Švédska, v roku 2009; Burkhard Mohr z Nemecka, v roku 2010; Karl z Belgicka, v roku 2011; Jos Collignon z Holandska, v roku 2012; Michel Cambon z Francúzska, v roku 2013 a posledným bol Rodrigo de Maros z Portugalska, v roku 2014.

1. Aj tento rok PCE ponúka víťazovi Grand Prix 8 000 eur v hotovosti a karikaturisti, ktorí sa umiestnia na druhom a treťom mieste, dostanú po 1 000 eur. Do súťaže PCE sa v roku 2015 budú môcť prihlásiť len karikatúry uverejnené počas roku 2014. Karikaturisti môžu prihlásiť do súťaže maximálne tri práce, a to do 1. januára 2015 prostredníctvom stránky http://www.presscartoon.com/submission. Do súťaže budú zaradené len karikatúry zaslané cez túto stránku.

2. Ďalšie informácie a pravidlá získate na adrese evi@presscartoon.com. Účasť v súťaži PCE je bezplatná.

Webová stránka: http://www.presscartoon.com

Zápas SR "19" - Azerbajdžan "19" bol najsledovanejším prenosom

Zápas SR "19" - Azerbajdžan "19" 
 najsledovanejším prenosom

Stredajší zápas prvej fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2015 hráčov do 19 rokov medzi Slovenskom a Azerbajdžanom z maďarského Dunaujvárosu (4:1) si v priamom prenose na oficiálnom konte Slovenského futbalového zväzu na YouTube pozrelo 15 375 divákov, ktorí sa pripojili na sledovanie prenosu zo 107 krajín sveta. Maximálny súbežný počet divákov v jednom momente bol 2528. Zápas zverencov trénera Milana Malatinského sa stal najúspešnejším športovým prenosom Slovenského futbalového zväzu na jeho oficiálnom konte na stránke www.youtube.com/sfzofficial.
Priame prenosy začal Slovenský futbalový zväz vysielať na svojom oficiálnom konte na YouTube v októbri 2013. Predchádzala tomu krátka testovacia prevádzka na serveri Ustream.com, na ktorom zväz odvysielal tri zápasy vtedajšej reprezentácie do 17 rokov na medzinárodnom turnaji vo Švédsku. Partia okolo Tomáša Vestenického sa v súčasnosti spája aj s ďalším míľnikom v priamych prenosoch SFZ.
Najúspešnejším nešportovým prenosom je zatiaľ tlačová konferencia reprezentačného trénera Jána Kozáka a jeho kolegu Vincenteho del Bosqua 9. októbra po zápase kvalifikácie ME 2016 Slovensko - Španielsko (2:1), kde síce maximálny počet divákov v jednom momente presiahol 4000, celkový súčet divákov v priamom prenose však zostal tesne pod hranicou
10 000. Zo záznamu si túto tlačovú konferenciu pozrelo už 32 265 divákov.
Absolútny rekord v počte "reprízovaných" priamych prenosov stále drží tlačová konferencia trénera Jána Kozáka po vlaňajšom víťaznom prípravnom zápase Poľsko - Slovensko (15. novembra vo Vroclave - výsledok 0:2), ktorú síce v priamom prenose sledovalo len 61 ľudí, no zo záznamu si ju pozrelo už 80 145 divákov.
"Ukazuje sa, že sa napĺňa náš predpoklad, že je tu veľký hlad po futbale, po prenosoch zo zápasov mládežníckych reprezentácií, pohárovej súťaže a celkovo futbalu, ktorý sa nedostáva zvyčajne na televízne obrazovky a do hlavného spravodajstva. Zaviedli sme nový štandard priamych prenosov z tlačových konferencií reprezentačného tímu doma i v zahraničí, čo vysoko oceňujú fanúšikovia ako aj odborná verejnosť. Neustále sa snažíme vylepšovať priame prenosy. Ich súčasťou v prípade zápasov je už aj časomer, skóre a dodatkové informácie. V rozvíjaní priamych prenosov budeme naďalej pokračovať," povedal hovorca SFZ Juraj Čurný.
Priame prenosy v súčasnosti pripravuje iba jeden štáb, preto v súčasnosti je počet priamych prenosov limitovaný. V najbližšom období pripravuje Slovenský futbalový zväz priame prenosy z tlačovej besedy Jána Kozáka pred tréningom na zápas v Macedónsku (14. novembra o 18.15 h) a následne aj po samotnom stretnutí (15. novembra), rovnako aj obe TB kouča reprezentácie pred a po súboji s Fínskom. V pláne vysielania sú aj zápasy Slovnaft Cupu Skalica - Slovan Bratislava (19. novembra) a Žilina - Trnava (25. novembra). "Naši diváci nastavujú naše štandardy stále vyššie. Oni nás v dobrom nútili hľadať cesty, ako prenosy vylepšiť. V súčasnosti je našou prioritou najlepšie možné pripojenie, aby sme mohli vysielať v HD kvalite, to však nie vždy je možné. Určite by sme chceli vylepšiť infografiku, ktorá je momentálne vyskladaná od viacerých dodávateľov a treba ju zosúladiť. Toto je naša úloha na zimnú prestávku," uviedla Andrea Čurná, ktorá zastrešuje projekt priamych prenosov pre Slovenský futbalový zväz.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Rebekah Gibbs

