20. 12. 2014

Huba roka

Huba roka

Najlepšie komunikujúcim politikom roka je podľa výsledkov novinárskej ankety Huba roka prezident Andrej Kiska. Komunikačnú anticenu, Muchotrávku roka 2014, pridelili novinári bývalému šéfovi Národnej rady SR Pavlovi Paškovi (Smer-SD). Anketu organizujú agentúry Vrtieť psom a Made in Media.
"Chcel by som sa poďakovať kolegom a priateľom, ktorí mi pomáhali a radili v komunikácii pred prezidentskými voľbami a rovnako aj po tom, ako som sa stal prezidentom. Beriem to ako ocenenie kolektívu," reagoval prezident Kiska.
Striebornú hubu získal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a Bronzovú hubu poslanec parlamentu a podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý. Kaliňák, Beblavý i Paška obhájili svoje pozície z vlaňajšej ankety. Vlaňajší víťaz, premiér Robert Fico (Smer-SD), skončil na piatom mieste, keď ho predbehol aj nový predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD).
Do hlasovania sa zapojilo 33 novinárov, píšucich o politike a spoločnosti, z takmer všetkých celoštátnych médií. Spoluorganizátor súťaže, agentúra Vrtieť psom, sa podieľal na prezidentskej kampani Andreja Kisku.
TASR informovala Zuzana Tichá zo spoločnosti Made in Media.

Copyright © TASR 2014

Najscifipostavy BFI

Najscifipostavy BFI

Doktor z kultového britského sci-fi seriálu Doctor Who, u nás známeho aj ako Pán času, je podľa ankety Britského filmového inštitútu (BFI) najlepšou postavou zo sci-fi v dejinách. Seriál, ktorý vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, sa stal celosvetovým fenoménom po štarte modernej verzie v roku 2005. Sleduje dobrodružstvá humanoidného mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje priestorom i časom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia alebo ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír.
Na druhom mieste skončila s odstupom len 110 hlasov Ellen Ripleyová zo série filmov o votrelcoch. Hrdinka, ktorú vo filmoch Votrelec (1979), Votrelci (1986), Votrelec 3 (1992) a Votrelec: Vzkriesenie (1997) stvárnila Sigourney Weaver, však triumfovala medzi filmovými postavami. Rebríček pritom ovládli televízne postavy, ktoré podľa BFI získali 62 percent hlasov. Z pohľadu pohlaví bodovali muži so 60 percentami hlasov, pričom ženy získali 33 percent, postavy s nešpecifikovaným pohlavím šesť percent a nechýba ani jedna, ktorá sa prezentovala ako muž i žena. Na 91. priečku sa totiž dostal Master zo seriálu Doctor Who, ktorý sa však v aktuálnej sezóne predstavil ako Missy v podaní Michelle Gomez.
Šesťdesiatsedem percent hlasov pritom získali ľudské postavy, 19 percent putovalo mimozemšťanom, zatiaľ čo roboti a počítače získali 14 percent. Čo sa týka charakteru postáv, 82 percent predstavujú hrdinovia, 15 percent patrí zloduchom a tri percentá patria postavám, ktoré nemožno označiť za dobré ani za zlé. Hneď na tretej priečke je pritom Darth Vader zo ságy Star Wars. Štvrtý skončil Kerr Avon zo seriálu Blake's 7 (1978 - 1981) a prvú päťku uzatvára kapitán Malcolm Reynolds zo seriálu Firefly (2002 - 2003) a filmu Serenity (2005).
Do stovky sa dostala aj Sarah Connor z filmov o Terminátorovi a seriálu Terminátor: Príbeh Sáry Connorovej (2008 - 2009) na 23. priečke, doktor Emmet Brown z trilógie Návrat do budúcnosti (1985, 1989, 1990) na 24. mieste, Fox Mulder z Aktov X na dvadsaťpäťke, Terminátorovi patrí 27. priečka, tridsiatku uzatvára Jack O’Neill z Hviezdnej brány a 38. je E.T. mimozemšťan. Štyridsiaty skončil Neo z trilógie Matrix (1999, 2003, 2003), na 42. priečku sa dostal Marvin, paranoidný android zo Stopárovho sprievodcu po Galaxii, 43. je Marty McFly zo spomínanej trilógie Návrat do budúcnosti a prvú päťdesiatku uzatvára Arthur Dent zo Stopárovho sprievodcu po Galaxii. V rebríčku nechýbajú ani Wall-E (51.), R2-D2 (52.) a C3PO (97.) zo Star Wars, Leeloo z Piateho elementu (56.), RoboCop (72.), Daniel Jackson z Hviezdnej brány (80.), Predátor (86.), Riddick (98.) či Motoko Kusanagi z kultového japonského sci-fi Ghost in the Shell na 99. mieste.

Dvadsať najlepších postáv zo sci-fi v dejinách podľa ankety Britského filmového inštitútu (BFI):
1. Doktor, Doctor Who (1963 - 1989, 2005)
2. Ellen Ripley, séria filmov Votrelec
3. Darth Vader, sága Star Wars
4. Kerr Avon, Blake's 7 (1978 - 1981)
5. kapitán Malcolm Reynolds, Firefly (2002 - 2003) a Serenity (2005)
6. G’Kar, Babylon 5 (1994 - 1998)
7. HAL-9000, 2001: Vesmírna odysea (1968)
8. Rick Deckard, Blade Runner (1982)
9. Han Solo, sága Star Wars
10. Spock, sága Star Trek
11. John Crichton, Farscape (1999 - 2003)
12. Roy Batty, Blade Runner (1982)
13. kapitán Jack Harkness, Torchwood (2006 - 2011) a Doctor Who (2005)
14. kapitán James T Kirk, sága Star Trek
15. kapitán Jean-Luc Picard, seriál Star Trek: The Next Generation (1987 - 1994) a ďalšie filmy zo série Star Trek
16. Londo Mollari, Babylon 5 (1994 - 1998)
17. Votrelec, séria filmov Votrelec
18. Dana Scully, seriál a filmy Akty X (1993 - 2002, 1998 a 2008)
19. Ianto Jones, Torchwood (2006 - 2011) a Doctor Who (2005)
20. Yoda, sága Star Wars

2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !


19. 12. 2014

IPI Slovensko víta rozhodnutie okresného prokurátora

IPI Slovensko 
víta rozhodnutie okresného prokurátora

IPI Slovensko s potešením prijal rozhodnutie prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava II. JUDr. Martina Pacalaja, ktorým zrušil obvinenie voči novinárke Júlii Mikolášikovej za ohováranie bývalého riaditeľa UBOKu ing Ivana Ševčíka.

