11. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Budova nemeckých novín Hamburger Morgenpost sa dnes zavčasu ráno stala terčom podpaľačského útoku, informovala podľa agentúry Reuters polícia s tým, že zatknutí boli dvaja ľudia.
Ako mnoho iných nemeckých novín, aj Hamburger Morgenpost publikoval po stredajšom vražednom útoku v Paríži karikatúry francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo.
Hovorkyňa polície uviedla, že do budovy novín bola v noci hodená zápalná látka a vnútri zhoreli niektoré dokumenty. Neďaleko miesta spáchania trestného činu zatkli dve podozrivé osoby, pretože sa správali nezvyčajným spôsobom, dodala hovorkyňa.
Noviny na svojej webovej stránke napísali, že v budove sa v čase útoku nenachádzali žiadni ľudia. Či tento podpaľačský útok súvisí s karikatúrami francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo, je ešte predmetom vyšetrovania, spresnili noviny.
Vyšetrovanie incidentu prevzali nemecké orgány národnej bezpečnosti.


Na bezproblémový priebeh dnešného pochodu na pamiatku 17 obetí troch tohtotýždňových útokov islamistov a na obranu hodnôt Francúzskej republiky bude v Paríži a okolí dohliadať viac ako 5500 policajtov a vojakov. Informoval o tom v sobotu večer francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.
Potvrdil, že v oblasti Ile-de-France naďalej platí najvyšší stupeň pohotovosti v rámci plánu Vigipirate. Na ochranu tzv. citlivých objektov tam bolo mobilizovaných 2000 policajtov a 1350 vojakov.
Dnes v Paríži očakávajú asi 50 šéfov štátov a vlád, ktorí prídu Francúzsku prejaviť solidaritu v súvislosti s najzávažnejším útokom na jeho území za posledné desaťročia. Svojou prítomnosťou chcú štátnici zároveň prejaviť svoj rozhodný postoj v boji s terorizmom.
Tri kilometre dlhú trasu spájajúcu dve ikonické parížske námestia - Place de la République (Námestie republiky) a Place de la Nation (Národné námestie) - prejde aj francúzsky prezident Francois Hollande. Bude to len druhýkrát od roku 1945, keď sa francúzsky prezident zúčastní na podobnej demonštrácii. Prvýkrát sa tak stalo v roku 1990, keď sa Francois Mitterrand pridal k pochodu proti rasizmu a antisemitizmu.
Na manifestácii v Paríži sa okrem iných zúčastní aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu a palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Účasť avizovali aj európski lídri, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, britského premiéra Davida Camerona a ich talianskeho kolegu Mattea Renziho. Očakáva sa na nej aj prezident EÚ Donald Tusk, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda europarlamentu Martin Schulz i generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ďalší. Prítomní budú aj zástupcovia Ligy arabských štátov a viacerých moslimských krajín z Afriky, ako aj turecký premiér Ahmet Davutoglu.
Už v sobotu sa v mnohých mestách Francúzska uskutočnili pietne zhromaždenia za obete vyčíňania islamistov v Paríži. Podľa spresnených informácii sa na nich zúčastnilo spolu viac ako 700.000 ľudí.



Hnutie Hamas, ktoré ovláda palestínske pásmo Gazy, v sobotu prostredníctvom vyhlásenia odsúdilo tohtotýždňové útoky islamistických radikálov vo Francúzsku s tým, že pre "zabíjanie nevinných" neexistuje ospravedlnenie.
Palestínske islamistické hnutie, ktoré väčšina západných štátov označuje za teroristickú organizáciu, súčasne kritizovalo Izrael za pokusy prirovnať aktivity Hamasu k násilnostiam vo Francúzsku.
Podľa Hamasu, ktorý v lete viac ako 50 dní v pásme Gazy viedol vojnu s izraelskou armádou, by Izrael mal za zločiny spáchané v tom čase na palestínskom území predstúpiť pred Medzinárodný trestný súd (ICC).
Palestínska samospráva sa členom ICC stane 1. apríla a môže žiadať, aby súd prešetril akékoľvek vojnové zločiny spáchané na palestínskom území.
Izrael nie je členom ICC, ale jeho občania môžu byť vzatí na zodpovednosť za sporné aktivity spáchané na palestínskom území, rovnako ako aj Palestínčania, ktorí sa dopustili trestných činov v Izraeli.