Zomrela Rebekah Gibbs

Vo veku 41 rokov zomrela herečka Rebekah Gibbs. Podľahla včera následkom nádoru na mozgu. Rebekah Gibbs bola známa zo soap opery Casualty a Casualty @ Holby City a seriálu The Bill .






VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ


Kampaň k voľbám do orgánov samosprávy obcí sa po 15 dňoch skončila a presne o 7:00 sa začalo 48-hodinové predvolebné informačné moratórium. Moratórium trvá aj počas samotných volieb, až do zatvorenia volebných miestností, teda aj v sobotu 15. novembra do 20:00. Počas moratória zákon zakazuje v médiách a v budovách, kde sú volebné miestnosti, a v ich bezprostrednom okolí zverejňovať alebo vysielať informácie o politických stranách a nezávislých kandidátoch v ich prospech alebo neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Počas volieb nesmú členovia volebných komisií a pracovníci odborných útvarov až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania informovať o priebehu ani o čiastkových výsledkoch volieb. Ako pre agentúru SITA uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR a zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová, v praxi to znamená, že žiadna volebná komisia nesmie poskytovať žiadne údaje. Napríklad nemôže informovať ani o tom, v akom množstve chodia voliči hlasovať, aj to je totiž informácia, ktorá môže ovplyvniť konanie voličov.
Pre blížiace sa voľby starostov, primátorov a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev platí aj moratórium na zverejňovanie výsledkov prieskumov verejnej mienky k týmto voľbám. Začalo sa už sedem dní pred voľbami, v sobotu 8. novembra. Výsledky volebných prieskumov sa môžu uverejniť až po skončení hlasovania. V prípade potreby môže obec určiť začiatok volieb na skoršiu hodinu. Nemení sa tým však záver hlasovania a všade sa musí skončiť rovnako, o 20:00.
Porušenie volebnej kampane, ktoré mohlo zmeniť výsledok volieb do orgánov samosprávy obcí, môže potvrdiť alebo vyvrátiť iba Ústavný súd (ÚS) SR. "Ministerstvo vnútra SR, ani Ústredná volebná komisia nie sú oprávnení kontrolovať volebnú kampaň. Jediný, kto má na to právo, je Ústavný súd SR," zdôraznila pre SITA Eva Chmelová. ÚS SR môže preskúmať sťažnosti oprávnených osôb, teda tých, čo podľa zákona môžu v súvislosti s voľbami podať sťažnosti na ústavný súd. Oprávnenými osobami v tomto prípade sú politické strany, 10 percent voličov príslušného volebného obvodu alebo kandidát, ktorý získal najmenej 10 percent hlasov. Volebné sťažnosti môžu podať na ÚS SR do 10 dní po oznámení výsledku volieb. Ústavný súd sťažnosti preskúma a v prípade, ak zistí, že protizákonná volebná kampaň či ďalšie okolnosti mohli ovplyvniť výsledky volieb, môže výsledky volieb zrušiť. To sa podľa Chmelovej už v minulosti viackrát stalo.
Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme v sobotu 15. novembra od 7:00 do 20:00. Voľby predstaviteľov 2 926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí sa neuskutočnia vo všetkých 5 989 volebných okrskoch. Pre nedostatok kandidátov si v 14 obciach nezvolia celé zastupiteľstvo, v piatich obciach nebudú voliť starostu a v troch z nich ani svoj poslanecký zbor. Voličské právo má približne 4,4 milióna obyvateľov Slovenska, ktorí v deň volieb dosiahnu minimálne 18 rokov. Volia aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Podľa ministerstva vnútra je ich približne 61 500. Voliť sa dá iba v mieste trvalého bydliska.
Štatistický úrad SR uverejní priebežné neoficiálne výsledky obecných volieb po zaznamenaní prvých zápisníc z miestnych či mestských volebných komisií v sobotu po 20:00 na dvoch webstránkach - http://www.statistics.sk a http://www.volbysr.sk. Výsledky by po novom mali byť ľahko dostupné napríklad aj cez mobilné telefóny. Definitívne výsledky publikujú po ich schválení Ústrednou volebnou komisiou v nedeľu 16. novembra.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maďarská vláda navrhla zvýšiť najvyššiu sadzbu dane z reklamy zo 40 na 50 percent, oznámil v Budapešti zástupca štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva zodpovedný za dane Zoltán Pankucsi. Podľa internetového vydania denníka Népszabadság programový riaditeľ komerčnej televízie RTL Klub Péter Kolosi vyhlásil, že ide o ďalší útok vlády Viktora Orbána na slobodu tlače.
Najvyšší kľúč z reklamy bol doposiaľ na základe dosiahnutých príjmov uplatňovaný práve iba v prípade najväčšej komerčnej televízie RTL Klub, ktorá od zavedenia dane z reklamy veľmi ostro kritizuje činnosť maďarskej vlády.
Podľa Kolosiho chce kabinet týmto krokom znemožniť RTL Klub a znamená to aj ďalší útok na slobodu tlače v Maďarsku.
Parlament 11. júna schválil v zrýchlenom konaní vládny návrh zákona na zavedenie zdanenia príjmov médií z reklamy. V zmysle prijatej právnej normy mediálne podniky, vydavateľstvá, prevádzkovatelia reklamných nosičov na otvorených priestranstvách a tí, ktorí zverejňujú reklamy na internete, budú musieť platiť daň z príjmov z reklamy, ale aj z nákladov na vlastnú reklamu.
Kľúč zdanenia je závislý od výšky príjmov z reklamy, pričom zaviedli celkom päť sadzieb. Pri príjme do 500 miliónov forintov (1,65 milióna eur) je nulová sadzba. Najvyššia sadzba je pri príjme nad 20 miliárd forintov (66 miliónov eur), pri ktorej muselo médium zaplatiť doposiaľ až 40-percentnú daň. Príjmy nad 20 miliárd forintov ročne dosiahla jedine televízia RTL Klub.

