13. 12. 2014

European Film Awards

European Film Awards


Hlavnú cenu Európskej filmovej akadémie (EFA) v sobotu večer v Rige získal film Ida od poľského režiséra Pawla Pawlikovského. Poľský tvorca si z Rigy odnáša aj cenu za najlepší film, réžiu a splu s Rebeccou Lenkiewiczovou aj ocenenie za najlepší scenár. Príbeh o dramatických osudoch poľskej rehoľníčky si získal aj divácku porotu, informoval server Novinky.cz.
Dramatický príbeh poľskej mníšky, ktorá sa dozvie o svojom židovskom pôvode, vznikol v koprodukcii Poľska, Dánska, Francúzska a Británie. Ide o existenciálnu konfrontáciu mladej ženy s jej staršou príbuznou, zapálenou komunistkou, ktorá ako sudkyňa v 50. rokoch posielala odsúdených na smrť.
Titul najlepšia európska herečka roka porotcovia udelili Francúzke Marion Cotillardovej za výkon vo filme Dva dni, jedna noc. V mužskej kategórii si z Rigy cenu odniesol Timothy Spall za titulnú rolu vo filme Mr. Turner od režiséra a scenáristu Mika Leigha. Ide o životopisnú drámu o excentrickom britskom maliarovi.
Za najlepšiu tohoročnú európsku komédiu porota označila taliansku snímku Mafia vraždí len v lete od režiséra Pierfranceska Diliberta.
Cenu za prínos pre svetovú kinematografiu v Rige prevzal britský herec, scenárista a režisér Steve Rodney McQueen. Cenu za celoživotné dielo dostala francúzska režisérka Agnes Varda.
Najlepším dokumentom sa stal nemecko-rakúsky film Master of the Universe (Pán vesmíru). V kategórii najlepší animovaný film zvíťazil taliansky film L'arte della felicita (Umenie byť šťastný).

Copyright © TASR 2014



EUROPEAN FILM 2014
IDA
Directed by: Paweł Pawlikowski
Written by: Paweł Pawlikowski & Rebecca Lenkiewicz
Produced by: Eric Abraham, Piotr Dzięcioł & Ewa Puszczyńska

EUROPEAN COMEDY 2014
THE MAFIA ONLY KILLS IN SUMMER (La mafia uccide solo d'estate) by Pierfrancesco Diliberto

EUROPEAN DISCOVERY 2014 – Prix FIPRESCI
THE TRIBE (Plemya) by Myroslav Slaboshpytskiy

EUROPEAN DOCUMENTARY 2014
MASTER OF THE UNIVERSE by Marc Bauder

EUROPEAN ANIMATED FEATURE FILM 2014
THE ART OF HAPPINESS (L’arte della felicitá) by Alessandro Rak

EUROPEAN SHORT FILM 2014
THE CHICKEN by Una Gunjak

EUROPEAN DIRECTOR 2014
Paweł Pawlikowski for IDA

EUROPEAN ACTRESS 2014
Marion Cotillard in TWO DAYS, ONE NIGHT (Deux jours, une nuit)

EUROPEAN ACTOR 2014
Timothy Spall in MR. TURNER

EUROPEAN SCREENWRITER 2014
Paweł Pawlikowski & Rebecca Lenkiewicz for IDA

EUROPEAN CINEMATOGRAPHER 2014 – Prix CARLO DI PALMA
Łukasz Żal & Ryszard Lenczewski for IDA

EUROPEAN EDITOR 2014
Justine Wright for LOCKE

EUROPEAN PRODUCTION DESIGNER 2014
Claus-Rudolf Amler for THE DARK VALLEY (Das Finstere Tal)

EUROPEAN COSTUME DESIGNER 2014
Natascha Curtius-Noss for THE DARK VALLEY (Das Finstere Tal)

EUROPEAN COMPOSER 2014
Mica Levi for UNDER THE SKIN

EUROPEAN SOUND DESIGNER 2014
Joakim Sundström for STARRED UP

EUROPEAN FILM ACADEMY LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD 2014
Agnès Varda

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA 2014
Steve McQueen

EUROPEAN CO-PRODUCTION AWARD 2014 – Prix EURIMAGES
Ed Guiney

PEOPLE’S CHOICE AWARD 2014 for Best European Film
IDA by Paweł Pawlikowski

Veľké veci v Slovenskom rozhlase :-)

Veľké veci v Slovenskom rozhlase:-)

TO JE TV !

TO JE TV !


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána plánuje zaviesť povinné drogové testy pre politikov a novinárov. Návrh zákona chce pripraviť tak, aby sa ním parlament, v ktorom má vládna strana Fidesz dvojtretinovú väčšinu, začal zaoberať už vo februári. Orbán v piatok vyhlásil, že povinné drogové testy "sú potrebné na boj s drogovou mafiou". Pôvodne sa mali testom každoročne podrobovať aj mladí ľudia vo veku od 12 do 18 rokov, z najnovšieho návrhu ich však vypustili.
"Drogová mafia neustále rastie a ohrozuje celú našu spoločnosť. Musíme si vyjasniť, kto kde stojí," vyhlásil premiér. Dodal, že jeho vláda chce počas tohto funkčného obdobia vyčistiť krajinu od drogových kartelov. Orbán zdôraznil, že ten, kto užíva drogy, sa nemôže podieľať na boji proti nim, preto považuje za nutné testovať politikov, novinárov a ostatné osoby zastávajúce verejné posty. Kritici vlády tvrdia, že návrh je Orbánovou reakciou na pokles jeho popularity. Ľudskoprávna organizácia Únia občianskych slobôd si myslí, že navrhovaný zákon je pokusom o zastrašenie novinárov a oponentov.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Satan zo Spiša píše

Satan zo Spiša píše


Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...
 

