12. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL



Najmenej 3,7 milióna ľudí demonštrovalo včera vo Francúzsku na počesť obetí tohtotýždňových útokov islamistov, informovalo ministerstvo vnútra.
Jeho hovorca povedal, že v Paríži pochodovalo od 1,2 do 1,6 milióna ľudí a v ďalších mestách krajiny asi 2,5 milióna. Podľa ministerstva to bola vôbec najväčšia ľudová demonštrácia, akú kedy krajina zažila, informovala tlačová agentúra Reuters.
Veľké zhromaždenia sa uskutočnili nielen vo Francúzsku, ale aj vo veľkých mestách vo svete, napríklad v Londýne, Madride a New Yorku - mestách, na ktoré v minulosti zaútočili extrémisti spojení s al-Káidou - a tiež v Káhire, Sydney, Štokholme, Tokiu a ďalších mestách.
Podľa odhadov francúzskych médií sa iba na pochode v Paríži zúčastnili takmer tri milióny ľudí. Podľa agentúry AP ich bolo viac, ako vyšlo do ulíc Paríža po tom, keď metropolu za druhej svetovej vojny oslobodili spojenci od nacistov.
Keď sa na nezvyčajne jednotný Paríž zniesla noc, niektorí ľudia zapálili sviečky. "Je dôležité byť tu pre slobodu, pre toleranciu a pre všetky obete. Je smutné, že sme sa museli dostať až do tohto bodu, aby ľudia reagovali proti intolerancii, rasizmu a fašizmu," citovala AP 32-ročnú Caroline Van Ruymbekeovú.
"Teroristi chcú dve veci: Chcú nás vystrašiť a chcú nás rozdeliť," povedal v televízii iTele francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. "Musíme urobiť pravý opak: Postaviť sa im a zostať jednotní."

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) dnes v tlačovej správe upozornila, že niektorí štátnici, ktorí sa zúčastnili v Paríži na pochode proti terorizmu a za slobodu slova, sú z krajín, ktoré pravidelne porušujú právo na slobodu prejavu.
"V mene koho prišli pochodovať do Paríža na pamiatku časopisu, ktorý vždy bránil najradikálnejšie poňatie slobody slova?" pýta sa RSF v úvodníku na svojej webovej stránke. Správa odkazuje na satirický francúzsky časopis Charlie Hebdo, ktorý sa v stredu 12. januára stal cieľom krvavých útokov dvoch atentátnikov.
Reportéri bez hraníc, organizácia, ktorá vznikla v roku 1985 v Montpellier, v tejto súvislosti konkrétne vymenovala zástupcov krajín, kde sú novinári a blogeri systematicky ponižovaní. Ide o krajiny, ktoré sú podľa Indexu slobody tlače, monitorujúceho 180 štátov sveta, na vysokých priečkach porušovania slobody tlače.
RSF kritizoval účasť na parížskom pochode najmä politikov z Egypta (159 priečka), Turecka (154), Ruska (148), Alžírska (121) a tiež Spojených arabských emirátov (118).
Novinárska organizácia konkrétne upozornila na prítomnosť v Paríži tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua, šéfa ruskej diplomacia Sergeja Lavrova, egyptského ministra zahraničných vecí Sameha Šukrího či ich rezortného kolegu z Alžírska Ramtana Lamamru.
"Musíme ukázať solidaritu s Charlie Hebdo bez toho, aby sme zabudli na ostatných Charlieov na celom svete," uviedol generálny tajomník RSF Christophe Delo. A dodal, že je "neprípustné, aby zástupcovia krajín, ktoré umlčiavajú tlač vo svojich krajinách" využili príležitosť ako bol pochod v Paríži na zlepšenie svojho imidžu na medzinárodnej úrovni.

Copyright © TASR 2015