Turecká štátna televízia TRT informovala vo vrcholiacej kampani pred prezidentskými voľbami neobjektívne, pričom zvýhodnila vtedajšieho premiéra a medzičasom zvoleného prezidenta krajiny polmesiaca Recepa Tayyipa Erdogana. Konštatovala to celoštátna volebná komisia.
Dozorný orgán elektronického médiá, ktoré je prevádzkované z prostriedkov daňových poplatníkov, zaviazal vedenie televízie, aby namiesto 11 plánovaných programov odvysielalo dokumenty a súčasne informovalo svojich divákov o príčinách sankcií, píše tlačová agentúra Reuters.
Sankciám predchádzala sťažnosť tureckej volebnej komisie, v zmysle ktorej TRT venovala Erdoganovým predvolebným vystúpeniam v dňoch 6.-8. augusta 2014, teda krátko pred hlasovaním z 10. augusta 2014, celkove 326 minút vysielacieho času, pričom jeho súperom neposkytla na podobné účely ani minútu.
Pre televíziu TRT je terajší postih vôbec prvým trestom v jej 45-ročnej histórii.

Copyright © TASR 2014



Reality šou Osbournovci, ktorú v rokoch 2002 - 2005 vysielala televízna stanica MTV, sa dočká pokračovania. Moderátorka Sharon Osbourne o tom informovala v reláciách Loose Women a The Talk. "Nevráti sa celkom ako skutočná séria, bude to skôr niečo ako update. Vznikne nanajvýš šesť až osem epizód, ktoré budú zachytávať náš súčasný stav a to, kde sa práve nachádzame. Je to už dlho, čo sme boli na obrazovkách spolu ako rodina a naša rodina sa odvtedy rozrástla. Máme vnučku a úžasnú nevestu," vyjadrila sa v The Talk 62-ročná manželka britského hudobníka Ozzyho Osbourna, pričom odkazovala na dvojročnú dcéru Jacka Osbourna Pearl a jeho manželku Lisu Stelly. "Zariadil to môj manžel, pretože keď sa s odstupom času pozrel na svoj život, povedal 'Chcel by som, aby sme mohli nakrúcať Osbournovcov teraz, keď som čistý a triezvy'," dodala.
V reboote šou by sa mali objaviť aj deti Sharon a Ozzyho Osbournovcov - Kelly, ktorá sa živí ako speváčka, moderátorka a návrhárka, a spomínaný Jack. Zatiaľ však nie je jasné, či sa v ňom ukáže aj ich najstaršia dcéra Aimee. Rovnako nie je známe, ktorá televízna stanica bude program vysielať. Hovorca MTV sa totiž pre magazín Us Weekly vyjadril, že ich televízia ho na obrazovky neuvedie.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Jimmyho tančiareň