Vodca libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh v piatok vyhlásil, že útoky trojice islamistov vo Francúzsku narobili islamu viac škody než ktorákoľvek z karikatúr alebo kníh, čo bol odkaz na útok na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý bol povestný nevyberanými útokmi na islam, ale rovnako ostro útočil aj na iné vierovyznania či politikov. Dvojica islamistov v redakcii zastrelila 12 ľudí, vrátane šéfredaktora a kľúčových karikaturistov.


Sústrasť rodinám obetí teroristických útokov v Paríži vyjadril včera srbský arcibiskup Irinej, ktorý zároveň vyzval niektoré médiá v Srbsku, aby prestali so šírením karikatúrnych zobrazení proroka Mohameda a rešpektovali tak náboženské cítenie všetkých občanov krajiny. Informoval o tom srbský spravodajský server Novosti.rs.
"Bratom moslimom vyjadrujeme solidaritu a ubezpečujeme ich, že veriaci Srbskej pravoslávnej cirkvi, ktorých náboženské cítenie je v niektorých médiách rovnakým alebo podobným znesväcujúcim spôsobom vystavené ponižujúcemu zobrazovaniu, nijakým spôsobom nesúhlasia s takýmto chápaním slobody tvorby a charakteru sekulárnej spoločnosti," vyhlásil báčsky arcibiskup Irinej.
"Celý civilizovaný svet odsudzuje tento ohavný zločin. Spolu s celým pravoslávnym srbským národom vyjadrujeme sústrasť rodinám a modlíme sa za pokoj duší obetí," dodal.
Zároveň upozornil, že niektoré elektronické i tlačené médiá v Srbsku priniesli karikatúrne zobrazenia proroka Mohameda, ktoré boli zverejnené v napadnutom parížskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo, nedbajúc na to, že týmto spôsobom "najhrubšie urazili náboženské cítenie a presvedčenie spoluobčanov islamskej viery," citovali Novosti. "Nechtiac, alebo z dôvodu elementárnej neznalosti – čo ich neoslobodzuje od zodpovednosti – tak podporujú neznášanlivosť a nepriateľstvo proti príslušníkom islamskej viery, teda islamskej komunite," dodal Irinej.
Vysmievanie sa historickým osobnostiam, ktoré sformovali náboženskú identitu stámiliónov našich súčasníkov sa nachádza mimo hraníc zákonom daného slobodného vyjadrovania sa a absolútne je neprípustné, podotkol zároveň Irinej. Apeloval na médiá, aby okamžite prestali s takýmto "duchovným násilím a rešpektovali náboženské cítenie všetkých občanov".
Srbský mufti Muhamed Jusufspahič dnes zároveň v súvislosti s udalosťami v Paríži uviedol, že zločinom teroristov sú po rodinách obetí v prvom rade zasiahnutí samotní moslimovia.
"Zabitím autora nemožno bojovať proti urážlivým karikatúram. Oheň hasí jedine voda, a oheň bol dodatočne rozdúchaný a ďalej mohutnie... Zabíjanie v Paríži zapríčiní ďalšie zabíjanie," podotkol Jusufspahič.
Zároveň však upozornil, že sloboda nie je anarchia. "Sloboda prejavu prináša slobodu, a anarchia prejavu – anarchiu. Popri užialených rodinách zavraždených rodín utrpíme najväčšiu škodu my, moslimovia. Svojím činom sa vrahovia pokúšali zabiť i nás. Tí neľudia nebrali do úvahy skutočnosť, že keď zabiješ jedného človeka, akoby si zabil ľudstvo," dodal srbský mufti.
Na otázku, či udalosti z Paríža zhoršia vzťahy medzi kresťanmi a moslimami v Európe, predovšetkým na Západe, Jusufspahič odpovedal: "Je dosť takzvaných kresťanov a moslimov a medzi nimi určite áno. Medzi pravými a úprimnými veriacimi je to nemožné."