IPI Slovensko považoval obvinenie novinárky Mikolášikovej od počiatku za opätovný pokus verejného činiteľa zastrašiť novinárov a médiá a odradiť ich od plnenia si funkcie kontroly verejnej moci a informovania verejnosti o podobných prípadoch.
JUDr. Pacalaj v odôvodnení konštatoval, že..."pri vyhodnocovaní obsahu zverejnených informácií nie je nepodstatným ani fakt, že Ivan Ševčík zastával verejnú funkciu riaditeľa ÚBOKu, pričom v tejto súvislosti tiež poukazujem na oveľa širšie hranice prípustnosti kritiky,", a ďalej usudzuje, že, novinárka pravdivo informovala „o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedela na hlavnom pojednávaní počas výsluchu obžalovaného Jozefa Draga a nemala žiadny dôvod preverovať ich eventuálnu dôveryhodnosť.“ IPI Slovensko konštatuje, že ostatné rozhodnutia prokurátorov (prípady novinárov Károlyiho a Mikolášikovej) rešpektujú stanoviská a rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva i Ústavného súdu SR, ktoré právo verejnosti na informácie povyšuje nad právo na ochranu osobnosti najmä u verejných činiteľov. IPI verí, že tento trend bude pokračovať.
IPI ako i IPI Slovensko ako jeho súčasť, vedú už niekoľko rokov kampaň na celosvetovej i slovenskej úrovni za dekriminalizáciu ohovárania a poškodzovania mena ako i stanovenie pravidiel a limitov pri žalobách za tieto činy v Občianskom práve.

Za IPI Slovensko
Pavol Múdry
Predseda Správnej rady IPI Slovensko

PPFront

PPFront

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba je vďačný svojim podporovateľom, ktorí mu v predvolebnej kampani posielali, a niektorí aj v súčasnosti posielajú, finančné dary na politickú činnosť. Odmieta však ako lož to, že by niekoho k tomu vydieraním či iným spôsobom nútil. Uviedol to na dnešnom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK, na ktorom ho poslanci požiadali o stanovisko k informáciám zverejneným v týždenníku Plus sedem dní, že niektorí zamestnanci Úradu BBSK mu musia pod hrozbou výpovede odvádzať časť svojej mzdy na jeho účet.
Kotleba potvrdil, že financie na účet mu posielajú aj niektorí zamestnanci župného úradu, podľa neho však dobrovoľne. „Ľudia, ktorí sa rozhodli mi pomôcť tým, že mi poslali nejaké peniaze ako dar na účet, to robili z vlastného presvedčenia, z vlastnej iniciatívy. Ja si ani neviem predstaviť, ako by som mohol niekoho nútiť, vydierať. Chcem sa týmto ľuďom poďakovať. Z tých príspevkov môžeme riešiť stretnutia s občanmi a podobne. Ja som na svoje osobné aktivity spojené s politickou prácou neminul z rozpočtu samosprávneho kraja ani euro,“ povedal Kotleba.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané


RTVS pokračuje s Nikto nie je dokonalý

RTVS pokračuje s
Nikto nie je dokonalý

Rozhlas a televízia Slovenska a . New Hattrick s.r.o. uzavreli zmluvu o vzájomnej spolupráci zmluvných strán pri výrobe audiovizuálneho diela s pracovným názvom: „Nikto nie je dokonalý“ v rozsahu 23 častí.
Zmluvné strany sa dohodli, že objednávateľ zaplatí zhotoviteľovi za výrobu 23 častí AVD vrátane práv na ich použitie v rozsahu dohodnutom v tejto zmluve cenu 786.351,60 eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Cena za jedno AVD je 34.189,20 eur vrátane DPH.

Objednávateľ sa pritom zaväzuje, že zhotoviteľovi za účelom výroby jednotlivých AVD podľa tejto zmluvy na vlastné náklady a nebezpečenstvo poskytne s dostatočným časovým predstihom:

a) na celú dobu trvania tejto zmluvy potrebné priestory štúdia RTVS (MD Ateliér) v mieste jeho sídla, v ktorom bude AVD vyrábané so zázemím a dodávku všetkých energií na prevádzku štúdia, zároveň zabezpečí vstup zamestnancov zhotoviteľa a účinkujúcich do svojich priestorov za účelom plnenia tejto zmluvy, a to na základe zhotoviteľom predloženého zoznamu,
b) uskladnenie jednotnej scény AVD počas trvania tejto zmluvy v priestore uvedenom v písm. a;
po ukončení výroby poslednej časti AVD a po schvaľovacej projekcii poslednej časti AVD bude scénická
dekorácia, ktorá je majetkom objednávateľa, uskladnená vo funduse RTVS,
c) prenosový voz HD so spôsobilou personálnou obsluhou – 7 kamier ,
d) quadrus – 7 záznamov,
e) praktikáble,
f) parkovanie potrebného počtu vozidiel zhotoviteľa,
g) strážnu službu počas jednotlivých výrob AVD,
h) upratovaciu službu počas jednotlivých výrob AVD,
i) požiarnu službu počas jednotlivých výrob AVD,
j) nahrať záznamy ankiet z kariet P2 do prispievacieho zariadenia prenosového voza v dostatočnom
predstihu pred výrobou jednotlivých AVD.



 

People Magazine Awards

People Magazine Awards

 


V Beverly Hills vo štvrtok po prvý raz rozdali People Magazine Awards, ktoré udelili na základe zásluh v popkultúre. O víťazoch rozhodli redaktori amerických týždenníkov People a Entertainment Weekly. Komikom roka sa stal 35-ročný americký herec Kevin Hart. Za najlepšiu televíznu herečku vyhlásili Lisu Kudrow, a to za výkon v seriáli Návrat na výslnie (2005). V rovnakej kategórii avšak medzi mužmi uspel Jon Hamm vďaka televíznemu projektu Mad Men (2007). Modelkou roka sa stala 22-ročná rodáčka z Chicaga Karlie Kloss. Dcéru herečky Goldie Hawn Kate Hudson vyhlásili za Celebrity Role Model. Titul Najsexi žena podľa People získala Kate Upton. Jimmy Fallon si vďaka The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (2014) odniesol trofej pre najlepšieho moderátora talk šou.

Štyridsaťpäťročná Jennifer Aniston si na konto pripísala People Magazine Award za Najlepší výkon vo filme v kategórii herečiek. Rodáčka zo Sherman Oaks v Los Angeles sa o to zaslúžila vďaka snímke Daniela Barnza s názvom Cake (2014). Medzi mužmi uspel Michael Keaton, a to vďaka filmu Birdman, ktorý v slovenských kinách začnú premietať 22. januára. Za Style Icon of the Year vyhlásili speváčku Gwen Stefani, ktorá sa preslávila ako líderka kapely No Doubt. Americký herec a komik Billy Eichner získal trofej pre Nováčika roka. Televíznu dvojicu roka tvoria Mindy Kaling a Chris Messina, ktorí účinkujú v seriáli The Mindy Project (2012). Hrdinkou roka sa stala Nora Sandigo. Najlepšiu obálku magazínu People malo vydanie venujúce sa zosnulému hercovi Robinovi Williamsovi. V kategórii Triple Threat uspela Jennifer Lopez. Hviezdou nadchádzajúcej generácie sa stala 17-ročná herečka a modelka Chloë Grace Moretz. Počas večera, ktorým sprevádzal Nick Cannon, vystúpili Maroon 5, Gwen Stefani, Pharrell Williams či 5 Seconds of Summer.