Jimmyho tančiareň


12. 11. 2014

Zomrel Warren Clarke

Zomrel Warren Clarke

Britský herec Warren Clarke, ktorý sa preslávil predovšetkým vďaka kreácii jednej z hlavných postáv televízneho seriálu Dalziel a Pascoe, už nie je medzi živými.
Rodák z Oldhamu zomrel dnes po krátkej chorobe vo veku 67 rokov, informoval jeho agent.
Clarke zaujal už v Kubrickovom filme Mechanický pomaranč (1971), ale aj v snímke Clinta Eastwooda Ohnivá líška (1982) a mnohých ďalších televíznych i filmových produkciách, vrátane seriálu The Onedin Line, filmu Šťastný to muž, či trilógie Vraždy v Yorkshire.
Umelec opakovane stvárnil aj slávneho britského premiéra Winstona Churchilla, a to tak na divadelnej scéne v hre Three Days in May, ako aj v televíznej dráme z produkcie spoločnosti ITV s názvom Jennie.

Copyright © TASR 2014

25. výročie Nežnej revolúcie v RTVS

25. výročie Nežnej revolúcie v RTVS



Jednotka sa v tomto období zameria hlavne na filmovú tvorbu, vysielanie k 25. výročiu Nežnej revolúcie bude na Jednotke doplnené spoločným vysielaním Českej televízie a RTVS. Moderátori Martin Strižinec a Václav Moravec privítajú v Bratislave naživo O 5 minút 12 Roberta Fica a Bohuslava Sobotku. V tento deň sa taktiež odohrá Spomienková slávnosť k 25. výročiu Nežnej revolúcie pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, vo vysielaní RTVS bude slávnosť zaradená na Jednotke v hlavnom vysielacom čase o 20.20 h.
Téme November '89 je na Dvojke venovaných niekoľko diskusných relácií. Tému otvára Večer pod lampou (13. 11.) a uzatvára Večera s Havranom s podtitulom Sme 25 rokov po Nežnej revolúcii slobodnými? (18. 11.)
Počas sviatočného dňa 17. novembra budú s moderátorom projektu Dejiny Tomášom Slezákom diskutovať predpoludním aj popoludní v tematických diskusných blokoch Štúdia Dialóg 2014 hostia z rôznych oblastí spoločenského života na tému ponovembrového vývoja spoločnosti. Na Dvojke je tiež pripravená televízna premiéra celovečerného dokumentu českej režisérky Olgy Somerovej o speváčke Marte Kubišovej Magický hlas rebelky.
Významnú historickú udalosť, ktorá zmenila kurz smerovania našej krajiny, Rádio Slovensko reflektuje vo vysielaní nielen v deň výročia, ale aj v celom týždni predtým. Oslavy Rádio Slovensko odštartovalo už 10. novembra v relácii Príbeh na týždeň. Počas osláv 17. novembra budú regionálne štúdiá Rádia Regina sledovať aktuálne podujatia k výročiu v regiónoch, ale tiež si budú pripomínať podoby Nežnej revolúcie mimo Bratislavy. Poslucháčom v zahraničí chce Rádio Slovakia International priblížiť najzásadnejšiu zmenu v novodobej histórii Slovenska a Česka, ktorú spustili udalosti 17. novembra. Rádio Devín pripravilo premiéru hry Sedem dní do pohrebu. Rozhlasová hra, ktorú na motívy románu Jána Roznera zdramatizoval Peter Pavlac, účinkujú Jana Oľhová, Dano Heriban a Ján Kožuch. V hudobných playlistoch Rádia_FM sa objaví viacero pesničiek, s ktorými sú novembrové udalosti v Československu spojené (K. Kryl, J. Nohavica, J. Filip). Domácich interpretov budú dopĺňať zahraniční interpreti, ktorých skladby zaraďujeme do kategórie protest songov alebo angažovaných piesní (B. Dylan, U2 a pod.)