12. 12. 2014

Srbsko - Slovensko v priamom prenose na Jednotke

Srbsko - Slovensko 
v priamom prenose na Jednotke

 Piatkové stretnutie v osijeckej D-skupine Srbsko - Slovensko na majstrovstvách Európy hádzanárok v Chorvátsku a Maďarsku odvysiela RTVS v priamom prenose na Jednotke.
"Záleží nám na reakciách, ktoré sme od divákov dostali a týmto krokom na tieto želania reflektujeme. Našim reprezentantkám budeme počas tohto dôležitého zápasu držať palce a verím, že spolu s nami aj početná skupina fanúšikov slovenského športu," povedal v tlačovej správe k mimoriadnemu rozhodnutiu generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
Priamy prenos sa v piatok 12. decembra začne na Jednotke o 20.10 h, samotný zápas o päť minút neskôr.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Indonézska polícia označila vydavateľa novín The Jakarta Post za podozrivého v prípade rúhania sa v súvislosti so zverejnením karikatúry kritizujúcej hnutie Islamský štát (IS). Karikatúra sa však považuje za urážku samotného islamu, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na indonézsku políciu.
Moslimské skupiny podali na políciu sťažnosť v súvislosti s publikovanou karikatúrou v novinách The Jakarta Post ešte v júli. Karikatúra znázorňuje vlajku džihádistického Islamského štátu s posolstvom islamu z Koránu v znení "Nieto boha okrem Alaha" s vyobrazením lebky s prekríženými hnátmi.
Moslimské skupiny namietali proti vyobrazeniu posolstva viery vedľa lebky. The Jakarta Post, jeden z dvoch indonézskych denníkov vychádzajúcich v angličtine, neskôr karikatúru stiahol a ospravedlnil sa za akúkoľvek priestupok voči moslimom a islamu ako takému.
Indonézska polícia informovala, že vydavateľa novín Meidyatamu Suryadiningrata bude ako podozrivého vypočúvať počas budúceho týždňa. Vydavateľ vo vyhlásení, ktoré zverejnil vo štvrtok, poprel, že by bol jeho denník rúhačský. "Sme ohromení, pretože faktom je, že sme sa nedopustili nijakého trestného činu, ako nás obviňujú," uviedol.
"To, čo sme zverejnili, bol novinársky príspevok kritizujúci hnutie IS, ktoré sa dopúšťa násilia v mene náboženstva... To znamená, že karikatúra IS nebola rúhačská. My všetci vieme, že IS je organizácia, ktorá je v Indonézii i takmer na celom svete zakázaná," dodal.
Zároveň vyjadril názor, že prípad je o novinárskom etickom kódexe, a preto by o ňom mala rozhodovať tlačová rada, nie polícia.

Copyright © TASR 2014

Britská televízia BBC nakrúti seriál na motívy detektívnych románov Volanie kukučky a Hodvábnik, ktoré vydala britská autorka J. K. Rowling pod pseudonymom Robert Galbraith. Na projekte sa má podieľať i samotná spisovateľka. Televízia ďalšie detaily o pripravovanom seriáli nezverejnila.
Romány Volanie kukučky (v origináli The Cuckoo's Calling vydané v roku 2013, pozn. SITA) a Hodvábnik (The Silkworm, 2014, pozn. SITA) prinášajú príbehy detektíva Cormorana Strikea a jeho asistentky Robin. Po vyzradení, že za pseudonymom Robert Galbraith sa v skutočnosti skrýva svetoznáma britská autorka, tri mesiace po vydaní prvého románu, sa z knižky stal bestseller. Ako autorka neskôr vysvetlila, byť Robertom Galbraithom bolo pre ňu veľmi oslobodzujúce. Román Hodvábnik by sa mal na pulty predajní v slovenskom preklade dostať vo februári.
Štyridsaťdeväťročná J. K. Rowling je jednou z najznámejších a najúspešnejších spisovateliek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou. Na celom svete sa z nej predalo viac než 450 miliónov výtlačkov a z Rowling sa stala multimilionárka, ktorú v roku 2010 redaktori najvýznamnejších britských magazínov vyhlásili za najvplyvnejšiu Britku. Na základe príbehov o Harrym Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Autorka plánuje pod pseudonymom Robert Galbraith vydať aj ďalšie detektívky.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !


BBC Music Awards 2014

BBC Music Awards 2014
 


Historicky prvé udeľovanie BBC Music Awards ovládol americký hudobník Pharrell Williams. Štyridsaťjedenročného člena produkčného dua The Neptunes vyhlásili za najlepšieho medzinárodného interpreta a jeho singel Happy nenašiel premožiteľa v kategórii Skladba roka. Muzikant, ktorý spolupracoval aj na hitoch ako Blurred Lines (feat. Robin Thicke, T.I.) či Get Lucky (feat. Daft Punk), sa však na podujatí nezúčastnil. Prítomným sa prihovoril prostredníctvom videa, v ktorom označil úspech skladby Happy za "zvláštny". V kategórii Skladba roka pritom mohli ako v jedinej o víťazovi rozhodnúť fanúšikovia a fanúšičky vo verejnom hlasovaní. V ostatných kategóriách mal hlavné slovo panel expertov.

Dvadsaťtriročný spevák Ed Sheeran sa stal Najlepším britským interpretom. Cenu si prevzal z rúk Toma Jonesa. "Obrovská vďaka patrí všetkým, ktorí si kúpili album, vstupenky, pozerali videá na YouTube alebo počúvali moju hudbu. Vždy som si myslel, že moja kariéra sa skončí jedným albumom. Ale dokonca ak aj ľudia prestanú počúvať muziku, aj tak ju neprestanem robiť," vyjadril sa Sheeran, ktorý má na konte albumy + (2011) a x (2014).

Najlepším nováčikom je waleská formácia Catfish and the Bottlemen, ktorá tento rok ponúkla debutový album The Balcony so singlami Homesick, Kathleen a Cocoon.

Podujatím, ktoré sa konalo vo štvrtok v londýnskom Earls Court, sprevádzali Fearne Cotton a Chris Evans. Počas večera vystúpili napríklad Take That, Coldplay, One Direction, Calvin Harris, Ella Henderson, Labrinth, George Ezra, či spomínaní Ed Sheeran a Tom Jones, ktorý spolu s Palomou Faith zaspieval hit legendárnych The Beach Boys God Only Knows.

Prehľad víťazov BBC Music Awards 2014:
Britský interpret roka: Ed Sheeran
Medzinárodný interpret roka: Pharrell Williams
Skladba roka: Happy (Pharrell Williams)
BBC Introducing Award: Catfish and the Bottlemen

 

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

VÝROKY TÝŽDŇA

               VÝROKY TÝŽDŇA 
   

„Na mestskom zastupiteľstve v Košiciach som bol napriek vypísanej PN, pretože išlo o ustanovujúce mestské zastupiteľstvo, na ktorom si bolo potrebné prevziať osvedčenie o zvolení za poslanca.“
Otto Brixi


"Kresťanstvo je historicky mocným zdrojom jednoty. Je základom ruského národného štátu, pričom Krym je pre Rusko rovnako dôležitý ako Chrámová hora pre Jeruzalem".
Vladimir Putin