Prehľad víťazov a víťaziek People Magazine Awards:

Komik roka: Kevin Hart
Najlepší televízny výkon roka, herečka: Lisa Kudrow (Návrat na výslnie)
Najlepší televízny výkon roka, herec: Jon Hamm (Mad Men)
Modelka roka: Karlie Kloss
Hviezda nadchádzajúcej generácie: Chloë Grace Moretz
Celebrity Role Model of the Year: Kate Hudson
Najsexi žena podľa People: Kate Upton
Moderátor talkšou: Jimmy Fallon
Najlepší filmový výkon, herečka: Jennifer Aniston (Cake)
Najlepší filmový výkon, herec: Michael Keaton (Birdman)
Style Icon of the Year: Gwen Stefani
Nováčik roka: Billy Eichner
Televízna dvojica roka: Mindy Kaling a Chris Messina (The Mindy Project)
Hrdinka roka: Nora Sandigo
Obálka roka: Robin Williams
Triple Threat: Jennifer Lopez

 
©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

VÝROKY TÝŽDŇA

              VÝROKY TÝŽDŇA




„Centrom slovenského stavebníctva cyperská Nikózia. Na rovnakej adrese a v tej istej kancelárii tam sídlia majitelia viacerých dodávateľov v rezorte dopravy. Končí tam stopa troch kľúčových dodávateľov v rezorte dopravy, ktorí dohromady zarobia a čiastočne už aj zarobili vyše 1,5 mld. eur. Ministerstvo dopravy by malo zvážiť otvorenie vysunutého pracoviska rezortu v tejto budove. Vedľajšia kancelária je ešte možno voľná."
Daniel Lipšic


„7. decembra si USA pripomína 42. výročie „útoku“ na Pearl Harbor, keď sa USA nechali zatiahnuť do 2. svetovej vojny, aby vyskúšali atómovú zbraň na civilnom obyvateľstve v Japonsku. Zámienka vždy musí znieť humanitárne a solidárne, hoci ju niekedy treba vyfabrikovať.“
Jana Ray Tutková


" Vzťahy Maďarska so Spojenými štátmi možno zlepšiť tak, že USA sa prestanú správať voči Maďarsku nevľúdne a skončia s neprívetivou politikou, ktorá je v prípade spojencov nezvyčajná.Američania aplikujú túto politiku nielen voči Maďarsku. Vo svojich geopolitických hrách, pri ktorých robia v krajinách za frontovou líniou poriadok podľa vlastných hľadísk, používajú a zneužívajú ako prostriedky aj Česko, Rumunsko a Slovensko. Situácia je vážnejšia, než sa zdá, pretože v strednom aparáte americkej zahraničnej exekutívy sú už dlhý čas prítomní nepriatelia Maďarska a zvlášť vládneho bloku Fidesz-KDNP. Americkí zákonodarcovia im dôverujú a osvojujú si ich komunikáciu, pretože krajinou veľkosti Maďarska sa inak sotva zaoberajú. Tento stredný aparát sa v uplynulých 25 rokoch snažil vytvoriť vždy negatívne prostredie, keď v Maďarsku vládli občianske sily."
László Kövér ,predseda maďarského parlamentu


"Môžu si vravieť, čo chcú. Ale ja hodlám požiadať ruského prezidenta o povolenie odstúpiť zo svojho úradu a ísť do Donbasu chrániť záujmy miestnych obyvateľov, ktorí tam bojujú."
Ramzan Kadyrov


On Jun 14, 2014, at 2:19 PM, "33& out inc C/O FULTON & MEY" <[EMAIL REDACTED]> wrote:
F YOU TED !!!! SECOND OF ALLLL TIMMMMME BEEEOTCH!!!! COME ON JUMPSTREETERS WE GOT CATE BLANCHETT WIT DIS BOX OFFICE BITCHES!!!!!!!! AAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAH
AHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHA
HHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHA
HAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHA
AHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAA
HHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHA
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHH
AAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHA
AHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAH
AHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAA
HHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA
HAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAA
HHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAH
AHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAH
HAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAH
AHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHA
HAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHA
HAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHH
AAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAH
AHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
AHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHA
HAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAA
HHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAH
AHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAH
AHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
HAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA
HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHA
HAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAH
AHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAA
HHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA
HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHA
HAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHH
AHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHA
HHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAA
AAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAH
AHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAA
AAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHA
HAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
AAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAH
AHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHA
HHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHA
HAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHA
AHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAA
HHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHA
HHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAH
HAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
AHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAH
AAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAH
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHA
HAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHH
AAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHA
HHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAH
AHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAH
AHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHA
AHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
HAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHAHAHA
HAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAA
HHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAHA
HAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAA
HHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAH
AHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAH
AHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
HAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA
HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHA
HAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAH
AHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAA
HHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA
HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHH
Channing Tatum

Galkov novinár Lukáš Milan navádza na obchádzanie zákona, predražené nákupy svojho šéfa nevidí