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký spevák a producent Randy Jackson ukončil svoje pôsobenie v speváckej súťaži American Idol (2002). Päťdesiatosemročný rodák z Baton Rouge v Louisiane to uviedol vo vyhlásení, ktoré vydal v utorok. "Po trinástich sezónach cítim, že je správny čas na to, aby som opustil American Idol. Som hrdý, že som mohol byť súčasťou sérií, počas ktorých sme objavili úžasných umelcov a ktorá sa zapíše do histórie ako jedna z najúspešnejších televíznych šou vôbec. Skutočný originál, Idol to všetko odštartoval," vyjadril sa Jackson, ktorý pôsobil v šou ako porotca od jej začiatku až do roku 2013. Tento rok sa v nej objavil v úlohe mentora.
"Randy bol neoddeliteľnou súčasťou súťaže American Idol od jej prvého dňa, či už ako porotca alebo ako mentor. Dával skvelé rady, podporoval a dopomohol k úspechu mnohých idolov, ktoré sme počas rokov objavili. Do budúcnosti mu prajeme všetko dobré. Randy bude navždy patriť do našej Idol rodiny a dúfame, že z času na čas nás poctí svojou návštevou," vyjadrili sa zástupcovia televízie Fox, ktorá uvedie 14. sériu programu v januári budúceho roka.
Randall Darius „Randy“ Jackson produkoval napríklad šou America's Best Dance Crew (2008 - 2012). Na konte má album Randy Jackson's Music Club, Vol. 1 (2008), z ktorého pochádzajú single Dance Like There's No Tomorrow a Real Love. V roku 1995 sa zosobášil s Erikou Riker. Dvojica, ktorá sa v súčasnosti rozvádza, má spolu dcéru Zoe a syna Jordana. V minulosti bol ženatý s Elizabeth Jackson, ktorá mu porodila dcéru Taylor.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Zomrela Carol Ann Susi

Zomrela Carol Ann Susi
 

 Vo veku 62 rokov skonala v utorok americká herečka Carol Ann Susi, známa predovšetkým zo seriálu Teória veľkého tresku (2007), v ktorom prepožičala hlas pani Wolowitzovej. Táto postava je matkou Howarda Wolowitza v podaní Simona Helberga, no diváci a diváčky ju na obrazovke nevideli, iba počuli, ako kričí na svojho syna. Susi zomrela po krátkom boji s rakovinou.
"Rodina Teórie veľkého tresku prišla úmrtím Carol Ann Susi o milovanú členku, ktorá vtipne a nezabudnuteľne nahovorila pani Wolowitzovú. Jej postava sa počas ôsmich sezón stala menšou záhadou, keďže ju diváci nikdy nevideli. Čo však nebolo tajomstvom, bol jej obrovský talent a komediálne načasovanie, ktorých sme boli svedkami počas každého jej nezabudnuteľného výstupu. Okrem toho bola Carol Ann neustálym zdrojom radosti a dobrosrdečnosti. V myšlienkach sme s jej rodinou a bude nám veľmi chýbať," uviedli vo vyhlásení predstavitelia Warner Bros. Television a tvorcovia seriálu Chuck Lorre, Steve Molaro a Bill Prady.
Carol Ann Susi sa narodila 3. februára 1952 v New Yorku a v 70. rokoch sa presťahovala do Los Angeles. Televíznu kariéru odštartovala v seriáli Kolchak: The Night Stalker (1974 - 1975) a neskôr si zahrala aj v seriáloch ako napríklad Show Jerryho Seinfelda (1989 - 1998), Ženatý so záväzkami (1987 - 1997) alebo Klinika Grace (2005). Okrem toho pôsobila aj v divadle.

 
©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

TO JE TV !

TO JE TV !