"Spoločnosť SkyToll, a.s. je súkromnou akciovou spoločnosťou, ktorá nie je povinná zverejňovať svoje zmluvné vzťahy, ani ich komentovať. Ďalšou relevantnou okolnosťou je, že zmluvné vzťahy našej spoločnosti s dodávateľmi sú právne upravené ako dôverné informácie s obojstranným záväzkom mlčanlivosti, preto Vám zmluvu so spoločnosťou Fleetpay nemôžem poskytnúť."
Anton Bódis , Sky Toll


„Boli síce aj hlasy, tak Zmajkovičovú podporme, no potom prevážil rozumný postoj.“
Antonín Cicoň

Nominácie na filmové a televízne ceny Zlatý glóbus

Nominácie na filmové a televízne 

ceny Zlatý glóbus

FILMY

Najlepší film - dráma
Chlapčenstvo
Foxcatcher
Kód Enigmy
Selma
Teória všetkého

Najlepší ženský herecký výkon vo filme - dráme
Jennifer Aniston - Cake
Felicity Jones - Teória všetkého
Julianne Moore - Still Alice
Rosamund Pike - Stratené dievča
Reese Witherspoon - Divočina

Najlepší mužský herecký výkon vo filme - dráme
Steve Carell - Foxcatcher
Benedict Cumberbatch - Kód Enigmy
Jake Gyllenhaal - Nightcrawler
David Oyelowo - Selma
Eddie Redmayne - Teória všetkého

Najlepší film - komédia alebo muzikál
Birdman
Grandhotel Budapešť
Into the Woods
Pride
Miluj suseda svojho

Najlepší ženský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli
Amy Adams - Big Eyes
Emily Blunt - Into the Woods
Helen Mirren - Láska na kari
Julianne Moore - Mapy ku hviezdam
Quvenzhané Wallis - Annie

Najlepší mužský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli
Ralph Fiennes - Grandhotel Budapešť
Michael Keaton - Birdman
Bill Murray - Miluj suseda svojho
Joaquin Phoenix - Inherent Vice
Christoph Waltz - Big Eyes

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe
Patricia Arquette - Chlapčenstvo
Jessica Chastain - A Most Violent Year
Keira Knightley - Kód Enigmy
Emma Stone - Birdman
Meryl Streep - Into the Woods

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe
Robert Duvall - Sudca
Ethan Hawke - Chlapčenstvo
Edward Norton - Birdman
Mark Ruffalo - Foxcatcher
J.K. Simmons - Whiplash

Najlepšia filmová réžia
Wes Anderson - Grandhotel Budapešť
Ava DuVernay - Selma
David Fincher - Stratené dievča
Alejandro González Iňárritu - Birdman
Richard Linklater - Chlapčenstvo

Najlepší filmový scenár
Wes Anderson - Grandhotel Budapešť
Gillian Flynn - Stratené dievča
Alejandro González Iňárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris Jr., Armando Bo - Birdman
Richard Linklater - Chlapčenstvo
Graham Moore - Kód Enigmy

Najlepší cudzojazyčný film
Vyššia moc (Švédsko)
Gett (Izrael)
Ida (Poľsko, Dánsko)
Leviatan (Rusko)
Mandariinid (anglický názov: Tangerines) - Estónsko

Najlepší animovaný film
Ako si vycvičiť draka 2
Škatuliaci
Lego príbeh
Veľká šestka
Kniha života

Najlepšia pôvodná hudba
Jóhann Jóhannsson - Teória všetkého
Alexandre Desplat - Kód Enigmy
Trent Reznor a Atticus Ross - Stratené dievča
Antonio Sanchez - Birdman
Hans Zimmer - Interstellar

Najlepšia pôvodná pieseň
Big Eyes - z filmu Big Eyes
Glory - z filmu Selma
Mercy Is - z filmu Noe
Opportunity - z filmu Annie
Yellow Flicker Beat - z filmu Hry o život: Drozdajka 1


TELEVÍZIA

Najlepší televízny seriál - dráma
The Affair
Panstvo Downton
Hra o tróny
Dobrá manželka
House of Cards

Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme
Claire Danes - Homeland - Zradca
Viola Davis - How to Get Away With Murder
Ruth Wilson - The Affair
Julianna Margulies - Dobrá manželka
Robin Wright - House of Cards

Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme
Clive Owen - Knick: Doktori bez hraníc
Liev Schreiber - Ray Donovan
Kevin Spacey - House of Cards
James Spader - The Blacklist
Dominic West - The Affair

Najlepší televízny seriál - komédia alebo muzikál
Girls
Jane the Virgin
Orange Is the New Black
Silicon Valley
Transparent

Najlepší ženský herecký výkon v seriáli - komédii alebo muzikáli
Lena Dunham - Girls
Edie Falco - Sestrička Jackie
Julia Louis-Dreyfus - Viceprezident(ka)
Gina Rodriguez - Jane the Virgin
Taylor Schilling - Orange is the New Black

Najlepší mužský herecký výkon v seriáli - komédii alebo muzikáli
Louis C.K. - Rozvedený so záväzkami
Don Cheadle - House of Lies
Ricky Gervais - Derek
William H. Macy - Shameless
Jeffrey Tambor - Transparent

Najlepší miniseriál alebo televízny film
Fargo
The Normal Heart
Temný prípad
Olive Kitteridge
The Missing

Najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme
Maggie Gyllenhaal - The Honourable Woman
Jessica Lange - American Horror Story: Freak Show
Frances McDormand - Olive Kitteridge
Frances O'Connor - The Missing
Allison Tolman - Fargo

Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme
Martin Freeman - Fargo
Woody Harrelson - Temný prípad
Matthew McConaughey - Temný prípad
Mark Ruffalo - The Normal Heart
Billy Bob Thornton - Fargo

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme
Uzo Aduba - Orange is the New Black
Kathy Bates - American Horror Story: Freak Show
Joanne Froggatt - Panstvo Downton
Allison Janney - Mom
Michelle Monaghan - Temný prípad

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme
Matt Bomer - The Normal Heart
Alan Cumming - Dobrá manželka
Colin Hanks - Fargo
Bill Murray - Olive Kitteridge
Jon Voight - Ray Donovan