Galkov novinár Lukáš Milan
 
navádza na obchádzanie zákona, predražené nákupy svojho šéfa nevidí


      Bývalý zamestnávateľ Lukáša Milana – Ľubomír Galko môže byť so svojim zamestnancom z čias jeho ministrovania určite spokojný. Bývalý vedúci oddelenia pre mediálnu podporu a šéfredaktor časopisu Obrana Lukáš Milan, dnes redaktor týždenníka Plus 7 dní, opäť odviedol špinavú robotu. Tentokrát v článku "Ďalší kšeftík" zo 17.12.2014, v ktorom sa opakovane snaží zdiskreditovať súčasné vedenie ministerstva obrany. V článku útočí na celý nákup prístrojov pre špeciálne sily od spoločnosti PYRA spol. s r.o., napriek tomu, že rezort obrany postupoval pri nákupe verejnou súťažou a išli sme nad rámec zákona.    Oslovili sme štyri spoločnosti. Lukáš Milan tento transparentný a zákonný proces účelovo spochybňuje a radí ministerstvu ako obísť zákon. Ministerstvo malo vraj "gúgliť", obísť súťaž a nakúpiť priamo, aby to bolo lacnejšie. Zaujímavé je, že takto neradil svojmu šéfovi Ľubomírovi Galkovi, keď nakupoval on. Nezáležalo mu hádam vtedy na peniazoch daňových poplatníkov rovnako? Žiadny nákup cez google sa totiž za čias jeho bývalého zamestnávateľa na ministerstve nerealizoval.
      Ako "odborník na všetko" napáda Lukáš Milan aj špecifikáciu podmienok súťaže, ktoré si pri verejnom obstarávaní nezadefinovali úradníci z ministerstva, ale 5. pluk špeciálneho určenia. Pán Milan očividne rozumie technike špeciálov lepšie, ako oni sami. V článku píše čo všetko vie vďaka google zohnať za dobré ceny a ešte modernejšie. Vzhľadom na to, že Lukáš Milan nepovažoval za potrebné osloviť 5. pluk špeciálneho určenia, urobili sme to za neho: Stanovisko 5. pluku špeciálneho určenia Žilina:
      "Balistický softvér a zodolnené PDA sú už v 5. pluku špeciálneho určenia zavedené. Naša požiadavka na ne bola z dôvodu kompatibility rovnakej obsluhy prístroja, ktorý plne vyhovuje našim potrebám na základe predošlého výcviku a nasadenia. Bolo by nezmyselné mať dva rozdielne typy PDA a dva druhy balistického softvéru. Predlžuje to výcvik, operátor musí zvládať rozličné systémy, ktoré v konečnom dôsledku majú ten istý účel. S PDA a balistickým prístrojom sme boli spokojní a ide o doplnenie počtu súprav s doplnením o solárnu nabíjačku. Vyšší model Kestrelu 4500 (merač počasia), ktorý oproti starému modelu Kestrel 4000 komunikuje s PDA a balistickým programom bezdrôtovo, a tým urýchľuje zadávanie hodnôt pre výpočet opráv pre streľbu. Solárne dobíjanie zdrojov predlžuje nasadenie tímov v teréne a stávajú sa nezávislými od inak nutného dopĺňania batériami v poli, čo z rôznych taktických dôvodov nie je možné v niektorých situáciách vykonať".
      V snahe vyvolať čo najhorší dojem o ministerstve klame Galkov zamestnanec čitateľov týždenníka Plus 7 dní, že mu údajne nechcelo prezradiť príslušenstvo jedného z nakupovaných zariadení. Kompletná špecifikácia je pritom zverejnená v Centrálnom registri zmlúv a pán Milan ňou disponoval.
      Lukáša Milana sme upozornili, že keď boli spolu s Ľubomírom Galkom na ministerstve obrany nakupovali od spoločnosti PYRA za vyššie ceny ako súčasné vedenie, ktoré trvalo na znížení cien a vyrokovalo ich. Konkrétne ide o špeciálne okuliare s balistickou ochranou. Zaujímavé je, že ani Galko, ani Milan google vtedy nepoužili a na cene im vôbec nezáležalo. Ale to je také ich. Pri cenách vyrokovaných súčasným vedením mohli ušetriť na Galkom zrealizovaných nákupoch takmer 40 tisíc eur.
      Bude sa teraz "objektívny a stranícky nezaťažený" novinár Lukáš Milan pýtať Ľubomíra Galka cez týždenník Plus 7 dní na kšeftíky? Ako poznáme túto zohratú dvojku, určite nie. Uškodilo by to predsa jeho patrónovi, ku ktorému vzhliada. A to aj napriek tomu, že eštebácky odpočúval novinárov, možno aj jeho samého, robil predražené a zbytočné nákupy bez požiadaviek Ozbrojených síl SR a obchádzal verejné obstarávanie.
      Vzhľadom na to, že Lukáša Milana a jeho "žurnalistickú" prácu v prospech Ľubomíra Galka dobre poznáme, zaslali sme mu nielen odpovede na jeho otázky, ale aj žiadosť, aby pod článkom korektne uviedol: "Redaktor je bývalý vedúci oddelenia pre mediálnu podporu za Ľubomíra Galka". Hoci sme ho už predtým niekoľkokrát upozornili na konflikt záujmov a rovnako tiež jeho nadriadených, pokračuje vo svojich klamstvách a čitateľa ani tentokrát na túto skutočnosť neupozornil.
      Pri nedávnom PR rozhovore s predstaviteľom Penty pritom nemal problém uviesť, že táto finančná skupina je vlastníkom vydavateľstva 7 Plus. V súvislosti s ďalším tendečným článkom Lukáša Milana bude žiadať Ministerstvo obrany SR týždenník Plus 7 dní o opravu zavádzajúcich a nepravdivých skutkových tvrdení. Veríme, že ako už býva zvykom, Ľubomír Galko poukáže na dobre odvedenú prácu svojho zamestnanca Lukáša Milana aj na svojom blogu a aj tentokrát ho tak, ako naposledy pochváli, že je "objektívny novinár".
TASR informoval Komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.

18. 12. 2014

Zomrela Virna Lisiová

Zomrela Virna Lisiová

Hviezda nielen talianskej kinematografie 60. a 70. rokov minulého storočia, herečka Virna Lisi zomrela dnes doma v Ríme v spánku vo veku 78 rokov po mesiac trvajúcej ťažkej chorobe.
Smutnú správu priniesli talianske i zahraničné médiá.
Rodáčka z Ancony, pôvodným menom Virna Lisa Pieralisiová, sa pred filmovými kamerami ocitla už v prvej polovici 50. rokov 20. storočia. Až do roku 1963 nakrúcala výlučne v Taliansku, aby si potom vyskúšala možnosti aj v Hollywoode, kde nakrútila tri snímky po boku hviezd prvej veľkosti (Frank Sinatra, Jack Lemmon, Tony Curtis). Na sklonku 60. rokov sa však vrátila opäť do rodnej krajiny.
Diváci si ju môžu pamätať z historického veľkofilmu Romulus a Remus, z dobrodružnej snímky Čierny tulipán, v ktorom si zahrala po boku Alaina Delona, ale aj z úspešného filmu režiséra Maria Monicelliho Casanova 70, v ktorom bola jednou z partneriek Marcella Mastroianniho.
Počas bohatej kariéry nakrútila umelkyňa množstvo celovečerných i televíznych filmov a spolupracovala aj s takými režisérskymi osobnosťami, akými boli a sú Luigi Capuano, Steno, Luigi Zampa, Liliana Cavaniová, Luigi Comencini, ale aj Joseph Losey, Richard Quine či Christian Jacque alebo Maurice Labro. Za kreáciu v snímke Kráľovná Margot režiséra Patrica Chéreaua získala francúzskeho Oscara - cenu César, ako aj ocenenie na MFF v Cannes. V zbierke jej početných trofejí prevládajú talianske ocenenia. Získala viaceré významné talianske ocenenia - Davidov di Donatello, vrátane čestného za celoživotné dielo, talianske Zlaté glóbusy, ale aj ocenenia na festivalových prehliadkach v Benátkach, Lecce alebo Taormine.
V ostatných rokoch pracovala Virna Lisi predovšetkým na televíznych produkciách.
Herečka zanechala syna Corrada z 53-ročného manželstva s architektom Francom Pescim, ktorý zomrel vlani. Za babičkou smútia jej traja vnuci.