11. 11. 2014

Zomrela Vlasta Hegerová

Zomrela Vlasta Hegerová


Jedna z najvýraznejších osobností slovenskej odevnej tvorby svojej doby Vlasta Hegerová zomrela v sobotu 8. novembra v Bratislave. O jej úmrtí TASR informovala rodina zosnulej. Posledná rozlúčka s Vlastou Hegerovou sa uskutoční 14. novembra o 11.30 h. v bratislavskom krematóriu.
Vlasta Hegerová absolventka Vyššej školy umeleckého priemyslu v Brne sa narodila v roku 1931. Po škole pracovala ako návrhárka v Textilnej tvorbe v českom Prostějove, od roku 1958 v jej bratislavskej pobočke. Jej modely slúžili ako inšpirácia pre konfekčné podniky v bývalom Československu.
Pre časopis Naša Móda pracovala ako redaktorka a výborná kresliarka od roku 1961. Keď časopis zmenil názov na Móda, vznikol tu i vývojový ateliér, kde pôsobila až do roku 1986 ako návrhárka.
Jej kresby sa objavovali i v ďalších periodikách, príležitostne spolupracovala na tvorbe kostýmov pre televíziu a divadlá. Napriek svojej mimoriadnej skromnosti, limitom v odbornom vzdelávaní žien v 50-tych rokoch 20. storočia a obmedzeným možnostiam socialistického odevného priemyslu na Slovensku, sa jej dlhoročná tvorba stala neprehliadnuteľnou.
Jej tvorbu priblížili výstavy venované móde, dizajnu a textilu vo výstavnom priestore Satelit v rokoch 2010 a 2013.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dvaja ozbrojenci v noci na pondelok zavraždili novinára z popredného peruánskeho časopisu, ktorý vyšetroval nájomné vraždy. Došlo k tomu v provincii južne od hlavného mesta Lima. Napísala to dnes agentúra AP.
Redaktori časopisu Caretas tvrdia, že páchatelia zasiahli streľbou 22-ročného Fernanda Raymondiho do hrude. K vražde došlo v malom obchode s potravinami jeho otca v meste Canete. Na miesto prišli ozbrojenci na motocykli a prikázali priateľovi obete, aby utiekol.
Americo Zambrano, Raymondiho redaktor v časopise, povedal, že zatiaľ nie je známe, či vražda súvisela s Raymondiho vyšetrovaním vrážd v Canete. Tie páchajú gangy, ktoré vydierajú stavebných dodávateľov na pobreží.

Galantné gesto ruského prezidenta Vladimira Putina na summite Ázijsko-pacifického hospodárskeho spoločenstva (APEC) v Pekingu neuniklo sociálnym sieťam a aktivovalo čínskych cenzorov.
Podľa tlačovej agentúry DPA zhromaždení svetoví politici čakali v pondelok večer na ohňostroj za teplôt tesne nad nulou a Putin ponúkol manželke čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorá sedela vedľa neho, pokrývku. Ako ukázal živý prenos, Pcheng Li-jüan teplú pokrývku na plecia od ruského prezidenta prijala, ale o pár sekúnd ju odovzdala pobočníkovi a obliekla si vlastný kabát.
Gesto nedávno rozvedeného Putina okamžite zachytila čínska mikroblogová stránka Sina Weibo. Jeden z blogerov pochválil "ruského džentlmena", ďalší napísal, že "Putin flirtuje s prvou dámou!".
Tieto správy zo summitu, ktorý je najväčšou medzinárodnou akciou, akej Si Ťin-pching kedy predsedal, okamžite upútali pozornosť čínskych cenzorov. O pár hodín boli všetky zmienky o tomto "incidente", vrátane videozáznamu na spravodajských webových stránkach, odstránené.
Pcheng Li-jüan je oveľa viditeľnejšia ako ktorákoľvek z manželiek predchádzajúcich vodcov Číny a médiá a verejnosť ju pozorne sledujú.
Putin sa podobne galantne prejavil k významným ženám na verejnosti už viackrát. Napríklad vlani počas summitu G-20 v Petrohrade zakryl prikrývkou pri neskorom večernom koncerte pod otvoreným nebom nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.

Copyright © TASR 2014

Americká vysielacia stanica CNN zastaví do konca roka svoje vysielanie v Rusku. Informoval o tom vlastník stanice spoločnosť Turner Broadcasting System Europe, ktorú cituje ruská agentúra TASS. Ruský federálny dozorný úrad pre telekomunikácie Roskomnadzor v pondelok uviedol, že s rozhodnutím CNN International nemá nič do činenia. Predstaviteľ stanice pre agentúru povedal, že dôvodom sú nedávne zmeny v ruských mediálnych zákonoch, ktoré obmedzujú zahraničné vlastníctvo médií. CNN už ruských káblových a satelitných operátorov informovala, že s vysielaním končí 31. decembra 2014. Stanica však zároveň vyjadrila nádej, že sa do Ruska bude môcť opäť vrátiť.
Moskva sa snaží regulovať činnosť médií v Rusku. Novoschválený zákon napríklad vyžaduje obmedzenie zahraničnej majetkovej účasti v médiách na 20 percent do konca roka 2016. Spoločnosť Turner Broadcasting vo vyhlásení uvádza, že prehodnocuje svoje možnosti pre CNN v Rusku "vo svetle nedávnych zmien v ruských mediálnych zákonoch". Kým sa tak deje, "ukončuje svoje existujúce mediálne vzťahy". Kritici prísne zákony považujú za obmedzovanie slobody slova.
 