.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

11. 12. 2014

Slovenská asociácia novinárov odmenila výročnou cenou Lenku Eremiášovú

Slovenská asociácia novinárov odmenila 

výročnou cenou Lenku Eremiášovú

Výročnou cenou odmenila Slovenská asociácia novinárov (SAN) redaktorku Lenku Eremiášovú na výročnom seminári Aktuálne pre členov SAN, ktorý sa uskutočnil dnes podvečer v bratislavskom Klube slovenských spisovateľov. Ocenenie jej odovzdal predseda SAN Štefan Dlugolinský.
Profesionálna dráha rodáčky z Brezna Lenky Eremiášovej (1976) je spojená už skoro dve desaťročia s médiami. Začínala v regionálnom týždenníku Priekopník, pracovala v Mestskej televízii Banská Bystrica, v zozname jej pôsobenia sú Slovenská televízia Banská Bystrica a neskôr Bratislava, Národná rada SR a v súčasnosti vydavateľstvo Mayer Media, v portfóliu ktorého sú mesačník Extra Plus a portál Extra Slovensko, kde pôsobí vo funkcii riaditeľky. Slovenská asociácia novinárov udeľuje výročné ceny a čestné uznania svojim členom od roku 2003.
„Je to ocenenie a uznanie práce, ktorú robíme, časopis Extra Plus vychádza 15 rokov, je to ocenenie nielen moje, ale je to cena pre všetkých kolegov a celý môj realizačný tím. Určite ma to teší, pretože ľudia ocenenia získavajú vo vyššom veku, je to určite príjemné,“ uviedla pre TASR Lenka Eremiášová. Žurnalistika bola jej cieľom od školských lavíc, písať príspevky začala už v štrnástich rokoch.
V priebehu seminára informoval členskú základňu prvý podpredseda SAN Ľudovít Števko o novinárskej etike a objektivite, Martin Lacko vystúpil s príspevkom na tému zápas o pamäť národa, o novinároch a médiách v Ruskej federácii uviedol poznatky predseda Štefan Dlugolinský.
Slovenská asociácia novinárov (SAN) je dobrovoľná nestranícka organizácia slovenských novinárov a publicistov, ktorá vznikla v roku 2000. Rešpektuje a podporuje záväzky členských štátov Rady Európy (RE), prijaté v Európskom dohovore o ochrane základných práv a slobôd a v Deklarácii o slobode vyjadrovania a informovania, v ktorej členské štáty EÚ potvrdili ich trvalú oddanosť princípom slobody vyjadrovania a informovania, ako základných prvkov pluralitnej demokratickej spoločnosti.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Počítačový vedec, vynálezca webu Tim Berners-Lee dnes vyzval na uznanie dostupného prístupu na internet za ľudské právo. Správa Web Index totiž ukázala, že miliardy ľudí nemajú stále prístup na internet a sledovania užívateľov webu a cenzúry zo strany vlád pribúda. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Tim Berners-Lee dnes povedal, že internet by mohol pomôcť riešiť nerovnosť, ale iba čo sa týka práva na súkromie a slobodu vyjadrovania. Brit, ktorý v roku 1990 spustil web, dnes zverejnil najnovšiu správu svojej nadácie, World Wide Web Foundation, ktorá sleduje globálny dosah internetu.
Správa Web Index zistila, že v najmenej 84 percentách krajín sú slabé zákony chrániace ľudí pred masovým sledovaním na internete, prípadne vôbec neexistujú. Konštatuje tiež, že takmer 40 percent z hodnotených krajín blokuje citlivý online obsah a polovica všetkých užívateľov webu žije v krajinách, ktoré vážne obmedzujú ich práva online.
Takmer 4,4 miliardy ľudí - prevažne v rozvojových krajinách - stále nemá prístup na internet, uvádza správa Web Index.
"Nadišiel čas uznať internet za základné ľudské právo," citovala jeho vynálezcu agentúra AP. "To znamená garantovať dostupný prístup pre všetkých, zabezpečiť, že balíčky internetu budú dodávané bez obchodnej či politickej diskriminácie a chrániť súkromie a slobodu užívateľov webu bez ohľadu na to, kde žijú."
Dánsko, Fínsko a Nórsko označila správa za najlepšie krajiny čo sa týka užívania internetu, čo znamená, že ho najlepšie využívajú pre ekonomický, politický a sociálny pokrok. Na opačnej strane tejto stupnice 86 hodnotených krajín sa nachádzajú Jemen, Mjanmarsko a Etiópia.
Berners-Lee pracoval ako počítačový inžinier v ženevskom laboratóriu CERN-u, keď v roku 1989 navrhol vytvorenie webu.

Panarabská televízia al-Džazíra dnes informovala, že jeden z jej reportérov zahynul pri nehode, keď sa autom presúval na miesto, odkiaľ mal písať o bojoch medzi sýrskymi vládnymi jednotkami a povstalcami.
V Katare sídliaca televízia spresnila, že novinár v stredu večer počas jazdy v okolí dediny Šajch Maskín v provincii Dará, kde momentálne prebiehajú prudké boje, vypol svetlá auta, aby sa nestal terčom streľby vládnych síl. Krátko na to však autom narazil do vozidla sýrskej opozície. Podľa al-Džazíry bol novinár namieste mŕtvy.
Túto verziu potvrdil pre AP aj jeden z aktivistov, ktorí monitorujú konflikt a informujú o tom zahraničné médiá.
V oblasti dediny Šajch Maskín prišli v pondelok o život aj traja novinári zo sýrskej proopozičnej televízie Orient News, keď ich auto zasiahla raketa, ktorú podľa Orient News vypálili vládne sily. Túto informáciu sa zatiaľ nepodarilo potvrdiť z nezávislých zdrojov.
Od vypuknutia sýrskeho konfliktu, ktorý trvá už štvrtý rok, prišlo o život už viac ako 70 novinárov, informoval v stredu Výbor na ochranu novinárov.
Najväčšiu pozornosť vo svete vyvolali brutálne vraždy zahraničných spravodajcov, ktorých podrezali kati extrémistickej organizácie Islamský štát. Drvivá väčšina novinárov, ktorí prišli v Sýrii o život, však boli Sýrčania.

Copyright © TASR 2014

Predstavitelia spoločnosti CBS Corporation v stredu oznámili, že posledné vydanie talkšou Late Show with David Letterman odvysielajú 20. mája. Šesťdesiatsedemročný Letterman ohlásil svoj plánovaný odchod do dôchodku ešte v apríli s tým, že sa tak stane pravdepodobne na budúci rok. Novým moderátorom Late Show bude Stephen Colbert, ktorý má momentálne vlastnú šou The Colbert Report. Tá sa však skončí už o týždeň, 18. decembra. Podľa informácií denníka The New York Times by mal Colbert začať moderovať Late Show až v septembri 2015.
David Letterman odštartoval kariéru v 70. rokoch ako moderátor talkšou v rádiu, neskôr prešiel do televízie, kde najprv hlásil správy a počasie. V roku 1975 sa presťahoval z rodného Indianapolisu do Los Angeles, kde sa živil ako stand-up komik. Následne sa objavil ako hosť vo viacerých televíznych programoch a seriáloch a od roku 1978 sa stal pravidelným hosťujúcim moderátorom talkšou The Tonight Show Starring Johnny Carson. V roku 1980 začal moderovať vlastnú rannú talkšou The David Letterman Show, ktorú ale ešte v tom istom roku zrušili. O dva roky neskôr však začal moderovať večernú talkšou Late Night with David Letterman, ktorú vysielali až do roku 1993, keď Letterman odišiel z televízie NBC do CBS. Tam odvtedy moderuje spomínanú Late Show with David Letterman. Počas kariéry ho už 52-krát nominovali na cenu Emmy, pričom sedemkrát sa mu ju podarilo aj získať, z toho dve boli Daytime Emmy a päť Primetime Emmy.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RADA RTVS