Jeden z policajných vyšetrovateľov zaoberajúcich sa prípadom útoku na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo spáchal v noci zo 7. na 8. januára samovraždu. Informovala o tom televízia France 3 a viaceré ďalšie médiá.
Komisár Helric Fredou sa zastrelil v budove justičnej polície v Limoges, kde pôsobil. Použil pritom služobnú zbraň. Telo našiel 8. januára asi o 01.00 h jeden z policajtov vo Fredouovej pracovni.
Krátko pred samovraždou sa Fredou zapojil do vyšetrovania okolností chladokrvného útoku na parížske sídlo redakcie Charlie Hebdo, kde dvaja islamisti v stredu zastrelili 12 ľudí, vrátane šéfredaktora a kľúčových karikaturistov.
Ako na svojej webovej stránke informovala televízia France 3, Fredou v rámci vyšetrovania zhromažďoval svedecké výpovede príbuzných jednej z obetí útoku. Správu o tom vypracoval, ale nadriadeným ju už neodovzdal. Podľa kolegov Fredou už nejaký čas trpel depresiami a prejavoval sa uňho syndróm vyhorenia.



Denník Limousin uviedol, že vlani sa v regionálnej pobočke justičnej polície v Limoges odohral podobný prípad: samovraždu vtedy spáchal iný komisár - tretí v hierarchii komisariátu - a jeho telo našiel práve Helric Fredou. Obaja sa rozhodli odísť zo sveta v rovnakom veku - 44 rokov.

Copyright © TASR 2015



Celosvetovo známe heslo "Je Suis Charlie" si našlo svojich podporovateľov aj medzi hráčmi zámorskej basketbalovej profiligy NBA. Kevin Seraphin z tímu Washington Wizards, ktorý sa narodil vo Francúzskej Guayane, si pred piatkovým duelom proti Chicagu Bulls obliekol čierne tričko, na ktorom bol tento biely nápis, rovnako tak aj na čiapke. To si všimol protihráč Joakim Noah, syn francúzskeho otca, ktorý taktiež súcití s rodinami obetí teroristického útoku zo stredy, pri ktorom v redakcii satirického týždenníku Charlie Hebdo prišlo o život dvanásť ľudí. Podobné tričko ako Seraphin si obliekol aj francúzsky rodák Nicolas Batum, ktorý pôsobí v Portlande Trail Blazers.



Stovky ľudí na juhu Afganistanu vyšli v piatok do ulíc, aby vyjadrili podporu zabitým páchateľom stredajšej streľby v parížskej redakcii týždenníka Charlie Hebdo. Podľa sobotňajších informácií úradov v meste Chóra v provincii Orúzgán prítomní volali na chválu obom útočníkom a označovali ich za hrdinov, ktorí vykonali trest za zverejňovanie zosmiešňujúcich karikatúr islamskej viery. Zhromaždení zároveň odmietli vyjadrenia prezidenta Ašráfa Gháního odsudzujúce útoky v Paríži. Ide o dôkaz hlboko konzervatívnej spoločnosti v Afganistane aj trinásť rokov po odstavením radikálneho hnutia Taliban od moci.
Francúzskom otriasol stredajší útok na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo a piatkové dve rukojemnícke drámy v okolí Paríža. Policajný zásah v mestečku Dammartin-en-Goele sa skončil smrťou oboch útočníkov na Charlie Hebdo, bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov. Tí v stredu prišli pomstiť provokačné protiislamské karikatúry, ktoré týždenník pravidelne publikoval. O život pripravili 12 ľudí.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.