©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prix Ex Aequo

Prix Ex Aequo



Jubilejný 10. ročník Medzinárodného festivalu rozhlasových hier pre deti a mládež Prix Ex Aequo začal dnes dopoludnia v Bratislave. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) realizuje festival v spolupráci s Európskou vysielacou úniou (EBU). Tento prestížny festival je organizovaný ako bienále každý párny rok. Súťažná prehliadka ponúka možnosť prezentovať to najlepšie z oblasti rozhlasovej dramatickej tvorby a predstavuje najkvalitnejšie programy rozhlasových staníc únie.
      V súťažnej časti festivalu sa predstaví 37 programov zo 16 krajín, medzi nimi z Bulharska, Českej republiky, Grécka, Chorvátska, Indonézie, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Ruska, Slovinska, Srbska, Švédska či Vietnamu. Súťaž bude prebiehať v dvoch kategóriách, sú nimi rozhlasová rozprávková hra a rozhlasová hra pre mládež. Limit dĺžky programu je 60 minút a porotu tvoria zástupcovia z Nemecka, Talianska, Veľkej Británie, Ukrajiny a Slovenska.
      Súťaž samotnú otvoril v kategórii rozhlasové rozprávkové hry príspevok švédskeho rozhlasu s názvom Legendy o stvorení – Nebeská žena a rozprávka chorvátskeho rádia s názvom Vlk Ovčiak. Nemecká stanica Westdeutscher Rundfunk prišla do Bratislavy s rozprávkou Ružová Manna. Slovenský rozhlas budú na festivale reprezentovať rozprávková hra Radka Bachratého Kam odlieta kolotoč na zimu a hra pre mládež Ikarov pád autorky Vandy Kyselicovej. Súčasťou festivalového programu bude aj medzinárodný workshop, ktorý RTVS organizuje v spolupráci s EBU. Tento rok sa na ňom stretne 42 expertov z rôznych krajín. Jeho obsahom bude tvorba pre deti a mládež.
      Cieľom festivalu je podpora tvorby umeleckých diel pre deti a mládež v oblasti rozhlasovej drámy, podpora medzinárodnej výmeny v tejto oblasti a tiež podpora výmeny teoretických, technických a odborných skúseností na medzinárodnej úrovni v oblasti rozhlasovej dramatickej tvorby pre deti a mládež. Na festivale sa môžu zúčastniť všetci aktívni a pridružení členovia EBU. Oficiálnymi jazykmi festivalu sú angličtina a francúzština, pracovným jazykom je angličtina. Prix Ex Aequo 2014 vyvrcholí v piatok 14. novembra galakoncertom v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu, na ktorom odovzdajú festivalové ceny v oboch kategóriách.
      „V rámci RTVS a rozhlasu sa realizuje každý rok viacero festivalov, ale toto je naozaj festival medzinárodnej úrovne, preto mu pripisujem výnimočný význam z hľadiska toho, že tu na Slovensku si môžeme vypočuť kvalitné programy, ktoré vznikali v zahraničí, a hlavne je to o skúsenostiach, ktoré si odovzdávame, vzájomne sa spoznávame. Súčasťou festivalu je už tradične aj odborný workshop, kde budeme hovoriť o nových výzvach v oblasti tvorby pre deti, na ktorý sa teším,“ povedal pre TASR Vincent Štofaník, riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu.
      Štofaník zároveň dodal, že: „v tomto roku vyrobíme šesť veľkých dramatizovaných rozprávok, minulý rok ich bolo sedem, za uplynulé dva roky sme vytvorili 110 večerníčkov, v minulom roku v decembri sme vytvorili jeden neplánovaný ale unikátny projekt Mimi a Líza, rozprávku, ktorá bola dramatizovaná v rozhlasovej podobe ako desaťdielny seriál, potom televízny seriál a vyšla aj v knižnej podobe.“
 
Copyright © TASR 2014

 

 

Svätý Teodor - mrazy lezú z hor

Svätý Teodor - mrazy lezú z hor

Jednotka lepšie.
Dvojka lepšie. 
Spolu lepšie - 11.50 % .