RADA RTVS

Rada RTVS na dnešnom zasadnutí prerokovala a schválila Návrh rozpočtu a programového konceptu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) pre rok 2015 vrátane návrhu záväzných ukazovateľov. Podľa vyjadrenia manažmentu nebude v roku 2015 RTVS obmedzovať zásadným spôsobom výrobu a vysielanie, avšak finančné zdroje neumožňujú rozvoj náročnejších formátov.
Podľa predloženého návrhu celkové príjmy RTVS predstavujú sumu 120,5 mil. eur, z toho 71 mil. eur predstavuje výber úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS, granty a transfery 32,8 mil. eur.
Výdavková časť rozpočtu v položke bežné výdavky predpokladá celkovú sumu 119,7 mil. eur, v tom bežné výdavky 110,9 mil. eur, kapitálové výdavky 8,7 mil. eur. V položke bežné výdavky sú obsiahnuté výdavky na tovary a služby vo výške 84,2 mil. eur, 19,3 mil. eur na mzdy a 6,9 mil. eur na poistné a príspevok do poisťovní. Plánovaný počet zamestnancov pre rok 2015 je 1407.
Programový koncept predpokladá v organizačnej zložke Slovenská televízia odvysielať v roku 2015 na Jednotke 8760 hodín, na Dvojke 7597 hodín. V prípade Dvojky je nárast o 421 vysielacích hodín, čo korešponduje so zámerom predĺžiť vysielanie do neskorých večerných hodín a postupne dosiahnuť 24-hodinové vysielanie.
Organizačná zložka Slovenský rozhlas ponúkne v budúcom roku deväť programových služieb s celkovým počtom 79.706 vysielacích hodín, čo okrem Rádia Patria predstavuje nepretržité 24-hodinové vysielanie.
„Rozpočet sme pripravovali s istým predstihom, podstatným je, že východiská rozpočtu sa zhodujú s rozpočtom, to znamená všetky oblasti plánovaných príjmov, zmluva so štátom, vlastné príjmy a úhrady za služby sa naplnili v tej výške, ktorú sme predpokladali. Takto naplánovaný rozpočet nám umožní v programovej oblasti RTVS udržať status quo, to znamená nebude potrebné a nutné siahať na rozvoj programových služieb, divák a poslucháč by nemal pocítiť ich útlm. Tento rozpočet nám však neumožňuje spustiť dlhodobé rozvojové projekty,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
„Dovolím si skonštatovať, že Rada RTVS sa v roku 2015 výrazným spôsobom spolupodieľala na tom, že RTVS si nielen splnila zákonné povinnosti, ale vo viacerých oblastiach sa stala aj lídrom na mediálnom trhu. Rada RTVS na svojich 12 zasadnutiach prijala takmer 150 uznesení, jedným z posledných bolo to, ktoré schválilo rozpočet na rok 2015. V ňom rada ocenila, že aj pri súčasnom stave financovania sa podarilo manažmentu pripraviť návrh rozpočtu, ktorý nebude v roku 2015 zásadným spôsobom obmedzovať výrobu a vysielanie. Na strane druhej je potrebné konštatovať, že bez zmeny spôsobu financovania nebude RTVS v ďalšom období schopná zabezpečiť svoje rozvojové aktivity,“ uviedol pre TASR predseda rady Igor Gallo.


Copyright © TASR 2014

Hovorkyňou Nesrovnala Ivana Skokanová

Hovorkyňou Nesrovnala Ivana Skokanová

Novým riaditeľom bratislavského magistrátu sa stane Martin Maruška, ktorý v minulosti pôsobil ako hovorca bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu. Meno nového šéfa magistrátu dnes potvrdil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Maruška na poste vystrieda Rastislava Gajarského, ktorý šéfoval magistrátu v uplynulom volebnom období.
Okrem Marušku príde s Nesrovnalom na magistrát i nový šéf tlačového oddelenia mesta, ktorým sa stane Radovan Choleva. Ten v minulosti pracoval ako poradca starostky Tatiany Rosovej, istý čas pôsobil aj ako šéf tlačového oddelenia SDKÚ-DS. Hovorkyňou nového primátora bude Ivana Skokanová, ktorá s Nesrovnalom spolupracovala aj počas volebnej kampane. Sekretariát primátora Bratislavy bude viesť Anna Marušicová. „Chcem, aby prišli so mnou ľudia, ktorým dôverujem, ktorí pracovali a pomáhali mi v kampani, kde sa vybudoval aj ten vzťah dôvery,“ povedal Nesrovnal na brífingu po slávnostnej časti ustanovujúceho zasadnutia mestského zastupiteľstva. Ako dodal, na magistrát neprichádza robiť plošné personálne zemetrasenie. „Ponuku dostane každý a budem rád, ak ju ľudia využijú,“ povedal nový primátor.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Financovanie RTVS sa meniť nebude, jeho súčasťou ostávajú aj naďalej tzv. koncesionárske poplatky. Plénum dnes nepodporilo návrh novely zákona o RTVS od nezaradených poslancov okolo exministra kultúry Daniela Krajcera, ktorého podstatou bolo zrušenie týchto poplatkov a nastavenie platieb zo štátneho rozpočtu.
Krajcer sa teda opäť usiloval presadiť zmeny, ktoré priniesol ako minister za vlády Ivety Radičovej. Zákon stanovujúci financovanie RTVS pevným percentom zo štátneho rozpočtu napokon nevstúpil do platnosti od 1. januára 2013. Vládna strana Smer-SD po predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 totiž vrátila legislatívu do pôvodného stavu.
Spolu s ďalšími nezaradenými poslancami Martinom Chrenom, Jozefom Kollárom, Jurajom Miškovom a Jurajom Drobom Krajcer navrhoval, aby bola RTVS financovaná ročným príspevkom vo výške 0,142 percenta z ročného HDP, minimálne však sumou 90 miliónov eur. Tento spôsob by nahradil súčasné koncesionárske poplatky, povinné subjekty by boli od ich platenia oslobodené. "Ako predkladatelia máme za to, že či už jednotliví občania, alebo právnické osoby, odovzdávajú vo forme daní štátu časť výsledkov svojej práce, a preto je nesprávne ich za takúto službu de facto ešte raz daniť," vysvetľovali poslanci.
Krajcer vidí na zrušenie koncesionárskych poplatkov dva hlavné dôvody. Prvým je, že ich výška nestačí na financovanie RTVS, keďže výber predstavuje 70,6 milióna eur na rok 2014, RTVS však potrebuje minimálne 100 miliónov. Chýbajúci zvyšok sa podľa jeho slov rieši nesystémovo zmluvou so štátom, ktorá je už vo výške 30 miliónov a neslúži tak len na pôvodný účel, ktorým je podpora pôvodnej tvorby. "Druhým dôvodom je, že poplatky sú nespravodlivé voči občanom a podnikateľom, lebo na základe tzv. zástrčkového zákona ich platia aj tí, ktorí služby RTVS nevyužívajú," vyhlásil.
Navrhovatelia sú presvedčení, že dnešný spôsob platenia úhrad pre RTVS je nespravodlivý a z dlhodobého hľadiska neudržateľný. Chýba im tiež, že súčasný "zástrčkový zákon", podľa ktorého je povinný platiť koncesionárske poplatky každý odberateľ elektrickej energie, neprešiel verejnou odbornou diskusiou, ktorou by sa hľadal uspokojivý spôsob financovania.