Copyright © TASR 2014

Foto : Peter Leginský

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil dnes stiahnuť všetky žaloby štátu vznesené proti novinárom a médiám. Informovala o tom agentúra AP.
      V dnes zverejnenom vyhlásení sa píše, že Abádího rozhodnutie je výrazom jeho "odhodlania garantovať slobodu slova... a jeho želania, aby médiá zohrávali významnú úlohu pri budovaní štátu."
      Iracký premiér ďalej vo svojom vyhlásení vyzýva novinárov, aby k svojej práci pristupovali zodpovedne, avšak nespomína už prebiehajúce súdne spory vedené proti novinárom a zástupcom médií.
      Abádí, ktorý sa funkcie premiéra ujal v septembri, je propagátorom reforiem štátnej správy zameraných na nápravu chýb vzniknutých v priebehu osemročného pôsobenia svojho predchodcu Núrího Málikího. Ten bol vo všeobecnosti obviňovaný z monopolizácie moci a zneužívania štátnych orgánov na boj s opozíciou.

Copyright © TASR 2014

 

TO JE TV !

TO JE TV !


SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Šiesti spolumajitelia spoločnosti Eset investujú do spoločnosti N Press, ktorá zastrešuje Projekt N. Ako sa uvádza na webovej stránke www.projektn.sk, konkrétne ide o Maroša Grunda, Rudolfa Hrubého, Richarda Marka, Petra Paška, Miroslava Trnku a Antona Zajaca. "Investícia nie je projektom spoločnosti Eset, ale osobnou aktivitou spolumajiteľov, ktorí považujú za dôležité podporiť formovanie nezávislej žurnalistiky na Slovensku," píše web. Celková výška investície by mala dosiahnuť viac ako milión eur, pričom na príprave zmlúv sa momentálne pracuje a transakcia by sa mala ukončiť v najbližšom čase.
"Spolumajitelia Eset podporujú viacero podnikateľských a filantropických projektov doma aj vo svete, ktoré nie sú priamo aktivitami ich IT firmy," poznamenala spoločnosť vo svojom vyjadrení s tým, že aj po tejto investícii by sa jej prístup k novinárom nemal meniť. "K redaktorom Projektu N budeme pristupovať ako ku všetkým ostatným novinárom, s úctou a profesionálne. S redakciou Projektu N budeme komunikovať rovnakým spôsobom ako s akýmkoľvek iným médiom," dodala IT firma.
Na zabezpečenie čo najtransparentnejšieho prístupu redakcia Projektu N pri každom texte o majiteľoch alebo o spoločnosti Eset bude na konci článku uvádzať text upozorňujúci na to, že spolumajitelia spoločnosti Eset sú investormi v Projekte N. Podľa zverejnených informácií Eset aktuálne neplánuje inzerovať v printovej alebo online verzii Projektu N, taktiež si neplánuje objednať predplatné tohto titulu.
Projekt N je nové médium založené bývalými redaktormi denníka SME, ktorí z redakcie odišli po tom, čo kúpou vtedy 50-percentného podielu vydavateľstva Petit Press vstúpila spoločnosť NAMAV, s.r.o., ktorá je dcérskou spoločnosťou SITA, a.s. Transakciu financovala skupina Penta. Spravodajský web Projektu N začne naplno fungovať v prvej polovici januára, tlačené vydanie pribudne v priebehu prvého štvrťroka 2015.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

RTVS NEWS

RTVS NEWS
 



Rozhlas a televízia Slovenska uvedie na televíznych obrazovkách nový trinásťdielny seriál s názvom Tajné životy. Za účasti tvorcov a hlavných protagonistov predstavil verejnoprávny telerozhlas novinku v stredu večer (17.12.) v bratislavskom Divadle Nová scéna.
Režisérom seriálu je Ján Sebechlebský, hlavným kameramanom Peter Kelíšek, scenár napísala trojica autoriek Soňa Čermáková, Naďa Clontz a Biba Bohinská, šéfdramaturgičkou je Jana Kákošová, dramaturgom Roman Brat, scénickým výtvarníkom Branislav Mihálik, kostýmovou výtvarníčkou Ľubica Jarjabková.
V hlavnej úlohe riaditeľky azylového domu sa predstaví Zuzana Mauréry, v ďalších úlohách Szidi Tobias, Judita Hansman, Anna Šišková, Gabika Marcinková, Vanessa Šarköziová, Vlado Kobielsky, Kryštof Zachar, Tereza Kočišová, Vlado Jedľovský, Kristína Farkašová, Božidara Turzonovová, Ondrej Daniš, Peter Kočiš, Kristína Greppelová, František Kovár, Anikó Varga, Elena Kolek-Spasková, Lenka Košická, Jarmila Hittnerová, Dárius Kočí, Anna Javorková, Ján Greššo, Leopold Haverl a Oľga Solárová.
Tajné životy sú o tajomstvách skrývaných za múrmi domovov, vine a nevine, nádejach, ženách a mužoch, ktorí v azylovom dome Druhá šanca hľadajú nové životné začiatky. Eva Lustigová (Zuzana Mauréry) je obetavá riaditeľka azylového domu Druhá šanca pre ženy a deti v núdzi, ktorá zvádza boj medzi prílišným nasadením v práci a nepochopením vlastnej rodiny, ktorú zanedbáva a začína sa jej rozpadať. Eva je vytrvalá bojovníčka, ktorá robí všetko pre to, aby každá z jej klientok dostala druhú šancu. Aj preto azylový dom nesie názov Druhá šanca. Eva v snahe pomôcť začne prekračovať hranice svojich možností, pričom zabúda na seba a na svoju rodinu, čo prinesie problémy, o ktorých dovtedy nemala poňatia. Na vlastnej koži zažije, že osud býva krutý aj k dobrým a spravodlivým ľuďom, ktorí nikdy nikomu neublížili.
"Nejde sa o to, dávať nejaké posolstvá, ide o to, pozrieť sa na dobrý príbeh. Na základe tohto príbehu si človek môže niečo uvedomiť, sú to každodenné veci, ktoré človek zažíva a nedá sa im uhnúť. Každý zažil nejaký partnerský vzťah, vyrastal v nejakej rodine, má či nemá deti a túži po zmysluplnom naplnenom živote," uviedol pre TASR o seriáli režisér Ján Sebechlebský.
"Moja úloha riaditeľky azylového domu z môjho pohľadu nebola ničím špecifická, je to normálna pracujúca žena, ktorá má rodinu a ktorú hrám takmer stále, som vždy nejaká mamička dvoch detí, sympatická, trocha workoholička, možno niekam jemne posunutá. Myslím, že veľa žien sa s tým dokáže zosobniť. To, že robí v azylovom dome, je len nejaký náznak toho, o čom budú príbehy tých ďalších žien," doplnila Zuzana Mauréry, jedna z hlavných postáv seriálu.
"Na tejto postave sa mi páčilo, že má v sebe istý sarkazmus aj iróniu, dúfam, že sa mi ju spolu s režisérom podarilo premeniť na humor. V seriáli hrá aj môj syn Krištof, čo je pre mňa väčší úspech ako moja samotná rola, som úspešná matka v tomto seriáli," dodala Szidi Tobias, v seriáli ako Beáta Bláhová.
Nakrúcalo sa 82 dní, točilo sa prevažne v exteriéroch, v kaštieli Malinovo, ale aj na Najvyššom súde, v kolónii, v ktorej žijú najnižšie sociálne vrstvy. Titulnú pieseň seriálu Dobrý deň, to som ja spieva Sima Martausová, pochádza z jej rovnomenného debutového albumu. Prvú časť uvedie verejnoprávna Jednotka 1. januára po 20. hodine.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Televízia Fox zverejnila trailer prvej časti záverečnej sezóny seriálu Glee (2009). Prvú epizódu, ktorá bude mať dve hodiny, predstavia v USA v piatok 9. januára. Diváci a diváčky v nových častiach opäť uvidia Rachel Berry, ktorú hrá Lea Michele. Tá sa spolu s Kurtom v stvárnení Chrisa Colfera rozhodne obnoviť spevácky zbor, ktorého činnosť v piatej sérii ukončila vedúca roztlieskavačiek Sue Sylvester (Jane Lynch).
V traileri znie pieseň Let It Go v podaní 28-ročnej Michele. Skladbu z animovaného filmu Ľadové kráľovstvo (2013) pôvodne naspievala Idina Menzel, ktorá v seriáli stvárňuje matku Rachel Berry. Fanúšikovia a fanúšičky tohto televízneho projektu sa okrem spomínaných môžu tešiť napríklad aj na Darrena Crissa, Matthewa Morrisona, Nayu Riveru či Heather Morris. Záverečná sezóna bude mať 13 častí.

