24. 1. 2015

AJ RTVS NEWS

AJ RTVS NEWS

Mesto pod Urpínom v spolupráci s rozhlasovým štúdiom RTVS v Banskej Bystrici pozývajú aj v tomto roku na najstarší hudobný cyklus zameraný na oblasť folklórnej hudby Hrajteže mi, hrajte. Jeho priaznivci sa môžu tešiť na štyri podujatia, ktoré RTVS zaznamená a odvysiela.
Fašiangové obdobie, ktoré je symbolom zábavy, veselosti a dobrôt, je už v plnom prúde a k nemu patria i zvyky. Práve tie 6. februára o 19.00 h v aule Beliana Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici predvedie folklórna skupina Kýčera z Čierneho Balogu, Bažalička z Plachtiniec a Príbeliec, Trnkári zo Žaškova a univerzitný folklórny súbor Mladosť.
"Začiatkom januára som sa stretol s riaditeľom banskobystrického štúdia RTVS Miroslavom Debnárom. Potvrdili sme ďalšiu spoluprácu na tomto podujatí," uviedol primátor Ján Nosko.
"Naším cieľom je prezentovať osobnosti – spevákov, muzikantov, etnografov, vedúcich súborov, ktorí dosiahli významné celoživotné úspechy v oblasti folklóru. Touto cestou im chceme poďakovať, predstaviť ich milovníkom folklóru a ľudových tradícií," doplnila Lýdia Baranová z oddelenia kultúry odboru propagácie mesta.
Ako informoval magistrát, prvá verejná rozhlasová nahrávka sa uskutočnila 21. decembra 1981 v Štátnej opere v Banskej Bystrici. Z finančných a organizačných dôvodov sa po roku 1992 organizovali koncerty nepravidelne, ale značka Hrajteže mi, hrajte nezanikla. Na tradíciu pravidelných koncertov nadviazali organizátori v novembri 2000, keď si priaznivci folklóru vypočuli v kine Urpín gemerské piesne. Odvtedy sa organizujú pravidelne a majú vysokú úroveň. Ako verejná nahrávka sú obohatené i hovoreným slovom, ktoré predstavuje a opisuje zvyky, tradície a osobnosti z predstavovaného regiónu.

Copyright © TASR 2015