Copyright © TASR 2014

TIME- Person of the Year

TIME- Person of the Year


Titul Osobnosť roka, pravidelne udeľovaný americkým magazínom Time, patrí v tomto roku bojovníkom proti ebole - lekárom, ďalším zdravotníkom a iným osobám pomáhajúcim v ťaženiu proti epidémii životunebezpečného ochorenia v západnej Afrike.
Redakcia o tom dnes informovala v New Yorku.
Ebola si doteraz vyžiadala už životy takmer 6400 osôb z celkove takmer 18.000 infikovaných.
Vedúca redaktorka Nancy Gibbsová na webovej stránke časopisu vyzdvihla predovšetkým tých, ktorí sa priamo na mieste usilujú získať viac času pre ochranu zvyšku sveta, napríklad pracovníkov organizácie Lekári bez hraníc a iných humanitárnych organizácií.
Druhá priečka v roku 2014 patrí podľa Time účastníkom protestov proti neprimeranému policajnému násiliu v americkom meste Ferguson a tretia prezidentovi Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi.
Vlani získal titul Osobnosť roka pápež František. Redakcia magazínu Time ho vyhlasuje od roku 1927.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Cuba Gooding Jr. a jeho krajanka Sarah Paulson si zahrajú v prvej sezóne pripravovanej antológie American Crime Story s podnázvom The People V. O.J. Simpson. Televízny seriál by mal v každej sezóne priniesť spracovanie iného skutočného kriminálneho prípadu, pričom prvá bude sledovať proces s bývalým hráčom amerického futbalu O. J. Simpsonom.
Desaťdielna séria z produkcie Ryana Murphyho a Brada Falchuka vychádza z bestselleru The Run of His Life: The People v. O.J. Simpson (1997) z pera Jeffreyho Toobina. Štyridsaťšesťročný Gooding Jr. by mal stvárniť niekdajšiu hviezdu amerického futbalu a 39-ročná Paulson žalobkyňu Marciu Clark. Produkciou by mali odštartovať začiatkom budúceho roka v Los Angeles.
Sarah Paulson je v súčasnosti známa najmä z hororovej série American Horror Story (2011), kde účinkuje od jeho prvej sezóny, pričom v prvej s podtitulom Murder House stvárnila Billie Dean Howard, v druhej (Asylum) si zahrala Lanu Winters, v tretej (Coven) sa predstavila ako Cordelia Foxx a v aktuálnej, štvrtej (Freak Show) hrá Bette a Dot Tattlerové. Predstavila sa aj vo filmoch Po čom ženy túžia (2000), Kašlem na lásku (2004), Serenity (2005), Silvestrovská noc (2011), Martha Marcy May Marlene (2011), Mud (2012), 12 rokov otrokom (2013) či televíznej snímke Game Change (2012). Na konte má tri nominácie na Primetime Emmy a dve na Zlaté glóbusy.
Cuba Gooding Jr. účinkoval napríklad vo filmoch Zopár správnych chlapov (1992), Smrtiaca epidémia (1995), Tak dobre ako sa len dá (1997), Ako prichádzajú sny (1998), Ten najlepší (2000), Pearl Harbor (2001), Tanec v tieni smrti (2001), Plnou parou vzad! (2002), Snežné psy (2002), Rádio (2003), Bláznivý tábor (2007), Americký gangster (2007), Pomstiteľ (2008), Red Tails (2012), Lov na zabijaka (2012), Komorník (2013) alebo Selma (2014). V roku 1997 získal Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe filmu Jerry Maguire.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Reláciu Hovory z Lánov s prezidentom Milošom Zemanom bude verejnoprávny Český rozhlas (ČRo) aj naďalej vysielať v priamom prenose. Hlava štátu, ktorá čelila kritike v súvislosti s použitím vulgarizmov vo vydaní relácie z 2. novembra, odmietla na dnešnom stretnutí s generálnym riaditeľom ČRo Petrom Duhanom ako cenzorský zásah tak zaznamenávanie rozhovoru s časovým predstihom a jeho odvysielanie zo záznamu, ako aj tzv. odvysielanie s oneskorením.
Šéf ČRo si vypočul argumentáciu prezidenta, podľa ktorej boli dva z troch ním použitých vulgarizmov citátmi a identifikoval sa s postojom Miloša Zemana k alternatívnym možnostiam vysielania Hovorov z Lánov, uviedol Český rozhlas na svojej stránke.
Česká Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie adresovala ČRo už skôr kvôli inkriminovanej relácii upozornenie na porušenie zákona o rozhlasovom a televíznom vysielaní.
Rada ČRo konštatovala, že vysielateľ porušil programom mediálny zákon, ako aj svoj kódex. Súčasne však ešte koncom novembra uznala výnimočnosť situácie, keď svoju úlohu zohralo prekvapenie v živom vysielaní a úcta k hlave štátu. Do budúcnosti vyzvala ČRo, aby v prípade opakovania podobnej situácie rešpektoval svoj vlastný kódex.
Prezident ČR použil vulgarizmy, keď v relácii kritizoval prístup vládnucej koalície ohľadne služobného zákona, ale aj na adresu ruskej dievčenskej punkovej skupiny Pussy Riot, keď prekladal jej názov do češtiny a hodnotil jej texty.