Americký herec Stephen Collins sa priznal k sexuálnemu obťažovaniu troch maloletých dievčat. Collinsa začali vyšetrovať po tom, ako sa na verejnosť dostala nahrávka, na ktorej herec rozprával o incidentoch s tromi dievčatami vo veku od jedenásť do trinásť rokov. Záznam vytvorila bez hercovho vedomia v roku 2012 manželka Faye Grant počas spoločných návštev manželskej poradne. Dvojica sa v súčasnosti rozvádza.
Šesťdesiatsedemročný predstaviteľ kňaza a otca Erica Camdena zo seriálu V siedmom nebi (1996 - 2007) poskytol nové informácie vo vyhlásení, ktoré zverejnil americký týždenník People. "Pred 40 rokmi som urobil niečo skutočne zlé a hlboko to ľutujem. Odvtedy sa to snažím odčiniť. Rozhodol som sa zverejniť toto vyhlásenie, pretože pred dvoma mesiacmi viaceré médiá ponúkli nahrávky, o ktoré sa postarala moja vtedajšia manželka Faye Grant počas dôverných manželských terapeutických sedení z januára 2012. Nahrávky vznikli bez toho, aby sme o tom ja a terapeut vedeli a súhlasili s tým. Na záznamoch opisujem udalosti, ktoré sa stali pred 20, 32 a 40 rokmi," uviedol. 
Herec taktiež vyhlásil, že sa jednej zo žien ospravedlnil pred 15 rokmi. "Ospravedlnil som sa jej a bola neobyčajne milosrdná," objasnil. Collins tiež dodal, že sa neospravedlnil ostatným dvom ženám, z ktorých jedna je v súčasnosti päťdesiatnička a druhá tridsiatnička, lebo si uvedomil, že im tak "otvorí staré rany". Jednou z hercových obetí bola príbuzná jeho prvej manželky Marjorie Weinman, ďalšou dcéra jeho susedov v Los Angeles a tretia pochádzala z New Yorku. Prípad začala po zverejnení vyšetrovať polícia v New Yorku aj v Kalifornii. 
Škandál sa negatívne podpísal aj na hercovej kariére. Predstavitelia televízie ABC informovali, že Collinsa vystrihli z pripravovanej epizódy štvrtej sezóny seriálu Škandál (2012), v ktorom sa už raz objavil. Prišiel aj o úlohu v pripravovanom pokračovaní komédie Macík (2012). Stanica Up TV zas po prevalení sa škandálu stiahla z vysielania reprízy seriálu V siedmom nebi a magazín The Wrap informoval, že Collins rezignoval na svoj post v odborovej organizácii Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA). 

Stephen Collins je známy najmä vďaka spomínanému seriálu V siedmom nebi. Okrem toho si zahral v snímkach Všetci prezidentovi muži (1976), Star Trek: Film (1979), Jumpin' Jack Flash (1986), Klub odložených žien (1996), Šialená jazda (1999) alebo Krvavý diamant (2006). Collins sa okrem herectva venuje aj hudbe. Na konte má albumy Sondheim: Putting It Together (1993), Stephen Collins (2003) a The Hits Of Rick Nelson (2005). Je tiež autorom dvoch kníh. 

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


17. 12. 2014

Filmová cena Európskeho parlamentu LUX 2014

Filmová cena Európskeho 
parlamentu LUX 2014

Tohtoročnú filmovú cenu LUX Európskeho parlamentu získala snímka Ida poľského režiséra Pawla Pawlikowského, neobvyklý príbeh siroty, mníšky-novicky. Tá sa pred zložením rehoľného sľubu dozvie, že je židovského pôvodu, a to od svojej tety - medzičasom starnúcej niekdajšej zapálenej komunistky, ktorá ako sudkyňa v 50. rokoch posielala odsúdených na smrť.
Dráma, ktorú nakrútili v poľsko-dánskej koprodukcii, získala už v uplynulých mesiacoch viacero pozoruhodných ocenení, a to nielen v Poľsku, ale aj v zahraničí.
Pawlikowski, ktorý si ocenenie prevzal z rúk predsedu EP Martina Schulza, zdôraznil, že Ida oslovila filmových divákov po celej Európe. "Aj to ukazuje, že film zohráva svoju úlohu v našich spoločnostiach," dodal.
Schulz v blahoprajnom príhovore podčiarkol, že prostredníctvom príbehov sprostredkovaných na strieborných plátnach v európskych kinách sa môžeme vzájomne lepšie chápať a posilniť pocit spolupatričnosti, môžeme prekračovať vlastné hranice.
Ocenenie, ktorého cieľom je podpora európskych filmových diel, ich distribúcia v EÚ a prekonávanie jazykových bariér, udeľuje EP od roku 2007. Na jeho náklady víťazný film otitulkujú do 23 oficiálnych jazykov EÚ, aby sa uľahčilo jeho premietanie vo všetkých členských štátoch únie.
To isté platí aj o dvoch ostatných finalistoch-kandidátoch na ocenenie, ktorými boli v tomto roku slovinský film Razredni sovražnik (Triedny nepriateľ) a francúzska snímka Bande de filles (Dievčenská banda), ktorú nakrútila režisérka Céline Sciammová.
Prvým filmom, ktorý získal cenu LUX, sa stala v roku 2007 snímka nemeckého režiséra tureckého pôvodu Fatiha Akina Auf der anderen Seite (Na druhej strane), nakrútená v nemecko-tureckej koprodukcii. V nasledujúcich rokoch získali cenu LUX snímka Le Silence de Lorna (Mlčanie Lorny) belgických filmárov Jeana-Pierra a Luca Dardennovcov a francúzsky film Welcome režiséra Philippa Lioreta (2009). V roku 2010 ocenil Európsky parlament snímku Die Fremde (Cudzinka), ktorú v nemeckej produkcii nakrútila Feo Aladagová, rodáčka z Viedne žijúca v Berlíne, a o rok neskôr film francúzskeho režiséra Roberta Guédiguiana s názvom Les Neiges du Kilimandjaro (Snehy Kilimandžára). V ostatných dvoch rokoch patrilo ocenenie talianskej snímke Io sono Li (Shun Li a básnik), ktorú ako celovečerný debut nakrútil dokumentarista Andrea Segre, a filmu belgického režiséra Felixa van Groeningena Prerušený kruh s anglickým distribučným názvom The Broken Circle Breakdown, ktorá vznikla v belgicko-holandskej koprodukcii.
Film Ida vyhlásili 13. decembra v lotyšskej Rige pri odovzdávaní Európskych filmových cien 2014 za najlepší európsky film roka, jeho tvorca Pawel Pawlikowski si odniesol cenu za najlepšiu réžiu a spoločne s Rebeccou Lenkiewiczovou sa tešil aj z ocenenia za najlepší scenár. Navyše získala snímka aj cenu divákov.
Svetoznáma nórska herečka Liv Ullmannová, ktorá Pawlikowskému odovzdávala trofej v Rige, označila jeho film za novátorský a originálny, za snímku pojednávajúcu o temnej minulosti a súčasne ponechávajúcu diváka zaliateho svetlom.
To, že poľská kinematografia bude mať pri udeľovaní Zlatých glóbusov a Oscarov zrejme veľmi silný tromf, naznačujú aj ocenenia, ktoré Ida získala v uplynulom mesiaci od newyorských a losangeleských novinárov, od filmových kritikov z San Franciscu i Kansase. Navyše sa z trofeje San Francisco Critics Circle tešili aj kameramani Lukasz Žal a Ryszard Lenczewski.