Markíza  lepšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  lepšie.
Spolu  horšie- 33.20%

JOJ rovnako.
JOJ PLUS lepšie.
WAU horšie.
SENZI rovnako.
Spolu rovnako- 22.60%
TA 3 lepšie 

Jednotka - 9.30 % ;
Dvojka - 2,20 % ;
Markíza - 24.60 % ;
TV DOMA - 5.20% ;
DAJTO- 3.60%
TV JOJ – 16.70 % ;
JOJ PLUS- 4.00 % ;
WAU -1.50 %;
SENZI- 0.40 %
TA 3 - 1.70 %

10. 11. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kremľom podporovaná ruská mediálna skupina Rusko dnes, zahŕňajúca rozhlasovú stanicu Hlas Ruska a tlačovú agentúru RIA Novosti, spustila dnes prevádzku nových webových stránok zameraných na medzinárodné spravodajstvo, ktorými chce bojovať proti "propagande" iných spravodajských médií.
Ako informovala agentúra AP, stránky s názvom SputnikNews.com budú mať pobočky vo vyše 30 krajinách sveta a svoje príspevky budú sprístupňovať obyvateľstvu prostredníctvom rozhlasových staníc, webových stránok a sociálnych médií.
"Sme proti agresívnej propagande, ktorá môže vyústiť jedine do krviprelievania," povedal šéf Ruska dnes Dmitrij Kiseljov.
Ich spustenie podčiarkuje dôsledné sťažnosti Ruska, že svetové spravodajské médiá sú zaujaté voči krajine. Ruský prezident Vladimir Putin sa v októbri sťažoval na "úplnú kontrolu globálnych médií, ktoré umožňujú podľa želania vykresliť bielu farbu ako čiernu".

Americký prezident Barack Obama podporil sieťovú neutralitu a požaduje reguláciu, ktorá by zabránila zvýhodňovaniu dát. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Obama sa vyjadril proti blokovaniu internetových stránok, spomaľovaniu internetového obsahu a proti dohodám, ktoré by firmám umožnili zaplatiť za uprednostnenie doručenia ich obsahu. "Žiadam výslovný zákaz platenej prioritizácie," uviedol Obama vo vyhlásení, ktoré dnes vydal Biely dom.
Americký prezident požaduje kroky, ktoré nenavrhol šéf federálnej komisie pre telekomunikácie FCC Tom Wheeler. Wheelerove provizórne plány zatiaľ počítajú so slabšou reguláciou a ponechávajú otvorenú možnosť, že firmy budú môcť zaplatiť za uprednostnenie ich obsahu poskytovateľmi internetových služieb.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyzvala Azerbajdžan, aby okamžite ukončil stále intenzívnejšie zásahy voči nezávislým médiám a ľudskoprávnym aktivistom. Obvinila tiež vládu azerbajdžanského prezidenta Ibrahima Alijeva z umlčiavania disentu a väznenia oponentov. Vyhlásila do dnes v Tbilisi predstaviteľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovičová, informovala agentúra Reuters.
"Prakticky všetkých predstaviteľov nezávislých médií a mediálnych mimovládnych organizácií cielene obviňujú a stíhajú pre rôzne, často nepodložené a znepokojujúce obvinenia," uviedla na tlačovej konferencii v Tbilisi zástupkyňa 57-člennej európskej organizácie.
Dunja Mijatovičová reagovala na dnešné zatknutie azerbajdžanského blogera, ktorého zadržali úrady na letisku v Baku a tým mu zabránili vycestovať na Jedenástu juhokaukazskú mediálnu konferenciu v Gruzínsku, ktorú zvolala OBSE. Pracovníka Azeri inštitútu pre slobodu a bezpečnosť reportérov niekoľko hodín vypočúvali a následne pustili.
Mijatovičová tiež informovala o ďalšej zástupkyni azerbajdžanskej rozhlasovej stanice, ktorej úrady nedovolili vycestovať na konferenciu v Tbilisi. "Opakujem výzvu azerbajdžanským úradom, aby ukončili tento nepriateľský postoj voči slobodným médiám," dodala Mijatovičová.
Začiatkom tohto roka odsúdili v Azerbajdžane niekoľko ľudskoprávnych aktivistov za trestné činy ako daňové úniky, nelegálne obchodné aktivity či chuligánstvo. Obhajcovia označujú obvinenia za nepodložené a politicky motivované.

Copyright © TASR 2014