Copyright © TASR 2014

Hobit: Bitka piatich armád

Hobit: Bitka piatich armád


10. 12. 2014

Vyhlásenie Dora Gastro Slovakia

Vyhlásenie Dora Gastro Slovakia

DORA Gastro Slovakia je seriózna spoločnosť, ktorá sa špecializuje na revitalizácie nemocničných stravovacích zariadení. Spoločnosť patrí českému podnikateľovi Marekovi Unčovskému. Manažment ani majiteľ sa neangažujú v politike. Svoje investičné a podnikateľské zámery spoločnosť realizuje z privátnych zdrojov (private equity) a tiež štandardným bankovým financovaním.
DORA Gastro Slovakia sa zúčastňuje obstarávaní na stravovacie prevádzky. Zvíťazila v nemocnici v Poprade, Banskej Bystrici a v Trnave. Vo verejných obstarávaniach vždy postupuje v zmysle zákona. Oznámenia o súťažiach boli vyhlásené v súlade so zákonom, zverejnené v príslušných vestníkoch, mohol sa o nich dozvedieť a prihlásiť ktokoľvek. DORA Gastro Slovakia sa o zákazke dozvedela z verejných zdrojov a podala ponuku v súlade so súťažnými zadaniami. Vzhľadom na to, že Transparency International podala podľa médií podnet na Protimonopolný úrad a Najvyšší kontrolný úrad, sme ochotní poskytnúť celú dokumentáciu, ktorou disponujeme, príslušným inštitúciám. Sme presvedčení, že naše konanie je v súlade so zákonom a dokážu to aj závery šetrenia.
DORA Gastro Slovakia bola sesterská spoločnosť českej spoločnosti Dora Gastro, ktorá bola svojho času jedným z najväčších poskytovateľov verejného stravovania v Českej republike, a to vrátane nemocničného stravovania. DORA Gastro Slovakia stavia na týchto skúsenostiach a know how. Obvinenia, že ide o neznámu a neskúsenú spoločnosť, sa nezakladajú na pravde.
Ing. Peter Bittó v našej spoločnosti pôsobil ako predseda predstavenstva. Je expert na problematiku prevádzkovania verejného stravovania a rekonštrukcií stravovacích prevádzok. Po ukončení investičných častí sa svojej funkcie vzdal v septembri 2014. V súčasnosti nám poskytuje konzultačné služby.
Spoločnosť zásadne nesúhlasí s mediálnymi vykonštruovanými obvineniami, napr. s vyjadrením poslanca M. Beblavého, že vysúťažená cena je rovnaká ako predpokladaná cena zákazky. Toto tvrdenie je nepravdivé. Takáto celková cena sa v ponukách neuvádzala a nebola predmetom súťaženia. V obstarávaní sa súťažili jednotkové ceny jedla pre zamestnancov a celodenných stravných dávok pre pacientov pre rôzne druhy diét. Pre lepší prehľad pripájame na konci tohto vyhlásenia tabuľku cien bez DPH v eurách.
DORA Gastro Slovakia vo všetkých nemocniciach prevzala prevádzky v havarijnom stave. V Poprade je kompletná rekonštrukcia a revitalizácia dokončená, jej výsledok v porovnaní s pôvodným stavom si môžete pozrieť na https://www.youtube.com/watch?v=h1yCM9zSpEo.
V ostatných dvoch je rekonštrukcia v plnom prúde a mala by byť dokončená v prvom kvartáli budúceho roka.
Celková investícia do všetkých troch prevádzok je viac ako 8,5 mil. eur bez DPH.
Mediálna a politická hystéria závažne poškodzuje dobré meno spoločnosti DORA Gastro Slovakia, a preto sa od nej dištancujeme. Odmietame obvinenia z porušovania zákonov a tiež obvinenia z predražených stravných jednotiek. Zvažujeme právne kroky na ochranu dobrého mena spoločnosti.


Ceny sa líšia v závislosti od výšky investície a prevádzkových podmienok.

Odkupná hodnota po 10 rokoch predstavuje 1 euro. Za túto sumu nemocnica získa kompletne zrekonštruovanú kuchyňu, jedáleň a celý moderný systém distribúcie a elektronického nahlasovania jedál.


Patrik Šimek - predseda Predstavenstva Dora Gastro Slovakia
Marek Unčovský - člen Predstavenstva Dora Gastro Slovakia

2015 AAFCA AWARDS

2015 AAFCA AWARDS

Asociácia afroamerických filmových kritikov a kritičiek (AAFCA) vyhlásila za najlepší film roka historickú drámu Selma. Snímka o Martinovi Lutherovi Kingovi Jr. triumfovala aj v kategóriách Najlepší herec (David Oyelowo), Najlepšia réžia (Ava DuVernay) a tiež Najlepšia hudba vďaka piesni Glory speváka Johna Legenda a rappera Commona.
Za najlepšiu herečku vyhlásili Gugu Mbatha-Raw (Belle), vďaka hereckému výkonu vo vedľajšej úlohe bodovala Octavia Spencer (Black and White) a o cenu pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe sa delia Tyler Perry (Stratené dievča) a J.K. Simmons (Whiplash).
Za najlepší nezávislý film vyhlásili dramédiu Dear White People, najlepším animovaným filmom je podľa afroamerickej kritiky snímka Škatuliaci, medzi dokumentárnymi snímkami triumfoval Life Itself o zosnulom filmovom kritikovi Rogerovi Ebertovi a cenu World Cinema pre najlepší zahraničný film si vyslúžila francúzska dráma Timbuktu.
Slávnostný galavečer AAFCA sa uskutoční 4. februára v hollywoodskom Taglyan Complex.