Copyright © TASR 2014

Reakcia Predsedníctva SAV k vyjadreniam ministra vnútra v Hospodárskych novinách 15. 12. 2014

Reakcia Predsedníctva SAV
k vyjadreniam ministra vnútra v Hospodárskych novinách 15. 12. 2014


 Predsedníctvo SAV nesúhlasí s tvrdením, že Slovenská akadémia vied má 30 % podporného personálu. V liste adresovanom ministrovi vnútra sme jasne deklarovali, že počet podporného a obslužného personálu je vo výške do 15 %. Štruktúra vedeckého pracoviska je diametrálne odlišná od súkromného sektora, vedecké pracoviská potrebujú svojich technikov, administratívny aj obslužný personál pre zabezpečenie výskumu. V súčasnosti, pri veľkej administratívnej záťaži, je tento počet už aj tak poddimenzovaný.
      Geologický ústav SAV má celkovo 46 zamestnancov a 14 doktorandov na dvoch pracoviskách, a z toho je iba 5 administratívnych zamestnancov, čo nie je ani 10 %. Ďalším dôležitým faktom je, že Štátny geologický ústav Dionýza Štúra je príspevkovou organizáciou Ministerstva životného prostredia SR zriadený pre výkon geologickej služby v SR. Geologický ústav SAV sa v pripravovanej zmene zákona stane verejnou výskumnou inštitúciou s univerzálnou vedeckou pôsobnosťou.
      Nie je možné spájať za súčasného stavu inštitúcie, ktoré by mali rozdielnu formu hospodárenia, navyše zriadené za iným účelom a z dvoch rôznych rezortov. V danom kontexte je nanajvýš diskutabilné posudzovať predmet činnosti inštitúcií podľa názvu.
      Informáciu TASR poskytla Michaela Španková zo Slovenskej akadémie vied. 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 

Mediafax Group, ktorú vlastní mediálny magnát Adrian Sarbu, oficiálne vstúpila do platobnej neschopnosti, v súlade s rozsudkom Súdneho dvora v Bukurešti, po podaní oficiálnej žiadosti. Bukureštský súdny dvor nominoval KPMG Restructuring ako dočasného . Mediafax Group požiadala o insolvenciu 27. novembra Spoločnosť je navyše vyšetrovaná na základe obvinenia z daňových únikov a prania špinavých peňazí. Rumunská polícia zadržala a umiestnila do väzby tri osoby z vedenia firmy, voči ktorým začal vyšetrovateľ trestné stíhanie. Sarbovi spolupracovníci mali údajne vytvoriť sieť fiktívnych firiem, aby sa vyhli plateniu daní. Škoda sa vyšplhala na 3,75 milióna eur.
Mediafax Group. ktorý zahŕňa Mediafax Newswire, webové stránky Gandul.info, časopis Business Magazin a Ziarul Financiar, mala v roku 2013 obrat vo výške 17,5 miliónov EUR so stratou 2,6 miliónov eur.
V septembri klienti Mediafax dostali oznámenie od Národného úradu správy štátneho rozpočtu , v ktorom úrad informuje o poplatku na svojich účtoch, kvôli dlhom, ktoré Mediafax Group musí zaplatiť rumunskému štátu.

Zdroj : Business Review



TO JE TV !

TO JE TV !


MARKÍZA NEWS

MARKÍZA NEWS

Skupina Markíza a Slovenská asociácia pre káblové telekomunikácie (SAKT) podpísali rámcovú zmluvu o podmienkach šírenia všetkých staníc skupiny Markíza aj v HD verzii a o možnosti ďalších digitálnych služieb pre zákazníkov, ako archív a OTT streaming.
Rámcová zmluva platí pre obdobie rokov 2015 – 2017 a oprávňuje všetkých operátorov, ktorí sú členmi SAKT, vysielať HD verzie staníc Markíza, Doma a Dajto a ponúkať svojim zákazníkom nelineárne služby ako archív vlastnej tvorby skupiny Markíza a možnosť online a mobilného šírenia vysielania.
„Naša dohoda dáva operátorom možnosť priniesť divákom vysielanie vo vysokom rozlíšení a navyše poskytnúť zákazníkom atraktívne doplnkové služby. Všetci členovia SAKT môžu do konca januára 2015 podpísať zmluvy potrebné na šírenie HD staníc a možné skvalitnenie ich online, mobilnej ponuky a archívu," povedal generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele.
Markíza ukončila prechod na HD vysielanie tento december. Spravodajstvo, publicistické magazíny, vlastná tvorba ako Búrlivé víno a Chlapi neplačú ako aj zahraničné filmy a seriály sú dostupné v plnej HD kvalite.


