13. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Francúzska polícia je presvedčená, že po parížskych útokoch je stále na úteku šesť členov teroristickej bunky, pričom jedného z nich spozorovali pri šoférovaní auta, registrovaného na vdovu po zavraždenom útočníkovi Amédym Coulibalym. Informovala o tom dnes večer tlačová agentúra AP.
Dvaja francúzski policajti dnes povedali pre AP, že úrady pátrajú v parížskej oblasti po aute značky Mini Cooper, registrovanom na vdovu Hayat Boumeddienovú.
Tureckí predstavitelia tvrdia, že Boumeddienová sa teraz nachádza v Sýrii.
Islamský radikál afrického pôvodu Coulibaly vtrhol v piatok 9. januára do parížskeho supermarketu na kóšer potraviny a zabil tam štyroch ľudí. Zajal rukojemníkov, neskôr bezpečnostné sily 15 oslobodili a útočníka usmrtili.
Coulibaly v predchádzajúci deň podľa úradov zastrelil policajtku. Bol prepojený s dvoma bratmi Kouachiovci, ktorí v stredu 7. januára zaútočili na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo a zabili 12 ľudí. Bezpečnostné zložky aj ich v piatok zneškodnili.

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo vyjde v stredu v náklade troch miliónov výtlačkov a s karikatúrou proroka Mohameda na obálke. Jeho prvé číslo odkedy islamskí extrémisti zabili v parížskej redakcii 12 ľudí pripravil zvyšok redakcie v priestoroch denníka Libération a vyjde v 16 jazykových mutáciách informovala dnes tlačová agentúra DPA.
      Libération zverejnil v pondelok neskoro večer obálku nového Charlie Hebdo. Na zelenom pozadí je vykreslený moslim v bielom turbane, ktorý drží ceduľu s nápisom "Je suis Charlie". Titulok na obálke uvádza: "Tout est pardonné" (Všetko je odpustené), ktorý francúzske médiá vysvetľujú tak, že prorok Mohamed odpustil karikaturistom za to, že si z neho uťahovali. Informovala tlačová agentúra AP.
      Predchádzajúce karikatúry moslimského proroka, ktoré zverejnil týždenník Charlie Hebdo, podľa všetkého iniciovali minulotýždňové útoky. Podľa svedkov útočníci v redakcii kričali "Pomstili sme proroka". Mnohí moslimovia veria, že všetky zobrazenia proroka sú rúhaním sa.
      Právny zástupca Charlie Hebdo Richard Malka v pondelok vo vysielaní francúzskeho rozhlasu povedal, že nové číslo bude "evidentne" obsahovať karikatúry proroka Mohameda. A zdôraznil, že za 22 rokov sa nevyskytlo ani jedno číslo týždenníka bez karikatúr pápeža, Ježiša, kňazov či rabínov, imámov alebo proroka Mohameda.
      "Bolo by prekvapujúce, ak by v ďalšom čísle neboli" žiadne kresby Mohameda, citovala ho agentúra DPA.
      Pred minulotýždňovými útokmi v Paríži vychádzal týždenník Charlie Hebdo v náklade približne 60.000 výtlačkov.


Copyright © TASR 2015