Prehľad víťazov a víťaziek cien Asociácie afroamerických filmových kritikov (AAFCA):

Desať najlepších filmov roka 2014 podľa AAFCA:

1. Selma
2. The Imitation Game
3. Teória všetkého
4. Birdman
5. Belle
6. Top Five
7. Nezlomný
8. Dear White People
9. Get On Up - Príbeh Jamesa Browna
10. Black and White

Najlepšia herečka: Gugu Mbatha-Raw (Belle)
Najlepší herec: David Oyelowo (Selma)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Octavia Spencer (Black and White)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe (dvaja ocenení): Tyler Perry (Stratené dievča)
J.K. Simmons (Whiplash)
Prelomový výkon: Tessa Thompson (Dear White People)
Najlepšie herecké obsadenie: Get On Up - Príbeh Jamesa Browna
Najlepšia réžia: Ava DuVernay (Selma)
Najlepší scenár: Gina Prince-Bythewood (Beyond the Lights)
Najlepšia hudba: pieseň Glory speváka Johna Legenda a rappera Commona (Selma)
Najlepší nezávislý film: Dear White People
Najlepší animovaný film: Škatuliaci
Najlepší dokumentárny film: Life Itself
World Cinema: Timbuktu

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS




Päťčlenný slovenský tím v týchto dňoch púšťa do sveta novú mobilnú aplikáciu - Droppie. Táto sociálna sieť spájajúca ľudí prostredníctvom fotiek priamo na mieste, kde boli vytvorené, má ambíciu dosiahnuť minimálne takú obľúbenosť, akú majú u používateľov aplikácie ako Instagram, Foursquare či Snapchat.
"Aplikácia bola navrhnutá účelovo pre mladého človeka. Jednoduchosť, zábava, spoznávanie nových ľudí a prekvapenie sú hlavné atribúty, ktoré s droppie zažijú," povedal Martin Herman, zakladateľ Droppie.
O úspechu aplikácie môže rozhodnúť jej jednoduchosť. Používateľ urobí fotku, môže k nej pridať odkaz, či popis a "dropne", teda zanechá ju na mieste, kde sa práve nachádza. Aplikácia presne zaznamená GPS súradnice, kde bola fotografia urobená. "Ak iný náhodný užívateľ Droppie ide cez miesto, kde bola fotografia vytvorená, dostane informáciu do mobilu, že prechádza bodom - droppom, kde ju niekto zanechal a môže si ju pozrieť a reagovať na ňu vlastnou fotografiou s textom," vysvetlil Herman.
Podľa ďalšieho zakladajúceho člena Mareka Šándora nechýba pri aplikácii moment prekvapenia. "Jednoducho chodíš ulicami, zbieraš fotky so správami, ktoré niekto zanechal na tvojej trase a pritom dotyčného nemusíš vôbec poznať. Vlastne nikdy nevieš, na akú fotku natrafíš," povedal Šándor.
Droppie má za sebou 10-mesačný vývoj s množstvom analýz a prieskumov. Šándor a Herman ju začali rozvíjať na startupovom akcelerátore v Krakove. Po získaní prvých kontaktov a ohlasov odskúšali pilotnú verziu medzi 400 študentmi.
Novinka okrem študentov zaujala aj odborníkov a v súčasnosti má slovenský tím mentorov zo Silicon Valley, Nemecka, Poľska a Slovenska.
Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky opakovane vydal dozorovému prokurátorovi pokyn na ukončenie kauzy odpočúvania novinárov Vojenským obranným spravodajstvo.
      Pôvodne mal dozorový prokurátor ukončiť kauzu do konca novembra. Najnovšie, keďže sa tak nestalo, vydal Šufliarsky dozorovému prokurátorovi pokyn, aby ukončil prípravné konanie do konca januára budúceho roku. "Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky opakovane vykonal skutkovo–právnu analýzu v trestnej veci a zároveň v pondelok 8. decembra vydal dozorovému prokurátorovi pokyn, ktorým mu uložil ukončiť prípravné konanie do 30. januára 2015. V prípravnom konaní v čase od 1. októbra 2014 do 28. novembra tohto roku námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek konštatoval čiastočné prieťahy v postupe vyšetrovateľa Policajného zboru (PZ) SR. Nezákonný postup vyšetrovateľa PZ SR pri vykonávaní dôkazných prostriedkov a iných úkonov trestného konania nezistil. Prokurátorovi uložil pokyn, akým spôsobom má postupovať pri zisťovaní skutkového stavu veci a akým spôsobom má vykonať dozorové oprávnenia vo vzťahu k plánovaným dôkazným prostriedkom. Zároveň prokurátora upozornil na nesplnenie ním vydaného pokynu zo 14. novembra tohto roku a zdôraznil prijatie účinnejších opatrení smerujúcich k skončeniu prípravného konania," informovala dnes TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.
      Šufliarsky v druhej polovici októbra opakovane vykonal v tomto prípade skutkovo-právnu analýzu a zároveň vydal dozorovému prokurátorovi pokyn, aby prípravné konanie ukončil do piatka 28. novembra tohto roku. Šufliarsky už začiatkom augusta zistil, že vyšetrovanie trvá príliš dlho. "Preskúmaním súvisiacich spisových materiálov sa zistilo, že trestné konanie trvá takmer tri roky, pričom jeho dĺžka nie je adekvátna a primeraná závažnosti skutku," informovala vtedy Predajňová. Dozorujúci prokurátor potom dostal pokyn, aby prípravné konanie ukončil do 30. septembra. Aj keď prípravné konanie nebolo do konca septembra ukončené, Šufliarsky pri ďalšej analýze nezistil, že by od augusta došlo k prieťahom.
      Odpočúvanie novinárov bolo medializované v novembri 2011 za vedenia Ľubomíra Galka (SaS), ktorý musel pre túto kauzu odstúpiť z postu ministra obrany. Koncom júla tohto roku sa bol na GP informovať, ako napreduje vyšetrovanie kauzy, minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Copyright © TASR 2014


Zomrela Mary Ann Mobley

Zomrela Mary Ann Mobley

Vo veku 75 rokov zomrela v utorok americká herečka Mary Ann Mobley. Rodáčka zo štátu Mississippi, ktorá sa v roku 1959 stala Miss America, podľahla rakovine prsníka.
Mary Ann Mobley sa po úspechu v súťaži Miss America presadila ako herečka v divadle, filme i televízii. V snímkach Girl Happy (1965) a Harum Scarum (1965) si zahrala po boku Elvisa Presleyho. V roku 1965 získala Zlatý Glóbus ako najsľubnejší nováčik. Okrem toho účinkovala v seriáloch ako napríklad Perry Mason (1957 - 1966), Love, American Style (1969 - 1974), Police Story (1973 - 1977) či Diff'rent Strokes (1978 - 1986). S manželom, hercom a moderátorom Garym Collinsom, sa venovala pomoci hladujúcim deťom v Kambodži, Etiópia, Somálsku či Sudáne.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Mirjana Hron Sikimič je splnomocnená k zastupovaniu Spoločnosti 7 Plus

Mirjana Hron Sikimič je splnomocnená k
 
zastupovaniu Spoločnosti 7 Plus

Dňom 9. decembra 2014 je Ing. Mirjana Hron Sikimič splnomocnená k zastupovaniu SPOLOČNOSTI 7 PLUS, a. s., vo všetkých organizačných, obchodných a pracovnoprávnych aktivitách spoločnosti.