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Najväčší hráč na českom knižnom trhu Albatros Media pokračuje vo svojom rozsiahlom akvizičnom ťažení. Najnovšie sa stal 100-% vlastníkom Vydavateľstva Fragment, ktoré patrí s ročnými tržbami vyše 120 miliónov korún (4,35 milióna eur) do desiatky najväčších nakladateľských domov v Česku. Za uplynulých šesť rokov tak Albatros "zhltol" už siedmeho konkurenta, konštatujú na svojej internetovej stránke pražské Hospodářské noviny (HN).
      "Po spojení s Fragmentom sa náš obrat zväčší asi o tretinu z približne 450 miliónov Kč ročne na zhruba 600 miliónov Kč. Počet vydávaných titulov pritom vzrastie ešte o niečo viac než o tretinu," uviedol riaditeľ Albatrosu Václav Kadlec.
      Albatros ročne vydáva približne 1000 titulov (vrátane kníh v cudzích jazykoch), Fragment ich vlani vytlačil takmer 400. Hodnotu celej transakcie nechce Kadlec zverejniť, podľa jeho slov ide ale o jednu z dvoch najväčších akvizícií v histórii Albatrosu.
      Vydavateľstvo Fragment bolo pre Albatros lákavé predovšetkým z dvoch dôvodov. Jednak sa rovnako ako Albatros zameriava najmä na detského čitateľa - zhruba 70 % minuloročnej produkcie Fragmentu bolo určenej pre deti a mládež. Podiel Albatrosu na českom trhu s knihami pre deti sa tak po akvizícii zvýši z 30 % na takmer polovicu.
      Akvizíciou navyše Albatros posilní svoju pozíciu na Slovensku, ktoré je pre neho po Česku najdôležitejším trhom. Fragment má totiž aj slovenské nakladateľstvo a rovnako ako Albatros prevádzkuje ako v Česku, tak aj na Slovensku kluby mladých čitateľov. "Fragment je na Slovensku veľmi významný a Slovensko je zasa dôležité pre nás. Založili sme tam dcérsku spoločnosť, máme na Slovensku vlastnú redakciu, zvyšujeme tam produkciu a chceme významne rásť," vysvetľuje Kadlec.
      Odhaduje, že investované peniaze sa Albatrosu vrátia najneskôr do piatich rokov.
Maďarsko by malo lepšie zabezpečiť slobodu médií, boj s rozšírenou netoleranciou a diskrimináciou a zlepšiť ochranu ľudských práv migrantov. Uviedol to dnes komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Nils Muižnieks v rámci prezentácie správy, ktorá vznikla po jeho júlovej návšteve Maďarska.
      Rada Európy víta zlepšenie právnych predpisov pre médiá v Maďarsku, ku ktorým došlo od prijatia reštriktívneho mediálneho zákona v roku 2010, štrasburská inštitúcia však vyjadrila znepokojenie z toho, že maďarské médiá trpia nedostatočným právnym rámcom a sú vystavené politickým tlakom.
      "Existencia niektorých ustanovení, ako sú prísne sankcie, spochybňujú slobodu médií a tlačia ich k autocenzúre," uvádza sa v správe komisára Muižnieksa.
      RE vníma ako problematické rozsiahle administratívne a regulačné právomoci Mediálnej rady, ktorá je zraniteľná voči politickému vplyvu a kontrole. Okrem toho sú aj opatrenia, ako je daň z príjmov z reklamy alebo obmedzenie politickej reklamy, ktoré ohrozujú pluralitu médií.
      Hoci Maďarsko posilnilo legislatívu a prax v boji proti zločinom z nenávisti a prejavom nenávisti, komisár Muižnieks vyjadril obavy zo zhoršujúcej sa situácie, pokiaľ ide o prejavy rasizmu a intolerancie najmä voči Rómom, židom, členom LGBTI komunity, žiadateľom o azyl a utečencom. Prejavy nenávisti boli zaznamenané aj voči chudobným ľuďom a bezdomovcom.
      Podľa Rady Európy znepokojujúcim rozmerom tohto problému je viditeľná prítomnosť extrémistických organizácií a ich prepojenie s politickou stranou, ktorá má zastúpenie v parlamente. Členovia strany Jobbik sú známi pre používanie protirómskej a antisemitskej rétoriky.
      Muižnieks vo svojej správe odporučil, že maďarské orgány by mali s väčšou rozhodnosťou bojovať proti netolerancii a diskriminácii, vrátane lepšieho vyšetrovania možných rasovo motivovaných trestných činov.
      Rovnako je podľa neho potrebné posilniť boj proti všetkým formám diskriminácie. Musí sa tiež zlepšiť prístup Rómov ku vzdelaniu, slušnému bývaniu a zamestnaniu. Urgentný pokrok je potrebný pre zabezpečenie práv osôb so zdravotným postihnutím, kde úrady "by mali prestať s umiestňovaním osôb so zdravotným postihnutím v inštitúciách a vyhnúť sa otváraniu nových, aj keď menších, inštitúcií" a presunúť finančné prostriedky z inštitúcií na personalizované podporné služby.
      Muižnieks vyjadril znepokojenie i z opatrení na zákaz bezdomovcov a výstavbu chát a chatrčí v Budapešti a ďalších mestách, ktoré boli opísané ako kriminalizácia bezdomovectva v praxi. Komisár vyzval zodpovedné orgány, aby preskúmali reštriktívne nariadenia a vyšetrili nahlásené prípady núteného vysťahovania rodín bez alternatívneho riešenia a prípady odobratých deti od svojich rodín z dôvodov zlých sociálno-ekonomických podmienok.
      Problémom v Maďarsku je podľa RE rozsiahle využívanie zadržiavacej väzby pre žiadateľov o azyl. Muižnieks odporučil častejšie používať alternatívy k zadržiavacej väzbe a zlepšiť režim azylového konania. Maďarský zákon umožňuje zadržanie žiadateľov o azyl aj v prípade rodín s deťmi, komisár preto vyzval na zrušenie tohto ustanovenia.  

Copyright © TASR 2014


Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Cavusoglu v utorok vyhlásil, že nemôže akceptovať "takú tvrdú kritiku" zo strany EÚ v súvislosti s víkendovými raziami v opozičných médiách. Podľa jeho slov "môže hocikto vyjadriť nespokojnosť so zatýkaním novinárov a túžbu po transparentnom súdnom procese, no kontrastuje to s úprimným procesom" odštartovaným medzi Ankarou a Bruselom. V auguste vymenovaný šéf tureckej diplomacie sa domnieva, že "priama tvrdá kritika a hrozby namierené na stagnujúci proces rokovaní nie sú úprimnými prístupmi". Ako dodal, "chceme sa stať členom EÚ a urýchliť rokovanie, keďže sme urobili výrazné reformy za posledných 12 rokov v oblastiach slobody tlače a prejavu".
Počas víkendových policajných razií v tureckých médiách zadržali takmer 30 ľudí vrátane novinárov, producentov, scenáristov a bývalých policajných šéfov. Podľa prezidenta Recepa Erdogana išlo o súčasť nevyhnutnej odpovede na "špinavé operácie" politických nepriateľov ohrozujúcich demokraciu v krajine a EÚ za jej kritiku odkázal, nech sa stará o seba.

2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.